Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce nu e platforma IMM Invest: nu e o schemă „primul venit - primul servit”, nu sunt fonduri nerambursabile, nu sunt bani din elicopter

IMM2 -  Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver Getty Images

A fost lansată azi platforma IMM Invest, cel mai important program guvernamental de susținere a sectorului IMM din România.

Interesul este enorm. A dus la blocarea aplicației momentan, cea pe care îți înscrii cererea de finanțare. Asta arată interesul enorm pentru acest program, arată că sectorul IMM este unul viu și dornic să participe activ la relansarea care va veni.

Nu este o schemă de tipul „primul venit - primul servit”. Este o schemă multianuală care va funcționa 6 ani de acum înainte. Poți aplica oricând la acest ajutor al statului limitat la dobândă și la comisioane, nu și la creditul pe care îl ceri băncii. Este adresat tuturor sectoarelor de activitate, cu câteva limitări legate de afacerea ta (să menții numărul angajaților, excluderea firmelor în insolvență, excluderea unui număr redus de sectoare, cum ar fi producția de arme).

Înainte de aplica la acest program trebuie bine analizată nevoia de finanțare. Trebuie cumpănit bine pentru ce este nevoie de capital (termen scurt -> capital de lucru/ termen lung -> capital de investiții). Trebuie apoi avut în vedere că principala discuție va fi cu banca. Ea va pune capitalul la bătaie. Nu vei plăti dobândă, nu vei plăti comisioane de risc sau garantare. Dar vei da capitalul înapoi. Ca la orice credit. Adică, trebuie să direcționezi acel capital către ceva generator de venit.

Acest program este important pentru România pentru că:

1. Sectorul IMM este cel mai important pentru economiile de piață. El are în spate antreprenoriatul în cea mai pură formă. Antreprenorii au, într-o economie liberă, un rol social fundamental: A. alocă resursele pentru acele dezechilibre (cerere/ ofertă) identificate prin filtrul lor și B. își asumă incertitudinea când fac această alocare (dacă greșește își asumă pierderea aferentă);

2. Implicarea și parteneriatul băncilor în această schemă de sprijin este importantă din două puncte de vedere: A. Cu ajutorul băncilor se menține alocarea de capital în zona sănătoasă a antreprenoriatului (băncile nu vor accepta la finanțare antreprenori cu probleme, cu pierderi, care au produs incidențe de plăți, insolvențe sau fraude în trecut); B. Băncile vor furniza capitalul în principal din sursa lor de capital (economisiri), presiunea pe buget, într-o primă fază, fiind infimă. Bugetul de stat, în momentul de față, trebuie să rămână concentrat pe cheltuielile de strictă necesitate destinate în special problemelor medicale și sociale;

3. Schema de sprijin de acest tip are efect de antrenare mult mai bun decât „banii din elicopter”, pentru toată lumea, indiferent de capacitatea celor care apelează la aceste garanții. Prin această schemă se poate reorienta parțial sau total producția, se poate dezvolta în aval sau amonte producția (din producția de cereale și exportul lor în producție de paste). Prin această schemă statul se alătură celor care cu adevărat au potențial. Și care trebuie scoși în față, ascultați și sprijiniți. Fiind vorba de finanțare bancară cu garanția statului și costurile de finanțare acoperite de stat (ajutor de stat), trebuie să rămâi responsabil cu utilizarea fondurilor. Să le direcționezi cu cap, fie că vorbim de capitalul de lucru, fie că vorbim de capitalul pentru investiții. Nu sunt bani gratuiți. Nu sunt bani nerambursabili.

4. Garanțiile de stat rezolvă o problemă perpetuă a sectorului IMM: accesul limitat la finanțare, mai ales în perioadă de criză. Băncile vor trata cu mai multă deschidere acest parteneriat public-privat „IMM - stat”. Vor acorda creditele responsabil și vor asista IMM pentru a găsi cea mai bună variantă de utilizare a acestui capital în beneficiul tuturor. Capitalul este resursa fundamentală a oricărui act antreprenorial. Degeaba ai ideea, degeaba ai resursele materiale și umane dacă nu ai capitalul care să le lege. Această schemă este importantă că pune mai ușor la dispoziție liantul atât de necesar în aceste momente.

Îți recomandăm

Desigur, succesul acestui demers depinde foarte mult de când și cum se va da drumul la economie în perioada următoare. Nu poți vorbi de derularea/ dezvoltarea unei afaceri cu un acces limitat la sistemul economic și la piață. Problema medicală e și ea parte ceea ce va urma în perioada următoare. Să sperăm că sistemul medical se va redresa și va putea face față mai bine provocărilor acestui virus și va permite relaxarea restricțiilor, mai ales în ceea ce privește partea economică.

Succesul depinde enorm și de înțelegerea cu adevărat a rolului antreprenoriatului pentru o economie. Este nevoie de o repoziționare clară a statului în relație cu sectorul de afaceri. De o nouă viziune în care viața economică trebuie ușurată de toate aceste bariere și chingi care ne țin într-un lagăr perpetuu. Statul este la cheremul IMM-urilor și nu invers.

Ce trebuie să înțelegem este că:

1. Nu există o soluție unică la această problemă. Toate soluțiile au avantaje și limite;

2. România a intrat în această criză cu o situație aparte, nu una fericită (mai ales pe parte de buget, inflație, stabilitate monetară).

3. Dintre toate soluțiile, trebuie să le alegem pe cele mai puțin invazive și care mențin sănătatea sistemului economic.

Ce s-a întâmplat astăzi este dătător de speranță!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce s-a intamplat azi e o schema de sprijin pentru banci, a caror cotatie bursiera o ia la vale! Incarcate cu lichiditati pe care trebuie sa le plaseze, in conditiile in care imobiliarul pe termen scurt a devenit inexistent, au o problema pe care le-o rezolva statul, adica noi. Cu schema asta e sigur ca dobanzile si comisioanele vor fi platite de stat, dar mai apare si problema garantiilor. In mod clar un antreprenor bine intentionat va restitui creditul, dar unul asa, cam ca pe la noi, va lua 800.000 euro si gata! Cu dobanda, comisioane si garantia statului. Iar scuza va fi una statistica: voi stiti care este durata medie de viata a unei firme mici in UE? Bancile vor avea interesul de a aproba creditele, ele nu au nici un risc, tot riscul este al nostru, al celor care vom plati datoria externa generata de aceasta aventura financiara!
    • Like 0
  • Gabi check icon
    Pentru a înfiinţa o firmă și a desfăşura activitate acolo îți trebuie mai întâi să ai un sediu. Legal, fără sediu nu se poate – căci statul trebuie să aibă unde să-ți trimită amenzile. Desigur, dacă nu vei avea o activitate care presupune vizita clienților atunci poți să-ți declari sediul şi să-ți ți actele firmei la biroul unui avocat (costă cam 500 euro pe an). Problema începe atunci când activitatea firmei tale va consta în servicii destinate inclusiv clienților care vin la sediu – birou de arhitect, contabilitate, traduceri, avocat, psiholog, notar, dentist, exemplele sunt multe. Unii viitori antreprenori-începători de micro-firme poate că vor dispune de suficienţi bani ca să plătească chiria într-un spațiu dedicat pentru birouri, sau într-un spaţiu la mall (începând de la vreo 500 euro, în fiecare lună). Însă, multă lume nu deține suficienţi bani ca să plătească 3-6 luni de chirie + salarii + utilităţi până când vor realiza primele încasări. Da, poți lua împrumutul specificat în articol, însă riscul este să nu-ți vină imediat încasările și să te pomeneşti dat afară din spațiul închiriat, având de plată și o datorie la bancă pe care o vei plăti...din ce bani?

    Ar mai fi o posibilitate - în oraşele mari sunt multe cartiere de blocuri unde se poate găsi un apartament unde, teoretic, ai putea desfăşura o activitate. Însă, chiar și în situația în care tu ești proprietarul acelui apartament, tot vei depinde anual de acceptul și semnătura vecinilor și a preşedintelui blocului. Acum vreo câţiva ani obţineai la început acordul lor, apoi îți vedeai liniștit de treabă. Dar, între timp situația s-a schimbat: acum primăriile de sector te obligă să reînoieşti ANUAL acordul vecinilor. Dacă nu-l obţi în fiecare an, atunci Primăria nu-ți mai dă Autorizaţia de Funcționare (pe care trebuie să o soliciţi tot anual prezentând semnăturile vecinilor). Așadar, în fiecare an, vei fi practic la cheremul unor vecini posibil invidioşi sau răutăcioşi, care te pot şantaja, sau care nu mai sunt de acord cu firma ta. Legea actuală le dă dreptul. Pentru că niște populişti care au făcut legea au decis că votanţii (chiar şi cei care doar consumă dar nu produc) sunt mai importanţi decât micro-firmele şi implicit economia.

    În concluzie, chiar dacă guvernul „aruncă” acum cu bani spre viitorii antreprenori, problema sediului rămâne în continuare. De aceea, împrumuturile nu sunt suficiente. Mai trebuie modificate și toate prevederile privind solicitarea anuală al acceptului vecinilor pentru funcţionarea firmelor cu activitate, precum și anularea obligativităţii reînoirii Autorizaţiei de Funcționare pe care acum încă mai trebuie să o obţi anual de la Primărie.
    Până când nu veţi pune pe primul plan economia la modul sincer, nu veţi avea vreo redresare substanţială. Restul e praf în ochi pentru necunoscători.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult