Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Toate țările vorbesc de o recesiune foarte puternică, politicienii din România vorbesc despre creșteri de pensii

businessman - fereastra - getty

Economia SUA este la pământ. Joi 30 iulie, Guvernul SUA a anunțat că economia a scăzut în trimestrul 2 cu 33%. Este ceva imens. Nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie o asemenea scădere. 

Șomajul este la un nivel mai mare decât în 2008. Și suntem la începutul crizei.

FED ( Banca Centrală din SUA) spune că Statele Unite vor trece printr-o criză economică mult mai gravă decât cea din 2008. SUA vor atinge nivelul economic din 2019 în 2 ani ( în variantă optimistă).

În criza din 2008, Statele Unite ale Americii și-au revenit în 3 trimestre. 

România și-a revenit în 10 ani după criza din 2008. Vor trece foarte mulți ani până vom ajunge la nivelul din 2019. 

România are acum caracteristicile Greciei din 2008. Plătește cea mai mare dobândă la împrumuturi dintre țările UE. Are cea mai mare creștere a datoriei ( 10 miliarde euro doar în primele 5 luni ale anului 2020). Cel mai stufos aparat bugetar, raportat la numărul de locuitori. Și nu s-au redus cheltuielile cu salariile nici măcar cu un leu în ultimele 6 luni.

Văzând evoluția economiei mondiale, este posibil ca peste 6 luni să nu mai avem bani să plătim salariile sau pensiile.

Toate țările vorbesc de o recesiune foarte puternică, politicienii din România vorbesc despre creșteri de pensii.

Piața imobiliară din SUA se prăbușește, dar în România prețul apartamentelor crește.

Parcă suntem din filmul „Stan și Bran”.

Foarte multe firme din România vor da faliment. Foarte mulți oameni vor avea probleme să-și plătească ratele la bancă. 

În aceste momente este foarte important să înțelegi cum funcționează economia. Economia nu mai este un lucru „nice to know”. Acum este „must”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Desigur, gvernul PNL este vinovat. Nu Parlamentul dominat de pesedisti, nu manipulatorii din difetite zone. Vin alegeriele, cu tunurile pe guvernul PNL, inclusiv din partea USR. Nu conteaza ca toate institutiile bugetare au conduceri numite politic de PSD, nu conteaza ca primarii din teritoriu sunt versati in afaceri complicate, increngaturi cu mafiotii locali si cu interlopii cocalari, dupa formule indelung exersate timp de 30 de ani. Sa cada guvernul PNL! asta e obiectivul principal, pentru care toate canalele mafiotilor si idiotii uitli de pe paginile de socializare lupta cu sudoarea curgand pe fete! Nu am vazut nici un fel de propuneri legislative care sa fie cu adevarat eficiente,. la o adica, numai critici aduse guvernului penelist. Propuneri, ceva? ceva actiuni initiate, in afara de propaganda "anti"?
    • Like 0
  • ”Reducerea la absurd” din logica matematică poate fi, dar nu oricând, o metodă de a demonstra ceva și în alte domenii. Doar două exemple: 1.Comparatia, zic eu, exagerată cu situația economică a Greciei anului 2008 ( singur gradul de îndatorare al României mult mai mic face o diferență enorma în cazul unei comparții), 2.Se vorbește doar de 14% creștere a punctului de pensie și nu de 40% cât e în lege și asta doar în ultimele 4 luni ale anului. Folosită abuziv, această metodă, te poate duce în zona manipulării. Chiar dacă e aplicată cu bune intenții, alții se pot folosi de exagerare în mod contrar celor dorite de tine.
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Este irational faptul ca o persoana care prin titlu articolului arata ca nu-i neutra poate scrie ceva obiectiv.
    Sub imperiul psihozei induse de a dezbina generatiile, pensionarii sunt de vina pentru declinul Romaniei, autorul nu intelege sistemul contributiv al pensiilor.
    Cei care sunt in prezent pensionari au platit la randul lor pensiile bunicilor sau parintilor autorului.
    De consecinta actualii pensionari nu asteapta altceva decat ce va astepta si autorul cand va iesi la pensie.
    Practic articolul este o reeditare a ierbicidizarii din conceptul Ministerului Public asupra manifestatiei din 10 august.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    A mai mărit Tării PNL istul ajuns prim ministru acum mai mult de 10 ani pensiile și salariile bugetarilor nepermis de mult și ne-am dus mulți pe copcă atunci.Nenumărate firme închise și milioane de șomeri ne așteaptă dacă pe unii îi mănâncă să mărească acum pensiile și să de-a în continuare bugetarilor o căruță de bani și de sporuri.
    • Like 1
  • Bune, cele!

    This "must !" is not longer similar with just
    the march for win, no matters how,
    involve an painful:- wow ! "spleen" of human beings.
    Strong enough to drink, without your staff, from the victory cup?

    from the 24 o'clock to the 25 th hour
    /into the night of the death/ in the death of the night!/

    pnt. with google translate's help!
    • Like 0
  • check icon
    Multi “ au cazut pe spate”’de fericire cind Johhanis a anuntat,triumfator,ca “ Romania a primit 79 miliarde de euro de la UE”.De fapt a gresit timpul,nu e “ a primit” ci “ va primi”.Cind?Cindva,orizontul fondurilor europene se intinde pina-n 2027.Pina atunci,Romania da faliment de 3 ori.In plus,din fondurile “ de Covid”,marea majoritate sint credite,adica imprumuturi.In olus,pentru banii aia,Romania plateste “ cotizatie anuala” la UE.Propriu-zis,liam mai nimic de la UE, si nici macar nu luam deodata,acum,cind avem nevoie.Ci pina-n 2027..Multi bugeyari si pensionari sarbatoreau,deja,banii care veneau mokka,gindind ca petrecerea se prelungeste la infinit.Vestea proasta e ca felicitarile,masa si dansul au luat sforsit,urmeaza nota de plata.Ce-a fost in 2008-2009 e joaca de copii fata de ce urmeaza acum.In plus,nici naiba nu mai trimite bani din diaspora catre Romania,ca nu mai au ce.Mai mult,datorita interdictiilor de calatorie catre si dinspre Romania,milioane de capsunari s-au lipsit de venit in vacanta in Romania-asta inseamna citeva sute de milioane de euro cheltuite prin Romania,constructii care nu se mai finalizeaza,etc.In septembrie vine din nou S&P sa-ntrebe ce-a facut statul roman din lista care i-a fost data ca sa nu fie retrogradat la ratingul “ junk”.Vedeti bine,nu numai ca nu s-a facut nimic pentru micsorarea cheltuielilor statului,ba ele chiar au crescut si cresc,zilnic.Urmeaza ratingul “ junk” si nu ne mai imprumuta nici naiba cu vreun ban,nu mai vine nici un investitor,iar astia care mai sint isi vor lua talpasita urgent.In octombrie se termina cu aminatea ratelor la IMM-uri si creditaci imobiliari si bancile isi vor vrea banii.Atunci sa vezi distractie.Vrem,nu vrem,ne-ntoarcem de unde am plecat,adica la imprumut FMI,singurii care vor da credit Romaniei.Va inchipuiti cam cu ce conditio or sa vina transele alea de bani?Tot ce n-a facut si nu face guvernul acum,va face FMI,rapid si fara menajamente.Aia n-au mama sau tata,ai de ales-mori de foame sau faci ce-ti spunem noi.Voi credeti ca asta e criza,ce avem noi acum?Nici vorba,criza nici macar n-a inceput,de prin octombrie-noiembrie o sa se plinga cu muci la nas....
    • Like 2
  • Nume check icon
    Toate semnalele din pietele internationale nu sunt de bun augur. Cu sau fara izolare in toamna si iarna sigur pietele vor scade si mai mult decat acum pentru ca nu mai este consumul de dinainte, care va duce la scaderi de locuri de munca, un cerc vicios care ne va duce pe toti in jos cel putin un an, daca nu doi ani. Iar impactul va fi mare cam in toate industriile. In industria alimentara, teoretic cea mai putin afectata, se asteapta cresteri de preturi importante in toamna cam la toate produsele, atat productie RO cat si importuri. Cheltuielile cu COVID-19 incep sa isi spuna cuvantul, furnizarea marfurilor este mult mai greoaie ca inainte, agricultura este asa si asa, consumul nu creste, ba chiar scade, prin urmare profitul scade pe o baza de cresteri de costuri si eventual vanzari mai mici. Si sa nu uitam ca in 2009 multi au pierdut bani, iar acum nu mai sunt atat de dispusi la pierderi. Vom vedea.
    Revenind in statul paralel cu ce se intampla in lume, respectiv Romania,
    intr-un an electoral nimeni nu o sa discute deschis cele prezentate de Dvs. mai sus. In 30 de la Revolutie noi nu avem o clasa politica suficient de matura si priceputa sa intelega fenomenele economice, in plus in loc sa incurajeze ca populatia RO sa fie cat mai independenta de stat ei au facut exact pe dos pentru a obtine capital politic prin manipularea salariala. Si aici nu ma refer la asistatii sociali - eu o consider o problema mai mult de principiu cat financiara - ci la toti angajatii din institutiile bugetare si dependente de stat. Si nu numai prin numarul angajatilor, ci si prin valoarea salariilor care au depasti salariul mediu din mediul privat.
    Coroborat cu faptul ca incet incet de apropiem de punctul critic managementului cazurilor de COVID-19 in prag de iarna vom avea doua probleme majore: sistemul sanitar si situatia economica care se va inrautati. Nu va fi bine si fiecare suntem pe cont propriu, Nimeni nu o sa ne ajute cu nimic.
    • Like 2
  • Articolul e corect, dar pacatuieste prin inexactitati, spuse probabil pentru a sublinia ideea, dar care sunt deranjante, totusi.
    1. "România și-a revenit în 10 ani după criza din 2008". In 2012 PIB-ul Romaniei a revenit la nivelul din 2008, in euro.
    2. "Cel mai stufos aparat bugetar, raportat la numărul de locuitori". Nici vorba, suntem la mai putin de jumatate din ce are Norvegia, mult sub Danemarca, Lituania, Letonia, Franta, etc., sub Polonia, nu foarte departe de Germania. Si asta raportat la forta de munca, nu la numarul de locuitori (sunt date ale OIM, care e structura a ONU). Avand in vedere cat de mic e procentul salariatilor in RO, probabil ca o statistica a personalului bugetar raportat la populatie poate sa duca la surprize mari. DAR: avem un aparat bugetar de proasta calitate, atat prin felul in care este selectionat (pe pile, ca sa fie clar!), cat si ca structura (avem foarte mult personal care se ocupa cu plimbatul hartiilor prin birouri si vizarea declaratiilor online la etajul 2 - cunoasteti!, mai putin cu sanatatea, invatamantul, ordinea publica, asistenta sociala). Avem o groaza de sinecuri si sinecuristi.Avem o nepermisa disproportie intre salariile bugetarilor si cele din mediul privat (una e sa platesti doctorii cu salarii mari ca altfel iti pleaca din tara - esti obligat sa o faci ca sa ai un sistem de sanatate bun, si alta sa platesti cu 2000 de euro net tot felul de referenti inutili si secretari de primarii in comune cu 1000 de locuitori). Si, de asemenea, ca o consecinta a ce am spus mai devreme, suntem tara cu cel mai mare procent din incasarile bugetare utilizat pentru salariile bugetarilor. Da, aici suntem imbatabili.
    • Like 5
    • @ Adrian Gabriel
      Da , o fi sa nu ,,Dar ,cum ramane cu cei 300 de prlamentari ,, hotarati si validati , Aici la acest subiect ,parca-i intrecem si pe americani , ca sunt prea multi politicieni raportat la nr, de locuitori !In rest , este sarcina ,domnilor economisti sa gaseasca variante , de rez. a problemei Dar nu se pot lasa pensionarii in voia sortii ,ca nu sunt si nu sunt bani ???? Nu este voie , scrie si in Constitutie ,ca ;;
      --Pensiile se vor indexa in raport cu inflatia !! Deci ,criza sau necriza , dar ,a tine pensionarii sub ,talpa , este o descurajare a muncii pe piata romaneasca ,Si asa sistemul de pensii actual este foarte deficitar ,, Foarte multi angajati tineri contribuie cu sume mici la sist, de pensii , si nu constientizeaza fenomenul !
      • Like 0
  • ove check icon
    ,,România are acum caracteristicile Greciei din 2008. Plătește cea mai mare dobândă la împrumuturi dintre țările UE. Are cea mai mare creștere a datoriei ( 10 miliarde euro doar în primele 5 luni ale anului 2020). Cel mai stufos aparat bugetar, raportat la numărul de locuitori. Și nu s-au redus cheltuielile cu salariile nici măcar cu un leu în ultimele 6 luni.,, -corect ,si mai trebuie spus ca nici o tara din U.E. nu cheltuie cu bugetarii atat de mult din veniturile la buget ca noi.Si asta era inainte de pandemie.Acum procentul s-a marit foarte mult avand in vedere ca doar sectorul privat duce in carca efectele pandemiei (somaj ,somaj tehnic etc)Ajungem mult mai rau ca Grecia ,mult mai rau,va veni iadul.Am tot scris pe aici ca Romania este raiul bugetarilor,am fost criticat rau de tot .Mai vedem
    • Like 1
    • @ ove
      Dorin check icon
      Mi-a plăcut ăia cu rauiul bugetarilor.Ar cam fii timpul să vadă și iadul , că cei de la privat l-au văzut de multe ori.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult