Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În mintea domnului Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu--

(Foto: Inquam Photos / Liviu Chirică)

Cum vor suna, într-un viitor nu tocmai îndepărtat, știrile aprobate de al doilea om în stat?

Bună seara, ascultați Radio Liberare. Iată știrile momentului:

  • Laura Codruța Kovesi a fost demisă de la șefia Parchetului Anticorupție. Liderii Coaliției de guvernare s-au reunit în ședință de urgență pentru a găsi un înlocuitor. Numele lui Codrin Ștefănescu este ultimul intrat pe lista scurtă, deși aripa Ponta susține că o asemenea responsabilitate nu-i poate reveni decât lui Sebastian Ghiță, recent întors din exil. 
  • Începând de mâine în România se vor dispune două cozi, una pentru demnitari, alta pentru restul populației. Este decizia ministrului de interne, luată în unanimitate de domnia sa. „Parlamentarii au treburi mult mai importante de făcut decât să stea la coadă”, a declarat ministrul.
  • Parlamentarii și-au triplat sporul de solicitare neuropsihică. „Cineva trebuie să și gândească, nu doar să muncească”, au declarat, înainte de vot, aleșii.
  • CNA a anunțat anularea licențelor tuturor stațiilor TV care n-au condamnat Binomul.
  • Protestele au fost suspendate azi printr-o Hotărâre de Guvern. Ministrul Adevărului a declarat că, deși nu s-au mai înregistrat manifestări de stradă din 2017, legislația actuală nu a fost în totalitate aliniată la noile realități socio-politice. Măsura a fost criticată de Rovana Plumb: „Dreptul cetățenilor de a ieși în stradă pentru a-și susține Guvernul nu poate fi retras”. Mai multe organizații teritoriale pregătesc autocarele pentru a veni la București.
  • Activitatea ONG-urilor a fost interzisă prin lege organică. Legea va fi publicată în Monitorul Oficial, partea I, în această noapte. „Prin aceasta, îl scoatem definitiv pe Soros din țară”, a declarat o sursă din apropierea liderului PSD.
  • După introducerea noii supraaccize, prețurile continuă să scadă într-un ritm accelerat. Pentru evitarea aglomerației la pompe, ministrul Energiei a propus ca românii să circule doar în ani bisecți.
  • Premierul a dat o Hotărâre de Guvern prin care ROBOR-ul va fi expulzat din țară. „Între ROBOR și popor alegerea a fost destul de simplă”, a declarat premierul la Postul de Televiziune.

Credeați că e o distopie? Citim semnele viitorului în declarațiile prezentului:

Despre președintele Iohannis: „Duhul Sfânt ne dă sfaturi”.

Despre societatea civilă: „ONG-urile nu au legitimitate”.

Despre scumpirea prețului la carburanți: „Nu am văzut nicio scumpire la carburant. Slavă Domnului că nu am credite!”

Despre cazul Belina: „Poate să vină și mama DNA-ului!” „Se încearcă, până la urmă, o lovitură de stat!”

Despre statul la coadă: „Există, în orice stat, câteva funcţii importante unde oamenii au fost aleşi ca să reprezinte într-un fel statul şi să se dedice, în principal, problemelor societăţii comunităţii. Da? Asta ar trebui să fie preocuparea lor principală. Nu statul la coadă!”

Despre profesori: „De ce le trebuie spor de solicitare neuropsihică? Au 4 luni de vacanţă pe an!”

Despre OUG 13: „Nu Guvernul a greșit cu OUG 13. Protestatarii au stricat imaginea României”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Nu stiu daca exemplele relatate de dl.Ștefan Turcu constituie chiar o distopie; mai degraba politicianul respectiv a emis uneori afirmatii care s-au aflat in contradictie cu realitatea. Insa cu siguranta ca o societate distopica a fost experimentata de majoritatea cetatenilor sub guvernarea Boc-Basescu.
    Eu constat astazi ca sub ticaloasa si incompetenta guvernare PSD-ALDE orice cetatean al Romaniei poate critica sau injura sau face meeting contra guvernantilor, fara nicio problema; cu doar cativa ani in urma, sub Boc-Basescu, era in presa si in societatea civila o tacere de auzeai si musca in zbor...
    Desi sub guvernarea marinarului au murit oameni prin inchiderea a zeci de spitale si milioane de oameni s-au trezit cu veniturile lor legitime amputate drastic in numele "crizei"; care criza nu i-a afectat deloc pe membrii clanului Basescu.
    Si toti taceau, taceau, cu doar cateva exceptii.....
    Asta este dilema mea: de ce sub guvernarea PDL, perfect ticaloasa, au tacut toti cei care astazi critica, de multe ori pe buna dreptate, cretinismele politico-economice ale pesedistilor.
    • Like 0
  • check icon
    Mama DNA-ului a fost si s-a strecurat viermele... Dar o sa vina fiica DNA-ului si cum e mare "specialist", o sa o ia de sotie.Dar asta va fi a 8-a si va fi cu noroc,ca la Simona...si vorba preotului:" doar moartea ii va despartii..."
    • Like 1
  • Viermele in untura!
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult