foto captura digi24
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, apreciază că ar fi nevoie de o perioadă de 10 ani, pentru ca în București să poată fi înlocuite conductele de termoficare.
Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, edilul a povestit că, în urmă cu cinci ani, și Oradea a trecut prin situații precum cea recentă din Capitală, în care s-au produs mari avarii în sistemul de termoficare, dar că, prin investiții constante, s-a reușit ca, în această iarnă, în municipiul pe care îl conduce să nu mai aibă loc nicio avarie importantă.
„Politica a fost de a reinvesti, de a reabilita magistralele de termoficare, ceea ce a dus la o menținere a costului gicacaloriei plătite în Oradea la un nivel constant, noi căutând să ne reducem treptat subvenția. Și aceasta este ținta pe care o avem în următorii 4-5 ani de zile”, a punctat Ilie Bolojan. În Oradea, numărul de avarii a scăzut foarte mult, pierderile în rețea au scăzut foarte mult.
„Ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile în București noi am pățit-o acum 5 ani de zile. Și noi am trecut prin această etapă, pentru că termoficarea în România e din aceeași generație, anii '60-'70. Și nouă ne-au crăpat țevile, am avut scandal, am avut înjurături, a fost o situație neplăcută, pentru că întotdeauna când temperatura scade și e rece, 3-5 zile, aceste conducte sunt suprasolicitate, trebuie să mărești presiunea, trebuie să mărești temperatura, ca să ai la consumatorul final condiții de încălzire normale. Și atunci apar aceste spargeri, ai niște pierderi de cantitate imense. Și nu poți să le înlocuiești”, a spus primarul municipiului Oradea.
Moderator: Cine v-a sabotat pe dvs?
Ilie Bolojan: Trebuie să fim conștienți că, dacă nu se înlocuiesc conductele de termoficare montate în urmă cu 50-60 de ani, e doar o problemă de timp, o problemă de condiții atmosferice până când vor apărea avarii în cascadă. Asta am avut ani de zile, dar cu toate înjurăturile, cu toată nemulțumirea, azi, dacă tragem o linie, cred că iarna asta am avut foarte puține avarii. Nu am avut nicio avarie mare, am avut avarii pe rețele secundare.
Moderator: În București, dacă s-ar începe azi înlocuirea de rețele magistrale, cât ar dura să rezolvăm?
Ilie Bolojan: Din punctul meu de vedere trebuie cel puțin 10 ani, perioadă în care să te apuci și lucrezi vară de vară, pentru că înlocuirea de magistrale nu e o operațiune pe care o poți face în toiul iernii, că lași blocuri fără încălzire. Trebuie lucrat doar vara. De asemenea, e o piață specializată, cu suduri specializate, cu producători specializați. Nu poți să faci lucruri vizibile de pe o zi pe alta. Trebuie constanță, trebuie bugete, ani de zile, indiferent că e vorba de Constanța, de București, de Cluj sau Oradea, e vorba de ani de zile.
Mii de locuitori din sectoarele 2 şi 3 din București nu au avut apă caldă şi căldură la sfârșitul săptămânii trecute, din cauza unei avarii majore în sistemul de termoficare. Primarul Gabriela Firea a acuzat „un sabotaj industrial” din partea Elcen, instituție în subordinea Guvernului, care ar fi „greșit” cu 20 de grade la livrarea agentului termic, astfel încât s-a produs o avarie foarte gravă.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ganditi-va ca o centrala de apartament va da caldura mult mai ieftina si mai adaptata la nevoi, decat incalzirea centrala. Cu un confort sporit pentru cetateni.
Pentru ca nu are sute sau mii de km de conducte (care inregistreaza pierderi, oricat le-am izola; pe linga intretinerea costisitoare) si pentru ca nu are un personal TESA imens (plus muncitori), ale caror salarii sa intre in factura.
O solutie ar fi mici centrale de bloc/scara. Gospodarite de asociatie. Daca se vrea -musai- incalzire la colectiv. Dar de ce se vrea incalzire colectiva?
Altfel, lasati oamenii sa-si puna centrale de apartament. Este mai economic pentru primarii si pentru oameni. Cati bani se economisesc, daca se renunta la RADET? (Subventii, investitii in infrastructura etc.)
Nu are nimeni curaj sa faca acest calcul si sa-l prezinte parlamentarilor/guvernantilor? Daca se voia de la inceput, acum, in 30 de ani, nu mai aveam nici un fel de probleme si banii cheltuiti cu incalzirea erau virati in alte directii.
Nimeni nu l-a informat pe d-ul. Bolojan ca in curând valoarea energiei electrice necesara pompării apei la 10 km. va depăși valoric energia apa reziduale necesara încălzirii. Sa inventat un perpetuum mobile comercial perfect. Centrala va produce energie electrica necesara pompării apei care ii răcește turbinele
P.S
da' nu stiu ce-s alea "tevi ecranate " !
Cred că pentru a aduce „valoare adăugată” trebuie să fi profesat un număr de cel puțin 5-10 ani timp în care să fi parcurs treptele ierarhice prin competență și concurs, abia apoi să ceri electoratului să-ți acorde încredere prezentând în primul rând realizările personale profesionale. Așa poate electoratul să creadă că îi poți reprezenta cu demnitate și bună credință interesele și că nu poți fi manipulat cu ajutorul hibelor din „mapa profesională”.
Merge să-l ataci pe Bolojan dacă interlocutorii nu sunt din Oradea, dar dacă le spui asta unor orădeni, te scuipă-n față!
Și dacă tot veni vorba de trafic și străzi, stă Bucureștiul mai bine?
Când banii nu-s îndeajuns trebuie să setezi prioritățile iar încălzirea e indiscutabil una. Ce-a făcut dna Firea? A cheltuit aiurea, spirit de prevedere nul. A cheltuit pe pe lucruri de importanță cel puțin secundară iar urmările se văd.
Că eu sunt orădeancă.
Trăiesc în orașul ăsta din 1972.
Și eu mă simt uneori(deseori) excedată de atâtea șantiere,dar când îmi amintesc cum era prin 1990-2008,atât în zona centrală în care locuiesc din 2003(5 minute până la Primărie&Turnul cu Ceas,în caz că sunteți orădean),cât și în Rogerius,Zona de Vest a orașului,parcă îndur mai ușor inconvenientele...
Pe scurt,nimic nu se poate obține fără „deranj”.
Să și-o țină sănătoși!
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/ulitele-oradiei-exemplu-de-bune-practici-pentru-alte-orase-oradea-are-de-fapt-tot-a-treia-strada-neasfaltata-154475.html