Foto spitmunor.ro
Situație tot mai critică în spitale. Mai multe cadre medicale din Spitalul din Orăștie și Spitalul din Mioveni și-au dat demisia. Medicii se tem de noul coronavirus pentru că, spun ei, nu au suficiente echipamente de protecție.
La Spitalul din Mioveni și-au dat demisia mai mulți medici, după ce s-a decis ca unitatea să devină suport pentru COVID-19, adică să trateze pacienți infectați cu coronavirus, scrie Mediafax.
În Orăştie, singurul medic de terapie intensivă, 5 asistente și 5 infirmiere din spitalul din localitate au demisionat, după ce ar fi spus că le este frică să nu se infecteze cu noul coronavirus, a declarat prefectul județului Hunedoara la Digi24.
„Cu chiu, cu vai am dat de managerul de la Orăștie și mi-a adus la cunoștință că cinci infirmiere, cinci asistenți medicali și medicul de pe secția de ATI s-au ridicat și au plecat spunând că le este frică să mai facă meseria de medic, să-și mai slujească pacienții. Am întrebat despre motiv. Este lipsa echipamentelor? Mi s-a spus că nu. Acum sunt în drum spre Orăștie. Au acolo tot ce le trebuie, dar au spus că le este frică de acest coronavirus și că dacă vor lucra acolo vor muri. Aceasta este explicația care mi-a fost dată. În spital nu sunt internate persoane infectate cu Covid-19”, a spus prefectul.
În România au fost infectate cu noul coronavirus cel puțin 285 de cadre medicale, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică din teritoriu. Până luni la ora 13:00, în România erau raportate 1952 de infectări.
Citiți și:
- Violeta Cincu: Contagiunea COVID-19, scenariul 4 | De frică să nu se contamineze de la vecinii lor, oficialii din Iași cer izolarea Sucevei, pe care o numesc „Lombardia României”
- Cristian Lică: Suntem în război. Avem încredere în generalii noștri? Ce calități ar trebui să aibă un manager de război
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Deși până una-alta se putea și improviza ceva. Toți așteaptă ca cineva " să dea " iar inventivitatea, creativitatea, zac nefolosite. Totuși cu riscul ca un manager căpos să zică " merge și asa", cu improvizații adică...
Au uitat oare ca medicina e o profesie VOCATIONALA, pe care, conform juramantului, trebuie sa ti-o faci nu doar atunci cand duci plicurile cu bani acasa?
Ok, sa intelegem dpdv uman aceasta frica. Dar persoanele respective nu ar trebui sa mai fie admise, ca medici, NICAIERI.
NICIODATA.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Jur%C4%83m%C3%A2ntul_lui_Hippocrate
O întrebare: sunt pacient și mi-e frică iar cadrele medicale s-au cărat. Cum ar trebui să mă simt?
PS: la Orăștie cazuri NU sunt.
Nu gasesc deloc normala atitudinea asta. Daca izbucneste un razboi militarii isi dau demisia? Chiar presupunand ca au motive intemeiate - ca lipsa unor arme sau munitiei. In Spania am vazut cazuri de lipsa de materiale suplinita cu pungi sau cu servetele de hartie puse sub masca (prea) folosita, dar nu demisie cand pacientii au nevoie. Pot sa inteleg ingrijorarea pentru propriile familii si eventuala solicitare a unui spatiu de izolare intre turele de lucru pentru a nu duce eventual virusul acasa, dar asa ceva... Pana la urma cand ti-ai ales meseria nu stiai ce riscuri presupune sau ai vazut doar beneficiile - mici atentii, statut social, etc.?
Nu stiu ce spune legea dar as aplauda ridicarea dreptului de practica. Sau demiterea si refuzul CNAS de a semna contracte cu cabinetele lor. E inadmisibil.
PS: Sigur, asta nu schimba problema imensa a asigurarii necesarului de materiale de protectie.