Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În acest moment, chiar contează fiecare vot

Alegeri 6 decembrie

Foto: Gabriel Petrescu/ Xinhua News/ Profimedia

De ce să mergi la vot? Pentru că azi sunt cele mai importante alegeri.

Constituția României, ARTICOLUL 61

(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.

Cum sună asta.. încercați să citiți cuvintele cu voce tare, „organul reprezentativ suprem”. Mai spuneți odată cu voce tare „suprem”. SUPRÉM, -Ă, supremi, -e, adj. Care există în cel mai înalt grad, care este cel mai bun, cel mai mare; mai presus de toate; 

Cum puteți sta acasă, lăsând pe alții să aleagă pentru voi? Să decidă pentru cum veți trăi? Cum îi lăsați să decidă câte taxe plătiți, cum le plătiți? Cum îi lăsați să decidă cum investesc banii voștri? Cum puteți să vă lăsați pe mâna unor necunoscuți? Unde e patriotismul de la 1 decembrie?

Parlamentul e puterea legislativă și decisivă. E cea mai importantă instituție a României. Parlamentul dă tonul. Dar știu că nu asta vă atinge.

Hai să spunem așa. Votăm pentru că oamenii care au fost în stradă în februarie 2017, și martie 2017 și aprilie și mai și 10 august 2018, sunt acum în poziții cheie, la guvernare. Votăm pentru că ultimii 4 ani ne-au arătat ce înseamnă absenteismul și nepăsarea. Votăm pentru că timp de 4 ani am #rezistat și am strigat „ieșiți din casă dacă vă pasă”. Votăm pentru că am dârdâit de frig împreună pentru principii, pentru justiție, pentru sănătate, pentru educație. Pentru că ne-am împărțit ceai și apă unii altora, chiar și măști atunci când încercam să ne adăpostim de gaze și ne-am fost alături. Votăm pentru că astăzi ne cheamă la vot oameni care au fost cu noi, lângă noi. Și care aleg să lupte în continuare.

Votăm pentru că, așa cum am zis în articolul anterior, politica se face pornind de la oameni. Nu de la politicieni. Astăzi nu votați partide, liste sau interese. Astăzi vă votați pe voi înșivă, votați pentru dorințele voastre.

Țara asta și viitorul ei depinde de fiecare dintre noi și de responsabilitatea pe care ne-o asumăm. Acum, nu la proteste, pentru că nu am votat la momentul potrivit. Viitorul nostru depinde de 10 minute de asumare.

Votăm pentru că am luptat pentru democrație și ar trebui să ne fie rușine față de părinții, bunicii, frații, prietenii care în ’89 au avut curajul de face mult mai mult decât a ieși la un protest. Sunt oameni care și-au asumat responsabilitatea democrației și nu au mai apucat să se bucure de ea, oameni care și-au pierdut viața pentru libertatea de a alege. Iar noi stăm acasă?! Dacă libertatea de a alege și de a decide pentru noi înșine nu ne motivează să ieșim la vot, atunci care e răspunsul corect pentru întrebarea „de ce”?

Îmi doresc ca de acum încolo să nu mai rezistăm. Îmi doresc să decidem, să alegem și să ne asumăm. Îmi doresc să fim responsabili, implicați și să decidem noi pentru țara noastră. Putem face asta. Am demonstrat-o în ultimii 4 ani. Și chiar și în ultimele luni. Nimeni, dar nimeni nu poate opri un popor care e responsabil și implicat. Poate voi nu ați observat, dar ultimele luni ne-au arătat că ultimii 4 ani au făcut ca oamenii aleși să fie foarte sensibili și receptivi la orice sunet făcut de votanți. Pentru că votul contează, pentru că atunci când oamenii pun piciorul în prag, democrația funcționează.

Așadar, întreb din nou, guvernăm și noi?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Se pot întâmpla schimbări importante dacă se mobilizează lumea într-o oră și jumătate, cât a rămas. Dacă nici ce spun sondajele momentan nu-i mișcă, e de rău.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult