Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cât de wow va fi viitorul PNL big time

congres PNL

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Aproape 6 luni țara s-a blocat și a așteptat cu sufletul la gură alegerile interne ale Partidului Național Liberal. Au fost 6 luni de scandal, acuzații și certuri între membrii PNL. Aceste alegeri interne au creat o falie enormă în interiorul partidului, iar membrii acestuia sunt mai dezbinați ca niciodată.

Constituția României este doar o bucată de hârtie pentru Klaus Iohannis?

La alegerile interne din 2017 Klaus Iohannis a avut grijă să nu se implice prea mult, dar nu s-a sfiit nici atunci să asigure membrii PNL că preferatul acestuia este Cristian Bușoi. Cu toate acestea, președintele nu a făcut la acea vreme nici o declarație publică pentru susținerea clară a lui Bușoi. Anul acesta în schimb, a făcut tot posibilul să atragă atenția că Florin Cîțu trebuie să câștige șefia Partidului Național Liberal. De la declarații publice până la telefoane în teritoriu pentru eliminarea delegaților pro Orban, șeful statului a încălcat constituția fără nici cea mai mică urmă de rușine. Klaus Iohannis s-a implicat în alegerile interne ale partidului mai mult decât atunci când era membru. Iar pentru acest lucru a fost taxat la Congresul PNL din 25 septembrie. La fiecare 10 cuvinte ale președintelui, sala striga numele lui Ludovic Orban. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare palmă pe care Klaus Iohannis a primit-o de la membrii PNL. Ruptura dintre aceștia și președintele țării este acum mai clară ca niciodată, iar Ludovic Orban a avut grijă să întărească acest lucru în declarațiile de la finalul congresului, când a anunțat foarte clar că între el și Klaus Iohannis nu va mai exista niciun fel de parteneriat. După cele întâmplate, îmi este limpede faptul că pentru Klaus Iohannis Constituția nu înseamnă absolut nimic. Iar atitudinea acestuia este o lipsă de respect la adresa tuturor cetățenilor care au stat la cozi infernale, doar pentru a-l vota.

Premiul I pentru cel mai ipocrit discurs se duce direct către Iulian Dumitrescu

Iulian Dumitrescu s-a urcat pe scenă și a declarat atât de dezinvolt că Ludovic Orban este atât de pornit pe o candidatură la președinția României, că dacă ar exista alt candidat mai bun, acesta nu s-ar retrage. Lucru cât se poate de fals. În 2014, Ludovic Orban s-a retras din competiția pentru alegerile interne pentru Klaus Iohannis, în 2016 și-a retras candidatura de la Primăria Capitalei, atunci când a fost deschis dosarul în care a fost judecat, în 2017 a declarat că dacă va fi găsit vinovat, își va da demisia de la șefia partidului, iar în 2020 și-a dat demisia din funcția de premier, știind că USR PLUS nu va dori sub nicio formă crearea unui guvern cu el premier. De nenumărate ori, Ludovic Orban a arătat că este om de echipă și că e mai important partidul și nu interesele proprii. Alt discurs neinspirat a fost cel al lui Dan Vîlceanu, care i-a cerut lui Ludovic Orban să dărâme zidul din PNL. Vâlceanu a uitat în mod clar că Ludovic Orban a ținut la aceeași masă toți membrii de partid, indiferent dacă aceștia se înțelegeau sau nu cu el. Cel mai bun exemplu este fix Florin Cîțu.

Presa a fost o glumă pentru organizatorii din „echipa câștigătoare”

Dincolo de discursurile ipocrite, alegerile interne din cadrul PNL au fost cele mai scandaloase din ultimii ani. În ultima lună a fost o avalanșă de mesaje între membrii PNL despre modul în care vor fi controlate voturile. Frica a devenit principala emoție a membrilor, iar în ultimele două săptămâni, atunci când au fost eliminați de pe liste delegații pro Orban, la cererea președintelui Klaus Iohannis, a fost clar cum vor fi „câștigate” alegerile. Frauda și frica sunt cuvintele cheie pentru descrierea alegerilor PNL. De la punerea sau eliminarea perdelelor la cabinele de vot, până la numerotarea și așezarea strategică a urnelor, astfel încât să se poată contoriza ce județ a votat și cu cine, alegerile interne au fost fraudate „big time”. Maramureș, Olt, Suceava, Satu Mare, Teleorman, Constanța, Mureș și multe alte județe au fost controlate și forțate să voteze așa cum spunea „șeful de unitate”, iar oamenii au intrat câte doi în cabină, și-au arătat voturile unii celorlalți, au făcut fotografii buletinelor sau au votat înainte de a ajunge în cabina de vot.

Iar presa a fost o glumă pentru organizatorii din „echipa câștigătoare”. Reporterii au fost bruscați, împinși și tratați urât. Ba chiar înainte de începerea procesului de vot Robert Sighiartău a insistat ca presa să nu aibă acces în zona cabinelor de vot. „Nu se poate așa ceva! Este un congres! Cum să nu pot avea acces?”, a fost replica unei reprezentante a Antena 3. După multe discuții contradictorii și sfidătoare, presa a avut acces, dar a avut parte de un tratament execrabil din partea reprezentanților echipei lui Florin Cîțu. Cu toate acestea, astăzi internetul este plin de filmări, fotografii și mesaje care arată clar că procesul de votare a fost viciat.

Membrii Partidului Național Liberal au fost luați prizonieri la congresul din 25 septembrie și au votat cu frică

„Nu luăm prizonieri” era una din replicile lui Florin Cîțu, dar acesta tocmai a transformat PNL și membrii acestuia în prizonierii PSD-ului. Aproape rămas fără voce, a încercat să susțină un discurs slab și fad printre uralele membrilor la adresa lui Ludovic Orban. La orice încercare slabă de a ridica vocea, membrii din sală strigau numele lui Ludovic Orban. Florin Cîțu a „câștigat” alegerile pentru șefia partidului cu 2878 voturi. Cum au fost acordate aceste voturi am explicat mai sus. Din punctul meu de vedere, Florin Cîțu este un impostor și este adevăratul pierzător al acestor alegeri. Mă întreb ce fel de caracter ar trebui să aibă un om care insistă să fie președintele unui partid care a arătat cât se poate de clar că nu-l vrea. Se pare că celebra sintagmă „dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu” este motto-ul domnului Cîțu.

Acum 4 ani, când Ludovic Orban a câștigat alegerile interne pentru conducerea partidului, primul lucru pe care l-a făcut a fost să-l urce pe scenă pe contracandidatul său, Cristian Bușoi. Primul lucru pe care Florin Cîțu l-a făcut a fost o fotografie de grup, el și echipa lui. Această echipă va fi una închisă, arogantă și nu va accepta nicio formă de negociere, cu nimeni, nici din partid, nici din afara acestuia. Bun venit în echipa câștigătoare! Pentru această echipă, un partid unit înseamnă eliminarea tuturor celor care l-au susținut pe Ludovic Orban, așa cum se întâmplă la Timișoara de exemplu, unde începând cu data de 25 septembrie, au început să fie eliminați membrii de pe grupurile de pe WhatsApp. Urmează cel mai probabil și eliminarea acestora din filialele locale. Acesta e partidul puternic al lui Florin Cîțu, un partid condus prin frică și prin eliminare, dacă nu ești de acord cu șeful de organizație. Opiniile personale sunt egale cu zero.

Noua conducere a Partidului Național Liberal este o conducere aleasă prin fraudă și frică, o conducere plină de impostori care au pus mai presus interesele proprii, față de cele ale partidului, ce să mai vorbim despre guvernarea României. Toți cei aleși în 25 și 26 septembrie au arătat cât se poate de clar care le sunt prioritățile. Florin Cîțu și Klaus Iohannis vor ține țara în criză, ignorând cerințele USR PLUS, ceea ce va pune PNL în situația de a guverna cu voturile PSD, iar aceștia din urmă îi vor juca pe degete pe noii „liberali”. Toate reformele promise de Florin Cîțu vor fi eliminate din start, nimic nu se va putea face fără votul PSD, iar România va pierde încă o dată trenul dezvoltării.

Articol preluat de pe blogul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, o foarte bună analiză a ceea ce a fost congresul PNL. Votanții pnl au aceeași părere cu autoarea acestui articol. Din păcate pnl dacă nu-și revine , la următoarele alegeri se va trezi pe locul 3-4. În cel mai bun caz. D, Iohannis o mare, mare dezamăgire!
    • Like 0
  • "De nenumărate ori, Ludovic Orban a arătat că este om de echipă și că e mai important partidul și nu interesele proprii."-DE NENUMARATE ORI,Orban s-a dovedit COMBINAGIUL COMBINAGIILOR.nicidecum liberal in carne si oase cum se autodefinea dansul.
    Fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica :"Ludovic Orban este un om de partid care cunoaşte foarte bine structurile partidului de la ultima comună până la vârful partidului---dar,fără credibilitate.."
    Iar,"Florin Cîțu și-a consumat toate resursele politice. S-a văzut în această criză că, dincolo de câteva clișee de doctrină libertariană, nu e apt să facă legătura dintre principiile doctrinare și proiectele programatice "
    • Like 0
  • Acest clovn ce se crede seful peneleului seamana izbitor cu Dinu Paturica, are acelasi tupeu mizerabil, un caracter infect si are aceeasi valoare nula. Oare ce ne spunea Nicolae Filimon ca s-a ales de Paturica? Oare ce soarta a avut?
    Eu am rabdare si astept deznodamantul. Am prezis in cazul lui dragnea, simt la fel si acum.
    • Like 0
  • Toate (ne)bune și sute. Dar cu electoratul de la viitoarele alegeri cum vor rezolva treaba...?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult