Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

IMM Invest trebuie lansat urgent. Curat românesc, marea redeschidere a economiei s-a blocat într-un site prost făcut

firma mica - inchidere - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Câteva lucruri despre măsurile economice implementate până acum:

- în ciuda imperfecțiunilor pe care le-am prezentat în săptămânile trecute, măsurile implementate sunt bune pentru a câștiga timp. Companiile afectate de pandemia Covid-19 plătesc mai târziu taxele, creditele și primesc subvenții pentru salarii.

- să nu ne comportăm ca și cum am rezolvat problemele companiilor. Ele sunt doar amânate pentru finalul de an, sau cel următor, când plățile firmelor se vor dubla. Angajații pentru care se primesc subvenții vor trebui păstrați pe o durată egală, fără opțiune de exit. 

- pentru a nu bloca afacerile, este nevoie de capital nou (fresh money). Acesta poate fi asigurat prin programul IMM Invest, foarte bine gândit, dar pentru care site-ul oficial nu funcționează momentan. Suspectez mai degrabă incompetența unora de a construi un site care să reziste unui trafic mare, decât un atac cibernetic sau alte conspirații (praf în ochi aruncat cu iz politic). La momentul lansării au fost 397.000 de solicitări de la 132.000 de conexiuni. Aceasta arată nevoile disperate ale companiilor active în România, aproximativ 30% din firme și 1 milion de locuri de muncă sunt la risc (exact cât am estimat la începutul lunii martie într-o discuție la Digi24)

- avem deja o lună de când s-a declarat starea de urgență, perioadă în care accesul firmelor la capital nou a fost extrem de limitat. IMM Invest trebuie lansat urgent! Altfel, se acumulează cangrene în mediul de afaceri care vor duce la pierderi iremediabile (oportunități de investiții pierdute, reorientarea lanțului comercial de furnizori către alte alternative din import, afaceri care mor și cauzează pierderi enorme).

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tot ce face acest guvern, pentru unii...„pute„. Nu se ține cont de contextul în care-și desfășoară activitatea de salvare începută înainte de declararea pandemiei și, apropo de acest „înainte” , până pe 5 noiembrie 2019 toți specialiștii de acum, stăteau ascunși la umbra unei guvernări CATASTROFALE care, ar fi trebuit să-i facă pe unii din acești specialiști, să-și dea „foc„ în Piața Victoriei. Cel mai mult îmi place cum își încep toți discursurile : am spus, am averizat de.......precum că vom păți, vom greși, vom.....etc. Nu ai să găsești la nici unul un minim semn de modestie. TOȚI au știut, toți au avertizat, toți se pricep dar, dar nimeni nu-i bagă în seamă. Începând de la Johannis și până la ultimul subsecretar de stat din ministere nu vor să profite de părerile și soluțiile date de ei.
  • Like 0
 • Tot ce face acest guvern, pentru unii...„pute„. Nu se ține cont de contextul în care-și desfășoară activitatea de salvare începută înainte de declararea pandemiei și, apropo de acest „înainte” , până pe 5 noiembrie 2019 toți specialiștii de acum, stăteau ascunși la umbra unei guvernări CATASTROFALE care ar fi trebuit să-i facă pe unii din acești specialiști, să-și dea „foc„ în Piața Victoriei. Cel mai mult îmi place cum își încep toți discursurile : am spus, am averizat de.......precum că vom păți, vom greși, vom.....etc. Nu ai să găsești la nici unul un minim semn de modestie. TOȚI au știut, toți au avertizat, toți se pricep dar, dar nimeni nu-i bagă în seamă. Începând de la Johannis și până la ultimul subsecretar de stat din ministere nu vor să profite de părerile și soluțiile date de ei.
  • Like 0
 • Gr Mihai Gr Mihai check icon
  Site-ul este foarte bine facut, face exact ca a fost programat sa faca - sa se blocheze.
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult