Foto: Matthias Schrader / AP / Profimedia
Bucurie. Multă bucurie. Asta am trăit în după-amiaza zilei de 17 iunie. Asta au trăit toți românii care s-au uitat la primul meci al echipei naționale de fotbal a României la Euro 2024. Jocul clar în apărare, agresivitatea fără fault pe tot terenul, coordonarea și sprijinul în momentele cheie ale meciului, curajul de a trece de pe un flanc pe altul cu mingea la picior, concentrarea în momentul execuției și un stadion plin de fani români au dus la scorul de 3 la 0 împotriva Ucrainei. Tricolorii au arătat că sunt pregătiți să scrie o poveste frumoasă în Germania.
Ani de zile măcinat de strategii sterpe și de scandaluri din ce în ce mai colorate, lipsit de sportivitate și de sportivi care au în vedere performanța, nu ultimul model de mașină apărut pe piață, condus de tot felul de patroni de club certați cu legea și privat de eleganța pe care o oferă în alte țări, fotbalul românesc din ultimii ani s-a transformat într-un joc lipsit de frumusețe, corectitudine și performanță. Asta e realitatea internă.
Însă Edi Iordănescu, în ciuda tuturor criticilor care i-au fost atribuite, a înțeles că poți să faci performanță la echipa națională și să oferi surprize extrem de frumoase atunci când te concentrezi să construiești o echipă, nu doar să scoți în evidență niște talente individuale.
România are cel mai ieftin lot de la acest Campionat European de Fotbal. Însă a arătat astăzi că într-un sport precum e fotbalul, dincolo de valoarea fiecărui jucător, contează în primul rând cât de omogen este grupul de jucători.
Fără o echipă care să se înțeleagă și care să se sprijine pe teren și în afara lui nu se poate obține performanță. Nici Maradona, nici Ronaldo, nici Messi, nici Iniesta și nici Hagi nu au reușit să facă performanțe la echipa națională fără o echipă solidă, care să-i pună în valoare și să fie pregătită să preia coordonarea jocului atunci când superstarul nu este în formă.
Echipa Națională a României din acest moment este o echipă (în adevăratul sens al cuvântului) formată din tineri care au crescut cu gândul de a aduce bucurie românilor, așa cum a adus bucurie generația de Aur a fotbalului românesc în deceniul ‘90 - 2000.
Tinerii ăștia, indiferent de critici și de etichetele care le-au fost puse (na, suntem o națiune de părerologi în fotbal), au înțeles că trebuie să joace un fotbal pur și fără orgolii. Iar disciplina adusă în vestiar de Edi Iordănescu a dus la rezultatul de azi, unul care bucură o întreagă țară și ne dă speranțe pentru meciul din weekend cu Belgia, o echipă a „diavolilor roșii”.
Tricolorii generației 2024 au fost subestimați, jigniți și lipsiți de încrederea fanilor. Dar poate că asta i-a făcut să dea tot ce e mai bun din ei pe teren și să arate că talentul lor suprem este munca de echipă. După două decenii, România are din nou ceva de învățat de la fotbaliștii săi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar să nu ne bucurăm mai mult decât e cazul, pentru că, în fond, nu a fost decât un meci de fotbal.
O dată la 20 de ani se întâmplă să batem și noi pe cineva și-atunci începem să ne credem mari și tari. Această victorie nu înseamnă nimic dacă nu e urmată de o calificare în optimi. Asta nu înseamnă că jucătorii români nu merită aplaudați, dar mai ușor cu pianul pe scări, cum zice Domnul Anghelache mai jos.
Unii au și început calculele calificării. Nimeni nu spune, însă, că dacă pierdem următoarele meciuri (eu sper că nu!) avem "șansa" să ocupăm cu brio ultimul loc.
Una peste alta, un sincer bravo echipei noastre! Uralele să le păstrăm pentru final, atunci când rezultatele vor fi într-adevăr istorice...
Ar fi fost ruşinos ca Naţionala să ia bătaie de la nişte oameni care s-au antrenat între două alarme aeriene. Să vedem meciurile „adevârate” şi, după aia, poate vor veni şi nişte felicitări. Poate!