Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În două spitale, o parte din personalul medical și-a dat demisia „de frică” după ce unitățile medicale s-au pregătit să devină „spitale COVID”

spital orastie

Foto spitmunor.ro

Situație tot mai critică în spitale. Mai multe cadre medicale din Spitalul din Orăștie și Spitalul din Mioveni și-au dat demisia. Medicii se tem de noul coronavirus pentru că, spun ei, nu au suficiente echipamente de protecție.

La Spitalul din Mioveni și-au dat demisia mai mulți medici, după ce s-a decis ca unitatea să devină suport pentru COVID-19, adică să trateze pacienți infectați cu coronavirus, scrie Mediafax.

În Orăştie, singurul medic de terapie intensivă, 5 asistente și 5 infirmiere din spitalul din localitate au demisionat, după ce ar fi spus că le este frică să nu se infecteze cu noul coronavirus, a declarat prefectul județului Hunedoara la Digi24.

„Cu chiu, cu vai am dat de managerul de la Orăștie și mi-a adus la cunoștință că cinci infirmiere, cinci asistenți medicali și medicul de pe secția de ATI s-au ridicat și au plecat spunând că le este frică să mai facă meseria de medic, să-și mai slujească pacienții. Am întrebat despre motiv. Este lipsa echipamentelor? Mi s-a spus că nu. Acum sunt în drum spre Orăștie. Au acolo tot ce le trebuie, dar au spus că le este frică de acest coronavirus și că dacă vor lucra acolo vor muri. Aceasta este explicația care mi-a fost dată. În spital nu sunt internate persoane infectate cu Covid-19”, a spus prefectul.

În România au fost infectate cu noul coronavirus cel puțin 285 de cadre medicale, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică din teritoriu. Până luni la ora 13:00, în România erau raportate 1952 de infectări.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Îi înțeleg într-un singur caz: dacă și-au depus demisia în semn de protest. Dacă acele demisii nu sunt decât scriptic pe bune și au survenit după discuții, amenințări. Iată, nu ne asigurați protecție, plecăm.
    Deși până una-alta se putea și improviza ceva. Toți așteaptă ca cineva " să dea " iar inventivitatea, creativitatea, zac nefolosite. Totuși cu riscul ca un manager căpos să zică " merge și asa", cu improvizații adică...
    • Like 0
    • @ Delia MC
      Este inadmisibil. Sub nici un motiv. Dacă nu au fost conștienți de riscurile profesionale de ce au ocupat locul altora și au risipit banii țării timp de 6 ani, cel puțin? Ca să se împăuneze cu titlul de doctor?
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Delia MC Delia MC check icon
      Am spus demisii de amenințare nu pe bune ( să înțeleagă și șefii că e nevoie de protecție).
      • Like 0
  • Să nu spuneți că numai un ministru al sănătății poate să-și dea demisia.
    • Like 0
  • Chi Ci Chi Ci check icon
    Politicienii pe care i-ati intrebat mint. Nu au materiale de protectie si e haos. Asa e in toata tara.
    • Like 0
    • @ Chi Ci
      Delia MC Delia MC check icon
      Așa e în toate țările, totuși aceia nu dau bir cu fugiții.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Chi Ci Chi Ci check icon
      Nu e in toate tarile asa. Am o sora in nordul Italiei care are echipament de protectie. Aici nu sunt nici macar unele medicamente contra virusului, nicio izoleta, fara masti gen FFP2 sau FFP3 (sora mea are), fara triaj corect, fara testari, fara respectarea procedurilor de inmormantare a celor morti din cauza Covid19, etc. Dezorganizare cat cuprinde provocata de incompetenti din politica semianalfabeti care spun ca tot e in regula si de fapt realitatea e alta. Este realitatea din judetul in care locuiesc care s-ar putea sa devina un al doilea oras gen Suceava. Cititi ziarele locale si vedeti ce spun cei ce lucreaza in spitale.
      • Like 0
  • In astfel de situatii se alege grâul de neghina. Sunt asistent medical UPU (in Germania), “kanonenfutter” (carne de tun), lucrez si la testarea Corona (un cort dat de Departentul pt, catastrofe). Am avut contact cu multi pacienti testati pozitiv Corona; acasa am 2 copii de 3 ani si parintii sotiei (fac parte din grupa de risc Corona). Imi fac griji si imi este si frica ca nu cumva sa imi imbolnavesc familia. In fiecare zi cand intru in tura ma gandesc la asta... dar merg in continuare mai departe; asta imi este meseria, sunt instruit sa lucrez cu aparatura de ventilatie mecanica invaziva/non-invaziva; nu aparatura este marea problema/lipsa, ci personalul calificat/instruit sa o foloseasca. Imi este frica, dar merg zilnic la munca. Cand mi-am ales meseria stiam in ce ma bag (evident ca nu imi doream sa lucrez in timpul unei epidemii/pandemii); teoretic am fost instruit pt situatii de criza (epidemie/pandemie, razboi, catastrofe); acum tb. sa imi pun cunostintele teoretice in practica. Binenteles avand echipamente de protectie si tot ce tine de materiale/instrumente la indemana. Rusine colegilor mei care si-au dat demisia! Asa ceva nu se face, noi ajutam oameni si facem asta in mod profesionist! Doamne ajuta sa trecem cu bine peste aceasta nenoricire!
    • Like 9
    • @ Silviu Radu Tanase
      Delia MC Delia MC check icon
      Respect!
      • Like 0
    • @ Silviu Radu Tanase
      Stimate domn ,Silviu Radu Tanase ,,v-am dat like , Asa este, ,toti medici au depus un juramant ( si politicienii au depus ,dar nu-l respecta ) Dar ,,profesionistii adevarati ,nu au de ce sa seteama ,daca cunosc bine lectia , In Romania la Timisoara celebrul medic d-l Musta Virgil ,un profesionist adevarat se lupta si detine record la nr de vindecati ! Necalificatii sau amatorii se tem de ,,necunoscut,, ptr ca nu au cunostintele necesare ,ptr a putea invinge frica, si sit,. Tot asa sunt ,cei care lucreaza cu curentul electr, ,,,o mica greseala si ,adio ! Sau chirurgii ,care au viata omului in mainile lui !! etc etc, Va felicit ptr tot ce faceti !
      • Like 0
  • Cînd vezi primari care aruncă banii pe tîmpenii (beculețe, borduri, panseluțe etc.) în vreme de pandemie, normal că ți se ia și te apucă frica. Pentru că nu primarii ăia stau toată ziua bot în bot cu pacienții fără protecție sau protecție minimală. Ei stau bine mersi în birourile lor. Iar oficialitățile ne pun imnul național la megafon. Bezna minții!
    • Like 6
    • @ Bogdan Tabarcea
      Asa,,, Ma simt obligat ,sa mai ,,pun benzina pe foc,,, Primarul din Suceava , a cumparat la mijlocul lunii martie ,,inn plina Pandemie , de la firma Neon di Cluj -Napoca ,, decoratiuni ,( nebunii ) ,iepurasi ptr ,decorarea orasului ,, Tara arde si ,nebunii ,gandesc nebunii !!
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      De la prefect in jos trebuie să "zboare" și sa dea socoteală. Au ocupat, "cu mândrie" și aroganță posturi cheie fiind numiți politic de către jigodiile din psd, alde, udmr și alți complici.
      • Like 0
  • Pai asta se intampla unde nu ii cap. O mare parte din bugetul de sanatate merge pe salarii si mai putin pe investitii . Dar ii ceva generalizat in romania ca investitile sa fie un lucru marginalizat. Salarii nesimtite in toate domenile bugetare si performanta spre zero. Nu zic ca unii doctori nu isi merita salariul , dar multi nu si-l merita. Si acum vedem de ce.
    • Like 5
  • Suntem oficial, de facto și de jure în stare de urgență, Politicienii, în frunte cu președintele, ne spun că suntem în stare de război cu virusul SARS-CoV-2. Ministrul de interne ne dă ordonanțe militare prin care ne stabilesc amenzi și pedepse penale care de care mai mari și mai ... descurajatoare, și ne stabilesc ore la care personalul din subordine să ne transmită „clar și la intensitatea potrivită” imnul național în semn de încurajare. În schimb nu vedem măsuri clare și ferme luate în scopul susținerii efortului de război. Cred că ar trebui ca toate unitățile medicale să fie declarate unități militare, conduse de un militar, de preferință medic, iar tot ceea ce ține de funcționarea și logistica acestora să fie reglementate prin ordine și legi specifice situației de război. Cred că așa se poartă un război, chiar și cu un virus invizibil dar deosebit de insidios și cu o putere de diseminare nemaiîntâlnită.
    • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      Foarte bine ,,prezentata situatia , Asa este ,un asemenea virus poate face victime ,ca si un razboi ,dar fara munitie ,sa-i zicem arma bacteriolgica ???? Ne mai lipseste o seceta si suntem terminati ,! DOAMNE FERESTE,,!!+
      • Like 0
  • Ma lamureste cineva si pe mine unde scrie, in juramantul lui Hipocrate, pe care acesti medici l-au depus, despre "salvarea curului personal in vreme de pericol?"
    Au uitat oare ca medicina e o profesie VOCATIONALA, pe care, conform juramantului, trebuie sa ti-o faci nu doar atunci cand duci plicurile cu bani acasa?
    Ok, sa intelegem dpdv uman aceasta frica. Dar persoanele respective nu ar trebui sa mai fie admise, ca medici, NICAIERI.
    NICIODATA.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Jur%C4%83m%C3%A2ntul_lui_Hippocrate
    • Like 8
    • @ Ovidiu Grigore
      Dar nici nu spune că trebuie să-și pună viața în pericol cu mîinile goale. Dvs. ați merge la război fără nici un fel de armă, nici măcar un cuțit?
      • Like 2
    • @ Bogdan Tabarcea
      Citat: "Am întrebat despre motiv. Este lipsa echipamentelor? Mi s-a spus că nu." Deci nu e vorba de mainile goale. Ii dau dreptate lui Ovidiu Grigore.
      • Like 4
    • @ Bogdan Tabarcea
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu ai, îți faci. Mască nu. Dar viziere se pot face dintr-un pet mare. În USA au făcut costume de protecție din saci de gunoi. Viziere plus o mască chirurgicală ar trebui deocamdată să ajungă. Botoșei de protecție din pungi fixate cu bandă adezivă. Asta până vin cele adevărate.
      O întrebare: sunt pacient și mi-e frică iar cadrele medicale s-au cărat. Cum ar trebui să mă simt?
      PS: la Orăștie cazuri NU sunt.
      • Like 3
    • @ Bogdan Tabarcea
      Aveti si dvs dreptate. Ce nu intelege sau nu vrea sa inteleaga nimeni este faptul ca aceste demisii au venit in momentul in care li s-a spus ca vor fi "spital COVID". Deci nu sunt inca,nu au niciun pacient COVID. Vor fi dotati si organizati in acest scop. Intelegeti acum de ce sunt de blamat? Cand nu vor mai fi in siguranta pot pleca,pana atunci..
      • Like 2
    • @ Aurel Popescu
      "Am întrebat nu e egal cu "am verificat".
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Ce masuri au fost luate din timp de guvern,ori pt import, ori pt. producție autohtonă? Am văzut câte ceva din echipamentele produse autohton și adhoc. Sunt departe de a apăra personalul ,care va fi echipat cu aceste piese.
      • Like 0
    • @ Bogdan Tabarcea
      Eugen check icon
      La revolutie am iesit fara nici un fel de arma, desi se tragea in draci. Daca nu erau oamenii care sa-si infranga frica eram si acum condusi de inteleptul clan Ceausescu
      • Like 2
    • @ Bogdan Tabarcea
      Chiar ești sigur că sunt "cu mâinile goale" sau nu au să duca si acasă cea mai mare parte?!
      • Like 1
    • @ Piroska Zagyva
      Nici un guvern nu a prevăzut și nu s-a ocupat de producție/aprovizionare. În ceea ce privește calitatea echipamentului românesc, bine ca există, atât cat există. Nu cred că pe criza asta este mai bun din altă parte, mai ales cel chinezesc sau turcesc!!!
      • Like 1
  • Oamenii s-au obisnuit cu sporuri si salarii mari (nu spune nimeni ca nemeritate), dar ii deranjeaza cand isi amintesc ce meserie au. Lipsa materialelor e de multa vreme o problema dar cat timp n-au avut o suparare imediata nu i-a privit foarte tare - in general lipsa materialelor e problema pacientilor, nu a doctorilor, sa fim seriosi.
    Nu gasesc deloc normala atitudinea asta. Daca izbucneste un razboi militarii isi dau demisia? Chiar presupunand ca au motive intemeiate - ca lipsa unor arme sau munitiei. In Spania am vazut cazuri de lipsa de materiale suplinita cu pungi sau cu servetele de hartie puse sub masca (prea) folosita, dar nu demisie cand pacientii au nevoie. Pot sa inteleg ingrijorarea pentru propriile familii si eventuala solicitare a unui spatiu de izolare intre turele de lucru pentru a nu duce eventual virusul acasa, dar asa ceva... Pana la urma cand ti-ai ales meseria nu stiai ce riscuri presupune sau ai vazut doar beneficiile - mici atentii, statut social, etc.?
    Nu stiu ce spune legea dar as aplauda ridicarea dreptului de practica. Sau demiterea si refuzul CNAS de a semna contracte cu cabinetele lor. E inadmisibil.
    PS: Sigur, asta nu schimba problema imensa a asigurarii necesarului de materiale de protectie.
    • Like 4
  • check icon
    Dati-le, ba, echipamente. Instruitii cum sa le foloseasca.
    • Like 1
    • @
      Și în caz de război, la declanșare pot lipsi multe lucruri esențiale, pandemia ca si războiul nu se anunță cu ceva timp înainte ca să ai timp să te pregătești. Totul se reglează pe parcurs. Care "bă" să le dea echipament? Instruirea, sunt convins, s-a făcut în facultate. Face parte din, sau ar trebui, din programa respectivă.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult