Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ilie Bolojan: „Și nouă ne-au crăpat țevile, am avut scandal, am avut înjurături". Ce s-a întâmplat în Oradea după ce sistemul de termoficare a crăpat

Ilie Bolojan

foto captura digi24

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, apreciază că ar fi nevoie de o perioadă de 10 ani, pentru ca în București să poată fi înlocuite conductele de termoficare. 

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, edilul a povestit că, în urmă cu cinci ani, și Oradea a trecut prin situații precum cea recentă din Capitală, în care s-au produs mari avarii în sistemul de termoficare, dar că, prin investiții constante, s-a reușit ca, în această iarnă, în municipiul pe care îl conduce să nu mai aibă loc nicio avarie importantă.

„Politica a fost de a reinvesti, de a reabilita magistralele de termoficare, ceea ce a dus la o menținere a costului gicacaloriei plătite în Oradea la un nivel constant, noi căutând să ne reducem treptat subvenția. Și aceasta este ținta pe care o avem în următorii 4-5 ani de zile”, a punctat Ilie Bolojan. În Oradea, numărul de avarii a scăzut foarte mult, pierderile în rețea au scăzut foarte mult. 

„Ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile în București noi am pățit-o acum 5 ani de zile. Și noi am trecut prin această etapă, pentru că termoficarea în România e din aceeași generație, anii '60-'70. Și nouă ne-au crăpat țevile, am avut scandal, am avut înjurături, a fost o situație neplăcută, pentru că întotdeauna când temperatura scade și e rece, 3-5 zile, aceste conducte sunt suprasolicitate, trebuie să mărești presiunea, trebuie să mărești temperatura, ca să ai la consumatorul final condiții de încălzire normale. Și atunci apar aceste spargeri, ai niște pierderi de cantitate imense. Și nu poți să le înlocuiești”, a spus primarul municipiului Oradea.

Moderator: Cine v-a sabotat pe dvs? 

Ilie Bolojan: Trebuie să fim conștienți că, dacă nu se înlocuiesc conductele de termoficare montate în urmă cu 50-60 de ani, e doar o problemă de timp, o problemă de condiții atmosferice până când vor apărea avarii în cascadă. Asta am avut ani de zile, dar cu toate înjurăturile, cu toată nemulțumirea, azi, dacă tragem o linie, cred că iarna asta am avut foarte puține avarii. Nu am avut nicio avarie mare, am avut avarii pe rețele secundare.

Moderator: În București, dacă s-ar începe azi înlocuirea de rețele magistrale, cât ar dura să rezolvăm?

Ilie Bolojan: Din punctul meu de vedere trebuie cel puțin 10 ani, perioadă în care să te apuci și lucrezi vară de vară, pentru că înlocuirea de magistrale nu e o operațiune pe care o poți face în toiul iernii, că lași blocuri fără încălzire. Trebuie lucrat doar vara. De asemenea, e o piață specializată, cu suduri specializate, cu producători specializați. Nu poți să faci lucruri vizibile de pe o zi pe alta. Trebuie constanță, trebuie bugete, ani de zile, indiferent că e vorba de Constanța, de București, de Cluj sau Oradea, e vorba de ani de zile.

Mii de locuitori din sectoarele 2 şi 3 din București nu au avut apă caldă şi căldură la sfârșitul săptămânii trecute, din cauza unei avarii majore în sistemul de termoficare. Primarul Gabriela Firea a acuzat „un sabotaj industrial” din partea Elcen, instituție în subordinea Guvernului, care ar fi „greșit” cu 20 de grade la livrarea agentului termic, astfel încât s-a produs o avarie foarte gravă. 

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Incalzirea centralizata nu mai poate face fata concurentei economice. Este mentinuta artificial, de politicieni. Motivele nu sunt greu de banuit.
    Ganditi-va ca o centrala de apartament va da caldura mult mai ieftina si mai adaptata la nevoi, decat incalzirea centrala. Cu un confort sporit pentru cetateni.
    Pentru ca nu are sute sau mii de km de conducte (care inregistreaza pierderi, oricat le-am izola; pe linga intretinerea costisitoare) si pentru ca nu are un personal TESA imens (plus muncitori), ale caror salarii sa intre in factura.
    O solutie ar fi mici centrale de bloc/scara. Gospodarite de asociatie. Daca se vrea -musai- incalzire la colectiv. Dar de ce se vrea incalzire colectiva?
    Altfel, lasati oamenii sa-si puna centrale de apartament. Este mai economic pentru primarii si pentru oameni. Cati bani se economisesc, daca se renunta la RADET? (Subventii, investitii in infrastructura etc.)
    Nu are nimeni curaj sa faca acest calcul si sa-l prezinte parlamentarilor/guvernantilor? Daca se voia de la inceput, acum, in 30 de ani, nu mai aveam nici un fel de probleme si banii cheltuiti cu incalzirea erau virati in alte directii.
    • Like 2
  • Alex Mag check icon
    Ca beneficiar al “pisicii” d-lui. Bolojan, care se traduce prin dezastrul din traficul orădean, mi-am pus întrebarea legitima prin care in loc de a perpetua un sistem arhaic de încălzire centrala care tot va crăpa din nou peste 50 de ani (adică le transmitem si nepoților problemele ns.), cu 2 țevi suduite special care ocupa luni de zile mai mult de jumătate dintr-un bulevard si închide străzi intregi, s-ar fi săpat un șanț de 1,5 m. pentru o (una) conducta de gaz pentru centrale de cartier/ scara/ apartament.
    Nimeni nu l-a informat pe d-ul. Bolojan ca in curând valoarea energiei electrice necesara pompării apei la 10 km. va depăși valoric energia apa reziduale necesara încălzirii. Sa inventat un perpetuum mobile comercial perfect. Centrala va produce energie electrica necesara pompării apei care ii răcește turbinele
    • Like 2
    • @ Alex Mag
      O termocentrala moderna ,trebuie sa produca energie electrica in ,timpul cat ,termostatele decupleaza , caldura, Iar acesta energie electrica, se contorizeaza , iar la sf. de an , se face bilantul , Dupa cum ,vremea este, ca si ,,vremurile ,,(anormala ) se produce multa energie ,iar Ct , este rentabila , Nu stiu daca ,la Oradea ,functioneaza asa ,,o gandire inteligenta !!! Caci La Bucuresti ,,nu este cazul ,PENTRU CA fii,rea ,, ARUNCA CU BANII , DUPA POPA danila , iar ,bucurestenii urmeaza ,sa se incalzeasca in catedrala ,nemului ,p.... si cand ,va mai fi vre-un cutremur tot in catedrala se vor ascunde ,, ptr ca , si cladirile cu bulina rosie , sunt la fel de neglijate,
      • Like 3
    • @ Alex Mag
      Tu esti un benefiar al PSD-lui. Inainte de Bolojan ajungeam la munca in 35-40 de min. Acum ajung in 15. Ies din oras pe centura si cu 90 la ora sunt lejer la munca. Inainte de Bolojan nici nu era centura. Asa ca inainte de a vorbi - taci!
      • Like 0
  • Cristi check icon
    Stiu oradenii mai bine cam ce a facut Bolojan si ce a facut Filip. Oradea, insa, face parte tot din Romania, asa ca nu cred ca se asteapta cineva ca in Oradea sa se intample miracole.
    • Like 2
  • pfii, da' chiar sunteti circotasi ! ca a facut , ca n-a facut, cit a facut si unde a facut, nu mai conteaza ! conteaza ca TOATE retelele de distributie si instalatiile din blocurile construite in timpul comunismului sunt VECHI ! si Crapa si inunda de sus pina jos, asa cum mi s-a-ntimplat mie zilele astea : a-mpuscat o teava si apa s-a scurs cale de 3-4 etaje-n jos pina s-a descoperit ca-i in peretele de la baie , intre etajul meu si cel al vecinului ! noi am schimbat acum tevile si cea de apa calda si cea de apa rece, dar Cred ca asta ar trebui facut de fiecare locatar in parte , din toate blocurile ....se poate ? da, se poate , dar trebuie sa si vrea locatarii si sa aibe si banii necesari reparatiei !
    • Like 5
    • @ Popescu Gabriela
      toti locatarii responsabili au inlocuit tevile vechi; s-au pus tevi ecranate etc.
      • Like 0
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      pai da, asa am facut si noi acum nu'stiu citi ani, dar si pexalul crapa chiar mai repede decit tevile alea "comunistele " , incadrindu-se si ele in economia de piata , stricindu-se repede- repejor !
      P.S
      da' nu stiu ce-s alea "tevi ecranate " !
      • Like 1
  • Un exemplu clasic de politruc. Dacă vă veți uita pe blogul personal al dlui. primar ( https://bolojan.wordpress.com/about/ ) veți constata că după absolvirea simultană a două facultăți ( mecanică și matematică în perioada 1988-1993 ) dl. Bolojan a îndeplinit câteva funcții de administrator și apoi numai funcții politice.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Daca si de primarul de la Oradea te iei , stai prost cu judecarea de caractere. Ce o facut omul asta in orasul lui nu a facut nimeni din Ro. Nu sunt din Oradea , sunt din Timisoara , dar ma minunez ca mai sunt oameni gospodari in Ro. Ce o fost Oradea acum 15 ani si ce ii avum ii diferenta de la cer la paman . O ajuns in top 5 orase in romania ca importanta.
      • Like 5
    • @ Silviu Pop Sese
      Nu mă iau de nimeni, constat un fapt. Despre ce a făcut sau nu a făcut, întrebați orădenii ( nu numai pe cei din centru ) sau vedeți ce aduce în discuție dl. Raul ( https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/ulitele-oradiei-exemplu-de-bune-practici-pentru-alte-orase-oradea-are-de-fapt-tot-a-treia-strada-neasfaltata-154475.html ).
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Ma intreb daca sunteti doar superficial sau rau intentionat. Poate explicati cum ar fi trebuit sa faca ceva pentru Oradea altfel. Comentand aiurea pe net? Acolo nu ducem lipsa de specialisti si voluntari.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      E din PNL, de aia.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Nu are nici o importanță de unde e, din ce partid face parte. Importante sunt faptele și evidența. Dl .Bolojan are o carieră preponderent politică și nu eu am inventat acest lucru. Nu cred că un om care nu a practicat profesia/meseria pentru care s-a pregătit, poate produce performanță în administrația publică numai cu ceva cursuri de administrație sau de master la școli de științe politice.
      Cred că pentru a aduce „valoare adăugată” trebuie să fi profesat un număr de cel puțin 5-10 ani timp în care să fi parcurs treptele ierarhice prin competență și concurs, abia apoi să ceri electoratului să-ți acorde încredere prezentând în primul rând realizările personale profesionale. Așa poate electoratul să creadă că îi poți reprezenta cu demnitate și bună credință interesele și că nu poți fi manipulat cu ajutorul hibelor din „mapa profesională”.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Dacă Bolojan e politruc, atunci dumneata ești Kim Jong Un!
      Merge să-l ataci pe Bolojan dacă interlocutorii nu sunt din Oradea, dar dacă le spui asta unor orădeni, te scuipă-n față!
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Delia MC Delia MC check icon
      Scurt: el a reușit, dna Firea nu. În această privință. Pentru că s-a gândit că odată va fi o mare problemă.
      Și dacă tot veni vorba de trafic și străzi, stă Bucureștiul mai bine?
      Când banii nu-s îndeajuns trebuie să setezi prioritățile iar încălzirea e indiscutabil una. Ce-a făcut dna Firea? A cheltuit aiurea, spirit de prevedere nul. A cheltuit pe pe lucruri de importanță cel puțin secundară iar urmările se văd.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      D-le Voicu Nicolae,sunteți orădean?
      Că eu sunt orădeancă.
      Trăiesc în orașul ăsta din 1972.
      Și eu mă simt uneori(deseori) excedată de atâtea șantiere,dar când îmi amintesc cum era prin 1990-2008,atât în zona centrală în care locuiesc din 2003(5 minute până la Primărie&Turnul cu Ceas,în caz că sunteți orădean),cât și în Rogerius,Zona de Vest a orașului,parcă îndur mai ușor inconvenientele...
      Pe scurt,nimic nu se poate obține fără „deranj”.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Doamnă dragă,dacă bucureștenilor le place cu d-na Fi(e)rea,ce se mai poate face?
      Să și-o țină sănătoși!
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Pretene, Bolojan a castigat primul mandat cu 51%. Al doilea cu 66% si al treilea cu 70%. Asta in conditiile in care 25% din locuitori sunt maghiari care sunt votanti UDMR. Deci nu mai intreba oradenii ca 9 din 10 te scuipa-n fata cum zicea cineva.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Pretene, Bolojan a castigat primul mandat cu 51%. Al doilea cu 66% si al treilea cu 70%. Asta in conditiile in care 25% din locuitori sunt maghiari care sunt votanti UDMR. Deci nu mai intreba oradenii ca 9 din 10 te scuipa-n fata cum zicea cineva.
      • Like 0
  • Cârcotașii și, mai ales, cei care în viața lor n-au realizat și/sau condus nimic la viața lor, sunt cei mai vocali și extremiști contestatari ! În plus, cu cât sunt mai necalificați, cu atât sunt (și) mai vehemenți !
    • Like 5
  • Raul check icon
    Foarte interesant articolul, dar cred ca ar fi trebuit sa-l intrebati pe domnul primar despre sutele de strazi neasfaltate din Oradea.
    https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/ulitele-oradiei-exemplu-de-bune-practici-pentru-alte-orase-oradea-are-de-fapt-tot-a-treia-strada-neasfaltata-154475.html
    • Like 1
    • @ Raul
      Raspunsul e destul de simplu. Sunt multe lucrari de facut si nu sunt bani pentru toate, daca va vine sa credeti. Dar multele strazi neasfaltate sunt noile strazi aparute pe fostele legheleuri de la marginea orasului, daca stiti cuvantul asta din latina.
      • Like 1
    • @ Raul
      Au fost mii inainte de Bolojan, acum sunt sute, e bine. Si va fi si mai bine
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult