Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ieri golani, azi șobolani. Insultați de Liviu Dragnea, protestatarii #rezist și-au reocupat duminică Piața: o comparație între 2 mitinguri

Protestatară #rezist

Protestatară #rezist. Câteva mii de oameni au protestat duminică seara, în Piața Victoriei, în replică la marele miting pesedist de sâmbătă (Foto: Liviu Florin Albei/ Inquam Photos)

Nu am niciun fel de resentiment față de manifestația reprezentanților puterii ce a avut loc sâmbătă. Nici nu îi disprețuiesc pe cei care au înțeles să participe. Am protestat și eu și sunt decis s-o fac ori de câte ori voi simți că este nevoie. Orice om are dreptul să manifesteze pentru o cauză în care crede. E drept că există foarte multe cazuri de oameni care ar fi fost constrânși să participe, prin diverse metode. Dacă acest lucru este adevărat, este exclusiv vina lor că susțin un sistem care-i abuzează în mod regulat și sper ca aceștia să fie convinși că, în urma evenimentului la care au participat ieri, situația nu li se va ameliora câtuși de puțin.

Am participat și eu la manifestațiile de protest din 2017, în unele ocazii chiar în Piața Victoriei, așa că pot face o comparație între cele două evenimente. Și voi pleca de la afirmația domnului Liviu Dragnea, liderul care a organizat manifestația, conform căreia mitingul nu a fost unul de partid. Această afirmație, pe lângă faptul că ridică multe întrebări, relevă și optica organizatorilor despre tot ceea ce este public în această țară. În calitate de persoane fizice, domnii Dragnea și Tăriceanu, dar și doamnele Dăncilă, Vasilescu și Firea, pot lua parte la orice manifestație doresc. Însă utilizarea bunurilor aflate în proprietatea publică a statului, precum sunt clădirile ce adăpostesc importante instituții de stat, în interes de partid reprezintă un abuz.

Ca detaliu, prin contrast cu manifestația de sâmbătă seara, când autocarele ce i-au transportat pe manifestanți au fost găzduite în curtea Palatului parlamentului, cu ocazia protestelor împotriva ordonanței 13 fiecare dintre protestatari s-a deplasat prin mijloace independete spre piață, iar cei care s-au deplasat cu mașinile personale nu au avut locuri de parcare asigurate, nici în curtea Guvernului, nici în cea a Palatului Parlamentului. Dimpotrivă, Jandarmeria a avut grijă să-i țină la distanță pe protestatari de gardurile instituțiilor. De altfel, este un uriaș contrast între modul în care autoritățile locale s-au raportat, pe de o parte față de grupul de protestatari ce a străbătut drumul dinspre Moldova spre București pentru solicitarea legitimă de a lega această regiune de Vestul țării printr-o autostradă, grup căruia autoritățile i-au interzis accesul în Capitală, iar pe de altă parte față de manifestanții împotriva himerei denumite „Statul Paralel”, față de care aceleași autorități au arătat o ospitalitate fără echivalent.

Deși poate ne-am fi dorit și noi, protestatarii strânși în Piața Victoriei pentru apărarea unui principiu și nu la comandă politică, nu am avut oportunitatea de a instala pe clădirea Guvernului steagul național. Am observat că sâmbătă seara clădirea Guvernului a fost ornată cu un superb steag al României. Însă mă întreb prin ce pârghii legale au putut persoanele fizice Dragnea & Co, să îl amplaseze acolo pe durata protestelor?

Protest, duminică seara, Piața Victoriei (Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Dacă în cazul protestelor din iarna lui 2017 traficul a fost întrerupt treptat pe arterele ce traversează Piața Victoriei, pe măsură ce cordonul jandarmilor ceda în fața maselor crescânde de protestatari, nu același lucru s-a întâmplat cu ocazia protestului orientat împotriva „Statului Paralel”, când o parcare publică a fost îngrădită încă de cu două zile înainte, iar traficul rutier a fost închis complet în zonă încă dinaintea începerii evenimentului.

Nu în ultimul rând, protestatarii împotriva modificării abuzului în serviciu au făcut, în mare parte, curat în urma lor. Nu același lucru pot spune despre protestatarii împotriva oricărui fel de abuz, în urma cărora, un serviciu plătit din bani publici, a adunat munți de gunoaie, ca după un dezastru ecologic. În mod paradoxal, cei al căror lider a pretins în fața maselor că are menirea de a curăța mizeria lăsată în urmă de „niște șobolani”, au lăsat munți de gunoaie în urma lor. La propriu. Un paradox care foarte greu poate trece neobservat. Lăsând în urma lor o mizerie de nedescris, protestatarii PSD-ALDE par a-și fi însușit dublul limbaj dragnian.

Așa cum am scris în introducerea materialului, această abordare din partea persoanelor fizice Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă și altele, ajunse vremelnic în funcții cheie din conducerea statului, de a utiliza în scop personal, sau de partid, bunurile, clădirile și spațiile ce sunt proprietatea publică a statului, denotă optica lor despre tot ce aparține publicului, adică tuturor. Mai grav mi se pare însă faptul că lor li se pare că aceasta este starea de normalitate. Aceștia consideră că pot dispune după bunul lor plac de proprietatea publică a statului, de autoritățile și de bugetul acestuia, iar mai nou, înțeleg să adapteze legea penală pentru ca faptele de care se fac vinovați să fie dezincriminate într-un fel sau altul.

Oricine își imaginează că modificările aduse acum legilor justiției și a codurilor penale ar avea drept scop corectarea unor deficiențe ale legilor pentru a preveni comiterea unor nedreptăți și abuzuri împotriva unor persoane particulare, victime ale unui sistem pretins ocult, se află într-o regretabilă eroare. Aproape orice amendament adus legilor penale în acest moment are o destinație bine stabilită, eventualii alți beneficiari, sau prejudiciați, sunt doar de natură colaterală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Așa. Cu riscul de unfrienduri, să vă explic de ce mie mi se pare că sunteți mulți dintre voi gherțoi. Gherțoi cu iphone, nu ca proștii ăia de ieri, cu telefoane cu butoane, de-a fost nevoie să li se dea lanterne, dar tot gherțoi.

    1. Pentru că vreți uniformitate. Și vouă vă e teamă de diferit. Vă e teamă de ăla venit ieri în Piață, chit că nu v-a dat în cap. Dar râdeți că el că se sperie de schimbare. Ei vor lumea ca-n bula lor, unde se simt în siguranță, voi o vreți ca-n bula voastră, unde vă simțiți în siguranță și unde miroase a odorizantele alea din magazinele Adidas (la fel în toate magazinele lor), nu a transpirație.

    2. Pentru că vă pretindeți informați, dar e numai o spoială. Altfel, n-ați ține-o langa cu milioanele de asistați (când ei sunt 200 000 și ceva de mii), cu profilul sub-uman al votantului PSD (care se tot schimbă, dar voi sunteți atât de îndrăgostiți de imaginea voastră, că nu priviți mai departe de nasul propriilor prejudecăți, nici cât să căutați un profil făcut de specialiști votanților psd-iști, nu de ”feelingul” vostru), n-ați mai consuma hăpăind materiale senzaționaliste făcute de Kanal D sau de Digi cu ”uite, domnule, cum refuză minunatul loc de muncă remunerat cu 1500 de lei, când naveta îi costă 600 și nu le mai lasă timp pentru agricultura aia de subzistență”.

    3. Pentru că pretindeți că vreți ”o țară ca afară”, dar ați anula dreptul de vot unei categorii care nu votează ca voi, ați menține condițiile din pușcării, ați fi de acord fără o clipire cu abuzurile atâta timp cât victime le sunt ”dușmanii” voștri.

    4. Pentru că vă indignați la o mulțime de peturi lăsate în Piață, dar ați fost la Summer Well și ați lăsat dezastru similar (iar dacă n-ați fi așa de îngrozitor de subiectivi, v-ați aminti cum arată în general ”câmpul” după un concert cu 100 000 de oameni la Sziget, de pildă, unde vine lumea bună, europeană și unde nu e nicio problemă gunoiul lăsat seara, până a doua zi e lună. Cum e și acum în Victoriei).

    5. Pentru că vai, mie, vai, ție, n-au stat ăia la imn. Aici e un soi de notă personală, dar mi-amintesc un marș Roșia Montană, când ajunseserăm undeva pe la Arcul de Triumf și nu mai știu ce exaltați s-au apucat să spună Tatăl Nostru și să pice în genunchi, iar mai apoi, să cânte prost și abia îngânat imnul până s-a fâsâit ca un balon spart. M-am retras jenată mai încolo. Ah, bașca, știu doar două strofe. Biciuiți-mă.

    6. Pentru că, de fapt, nu vreți o justiție independentă. Ci o justiție împotriva unora. Dacă voiați, vă vedeam indignați măcar de măgăriile ălora de la Ploiești. Nici măcar nu le-ați menționat, nici acum nu aveți niciun semn firav de întrebare asupra acțiunilor DNA, iar Kovesi e pentru voi un bun manager (sub care s-au prescris dosare, iar condamnările au fost majoritar pe ”mărunțișuri”) și fără pată. Și dacă au fost chestii nasoale, n-a știut, domnule. Săraca.

    7. Pentru că urlați ”DNA, să vină să vă ia”, ceea ce e crâncen. Și o faceți de ani de zile și nu vi se zbate nimic.

    8. Pentru că folosiți des argumente de tipul ”românii sunt hoți, leneși”, ca pe urmă să lăudați diaspora care-și rupe spinarea pe salarii pe care localnicii nu le acceptă și nu sesizați niciunde contradicția. Diaspora e bună, că votează ca noi, chit că mare parte e plecată nu din sânul păturii urbane, medii (e-n curs de îngroșare și pătura asta), ci de la sate, din mijlocul sărăcimii care n-a mai avut altă șansă și a avut o forță pe care eu una n-aș avea-o, de a se adapta unei lumi pe care n-o cunoștea deloc (oamenii ăia nu vorbeau limbi străine și mă-ndoiesc că fuseseră înainte de a emigra în city-break-uri la Londra sau cu burse Erasmus la Lyon).

    9. Pentru că n-aveți simțul umorului. Râdeți grobian de cele mai evidente lucruri. Cam ce superioritate intelectuală/umană are ăla care râde de cum arată alții, de cum miros alții, de ce telefoane au alții (pe bune?!), de cum vorbesc alții, el, fiind clar pe poziții privilegiate?

    10. Pentru că v-ați indignat rasist când nu mai știu care manelist a fost invitat la Ambasada Suediei, pentru că voi considerați ca reprezentative pentru țara asta doar trendurile care vă plac vouă. Pentru că „nu sunt rasist, dar țiganii...”. Grrr, provincialilor.

    11. Pentru că vă e rușine de multe ori să spuneți că sunteți români deși, altfel, clamați că ”vai, nu contează unde te-ai născut, contează cine ești și ce faci”.

    12. Pentru că nu aveți atâta cultură civică (deși veniți la proteste) încât să conștientizați că dacă politicianul și mahărul X sunt abuzați azi, nimic nu garantează că nu vei fi și tu, simplu cetățean onest, mâine.

    13. Pentru că n-aveți nicio problemă să vă fie ascultate telefoanele oricum, oricând și nu vedeți nicio contradicție aici cu ideea de democrație. Da, da, știu, voi sunteți cetățeni onești, cinstiți. Bă, băieți, un stat normal nu-și tratează cetățenii ca pe potențiali infractori.

    Nu-i vorbă, am fost și eu gherțoaică în multe și sunt încă. Poate și lista asta e o dovadă tot de gherțoism, dar e și o dovadă de păsare. Mă doare suficiența voastră. Sunt ivită tot din poporul ăsta, nu m-a născut mama în Montmartre. Dar sunt conștientă de asta și încerc mereu să identific gherțoismul din mine și să-l elimin. Cu mai puțin noroc (atât! Noroc!), ieri puteam fi în Piața aia, târâtă din satul meu și uitându-mă năucă la prețul unei cafele la Ted’s. Nu vå mai pupați singuri în cur. Oricât de minunat ar fi curul vostru".
    Autor. Nora Pavel.
    Comentariul ăsta nu e scris de mine l-am găsit pe net dar mi-a atras atenția aşa că l-am copiat. Foarte bun.
    • Like 3
    • @ Adrian Adrian
      Excelent panseul postat de catre Nora Pavel si adus aici ! Cred ca e un punct de plecare in demersul de a ne cunoaste, de a face dialogul posibil, de a sparge 'bulele' in care traiesc 'ai nostri' si 'ai lor', de a intelege ca nimeni nu detine adevarul absolut si ca realitatea este policolora, nu acromatica ( alb vs negru ).
      • Like 2
    • @ Adrian Adrian
      Am gasit-o pe doamna,hai sa raspund cu un comentariu la postul ei, de la Chris Jordan: "
      Dragă Nora eu din păcate nu văd victime sau gherţoi ci complici. Nu îi tratez de sus, nu le doresc să dispară, încerc doar să îi văd prin oglinda raţiunii.
      Aceasta îmi spune că o parte din participantii la acest miting sunt primari burduhănoși care consideră că satele sau orașele în care "domnesc" ei sunt fieful lor. Văd cozile lor de topor care merg din ușă-n ușă și fie mieros, fie ameninţător, le indică oamenilor pe cine si cum să voteze...pentru că altfel...
      Văd oameni care se lasă ameninţi pentru că au uitat sau ignoră că au și altă opţiune. Văd directorași de prin centrale și instituţii ajunși acolo pentru că "s-au descurcat" si si-au urcat sotiile, amantele, cumnatii sau progeniturile pe lângă ei prin functii.
      Văd oameni care nu realizează un lucru: din România s-au cărat în ultimii ani 3,5 milioane de români cu vârsta cuprnsă între 18 si 35 de ani. Jumătate din potentialul productiv al ţării. Văd oameni care nu vor să realizeze că trăiesc din creditele cu dobânzi tot mai mari luate de Guvern pentru a umple găurile din buget. Oameni care vor sa se mentina neapărat acest Statu-Quo, negândind că acest lucru duce la falimentul unei ţări întregi în cel mult 3-4 ani.
      Iar tu vii si-mi explici mie ca EU traiesc într-o bulă?"

      Nu ca nu as fi fost in stare, ca fiind ghertzoi cu iphone, sa demontez toate punctele alea de mai sus, dar unii mai muncesc si prin strainatate la ora asta...
      • Like 5
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      Şi eu muncesc in străinătate dar tot mi-a atras atenția postarea ei. Dacă e să judecăm la rece nici una dintre taberele politice nu a venit cu idei utile şi constructive pentru țară şi de aici şi plecarea noastră .Ba chiar una dintre cele mai toxice măsuri ,asta ca să fiu elegant şi să nu zic imbecile, a fost ,,restitutio in integrum" o măsură.unicat in Europa cu efecte catastrofale dar sprijinită de cei cu ,,smartfoane" deşi se declară inteligenți şi culți.
      • Like 1
    • @
      Așa, dă cu rahat în ventilator, că sigur ai să ajungi mai curat după asta.
      • Like 1
    • @
      Pai cine te opreste sa te alaturi unei intiative civice sau politice , cum ar fi USR, sau Ro100 a lui Ciolos ? De ce trebuie sa astepti mereu de la altii sa "vina cu idei" ? Asta e poporul roman, cum ziceau aia la mitingul psd. "sa ni se dea, sa ni se faca, sa ni se construiasca". N-ar fi zis unul "Sa ni se dea de munca". Si mie mi se pare cateodata ca protestele sunt punctuale, si nu ating lucruri mult mai importante, cum ar fi dreptul la proprietate (ca d-aia s-a intamplat ce s-a intamplat la Pungesti, de exemplu). Daca stam sa ne gandim de ce protestam si n-avem pe cine pune in loc daca o sa castigam, hai sa stam in case si sa ne uitam ca la un film prost cum ne intoarcem in timp, nu ?
      • Like 3
    • @ Ionut Catalin Dimache
      check icon
      Ăsta e răspunsul tău ? JALNIC !
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      USR -ul l-am votat data trecută insă doar la una dintre camere ( celălalt vot a mers la Paleologu) presimțind că nu va fi mare lucru de capul lor iar acum fără Nicuşor Dan sunt o adunătură de finutzi iar eu nu sunt finutz iar despre Cioloş şi partidul său e prea devreme să mă pronunț ,incă nu e nimic inchegat ,nici o idee clară ,cristalizată iar la vot pe principiul ,,contra" nu mai merg.
      • Like 0
    • @
      Paul check icon
      Pesedisti d’astia subconștienti am mai tot întâlnit. Argumentația lor e “am votat USR, da’ n-au idei.” Ergo, “data viitoare votez pe unii cu experiența in administrație, care știu ce sa facă”. Dacă gândești așa ești cel puțin naiv, ca sa folosesc un eufemism. Cum ne-a arătat istoria post decembrista și cum ne arată mafiotii alde pesede acum, experiența in administrație in România înseamnă experiența la furat, iar cei mai de succes hoți, își opresc doar 90% ca sa zică prostul după aia “ăștia macar au făcut ceva și pentru noi”. Orice formațiune politica (,) care nu a avut nimic de a face cu sistemul politic din românesc de dinainte de 2016 e net superioară oricăreia care nu îndeplinește aceasta condiție. Dacă nu realizezi treaba asta ești fie prost, fie prostit, fie mafiot. Dacă tu in schimb vrei sa argumentezi ca USR e un partid de idealiști, iar cei cu experiența in administrație vin in partidul lui Cioloș, atunci îți spun ca e întotdeauna nevoie de idealiști, iar in România cu un Parlament bicameral poți sa îți împarți voturile la următoarele alegeri între idealism și pragmatism, fără sa votezi pe nimeni din vechiul sistem.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Mi-as dori sa cunosc parerea ta! Altfel... e prea mare deranjul sa-ti raspund pentru a avea un dialog.
      • Like 0
    • @ Paul
      check icon
      Aia cu ,,PSD-işti inconştienți " de unde ai scos-o ? Asta e ,,logică" progresistă ,dacă nu impărtăşeşti ideologia ,,corectă " eşti fascist ,populist sau PSD-ist neexistând altă variantă. Eu nu aştept minuni dar nu pot vota ,,nimic în cap" aşa că aştept oferta Cioloş şi ideile lor politice şi economice iar dacă proiectul sună articulat pot avea votul meu, dacă nu,stau acasă. Vot negativ nu mai dau ,m-am săturat in ăştia 30 de ani de stilul ,,milog" de a cere votul,opoziția trebuie să invețe să obțină voturi bazate pe programe nu să astepte votul doar pe considerente anti-PSD.
      • Like 0
    • @
      Paul check icon
      Citează-ma corect, am scris “subconstienti”, nu “inconștienți”. Dacă nu știi sa faci deosebirea spune-mi și te lămuresc. Discuția asta cu “nu ma duc la vot ca n-am de ce” am mai avut-o aici. Asta e atitudine de sclav, atâta timp cât ii lași pe alții sa decidă pentru tine și astfel te supui spășit voinței lor. In speța, nevotand ajuți mafiotii alde pesede sa ajunga la putere. Dacă nu te convinge niciun partid, votează alternanța, astfel fie învața toți cum sa administreze o tare, fie se gâtuie unii pe alții și așa fac loc unei noi generații (posibil mai bune) de politicieni.
      • Like 2
    • @ Paul
      check icon
      Chiar dacă nu te-am citat exact ideea rămâne valabilă .Cum crezi că aş putea vota ,de exemplu , unul ca tine care suferă de suficiență semidoctă ? Şi cam aşa se prezintă din păcate aşa zisa alternativă ,suficiență pseudo-intelectuală de mărunt corporatist incapabil să gândească in afara unor şabloane sau lozinci şi eventual apelând la un mişto ieftin ,de duzină. Rămân la părerea că atâta timp cât politicienii opoziției nu vor ieşi din atitudinea de milogi nu vor avea succes . Tot vorbeam de lozinci ,uite un exemplu :Votați- mă vă rog sunt altfel !
      Dragnea e rău ,votați-mă ! Nu am nimic in cap dar sunt altfel ! Nu am inspirație acum dar aştept sugestii de sloganuri politice fără conținut, bazate pe milogeală.
      • Like 0
    • @
      Paul check icon
      Bine ma, eu sunt semidoct, dar tu o faci pe Veorica Vasilica pe aici cu “subconștient” și “inconștient”. Nu ți-a cerut nimeni sa votezi pe cineva, doar am încercat sa te conving sa votezi, deși la cum te exprimi și la ce arați ca ai in cap probabil ca ai pontat la ultimile alegeri prezidențiale.
      • Like 0
    • @ Paul
      check icon
      Am fost destul de explicit dar tu o ții danga langa cu votul fără a înțelege reala problemă a opoziției , reciți doar lozinci de finutz fără substanță şi eşti şi cam obrăznicuț in exprimare.


      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult