Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ideile extremiste încep să circule liber în România, iar societatea este prea obosită și slăbită să le mai sancționeze

extremism - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Ușor, dar sigur, ideile extremiste încep să fie difuzate la liber în sfera politică românească. Cu câțiva ani în urmă, astfel de derapaje erau imediat sancționate politic inclusiv în PSD. Dacă promotorii acestor idei nu-și dădeau demisia imediat, erau demiși într-un timp foarte scurt. Nu era acceptabil ca un membru de partid să-și exprime public simțămintele antidemocratice și împotriva statului de drept, oricât de mult acestea erau împărtășite în sânul partidului. 

Astăzi nu mai este așa. Statul de drept este extrem de vulnerabil, opinia publică este nu doar divizată, dar și foarte confuză. Cei care luptă împotriva statului de drept pretind că-l apără, cei care vorbesc în numele democrației gândesc și acționează profund nedemocratic, infractorii dau lecții de justiție și nu în ultimul rând, cei care au furat masiv din banul public se declară patrioți convinși. Astăzi, politicienii se pot manifesta oricât de agresiv și iresponsabil pot, căci nimeni nu-i sancționează. Ba mai mult, din ce observ, exprimarea violentă pare a fi o rampă de lansare.

Îl avem astfel pe Sebastian Ghiță, un fugar judecat în mai multe dosare penale, dar care este în același timp considerat cel mai bun produs al unui partid politic, din moment ce deschide lista candidaților pentru europarlamentarele de anul acesta.

Același Sebastian Ghiță, intervenind prin telefon într-o emisiune TV, invocând în același discurs concepte precum democrația și respectarea legii și a instituțiilor statului, se lansează într-un șir de amenințări directe și explicite la adresa celor care, în numele aceleiași democrații, își exprimă de mai bine de doi ani, protestând pașnic în stradă, dezacordul față de politicile publice ale partidului de guvernământ.

Facem abstracție de conduita culpabilă și lingușitoare a realizatorului și invitaților emisiunii respective, de acestea se vor ocupa, sper, autoritățile abilitate. Înțeleg că au fost deja sesizate corespunzător. Încerc însă, să mi-l imaginez pe acest individ în Parlamentul European. Mi-l imaginez la tribuna legislativului european propunând „răspicat”, în numele românilor și cu „o voce românească” transformarea partidelor politice în niște găști de golani prin intermediul cărora să fie bătuți și alungați toți cei care văd diferit. 

Să fim înțeleși, Sebastian Ghiță nu este nici IT-st, nici patron, nici politician, este doar un golan care s-a asociat cu diverși politicieni corupți pentru a se căpătui ilicit. În țară însă, lucrurile sunt mai limpezi, de-a lungul timpului au mai fost voci în PSD instigând la reprimarea violentă a protestelor pașnice, însă aceste voci au apelat la autoritățile de forță ale statului pentru atingerea acestui scop. Ce aduce nou Sebastian Ghiță este faptul că deturnează partidul politic, din care înțeleg că face parte, de la scopul constituțional al definirii și exprimării voinței politice a cetățenilor, către un alt scop, unul de coerciție fizică a oricărei forme de opoziție.

Dacă de la PSD și PRU ( fostul PRM) nu mai am așteptări să se delimiteze, măcar, de mesajele extremiste ale unora dintre membri, pentru motivele enunțate la începutul expunerii, mă așteptam ca derapaje din această categorie să fie aspru sancționate în partidele noi, precum sunt USR și PLUS, măcar printr-o delimitare publică. 

Spre exemplu, mă așteptam ca liderii USR să se delimiteze de Andrei Caramitru atunci când acesta a amenințat, tot într-o emisiune TV, că-i va trimite la închisoare pe PSD-iști prin prima ordonanță de guvern, atunci când USR ar urma să ajungă la guvernare, amestecând între ele puterile statului. Aceste idei nu au nimic în comun nici cu statul de drept, nici cu principiile democrației și trebuie sancționate public clar și fără întârziere. De apreciat este însă modul în care s-a delimitat doamna Raluca Prună de o altă idee cel puțin discutabilă, dacă nu chiar extremistă, emisă de Oana Bogdan, membru PLUS, făcând referire la pledoaria acesteia în favoarea renunțării la proprietatea privată. Cu toate astea, mă așteptam măcar la o delimitare de această idee la nivelul conducerii partidului, ceea ce nu s-a întâmplat.

Conchizând, pe mine mă îngrijorează accederea oricărui purtător de idei extremiste într-o funcție de reprezentare. Din nefericire ideile extremiste încep să prindă tot mai mult la publicul larg, existând riscul ca promotorii acestor idei să fie preferați altora mult mai echilibrați.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alien check icon
    Poate ar trebui inventat un cod de conduita pentru cei aleși, prin care sa poată fi trași la răspundere.
    Din păcate însă n-au reușit nici alții. De exemplu dacă tu ai proces cu vecinul pentru un coteț de găini și "înflorești" povestea la tribunal riști pârnaie. Dacă minți deliberat în parlament și-ți duci tara la gunoi nu riști nimic, ca ai fost ales și totul e permis, nu vorbești tu ci vorbește alegătorul prin gura ta.
    • Like 1
  • Prezentul romanesc nu difera catusi de putin de trecut, ca dovada avem acei scriitori de buna calitate, Caragiale, Zamfirescu, Sadoveanu, Calinescu, Rebreanu
    Totusi, sa nu uitam, unii dintre cei mari, Sadoveanu, Calinescu au facut un trade off cu propria constiinta spre o viata mai buna. Si daca asa aratau elitele..............
    • Like 1
  • Asa cum nu am invatat de la inceput ce inseamna democratia, si probabil ca nici acum nu stim exact, tot asa nu stim nici ce inseamna rasismul si discriminarea. Toate astea din cauza inculturii, iar politicienii insista cu ticalosie sa nu se predea astfel de lucruri in sistemul de educatie al acestui popor, de la scoala primara si pana la media.
    • Like 2
  • fc check icon
    rezultatul capitalismului este dezechilibrul social ...bine stivuit, ). e perfect normal să apară extremismul. așa cum imperialismul a dus la procopsirea cu populațiile cotropite/jefuite. te miri cum/dăce? ce-altceva ar fi putut să iasă? rezultatul capitalismului primar este stratificarea în caste a societății. acesta nu este extremism?
    impostura naște anomie. banul naște corupție. când impostura se întâlnește cu banul apare dictatura. reacții normale, care vădesc adevăr. dar deși adevărul e ultravizibil, poporul nu va accepta și nu va recunoaște în ruptul capului că merită. că generează. că întreține. că alege. că admiră. că încuviințează votând ori nevotând.
    • Like 0
    • @ fc
      "rezultatul capitalismului primar este stratificarea în caste a societății. acesta nu este extremism?" - daca acele caste, mai exact daca acea ierarhie este bazata pe merit atunci nu, nu este extremism.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Delia MC Delia MC check icon
      ...ca și cum în socialism nu s-ar fi stratificat...Spun doar: nomenclatura și burghezia proletară. Societatea umană are tendința naturală de stratificare.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      fc check icon
      fundația este parvenitismul, lăcomia, egoismul. păcate descalificante. meritocrația nu poate produce segregări. pentru că nu poate eluda morala. așa cum politicul vrea anularea moralei, tot așa meritocrația nu se poate clădi fără fundația ei, a moralei.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      fc check icon
      omul fără de Dumnezeu face mafie. eu Îl aleg oricând.
      • Like 0
    • @ fc
      Alien check icon
      Ultima afirmație e fix una extremista.
      • Like 4
    • @ Alien
      fc check icon
      pentru satan, Gizăs e tâlharu' făr' de pereche.
      • Like 0
    • @ fc
      Daca la fundatia capitalismului va referiti, aia e competitia. Si e foarte buna, este o parte a meritocratiei. Si evident ca meritocratia va crea ierarhii, clase diferite, pentru ca nu toti merita a priori aceleasi lucruri.
      • Like 3
    • @ fc
      "omul fără de Dumnezeu face mafie" - de unde rezulta asta? De unde rezulta ca omul cu Dumnezeu nu face mafie niciodata? Sa facem o lista cu pacatele bisericii de-a lungul timpului?
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      fc check icon
      competiția de care vorbiți, cea capitalistă, are două hibe: dumpingul și cartelul. luați cu polonicul! e foarte bun!
      meritocrația reală, având fundația în morală, niciodată nu va diviza oamenii în caste. doar mințile bolnave convulsionate de lăcomie&egoism ajung la rezultatul cesta. toți merită „aceleași lucruri”, așa distrugi virusurile socioide care fac varză psihicul omului modern, dând tuturora. societatea capitalului e o societate nevrotică, tarată de însăși condiția-i; izolarea. omenirea este un întreg real, nu o scindare perpetuă.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      fc check icon
      „biserica” (instituționalizarea religiei) e o instituție mafiotică, care exact asta face: îmi întărește vorba. biserica reală, cea adevărată, e formată din toate inimile curate. nu din pereți ori tablouri ori cruci ori patrafire și camilafcă.
      mafia este tendința naturală a omului fără de conștiința binelui și întregului. e haita. e animalicul cantitativ. e argumentul forței și crimei și sclaviei. dacă dvs credeți popilor, cum că ei sunt ai Lui, sunteți prost. dacă vreți.
      de unde rezultă că face mafie? priviți în jur. dacă vreți.
      • Like 0
    • @ fc
      Pai privesc in jur si vad ca tarile care se apropie mai mult de capitalism o duc bine, fara mafie. Explicati-mi va rog cum functioneaza meritocratia adevarata si cum nu produce ierarhii si stratificari.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      fc check icon
      să ferească Dumnezeu planeta de binele capitalului. deepwater horizon ('10) (a BP) și exxon valdez ('89) sunt emblematice. cum emblematice sunt autostrăzile dezafectate ori stadioanele dezafectate ori foste piste de aeroport dezafectate ori câmpuri întregi (de-a dreptul) pline ochi cu mașini noi-nouțe care devin hârburi, zăcând... pentru că onor capitalul ține la preț. apropo, aveți idee cât ar trebui să coste o mașină acum? industria petrolului și industria auto pentru petrol au ”cam” distrus mediul și orașele. (orașele se vor însănătoși doar după dispariția mașinii). cât de nemafie e sua când inventează războaie al căror unic scop sunt resursele... să calculeze fiecare. faptele nu vor putea fi șterse din adevărata istorie a omenirii.
      ca să vedeți cum funcționează meritocrația ar trebui s-o trăiți. i-ați vedea echilibrul dat de onestitate, dincolo de intrinsecul competenței. din păcate există oameni profesioniști în orice domeniu care nu sunt dublați de morală. veritabile „burdufuri de câine” umane. o tragedie a ființei. îi consider drept cei mai mari ratați ai umanității, care-și bat joc de harul dat. meritocrația nu este scop în sine, ea are rolul asigurării echilibrului social. nu este o castă trufașă care scuipă semințe-n cap celor fără de vreun har, o pricepere, o abilitate ori o deprindere. dacă meritocrația naște ”puii vii” ai stratificării e semn c-a luat-o pe arătura lăcomiei et parvenirii, semne ale egoismului ființial. și aici apare miezul de aur: nu pentru îmbuibarea ta ș-alor tăi ți-a dat God har (și-mpăunare egotică rușinoasă, ignobilă) ci pentru bunăstarea Întregului. God vede toată omenirea, egoistul se vede doar pe sine (uneori, păcălește lumea toată, urmașii nefiind decât oglinzi ale aceluiași sine văzut/căutat). fundația a tot ce-i uman e invariabil în Morală. în simțul cel bun (nerecunoscut de justiție și legislație). ori, în lumea capitalului degeaba ai ”batem palma” ca și siguranță a corectitudinii, ca și cod al onoarei, cât timp distrugi tot ce consideri resursă: natura (verde și animală), semenii, planeta toată.
      meritocratul fără de morală e doar un rechin. e doar trăire animalică, e-adevărat... în vârful lanțului trofic. e acanceros, e perfect dar degeaba și e o cădere infinit mai mare, raportat la politrucul impostor. trăim în epoca de aur a imposturii, impostura a devenit rege și schimbare nu va fi prea curând. natura umană o spune.
      • Like 0
    • @ fc
      Echilibru social inseamna...ce? Ca toata lumea trebuie sa fie la fel? Acelasi salariu, acces egal la aceleasi resurse, acelasi apartament stas...?
      • Like 1
    • @ fc
      Că bine le mai zici, coane. Capitalismul e câh, face buba la societate. Să trecem dracului înapoi la socialism, să curgă iar râuri de lapte pe lângă țărmuri de mămăligă mai ceva ca-n Țiganiada. Marș.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      fc check icon
      (văd întrebările și nelămuririle dvs, e și un tic acolo - de om speriat, dar n-am timp. revin)
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      fc check icon
      capitalismul este criminal, nu câh. mulțumesc pentru „Marș”.
      • Like 0
    • @ fc
      Alien check icon
      De la Big Bang (sau Creatie, sau Marele Reboot, sau orice altceva in care crezi tu) incoace n-a existat niciodata "echilibru" sau "stabilitate". Singura chestie sigura in universul asta e schimbarea. A carei consecinta e simpla - te adaptezi sau dispari.
      Exemplele date de tine nu-s rezultatul concurentei, ci a industriei si a tehnologiei. Iar industria are 150 ani, adica de-a lungul istoriei noastre a aparut acum 5 minute. Civilizatia noastra tehnologia e (sper) un bebelus care ai dreptate, produce tone de pampers care nu miros tocmai frumos. Insa deja multe parti ale lumii descopera controlul sfincterelor.
      Tu daca crezi ca e posibil ca din evul mediu sa sari direct la star trek ai o imagine romantica despre viata.... Sau daca iti inchipui ca poti hrani si adaposti 7 miliarde de oameni folosind metodele si tehnologiile de pe vremea lui Isus. Sau daca crezi ca Henry Ford ar fi putut prevedea problemele cu care se confrunta lumea 100 ani mai tarziu. Sau daca TU crezi ca le poti prevedea si solutiona pe cele peste 100 ani.
      • Like 3
    • @ fc
      De sperietura nu e vorba, de nelamurire cu siguranta da. Citesc unele chestii pe care le scrieti si nu le vad sensul. Si incerc sa inteleg.
      • Like 0
    • @ fc
      Delia MC Delia MC check icon
      Satan vine de obicei cu primusul sub braț. Îl ispitește pe om, ăla prostul îi vinde sufletul iar ca răsplată primește un primus. Simbolul comunismului.
      • Like 2
    • @ fc
      Delia MC Delia MC check icon
      Cine mă obligă să fac exact cum spune popa? Cu sufletul curat și conștiința binelui pot fi și în biserică. Religia e un drum către Dumnezeu nu un conglomerat de practici. Orice religie este, m-am născut în familie de creștini, atât. Dacă eram musulman mă aruncam pe covor.
      • Like 1
    • @ fc
      Delia MC Delia MC check icon
      Întrebare întrebătoare: ce ați face cand societatea e frumos nivelată iar unora li se face de ceva strat mai de sus? Societatea nu se organizează singură, trebuie să existe o structură de organizare, și din ăia de exemplu se pot ridica niște atipici. Există și variație genetică. Deci: ce ați face cu aceia care nu mai vor uniformitate totală? O reeducare, ceva? Un minister al iubirii? Trebuie că aveți un plan...
      • Like 1
    • @ Alien
      Delia MC Delia MC check icon
      Păi da, PLANUL. Dacă nu-i, sunt povești pentru copii numai bune de sedus naivi. Când propui desființarea a ceva e bine și să vii cu ceva în loc. Ceva practic și fiabil. Și care să se potrivească cu genomul uman nu numai cu cel al furnicilor...
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      fc check icon
      nu vedeți sensul pentru că apriori rejectați ideea. dar puteți continua în încercare. vă vând un pont: într-o zi veți reuși să înțelegeți. iar ticul... da, asemeni celui bruscat de mic: involuntare reacții la nimic, reflexe de autoapărare incontrolabile, semn al unei traume vechi. e vindecabil dar.... doar prin ideea mai sus pomenită. se leagă lucrurile. )
      • Like 0
    • @ Delia MC
      fc check icon
      comunismul este identic cu paradisul. paradisul este creație divină. paradisul fals, ofertat de satan, este pedeapsă proștilor. faptul că diabolizați din start comunismul vă vădește de simplitate. faptul că ați luptat în împotriva lui, vă va umple de rușine. am datoria să v-o spun. un principiu eminamente bun nu poate fi diabolizat. dvs o faceți cu o siguranță ciudată. aveți, totuși, șansa confuziei. „am crezut că...”.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      fc check icon
      și la dvs constat, cu amărăciune și empatie, ticurile izvorâte din traumele copilăriei. nu trebuie, nimeni nu obligă, încă „exact”! oameni buni, eu vă înțeleg drama trăirii-n dictaturi dar acum nicio forță nu vă poate obliga să gândiți șablonard. vă expun un principiu și săriți la jugulară perorând fapte ”ale altor acte”. )) naiba! ......spuneți că religia e drumul.... Dumnezeule! religia nu te duce nicăieri, cu atât mai puțin la mântuire. religia are un unic scop (vizibil în însăși manifestarea-i polimorfă): dividerea omenirii. (fie și numai o mică paranteză: Dumnezeu nu-ți cere să te arunci pe covoraș, oamenii îți cer, chiar te obligă). ce fac oamenii cu și din legea unică (legea iubirii) e fix problema și rușinea lor postumă. dacă ne uităm în ograda noastră, a bor-ului, vedem doar colcăială de corupție și hiperipocrizie. continuând-o așa, (bașca transformarea bisericii lui Christos în ocol silvic), ortodoxia românească va dispare pre propria-i mână. mărturie și rușine. nu v-aș obliga, v-aș cere un răspuns: între altruism și egoism, unde vă situați? mulțumesc pentru timpul acordat.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      fc check icon
      nivelările de care faceți caz sunt doar dictaturi. ce fac într-o dictatură? rămân corect. ce fac alții într-o dictatură e a lor problemă. „Societatea nu se organizează singură, ...” ---- eeee!!! mare adevăr ați grăit! exact ăsta e motivul pentru care Dumnezeu pedepsește .... „Societatea”. că i-a dat toate datele ca s-o facă! Sfârșit! konec filma.
      mă bănuiți de-un plan, ceva... da, am unul: distrugerea banilor. dezghețarea inimilor. identificarea tuturor tehnicilor și metodelor de dezbinare a oamenilor. o lume morală. al dracu' plan.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      fc check icon
      observ că și-n furie sunteți stas. bănui lipsă de creativitate. nu-i bai. puțini pot.
      echilibrul social este un rezultat natural, nu unul impus. echilibrul social vine din așezarea socială. omul potrivit la locul potrivit. rezolvarea imposturii e legată de problema banilor. actul de decizie e victimă salarizării (și corupției) aferente. mentalitatea de ev mediu (stăpânul ia tot) a dus la distrugerea actului decizional deși familia (fractalul deja menționat) arată clar cum este șeful: altruist, protector. justiția și ea a dovedit că se năruie sub păcatul lăcomiei. și justiția este coloana vertebrală a unui stat. deci, nu de sus în jos. natural este de jos către sus. problema e că această normalitate este sensibilă și poate fi sabotată foarte ușor. apariția ei este condiționată de elevarea spirituală (și nu confesională) a oamenilor.
      • Like 0
    • @ Alien
      fc check icon
      pentru om, universul e infinit deci continuu. schimbările pomenite sunt doar variații dar ele nu pot ieși din planul principiilor. acelea sunt fixe și imanente, nu schimbătoare.
      exemplele date sunt expresia lăcomiei criminale. civilizația tehnologică a apărut ca urmare a lăcomiei ceea ce ne obligă să intrăm în cadență cu ea, tehnologia. spiritual, omul nu a reușit să ajungă din urmă progresul tehnologic, motiv pentru care acest progres stagnează acum. nu suntem în evul mediu, suntem în sclavagism, dpdv economic (întotdeauna mi-a plăcut înalta rezoluție). în evul mediu suntem dpdv gastronomic și social. o excepție o reprezintă culturalul, unde s-a reușit bifarea concomitentă a tuturor epocilor (inclusiv cele din viitorul imediat).
      • Like 0
    • @ fc
      Delia MC Delia MC check icon
      Domnule, va mulțumesc. Scrieți frumos, cu duhul blandeții.
      La 15 ani am crezut și eu in socialism. Dar ERAM in socialism. Mai târziu, când trebuia să aștept ora 16-17 să vină curentul să mă pot apuca de învățat, apa caldă cateva ore, frig, etc, am văzut că nu-i nici un rai. Mult mai târziu m-am întrebat ce naiba n-a mers? Răspunsul e: din 15-18 țări socialiste 3 au dat kix major plus Iugoslavia devastată de război. Uriaș procent și risc! De unde au venit acei nebuni ca Ceaușescu, Stalin,
      Hodja, că nu din cer...Exact din aceia ce credeau total în socialism și credeau culmea, că fac bine! "mai bine nu înseamnă mai bine pentru toți". Deci e NUMAI o problemă de timp până apare unul care face viețile oamenilor iad. Și după revoluție e incredibil cat de conformiști, lași suntem, fără gândire proprie și inițiativă, plătim și acum!
      E realism pur, calcul, nu respingere a priori. Realiști vs visători. E prea mare riscul, totul se face cu oameni ce sunt cum sunt, răi, egoiști, imperfecți(mai bine îi acceptați cum sunt).
      Inima mea e dezghețată tocmai pentru că accept pe oameni așa cum sunt și nu sper într-un om perfect. Fericit cel ce nu așteaptă nimic(de la oameni), el nu va fi dezamăgit. Vă recomand! E liniștitor.
      • Like 0
    • @ fc
      Delia MC Delia MC check icon
      Aș zice mai curând în conștiență cu ochii bine deschiși. Am egoismul necesar supraviețuirii, ține de instinctul de conservare. În rest am renunțat la multe și am dorința de-a ajuta, dăruiesc timp, de exemplu.
      BOR e una, credința e alta. Religia e un drum, ca potecile spre vârful muntelui. Dumnezeu nu poate fi perceput abstract, omul are nevoie de jaloane concrete(clopoțele, incantații, etc). Aruncarea pe covor o văd ca pe dansul lui David din biblie căruia puțin i-a păsat că-i ridicol. Din credință numai, pentru imagine sau din convenție e ipocrizie.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      fc check icon
      religia e drumul ce duce spre prăpastie, nicidecum spre Vârf. o zic și eu cu tot realismul ce-l pot accesa. cineva a întors săgețile! (se numește sabotaj).
      recunosc, I'm a dreamer. a big one. till at the end.
      în privința timpului... timpul nu există. dar poți dărui ajutor, da. energia ta, renunțările tale. asumate, da. ipocrizia e unica religie ce-a reușit panecumenismul. toată planeta e sub semnul cesta confesional. toată omenirea. spre-a ei rușine. cine,-n univers, să se-ncurce cu unii ca noi?? suntem specie abjectă, ca întreg.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      fc check icon
      cine L-a cunoscut pe Dumnezeu nu mai așteaptă nimic de la oameni. am zis-o de ani buni. apofatism aplicat, de-a dreptul. dacă am fi avut „gândire proprie” revoluția o făceam noi. au făcut-o alții, timpul ne-o va dezvălui și cum (sunt lucruri uluitoare, perfect reale). toate la timpul lor.
      ce nu merge? primitivismul din oameni. încă suntem la început. foarte la început. masa critică nu a fost atinsă încă de ”elfi”. orcii-s încă la putere și au dreptul domniei consfințit de principiul masei critice... Dumnezeu nu se împotrivește. n-ar fi fair. dar sper. naiv, până-n clipa de pe urmă, în ciuda tuturor sabotorilor de frumos et bine.
      • Like 0
  • Exista o felie importanta din societatea romaneasca ce rezoneaza cu ideile astea extremiste. Posibil ca liderii anti-PSD se tem sa alieneze partea asta din societate, de la care spera sa ia totusi niste voturi sau poate se tem sa nu dea si mai multa munitie propagandei pesediste, care deja ii prezinta ca anti-romani.
    • Like 0
  • raimond check icon
    In Romania urgenta este scaparea de psd, care pur si simplu sunt infractori. Dupa aceea va fi loc si de "lupte de idei" si discutii doctrinare.
    • Like 2
    • @ raimond
      Așa s-a gândit și în 1933 în Germania , să scăpăm de comuniști (marele pericol al acelor ani) și au scăpat cu ajutorul naziștilor. Acum noi scăpăm de PSD cu ajutorul neomarxistilor ? Caramitru s-a dat în fapt, asta e mentalitatea clasică a curentelor extremiste indiferent dacă sunt de stânga sau de dreapta, bagi dujmanii la pușcărie (dacă nu le tragi un glonț în ceafă) pe motiv de încorectitudine politică și eventual înființezi și niște lagăre de reeducare.
      • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Da și nu. Noi am avut deja "binefacerile" comunismului, suntem vaccinați.
      Iar dacă persistă, până treci puntea...atâta numai atenție la spusele dracului.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      raimond check icon
      Lasa-ne nene cu manipulari de-astea grosolane cu Germania Hitler etc. Cand vrei sa bagi pumnu' in gura cuiva, hop Germania, Hitler... Nu mai poate omu' sa zica nimic, ca seamana cu Germania Hitler samd. Nu tata, trebuie sa scapam de GIO PSD, si nu oricum - i-adevarat - ci cu ajutorul tuturor fortelor democratice fie ca se numesc socialisti, neomarxisti (pe bune? hipsterisme deastea gen Occupy - mai tineti minte?). Cata vreme e democratie si stat de drept - FUNCTIONALE - sunt gata sa combat si neomarxisti si cu alti extremisti cata vreme toata lumea respectam DEMOCRATIA si STATUL DE DREPT. Dar infractorii trebuie bagati la puscarie.
      • Like 2
  • Roxana B check icon
    Tocmai citesc un articol despre Wohngemeinschaft. Un fel de "camin" unde locatarii au camerele lor, dar sufrageria e comuna si corvoadele casei sint facute de toti, evident planificat.
    Banii cistigati de locatari se.pun intr-o casierie comuna, si, cine are nevoie isi ia de-acolo.
    Pt sume mai mari de 150 de euro, se discuta in "colectiv" pt a se lua aprobarea.
    Aceste WG-uri din cite inteleg exista deja in Germania si cica ar fi f populare.
    Mai ales pt working class, cei in general fara "obligatii" sau pensionari.
    Un fel de "kibutz" western-style. Sau un bloc unde cheltuielile de intretinere sint la comun.
    So, doamna aia din USR are de unde se inspira.
    Nu stiu de unde i-a venit ideea cu interzicerea consumului de fasole, ca nemtii sint totusi mari consumatori......
    • Like 0
    • @ Roxana B
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu știu exact cum funcționează ce știu însă e că se procedează așa din rațiuni strict economice. Un student nu poate plăti o locuință singur dar o cameră în WG da. Apropo, normal sunt apartamente obișnuite unde fiecare închiriază o cameră. Fac și românii așa numai că neamțul are nevoie de reguli. Proprietarul ia mai mulți bani așa decat dacă ar închiria unei familii. Și mai târziu, până își face un rost și o familie, caci diferența intre costul chiriei si al unei locuințe proprii e și mai mare ca in România. Bătrânii o fac să aibă grijă unii de alții. Deci, nici un kibbutz.
      Airbnb și Uber la fel, sunt surse de venit suplimentar și nicidecum "semnele" unei schimbări. Cine vede " semne" vede cumva fantome. Sau vede ce vrea să vadă. Ori vrea ca alții să perceapă așa...
      Va trebui să ne obișnuim să ascultăm astfel de discursuri dar în paralel să ne informăm. Da, aceste ziceri au iz socialist dar dacă știm încotro bate putem să zicem " da, da, și marmota...."
      Pe de altă parte să vedem și părțile bune, atitudinea anti-corupție însă derapajele trebuie prompt sancționate. E vorba până la urmă până unde mergem împreună, în ce scop si cat timp. Și mai ales să rezistăm ispitei de-a arunca zoaiele cu copil cu tot. Copilul ăla mai și crește...oricum sperăm.
      • Like 0
  • S-a ajuns aici și din cauza formatorilor de opinie care au promovat vituperarea adversarului ca singur mijloc de promovarea a adevărului, a democrației și a „adevăratelor” valori. După ce ai făcut din adversar un sub om, un focar de diseminare a răului, singura urmare logică este izolarea acestuia.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult