Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Împotriva scutirii jurnaliștilor de impozitul pe venit: cine zice că e ziarist și vrea scutiri nu e ziarist

Microfoane

Asta cu scutirea jurnalistilor de la plata impozitului pe venit e o măsură greșită și cu efecte perverse.

Presupunând că ar intra în vigoare, măsura ar amputa ziariștilor in corpore dreptul de a critica alte categorii de „speciali" care primesc pensii mari sau diverse scutiri.

Cum va mai putea un ziarist să-i critice pe parlamentarii sau pe aleșii locali dacă va fi el însuși un privilegiat?

Cât despre politicieni, aleși, indivizi în funcții publice: jurnaliștii nu au nevoie de scutiri, pensii speciale, avantaje. Ziariștii au nevoie de spațiu ca să-și facă meseria - acces la informații neîngrădit, porți deschise acolo unde toți trag să le închidă.

Despre business-ul din publishing - mai importantă ar fi o piață liberă, dar cu reguli stricte, marii playeri să achite taxele acolo unde încasează publicitate. Iar diverșii patroni mai penali sau mai puțin penali să nu facă dumping prin neplata taxelor și impozitelor angajaților.

Pentru că dacă mă întrebați, în prezent, prețul publicității online nu este unul corect, care să susțină toate costurile pentru o instituție care creează conținut.

Domnilor aleși, nu, jurnaliștii nu au nevoie de nicio reducere de impozit sau pensie specială.

Cine zice că e ziarist și vrea scutiri nu e ziarist.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon

    Totuși, cum a început? S-a vrut să se dea ceva facilități IT-iștilor să nu mai plece din țară. O măsură similară cu creșterea salariilor medicilor numai că IT-iștii lucrează în mare parte în privat.
    Acum și ziariștilor. Ei, asta deja miroase a altceva...a plată politică anticipată cu miză uriașă. Ziariștii sunt un fel de influenceri, pot întoarce încoace și încolo opinia publică. Mai ales la un popor atât de manipulabil cum din păcate suntem.
    Că e ilegal, se poate remedia. Că e imoral, fără îndoială. Problema e: s-a deschis o cutie a Pandorei. Azi primesc unii, mâine alții și tot așa. Că și cu pensiile speciale.
    Un stat care renunță de bună voie la bani din impozite ( când se știu problemele cu rata de colectare, etc) sau mai rău, face cadouri și pomeni este un stat iresponsabil. Sau unul condus de diverse interese de partid. Azi psd, mâine PNL, poimâine mai stiu eu care. Iată cum se adeverește din nou că drumul spre iad e pavat cu bune intenții.
    • Like 0
    • @ Delia MC
      Gecaba Gecaba check icon
      Nu sunteti consecventa in opinie, astazi sustineti ca s-a deschis o cutie a Pandorei prin pomeni, statul care face cadouri si pomeni este iresponsabil, mai deunazi sustineati iesirea anticipata la pensie a vatmanilor, sa fie protejati prin impozitele platite de noi. Ori aveti aceleasi principii general aplicabile, ori veniti cu argumente dupa interesele de moment. Nu are niciun partid dreptul sa dea pomeni sustinute pe spatele muncii celorlalti, asa cum ati apus de altfel acum corect. Si nici USR-ul sa scoata anticipat vatmanii la pensie, caci nu le plateste USR-ul pensia anticipata.
      • Like 0
    • @ Gecaba
      Delia MC Delia MC check icon
      Eu cred că este consecvent.
      Nu știți sau nu vreți să știți cât stres au aceia că poliția nu face nimic, nesimțiții cu beemveu au dreptul să se pună pe șine că așa vrea mușchiul lor de a ajuns unul să-și facă singur dreptate împingînd mașina cu tramvaiul. Uman iar nu mi se pare să-l pui la măturat prin depou după ce nu mai poate să conducă fiindcă a ajuns un pachet de nervi cu tensiune, etc până face vârsta de pensionare. Poliția n-o văd prea repede reformată și nici traficul reglementat...Nu intra la capitolul pomeni ci la recunoașterea faptului că unele munci sunt stresante și grele chiar dacă nu ridică pietre de moară. Despre asta e vorba nu despre inconsecvență. Generalizați, cum foarte des se face.
      Oricum nu se face cum spuneți dvs nici cum spun eu. A fost o invitație la reflecție, umanism și prudență, nu referitor neapărat la ei ci mai ales la călători. Poate alții găsesc alte soluții, concedii mai lungi, cure de destresare, etc, cum am auzit că în alte părți s-ar face. Odată pot gândi greșit ( dar în cazul ăsta înclin să cred că nu ) și să-mi schimb părerea. S-ar chema evoluție. Nu am deloc pretenția că am dreptate, incerc să înțeleg și să ofer un punct de vedere.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Gecaba Gecaba check icon
      Va citez: "azi primesc unii, mâine alții și tot așa. Că și cu pensiile speciale".
      • Like 0
    • @ Gecaba
      Delia MC Delia MC check icon
      Domnule, eu văd așa: situațiile trebuie analizate punctual și nu generalizate. Depinde scopul și ăsta nu e recompensa ori mita ori pomana ci siguranța.
      Nu era vorba deloc de pensii speciale ci de o pensionare cu 2-3 ani înainte de limita de vârstă, nu la 40 si nici la 50, poate la 62. Nici de mituirea pe față a ziariștilor.
      Da, suntem extrem de originali, am reușit să umplem panoplia cu speciali. Dar în alte părți asta nu se întâmplă deși sunt categorii ce au cu adevărat pensii speciale. Mda, pe acolo există planuri și mai ales consens național în chestii importante. La noi? Dă fiecare cui crede că-l sprijină...
      Prea multe discuții pentru o inițiativă pe care ei probabil că au uitat-o...aveți dvs ce aveți cu USR și sunteți absolut liber să nu vă placă un partid sau altul.
      • Like 0
  • Oare in care tara din lume mai este asa ceva?
    • Like 0
  • antonia check icon
    Cer si io sa fim toti scutiti de coruptie, hotie, pilaraie.
    P'orma, io zic ca piata muncii se va echilibra natural, fara stimulente. Cei utili raman, castiga corect. Ceilalti, nu .
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Ma asurzeste tacerea ziaristilor la aceasta MITĂ colosala. V-a pierit vocea critica? CT Popescu, Banciu, Ciuvica, Andronic, Cristoiu, Badea, Ciutacu, Rarea Bogdan samd, va platim noi darile catre serviciile publice?
    • Like 0
    • @ Gecaba
      Asta se pune?
      https://adevarul.ro/news/politica/13jurnalisti-cunoscuti-cer-presedintelui-iohannis-nu-promulge-legea-privindfacilitatile-fiscale-acordate-jurnalistilor-1_5e442d235163ec427107cab6/index.html
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      Gecaba Gecaba check icon
      Tot respectul ptr ei! Nu intelegeam de ce CTP nu lua atitudine, in ciuda faptului ca il critic, am un mare respect pentru tot drumul sau jurnalistic.
      • Like 0
  • Sa dea scutiri de impozite in loc de pensii speciale si e OK!
    • Like 0
    • @ Cristian Dogar
      Eu zic sa nu dea nici una nici alta ci sa construiasca spitale , scoli , drumuri si sa scada birocratia.
      • Like 1
  • AlexisZ check icon
    Ne pierdem in balarii...Dupà pomenile acordate falsilor revolutionari, falsilor veterani, falsilor handicapati si bolnavi de HIV, falsilor pensionari care nu aveau dreptul inca sa iasa la pensie, pensionarilor la 50 de ani din politie, justitie si armata, pensionarilor de la stat care apoi iau si salariu de la stat, sporurile abracadabrante pentru tot felul de abureli acordate bugetarilor, asistatilor sociali care n'au chef de munca si beau banii, pensiile speciale de tot felul in armata, magistratura si fostilor demnitari, gratuitatile studentilor pe cfr, gratuitatile pe transport pentru pensionari pe stb, scutirile de impozite pentru it-isti, voucherele de insamantari gratuite pentru femeile sterile, voucherele de vacanta ale bugetarilor, voucherele de vacante gratuite pensionarilor bucuresteni in Grecia, vanghelioane moca la Romexpo si cate si mai cate altele, ca nu le mai incape nici hartia si nici indignarea oricarui om de bun simt, acum s'au gandit sa momeasca cu un ciolan bun de ros si cainii de paza ai democratiei, doar doar or latra mai incet. Cine mai urmeaza maine pe lista ? Putem cumpara un popor intreg, ca sa taca si sa fie complicele clasei politice pentru inca 30 de ani de-acum incolo ? Stabilim cat si cui miluim, dar nimeni nu se intreaba DE UNDE LUAM ? Evident ca de la ceilalti care nu primesc pomeni si chiar si de la cei care primesc cu seninatate pomenile, fara sa-si puna aceste intrebari, pentru ca pur si simplu la noi nu exista un nivel minim de constiinta civica si sociala, acompaniate de un nivel minim de cunstinte economice. Toti cei care sunt miluiti considera ca e dreptul lor inalienabil, pe viata si ca aceste privilegii sunt de neatins, ca doar la noi economia duduie, are balta peste si bugetul statului este o scroafa cu mii de tate, numai buna de alaptat toti porcii nesimtiti din tara asta ! Ne furam caciula singuri oameni buni, si mai apoi si izmenele si opincile, iar cand ne vom trezi cu totii in fundul gol in iarna unei crize economice care nu va intarzia sa apara va fi prea tarziu !
    • Like 2
    • @ AlexisZ
      Asa se conduce o tara . Invrajbestei pe unii cu alti ca tu sa poti fura in voie. Praf in ochi. Astia merg pe logica " paine si circ pt prostime , dar cu mai putina paine ca ii scumpa" :))
      • Like 2
    • @ AlexisZ
      Gecaba Gecaba check icon
      De aceasta scutire de impozit se vorbeste de ceva vreme, nu are niciun fundament economic, precum s-ar putea motiva in cazul IT-stilor. Iar acesti vajnici gargaragii aparatori ai democratiei tac din gura. Imi este asa o scarba de aceasta breasla, din care multi s-au vandut pe un pumn de galbeni. Am apreciat cativa, candva, ii credeam, ii urmaream, ii apreciam, stateam la coada la ziare ca la unt si lapte pe vremuri, ca sa ii citesc. Au ajuns, multi din ei, doar manipulatori ai mintilor si sufletelor, zdrente ale celor ce candva urlau de dorinta dreptatii.
      • Like 1
  • Este neconstituțional!
    • Like 0
    • @ Ion Popescu
      Constitutia o indoaie cum vor ei.
      • Like 2
  • Aș completa cu ,,cine zice că e IT-st și vrea scutiri înseamnă că nu e IT-ist ci pomanagiu". Rămân la părerea că astfel de scutiri acordate unor anumiți angajați din anumite ramuri sunt imorale dacă nu și ilegale. Poți acorda unui domeniu pe o anumită perioadă facilități fiscale dar firmelor creative și în nici un caz lohn-ului și în nici un caz crearea a două tipuri de angajați, jmecheri și proști. Culmea, ăia ,, dăștepți și dă dreapta " vor scutiri și sunt destui și printre jurnaliști. Haiul dracu e că guvernul Orban 2 a început mandatul cu o măsură Psd-istă, comic.
    • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      check icon
      Hai să comentez un pic despre IT-ișiti (poate vedeți diferența):
      1. sunt IT-ist? DA
      2. îmi place scutirea de impozit? DA!
      3. aș fi de acord cu abrogarea legii care permite această scutire de impozit? DA!
      4. ar fi economia locală mai ”fericită” în urma eliminării acestei scutiri? NU!
      5. Ați fi dvs mai feriricit? Perfect, atunci faceți cumva ca munca dvs să aducă valută în țară, apoi cheltuiți-vă banii prin țară (numaidecît să mîncați la ”mall” - căci și oamenii ăia trebuie să trăiască, nu doar dvs!).
      6. Noi, cei din IT, știm că toată scutirea asta de taxe e o chestiune TEMPORARĂ (pur și simplu statul a vrut să încurajeze domeniul, cînd va considera că și-a atins ”ținta”, va scoate scutirea! Nu-mi pot imagina că cineva din acest domeniu gîndește altceva!
      7. Pînă scoate statul scutirea, IT-știi contribuie gras la bugetele de sănătate, pensii etc... Și statul știe, probabil, că dacă scoate scutirea de 10%, o bună parte dintre acești ”IT-iști” își vor lua tălpășița...
      Prin urmare, ce-ați face dvs dacă ați fi ayatolahul României?
      • Like 5
    • @
      raimond check icon
      Ai dreptate in toate privintele. Totusi nu pot sa scap de senzatia ca toate masurile astea sunt date asa... pe genunchi, dupa ureche, ba mai grav, cu jurnalistii e chiar populism ieftin, sau mai degraba incercare de mituire, prin lege. Nu mai bine ar fi creat statul conditii prietenoase pentru ORICE activitate economica? Ca nu toti sunt IT-isti... Ba din contra, prea putini sunt, sau pot fi. Daca a ajuns IT-ul 10% din economia Romaniei asta e grav. Si asta e adevarul, nimic nu mai misca in tara asta.
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      raimond check icon
      Gata, am inteles, aia de dreapta vor numai scutiri si pomeni. Probabil ca ailalti de stanga au adus numai bunastare si prosperitate, pentru tot romanu'. Stangaci mai sunteti voi astia, probabil ca va uitati numai la filme americane, ca numai acolo cand ii vezi ca scriu ceva, scriu cu mana stanga!
      • Like 3
    • @
      Parerist check icon
      Pot sa fiu eu ayatollah-ul? Sunt de acord ca pentru anumite domenii strategice sa acord stimulente fiscale TEMPORARE. Însă NU pentru cele pe care le-ai inclus la punctul 7. Dacă la expirarea stimulentului afacerea plecă în Vietnam, n-am câștigat nimic. Stimulentele le-aș condiționa cu un plan de investiții. Fizic (nu poți sa muti asa ușor furnalul în Vietnam) sau in cazul celor gen it în educație de exemplu. Ok, nu plătești cei 10% impozit, însă ii bagi frumos în școala ajutătoare de programeci de la tine din sat. Banii ăștia rămân în "ramura" chiar dacă nu musai în compania ta, si ajuta ca industria sa devina viabila chiar și dacă tu îți strângi laptopul și te cari. Însă modul în care s-a dat scutirea asta, necondiționată și fără un termen limita clar mi se pare aiurea și discriminatoriu fata de alte categorii profesionale.
      • Like 1
    • @
      Leo check icon
      Băncile aduc mult mai multă valută în țară decât o fac programatorii și nu văd scutire de taxe date bancherilor.
      Economia locală n-are sentimente; am fi însă multumiți toți cei care astăzi plătim taxe (și eu, chiar dacă mi-ar creste costurile), pentru că eliminarea unui privilegiu reprezintă o normalitate.
      Scutirea aceasta are peste 15 ani... vreau și eu „temporaritare” de aceasta pentru contractul de management măcar.
      Contribuțiile sunt plăți personale, adică ai asigurare de sănătate atunci când ai nevoie și îți vei lua tot tu pensie (faptul că vei lua de la copiii noștri e altă discuție, ideea e ca plătești banii aceia doar pentru tine, iar pentru școli, drumuri, asistență socială, cheltuielile de dezvoltare, investiții etc tu nu contribui cu niciun singur leu).
      • Like 2
    • @ raimond
      Parerist check icon
      Nu uita ca scutirea pe it e data de Iliescu și Năstase, niște dreptaci care au umplut România de bunăstare.
      • Like 0
    • @
      Da, aș fi mai fericit, nu aș mai fi luat de prost, eu plătesc și unii nu. Mai fericită economia locală? Mai morală. Ăia cu valuta e vomitivă, 90 % din ,,industrie " e de fapt lohn și rămân aici doar ce se i-a pe salarii, adică trei lulele. Temporară de 15 ani ? Glumiți ! Aia cu plecatul afară pentru cei 10 % nu e doar vomitivă ci și penibilă, toată valoarea ,, valorosilor" din IT-ul românesc stă în scutirea de impozit ? Păi dacă e așa am dubii că 90% dintre voi vă veți găsi un serviciu afară, acolo ciuciu scutiri, nu au noțiunea.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      ion check icon
      adevarat ! nu scutiri discriminatorii ne trebuie ci o buna colectare, o impozitare progresive in functie de venit, si, mai ales confiscarea averilor ilicite !!!!
      • Like 2
    • @ ion
      Corect, Practic modelul fiscal din vest,
      • Like 0
    • @ Leo
      Bancherii aduc valuta in tara? Explicami ca sunt tareee curios.
      • Like 1
    • @ ion
      Cum adica impozitare progresiva ? Adica eu care muncesc 20 de ore zi sa platesc mai mult care lucreaza 4 si restul timpului il petrece in carciuma sau la tv?
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Care din tarile din vest ca multe is pe duca ( ex Franta , Italia , Grecia , Spania)
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Parerist check icon
      Normal, pentru ca nu-s creștin ortodocși!
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Leo check icon
      Oportunități de investiții finanțate cu capital străin, intermediat sau plătit prin băncile din România; capital pentru achizitii imobiliare făcute de persoane fizice; bănci de investiții prin care sunt finanțate autorități ale statului.
      • Like 0
  • Acesta este un cadou otravit. Ar fi interesant de stiut de la cine a plecat ideea. Cu nume si prenume.
    • Like 3
    • @ Dragos Bogdan
      Delia MC Delia MC check icon
      https://www.google.com/amp/s/romania.europalibera.org/amp/30305528.html

      Propus de psd ALDE PMP, aprobat și votat de Psd, PNL ba aprobat de unii de la USR. Toți cei implicați au găsit niște scuze penibile în realitate speră ca jurnaliștii să le înalțe lor osanale.
      • Like 0
  • Cred că breasla jurnaliștilor a pierdut mai demult lupta cu credibilitatea de a fi echidistanță și câine de pază al democrației. A pierdut această luptă pas cu pas, acceptând membri sub acoperire, acceptând mecenat subteran ( ca să nu-i spunem mercenariat ), acceptând să presteze muncă de „consiliere” pentru anumite partide politice și nu în ultimul rând, acceptând membri cu o îndoielnică pregătire profesională și o stăpânire precară a limbii și literaturii române. Bineînțeles că presa nu putea fi altfel decât restul societății, dar ca și restul societății și presa are o obligație vitală de a-și face curățenie morală și profesională în propria ogradă.
    • Like 7
    • @ Voicu Nicolae
      Ai dreptate . Cine merita scutirea ? Aia de la A3 sau B1 sau Tvr1. Stim f bine ca is cumparati de mult. Nu stiu daca au ramas vreo 3 % de ziaristi seriosi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult