Economia SUA este la pământ. Joi 30 iulie, Guvernul SUA a anunțat că economia a scăzut în trimestrul 2 cu 33%. Este ceva imens. Nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie o asemenea scădere.
Șomajul este la un nivel mai mare decât în 2008. Și suntem la începutul crizei.
FED ( Banca Centrală din SUA) spune că Statele Unite vor trece printr-o criză economică mult mai gravă decât cea din 2008. SUA vor atinge nivelul economic din 2019 în 2 ani ( în variantă optimistă).
În criza din 2008, Statele Unite ale Americii și-au revenit în 3 trimestre.
România și-a revenit în 10 ani după criza din 2008. Vor trece foarte mulți ani până vom ajunge la nivelul din 2019.
România are acum caracteristicile Greciei din 2008. Plătește cea mai mare dobândă la împrumuturi dintre țările UE. Are cea mai mare creștere a datoriei ( 10 miliarde euro doar în primele 5 luni ale anului 2020). Cel mai stufos aparat bugetar, raportat la numărul de locuitori. Și nu s-au redus cheltuielile cu salariile nici măcar cu un leu în ultimele 6 luni.
Văzând evoluția economiei mondiale, este posibil ca peste 6 luni să nu mai avem bani să plătim salariile sau pensiile.
Toate țările vorbesc de o recesiune foarte puternică, politicienii din România vorbesc despre creșteri de pensii.
Piața imobiliară din SUA se prăbușește, dar în România prețul apartamentelor crește.
Parcă suntem din filmul „Stan și Bran”.
Foarte multe firme din România vor da faliment. Foarte mulți oameni vor avea probleme să-și plătească ratele la bancă.
În aceste momente este foarte important să înțelegi cum funcționează economia. Economia nu mai este un lucru „nice to know”. Acum este „must”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sub imperiul psihozei induse de a dezbina generatiile, pensionarii sunt de vina pentru declinul Romaniei, autorul nu intelege sistemul contributiv al pensiilor.
Cei care sunt in prezent pensionari au platit la randul lor pensiile bunicilor sau parintilor autorului.
De consecinta actualii pensionari nu asteapta altceva decat ce va astepta si autorul cand va iesi la pensie.
Practic articolul este o reeditare a ierbicidizarii din conceptul Ministerului Public asupra manifestatiei din 10 august.
This "must !" is not longer similar with just
the march for win, no matters how,
involve an painful:- wow ! "spleen" of human beings.
Strong enough to drink, without your staff, from the victory cup?
from the 24 o'clock to the 25 th hour
/into the night of the death/ in the death of the night!/
pnt. with google translate's help!
Revenind in statul paralel cu ce se intampla in lume, respectiv Romania,
intr-un an electoral nimeni nu o sa discute deschis cele prezentate de Dvs. mai sus. In 30 de la Revolutie noi nu avem o clasa politica suficient de matura si priceputa sa intelega fenomenele economice, in plus in loc sa incurajeze ca populatia RO sa fie cat mai independenta de stat ei au facut exact pe dos pentru a obtine capital politic prin manipularea salariala. Si aici nu ma refer la asistatii sociali - eu o consider o problema mai mult de principiu cat financiara - ci la toti angajatii din institutiile bugetare si dependente de stat. Si nu numai prin numarul angajatilor, ci si prin valoarea salariilor care au depasti salariul mediu din mediul privat.
Coroborat cu faptul ca incet incet de apropiem de punctul critic managementului cazurilor de COVID-19 in prag de iarna vom avea doua probleme majore: sistemul sanitar si situatia economica care se va inrautati. Nu va fi bine si fiecare suntem pe cont propriu, Nimeni nu o sa ne ajute cu nimic.
1. "România și-a revenit în 10 ani după criza din 2008". In 2012 PIB-ul Romaniei a revenit la nivelul din 2008, in euro.
2. "Cel mai stufos aparat bugetar, raportat la numărul de locuitori". Nici vorba, suntem la mai putin de jumatate din ce are Norvegia, mult sub Danemarca, Lituania, Letonia, Franta, etc., sub Polonia, nu foarte departe de Germania. Si asta raportat la forta de munca, nu la numarul de locuitori (sunt date ale OIM, care e structura a ONU). Avand in vedere cat de mic e procentul salariatilor in RO, probabil ca o statistica a personalului bugetar raportat la populatie poate sa duca la surprize mari. DAR: avem un aparat bugetar de proasta calitate, atat prin felul in care este selectionat (pe pile, ca sa fie clar!), cat si ca structura (avem foarte mult personal care se ocupa cu plimbatul hartiilor prin birouri si vizarea declaratiilor online la etajul 2 - cunoasteti!, mai putin cu sanatatea, invatamantul, ordinea publica, asistenta sociala). Avem o groaza de sinecuri si sinecuristi.Avem o nepermisa disproportie intre salariile bugetarilor si cele din mediul privat (una e sa platesti doctorii cu salarii mari ca altfel iti pleaca din tara - esti obligat sa o faci ca sa ai un sistem de sanatate bun, si alta sa platesti cu 2000 de euro net tot felul de referenti inutili si secretari de primarii in comune cu 1000 de locuitori). Si, de asemenea, ca o consecinta a ce am spus mai devreme, suntem tara cu cel mai mare procent din incasarile bugetare utilizat pentru salariile bugetarilor. Da, aici suntem imbatabili.
--Pensiile se vor indexa in raport cu inflatia !! Deci ,criza sau necriza , dar ,a tine pensionarii sub ,talpa , este o descurajare a muncii pe piata romaneasca ,Si asa sistemul de pensii actual este foarte deficitar ,, Foarte multi angajati tineri contribuie cu sume mici la sist, de pensii , si nu constientizeaza fenomenul !