Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Un pahar cu apă pentru un bătrân în suferință...” Zâmbetul trist cu care Mircea Albulescu a ieșit din lume

Republica.ro a încercat să reconstituie ultimele ore din viața lui Mircea Albulescu. Actorul a ajuns joi după-amiază la Policlinica Regina Maria, din spatele Spitalului Floreasca. Apelul la SMURD a fost făcut de aici, iar ambulanța a ajuns la adresă în șapte minute de la preluarea apelului de Dispeceratul ISU București.

După ce a fost stabilizat, pacientul a fost dus cu ambulanța SMURD la Spitalul Floreasca. Vineri noapte, la ora 1, a fost constatat decesul. Avea 81 de ani. Mircea Albulescu suferea de diabet de mai bine de 30 de ani, iar în 2014 fusese supus unei triple operații de bypass la inimă.

Un martor a povestit pentru Republica.ro că l-a văzut pe marele actor joi, cu puțin înainte ca acesta să ajungă la Policlinica Regina Maria. Traversa, cu greu, o intersecție din zona Piața Romană, în claxoanele șoferilor nervoși. În jurul orei 14:00 o altă martoră a declarat pentru Republica.ro că l-a văzut pe marele actor traversând, în zona fostului magazin Eva. 

Filmul evenimentelor, așa cum ne-a fost relatat de purtătorul de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile:

- Ambulanța SMURD a fost solicitată joi pentru un pacient la Policlinica Regina Maria din spatele Spitalului Floreasca. Joi la ora 15:29 a fost preluat apelul de Dispeceratul ISU București.

- Ora 15:36 ambulanța SMURD a ajuns la adresa unde fusese solicitată

- Ora 16:05 - după ce pacientul a fost investigat, stabilizat la fața locului, a început deplasarea cu pacientul spre Spitalul Floreasca

La Policlinica Regina Maria, are loc o scenă tulburătoare. Povestește Mihai Rânceanu, într-un mesaj pentru Republica.ro:

„Eram la o clinică din București, așteptând să fiu chemat în cabinet pentru consult, când lângă mine se așează pe canapea, cu dificultate, un domn în vârstă. Nu sunt de fel băgăcios și, astfel, nu am dat importanță momentului și nici persoanei. Între timp, un alt domn i-a înmânat un pahar cu apă, gest pentru care a fost foarte încântat și recunoscător. În nici 1 minut am simțit ceva rece pe picior și, când m-am uitat ce era, am realizat că domnul vărsase din greșeală paharul cu apă pe canapea și apa s-a scurs o parte pe mine. Prima reacție a fost să mă încrunt, însă văzând un bătrân neajutorat mi-am spus că, până la urmă, nu s-a întâmplat nimic grav și accidente se pot întâmpla oricui. Până la urmă m-a răcorit puțin. Abia când mi s-a adresat pe un ton apăsat (cu vocea lui inconfundabilă) cu „iartă-mă, eu de fapt voiam să te fac atent să nu verși tu paharul”, am realizat cine era, moment în care mi-a smuls un zâmbet și am răspuns că nu este nicio problemă. Aceasta a fost prima și ultima mea interacțiune cu marele actor Mircea Albulescu. După aceea, a fost condus în cabinet, unde a mers cu greu cu pași mărunți.

Din punctul meu de vedere, a fost doar o întâmplare, dar am realizat că se vedea clar că nu se simte bine și, totuși, mai avea puterea de a strecura câte o glumă. Dumnezeu sa-l Ierte!”

- Ora 16:07 ambulanța a ajuns la Spitalul Floreasca.

- La ora 1 noaptea a fost constatat decesul.

„Aștept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea așteptare”

Într-unul din ultimele interviuri, marele actor spunea că își așteaptă moartea.

„Aștept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea așteptare. Soția mea a încetat din viață acum câțiva ani, dar de ceva vreme o simt tot mai des prin casă, ma ceartă adesea, că sunt dezordonat, că de ce pun aia colo sau dincolo. Poate că e tot mai prezentă pentru că mă apropii și eu de lumea de dincolo, de lumea ei", spunea recent Mircea Albulescu, într-o emisiune tv, adăugând „e bine în viața asta, ca actor, să dispari când trebuie, cât ești pe val”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Ei, parca in America, daca nu ai asigurare, nu te lasa sa mori cu zile? Te lasa pe scari, nu se uita nimeni la tine.
    • Like 0
  • Mircea Albulescu a murit cu zile. Nu face nimeni vorbire despre modul in care sunt primiti si tratati / ignorati pacientii in spitalele de stat unde sunt livrati de spitatele particulare incapababile sa rezolve o urgenta. Nu este singurul artist care a murit in spital , numarul lor deja este mare si ei sunt doar cei cunoscuti. Moartea ne viziteaza zilnic si intra oriunde ca la ea acasa. Nimeni nu are competenta, pregatirea si daruirea de a -i stopa joaca dementa cu oamenii.
    • Like 0
  • pacat a plecat in lumea de dincolo inca un actor din generatia de aur,poate l a chemat sotia lui,dar prin rolurile sale ramane nemuritor,Dumnezeu sa l ierte.
    • Like 0
  • Trist....
    • Like 0
  • Se duc incet, unul dupa altul, toti cei care au cladit aceasta forma de convietuire sociala. Ei aveau convingeri, traiau, aveau valori, aveau simboluri, ei stiau cand incepe si cand se termina ceva. Orice. Ei stiau sa glumeasca si-n ultimul ceas al vietii lor. Se duc si lasa in urma indoiala. Pentru ca lumea lor era clara. Iar lumea noastra este ambigua. Noi avem un singur tel: sa fim politicaly correct! Ofihneste-te in pace, Mircea Albulescu! Ai fost un far calauzitor pentru multi. Acum au ramas doar claxoane si injuraturi.
    • Like 1
  • Nu a mai asteptat sa vina sa-l ia de acasa...... a plecat el spre ea....Si a plecat ca un mare actor: a avut martori in drumul sau, care sa ne povesteasca aceste ultime momente din scena finala a vietii sale. Dumnezeu sa-l odihneasca!
    • Like 2
  • Un mare actor, un mare om s-a stins.. Un mare mister trecerea in nefiiinta...Raman tot mai putini din marii actori.
    • Like 1
  • scubidu check icon
    Dumnezeu sa-l ierte.
    • Like 2
  • Marina check icon
    Din pacate ii tot pierdem si nu mai avem ce pune in loc.Moralitatea si cultura au ajuns intr-un stadiu al decadentei fara precedent.Si ce-i mai trist,asa zisii formatori de opinie promoveaza cu succes ,din pacate,non-valoarea.
    • Like 4
  • A traversat strada ca sa ajunga in nemurire. Dumnezeu sa-l ierte! Devenim tot mai saraci.... fara ca locurile goale sa fie ocupate...
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult