Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

S-a născut o nouă generație de tricolori, iar talentul ei este munca de echipă. România scrie istorie la Munchen și învinge Ucraina cu 3 la 0

Imagine de la România a învins Ucraina cu 3-0. Foto: Matthias Schrader / AP / Profimedia

Foto: Matthias Schrader / AP / Profimedia

Bucurie. Multă bucurie. Asta am trăit în după-amiaza zilei de 17 iunie. Asta au trăit toți românii care s-au uitat la primul meci al echipei naționale de fotbal a României la Euro 2024. Jocul clar în apărare, agresivitatea fără fault pe tot terenul, coordonarea și sprijinul în momentele cheie ale meciului, curajul de a trece de pe un flanc pe altul cu mingea la picior, concentrarea în momentul execuției și un stadion plin de fani români au dus la scorul de 3 la 0 împotriva Ucrainei. Tricolorii au arătat că sunt pregătiți să scrie o poveste frumoasă în Germania. 

Ani de zile măcinat de strategii sterpe și de scandaluri din ce în ce mai colorate, lipsit de sportivitate și de sportivi care au în vedere performanța, nu ultimul model de mașină apărut pe piață, condus de tot felul de patroni de club certați cu legea și privat de eleganța pe care o oferă în alte țări, fotbalul românesc din ultimii ani s-a transformat într-un joc lipsit de frumusețe, corectitudine și performanță. Asta e realitatea internă. 

Însă Edi Iordănescu, în ciuda tuturor criticilor care i-au fost atribuite, a înțeles că poți să faci performanță la echipa națională și să oferi surprize extrem de frumoase atunci când te concentrezi să construiești o echipă, nu doar să scoți în evidență niște talente individuale.

România are cel mai ieftin lot de la acest Campionat European de Fotbal. Însă a arătat astăzi că într-un sport precum e fotbalul, dincolo de valoarea fiecărui jucător, contează în primul rând cât de omogen este grupul de jucători.

Fără o echipă care să se înțeleagă și care să se sprijine pe teren și în afara lui nu se poate obține performanță. Nici Maradona, nici Ronaldo, nici Messi, nici Iniesta și nici Hagi nu au reușit să facă performanțe la echipa națională fără o echipă solidă, care să-i pună în valoare și să fie pregătită să preia coordonarea jocului atunci când superstarul nu este în formă.

Echipa Națională a României din acest moment este o echipă (în adevăratul sens al cuvântului) formată din tineri care au crescut cu gândul de a aduce bucurie românilor, așa cum a adus bucurie generația de Aur a fotbalului românesc în deceniul ‘90 - 2000.

Tinerii ăștia, indiferent de critici și de etichetele care le-au fost puse (na, suntem o națiune de părerologi în fotbal), au înțeles că trebuie să joace un fotbal pur și fără orgolii. Iar disciplina adusă în vestiar de Edi Iordănescu a dus la rezultatul de azi, unul care bucură o întreagă țară și ne dă speranțe pentru meciul din weekend cu Belgia, o echipă a „diavolilor roșii”.

Tricolorii generației 2024 au fost subestimați, jigniți și lipsiți de încrederea fanilor. Dar poate că asta i-a făcut să dea tot ce e mai bun din ei pe teren și să arate că talentul lor suprem este munca de echipă. După două decenii, România are din nou ceva de învățat de la fotbaliștii săi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • vedem putina istorie si la meciul cu Belgia ? sau respectam traditia ?
  • Like 0
 • Revin. Nu ma văzut - sau nu știu eu - nici un comentariu în legătura cu starea psihologică a jucătorilor uncraineeni. Poate acești sportivi le era gândul la cei de acasă - părinți, frați, prieteni care erau sub focul unui dement. La noi Iohannis și cele două partide au construit monstru psdpnl pentru că avem războiul la graniță. În timpul meciului un comentator, în plin extaz, și-a amintit cum sportivii ucraineeni au declarat că vor dedica meciurile celor care luptă în acel război. Dacă vor câștiga desigur. Acum .... O mizerie!
  • Like 2
 • Rezultatele naționalei de fotbal a României în ultimii 20 de ani au fost atât de slabe încât nu mai aveam mari așteptări. Dar meciul cu Ucraina chiar a fost o surpriză. Am văzut dedicare, mobilitate și ruperi excelente de ritm, intervenții foarte bune în apărare. Tricolorii au depus efort pentru fiecare fază. A fost un meci frumos care ne-a adus o mare bucurie.
  Dar să nu ne bucurăm mai mult decât e cazul, pentru că, în fond, nu a fost decât un meci de fotbal.
  • Like 1
 • R. Ionut R. Ionut check icon
  Mai usor cu "scrisul istoriei" dupa un singur meci, hai sa vedem pana unde ajungem si dupa aceea putem discuta.
  • Like 1
 • Recunosc că în rarele ocazii când privesc un meci de fotbal îl urmăresc ca pe un spectacol. Nu mă pot pronunța în nici un fel asupra jocului, asupra fotbaliștilor. Scriu aci pentru că nu înțeleg de ce în diferite ocazii se afirmă că „românii au scris istorie” Prin ce anume a fost îmbogățită istoria românilor cu , de exemplu, această victorie? Și noi, înțeleg, că scriem istorie destul de ușor și repetat.
  • Like 4
  • @ Ion Podocea
   Francisc check icon
   Știți cum vine asta cu "scrisul istoriei", domnule Podocea? Victoriile naționalei noastre de fotbal la turneele finale ale CE sunt atât de rare încât trebuie musai consemnate în istoria noastră fotbalistică.

   O dată la 20 de ani se întâmplă să batem și noi pe cineva și-atunci începem să ne credem mari și tari. Această victorie nu înseamnă nimic dacă nu e urmată de o calificare în optimi. Asta nu înseamnă că jucătorii români nu merită aplaudați, dar mai ușor cu pianul pe scări, cum zice Domnul Anghelache mai jos.

   Unii au și început calculele calificării. Nimeni nu spune, însă, că dacă pierdem următoarele meciuri (eu sper că nu!) avem "șansa" să ocupăm cu brio ultimul loc.

   Una peste alta, un sincer bravo echipei noastre! Uralele să le păstrăm pentru final, atunci când rezultatele vor fi într-adevăr istorice...
   • Like 2
  • @ Ion Podocea
   Mihai check icon
   Probabil se refera la imbunatatirea recordului istoric al nationalei la turneele finale europene prin faptul ca au realizat victoria la cea mai mare diferenta de scor.
   • Like 1
 • Mihai check icon
  Trebuie sa asteptam sa vedem 3 meciuri pana sa putem trage o concluzie relevanta. Rezultatul este incurajator dar campionatul nu se castiga la primul meci iar cursul jocului ne-a fost favorabil.
  • Like 2
 • Mai uşor cu pianul pe scări!
  Ar fi fost ruşinos ca Naţionala să ia bătaie de la nişte oameni care s-au antrenat între două alarme aeriene. Să vedem meciurile „adevârate” şi, după aia, poate vor veni şi nişte felicitări. Poate!
  • Like 4
 • Mirea check icon
  Ușor cu laudele, stai să vedem ce-o fi până la sfârșitul campionatului! Cu o floare așa de rară, 24 de ani, nu se face performanță!
  • Like 3
 • andrei andrei check icon
  ar fi trebuit sa cante manele in loc de imn. cam rasisti
  • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult