Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Impostorul care vrea un titlu cu orice preț

Marcel Ciolacu - august 2023

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Prăbușirea regimului comunist din România în decembrie 1989 a fost un eveniment care a stat la baza a tot ceea ce s-a întâmplat bun în și cu această țară în ultimele aproape trei decenii și jumătate. Libertatea a devenit posibilă tocmai pentru că totalitarismul s-a dus la „lada de gunoi a istoriei”, ca să preiau o formulă intens folosită de vechiul regim. Peste o mie de oameni au murit atunci în mai multe orașe mari ale României, alte mii au fost răniți.

După ce lucrurile s-au așezat, inclusiv cu preluarea puterii de către eșalonul doi al nomenclaturii, atât la vârful statului, cât și în județe, localități și instituții diverse, referirea la revoluția din decembrie 1989 (cu sau fără ghilimele, nu asta e discuția acum) oferea legitimitate politică. Ion Iliescu și cei din jurul său au fost meșteri în instrumentarea evenimentelor de atunci, cocoțându-se pe cadavre, dar pretinzându-se salvatori ai națiunii.

Memoria celor morți în decembrie 1989 ca urmare a înfruntării tiraniei merită cinstită, cei care au avut de suferit merită apreciați și ajutați. Însă nu e cazul să trecem prea repede peste faptul că s-au găsit destui care să tragă foloase materiale din calitatea de „revoluționar”. Diverși inși care nu fuseseră nici răniți sau care nici măcar nu participaseră la evenimente au ținut să obțină certificat de revoluționar. Un asemenea act nu era doar o hârtie menită a satisface vanități, ci aducea și avantaje materiale, indemnizații, locuințe, spații pentru desfășurarea de activități comerciale, scutiri diverse etc. Drept urmare, a apărut o întreagă industrie a certificatelor false. Unii dintre participanții la evenimentele din decembrie 1989 au contestat obținerea de privilegii, însă ei par să reprezinte o minoritate.

Alții au continuat să dea din coate pentru a obține titlul de „luptător cu rol determinant pentru victoria Revoluția din decembrie 1989”. Unul dintre aceștia este Marcel Ciolacu, devenit șef al PSD, adică înscris în linia partinică a lui Ion Iliescu, iar de jumătate de an ajuns prim-ministru. Pentru că i-a fost respinsă cererea de obținere a titlului amintit, premierul l-a demis pe Mihai Dodu, secretar de stat la Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Un detaliu de reținut: secretarul de stat demis este fiul lui Daniel Dodu, ucis în ziua de 21 decembrie 1989, adică atunci când Nicolae Ceaușescu încă deținea puterea la București. 

În ceea ce-l privește pe Marcel Ciolacu, acesta este asemenea celor care pe vremuri își confecționau blazoane false pentru a-și dovedi noblețea. De fapt, omul este doar (încă) un impostor ajuns în vârful puterii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Goana asta a lui Ciolacu după titlul de revoluționar arată cât de ahtiat e să își creeze o imagine mitologică, o aură care să îl proiecteze peste ani în cărțile de istorie, indiferent de mijloace. Ce urmează? Titluri de academician? Un Nobel pentru pace? Că doar nu se oprește aici... Evident, manualele de istorie nu vor consemna pașii de început ai carierei marelui lider (o mică afacere cu covrigi), la fel cum nici despre Ceaușescu nu se făcea prea multă vorbire de perioada în care a fost ucenic la un cizmar.
    Prevăd că după alegerile din 2024 ne așteaptă ce e mai rău. Soarta noastră va fi fost crudă (și) astă dată.
    • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      Mihai check icon
      Totusi are si Ciolacu o reusita prin faptul ca a reusit sa ia licenta la 9 ani distanta de la terminarea studiilor universitare. Voia si doctorat dar a fost exmatriculat, spre norocul lui.
      • Like 2
    • @ Mihai
      Pariu pe o ladă de bere că în câțiva ani o să fie și doctor. Adică Leana a putu și el nu?
      • Like 2
  • "Memoria celor morți în decembrie 1989 ca urmare a înfruntării tiraniei merită cinstită" - cum? Cu terenuri, spatii comerciale, ... ? Sa socotim doar zecile de mii de timisoreni (socotiti aici si Arad, Lugoj, Resita, ... ) care au infruntat armata in 20 Decembrie 1989 - stiind ca au toate sansele sa fie 'poscati, nu stiau ca o armata de ciomagari vine pe calea ferata sa lamureasca revolta in stil "muncitoresc" si care toti au avut un rol determinant in victoria revoltei, au cerut doar cele mentionate in Rezolutia Adunarii populare de la Timisoara - mai stie cineva-ceva despre acest document care a ajuns pe masa tiranului, totusi. Asa s-a nascut REvolutia. N-au cerut o noua "nomenclatura"!
    Legea drepturiloe luptatorilor din Revolutie a compromis ideea de CETATEAN - persoana angajata politic.
    Ascunderea si distrugerea arhivelor PCR a creat premisele interdictiei ( mascata destul de bine) de a analiza in contemporaneitate mecanismele servitutii de tip marxist-leninist in Romania. (cum ar fi centralismul statal ! )
    Soarta Dosarului Revolutie este incununarea suprema a celor de mai sus.
    Constitutia strimba - cu rezultatul ei imediat vizibil in neimplementarea REferendului pentru 300 de parlamentari - a pus bazele noii nomenclaturi.
    Da, Ciolacu si PSD, au nevoie de legitimitate. Partial ea vine din alegeri insa, fundamentul acesteia provine din "legitimitatea istorica. Prezervarea acesteia merita orice efort caci este sursa unor venituri si avantaje atipice unei democratii liberale.
    • Like 0
  • E cam puţin ceea ce cere Ciolacu. Pe langă asta aş propune:
    - pensie super specială, care să se dubleze de la o lună la alta şi să poată fi moştenită în caz de Doamne fereşte;
    - vilă de protocol cu "general" la usă, să nu trebuiască să atingă clanţele de haur;
    - diplomă de bacalaureat de pe Centru şi diplomă de Sorbona;
    - o decoraţie de la pretenu' Iohannis, serviciu credincios în grad de mare HAHALER.
    Dracu' să vă ia de comunişti împuţiţi.... (scuzaţi pleonasmul)...
    • Like 2
  • Mihai check icon
    1. Iliescu si tovarasii sai nu doar ca s-au catarat pe cadavre ci pe deasupra le-au si cauzat ca sa aiba front de lucru.
    2. De regula impostorii vor sa primeasca titluri pentru ca cei competenti si le castiga prin munca.
    • Like 2
  • Prin acest comportament si altele ,,premierul ciolacu &dreagnea ,,dovedeste ca , psd-ul vechi in vremurile de glorie ticaloasa cu ,,dragea in frunte ,secondati de ,iordache, niculicea , si altii ticalosi cu legitimatie si Diplome , au dus psd-ul ,de fapt acolo unde isi avea locul ,catre zero valoare ,,Apoi datorita Domnului Presedinte Johanis ,,psd-ul a reinviat din cenusa pierzaniei , In acel moment ,am ramas blocat , Dar mi-am revenit putin cand am vazut deja ,,alte fete noi figuri noi politice , Dar nu a fost sa fie ,.,si liderii psd-isti iar trec din greseala in greseala ,,una mai penibila ca alta ,, Recordul il detine ,,,don ,,ciolacu ,care pe langa plasa cu bani mai vrea ,sacul cu bani ,din functia de mare revolutionar,, Cum mai poti sa vii acum dupa 34 ani sa dovedesti ca atunci ai fost mare revolutionar,Pai asa as putea si eu sa vin ,sa spun ca ,,etc
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult