Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În numele cui vorbește Cioloș la Bruxelles?

Cioloș - Juncker

Foto: Guliver Getty Images

O întrebare văd că tulbură spiritele responsabile ale netului și ale TV-ului de la noi la început de săptămână: în numele cui vorbește Dacian Cioloș la Bruxelles cu șefimea Uniunii Europene, dacă nu mai are nicio funcție în România? Cei care vorbesc acoperit sau la vedere în numele trandafirului sunt și cei mai indignați de vizita de 5 zile la Bruxelles programată de fostul premier Dacian Cioloș. (Programul întâlnirilor aici)

Dincolo de gândirea cazonă care spune că p-aici vorbesc doar ăia care au funcții, întrebarea trădează și o doză de duioasă încredere în capacitatea domnilor și doamnelor proaspăt instalați în funcții de a vorbi pe aceeași limbă cu Juncker, Timmermans sau Dombrovskis.

Noi, care o avem pe savanta de renume mondial Lia Olguța Vasilescu, cea care a cuvântat în 2 limbi străine și la ONU...

Noi, care-l avem pe domnul Daea, acest plop gânditor fără soț...

Noi, care o avem pe doamna Birchall, preacurata fondurilor europene din Grădina Maicii Domnului...

Noi, care-l avem pe domnul Grindeanu, care „repetă și subliniază” nimicul...

Noi, cei care îl avem pe însuși tatăl lor, alias mr. Bullshit...

... noi, neam de ducks și de trucks, ză mazăr and ză fazăr ai tuturor șmecheriilor și invidiilor, noi îl trimitem la Bruxelles tot pe Cioloș, acest tehnocrat nesuferit care nu ne reprezintă. Pentru că noi trăim în România, și asta înseamnă că ne distrăm și vorbim prin reprezentanți. La AKM-uri, români!...

Ehei, dacă ar fi avut și el un partid la purtător, dacă ar fi fost susținut de filiala Titu, dacă ar fi avut mandat din partea organizației de pensionari sector 2, altfel ar fi vorbit dl. Cioloș la Bruxelles. Am fi pus și noi liniștiți capul pe pernă că nu ne vinde țara.

PS. Nu știu dacă dl. Cioloș vrea să reprezinte pe cineva sau se simte obligat să vorbească în numele cuiva. Dar faptul că cele mai importante uși din UE i se deschid cu atâta ușurință este de necontestat. În orice țară normală la cap, acesta ar fi un atu de care toți ar profita pentru binele comun. În patria românilor verzi și genialoizi în singurătate, o astfel de abilitate te face suspect de înaltă trădare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Constat ca dl. Ciolos i-a starnit admiratia netzarmurita a d-lui Negrutiu. Distinsul fondator al "Republicii" considera ca fostul premier este un patriot, un om politic abil caruia i se deschid toate usile de la Bruxelles.
    Pantru a respecta adevarul istoric, dl. Negrutiu ar trebui sa nu uite cateva aspecte ale biografiei politice a d-lui Ciolos.
    1. Ciolos a fost lansat in politica mare de Basescu; din aceasta perspectiva, dl. Negrutiu are un comportament identic cu al lui Rares Bogdan de la Realitatea TV: R. Bogdan, ca si dl. Negrutiu, se considera a fi un critic al fostului ofiter de securitate ajuns, prin impostura, Presedinte al Romaniei. Basescu a fost "rau", insa oamenii implantati de acesta la diferite niveluri ale Statului roman sunt frecventabili, experti, patrioti, etc. Astfel ca Realitatea TV, care se pretinde a fi anti-Basescu ( dar post-factum ), are studiourile pline de invitati care au fost slugile prea-plecate ale Basescului si care astazi ne rasfatza si ne lumineaza cu competenta lor.
    2. In celebrul dosar "Telepatia", dl. Ciolos a fost desemnat sa reprezinte "partea vatamata", adica Ministerul Agriculturii; numai ca partea vatamata a sponsorizat-o in mod ilegal exact pe judecatoarea Camelia Bogdan, care a pronuntat sentinta. Astazi, madam Bogdan a fost zburatacita din Magistratura pentru aceasta mita mascata; doar cineva foarte naiv ar putea crede ca Ciolos, ca reprezentant al partii vatamate la acel proces stalinist, nu stia ca judecatoarea a fost mituita.
    3. Pe vremea cand Ciolos isi revarsa competenta sa din postura de functionar al UE, multi euro-parlamentari il acuzau ca ar reprezenta mai mult interesele Frantei decat pe cele ale Romaniei. Ciolos nu a dezmintit niciodata aceste acuzatii.
    4. Este de domeniul evidentei ca propunerea lui Ciolos pentru functia de premier a fost lansata pe cai "diplomatice" de sefii UE; Johannis, precum si Parlamentul Romaniei, nu au facut decat sa execute fara sa cracneasca "indicatiile" primite de la Bruxelles.
    5. Guvernarea Ciolos a fost de o mediocritate totala, fara a realiza nimic important pentru Romania; mai mult, aflam astazi ca Guvernul Ciolos a depasit bariera bugetara impusa de UE, iar absorbtia de fonduri europene a fost zero.
    6. Ministreasa impusa de Ciolos la Justitie, doamna cu nume de tzuica, a dovedit o mentalitate profund anti-democratica, fiind domnia sa o demna consiliera si prietena a d-nei Macovei.
    Cu toate acestea, pentru dl. Negrutiu, dl. Ciolos este un politician patriot si competent. Aferim !
    • Like 0
  • D-le Florin,daca poza este actuala si nu de cand era D-nul Ciolos premier,eu ma intreb pt ce merite este primit cu zambete de fericire?Poate pentru merite viitoare ?
    • Like 0
  • Da, eu sunt una din persoanele care intrebau pe net in ce functie ne reprezinta dl Ciolos la Bruxelles si n-am primit niciun raspuns pertinent, doar remarci taioase. Nu, nu sustin niciun trandafir. Dar cred ca e logic sa ne intrebam daca dl Ciolos ne reprezinta oficial la Bruxelles sau nu. Daca are o functie oficiala, ma bucur. Pentru ca inseamna ca Romania este "bagata in seama" de cei din Vest, iar asta in contextul in care Ursul din Est se trezeste din hibernare, este binevenit. In plus, vizitele dansului pot avea urmari concrete pentru noi. Dar daca dansul nu are o functie oficiala si face niste vizite la Bruxelles din timpul liber, inseamna ca stirile scrise pe aceasta tema sunt vadit tendentioase, incercand sa-l transforme pe dl Ciolos in Fat-Frumos pe cal alb, care salveaza Romania. Ceea ce nu e frumos deloc. Mai mult, daca dl Ciolos apeleaza la aceasta stratagema, ma dezamageste crunt - la fel ca predecesorii (USB, USR, PNL - pe vremuri, ca scum stim clar de partea cui sunt). Chiar astept un raspuns la aceasta intrebare.
    • Like 0
    • @ Diana Zaharescu
      Cri check icon
      Sunteti de o naivitate induiosatoare si va avertizez ca daca veti continua sa va puneti intrebari despre Ciolos, veti fi potopita de acuzatiile si insultele "baietilor de bine" care, fie au sarcina de a va insulta pe Dvs si pe oricine indrazneste sa emita o opinie critica la adresa fostului premier, fie sunt, precum Dvs naivi, dar in sens invers.
      Evident ca Ciolos, care aparent este o persoana particulara in acest moment, nu are
      niciun mandat oficial sa reprezinte sau sa-si dea cu parerea in numele Statului roman.
      Insa domnul ex-premier are acum o sumedenie de sarcini si teme care nu sunt cunoscute publicului larg.
      Eu am mai scris de curand ca dat fiind faptul ca, sub fostul regim comunist, am fost "beneficiar" al atentiei si supravegherii "organelor" din studentie si pana in 1989, am instinctul de a "adulmeca" foarte repede un "acoperit".
      Naivii care nu au avut, slava Domnului, nesansa de a creste sub regimul comunist, nu pot sa inteleaga acest lucru. Sau nu vor.
      In acest moment, personalitati precum Gabriel Liiceanu sau Monica Macovei fac clabuci la gura despre coruptia din Romania, despre nemernicia guvernului legitim ales al Romaniei si despre persecutiile la care este supusa creatia Basescului, d-na Kovesi.
      Functionarii UE asista siderati cum cetateni romani scuipa in plenul UE pe propria lor tara, tara care i-a imbogatit ( cazul lui Liiceanu ) si care le-a dat functii grase si bine platite la Bruxelles ( cazul lui Macovei ).
      Pentru corecta Dvs informare, e bine sa stiti ca ilustrul filozof a ajuns un om foarte bogat datorita faptului ca un alt profitor al FSN-ului post-comunist, Ministru al Culturii la acea vreme, i-a dat gratis Editura Politica cu toate activele ei; altii au muncit pe branci si au creat o editura de carte cu mari sacrificii personale; Dl. Liiceanu, gratie fostului ministru fesenit Andrei Plesu, a primit totul fara niciun efort. Astazi, domnii Plesu si Liiceanu scuipa exact pe cei care i-au facut oameni.
      Iar d-na Macovei, fosta tovarasa procuror pe vremea comunistilor, a fost promovata ca ministru si apoi euro-parlamentar de alt ex-comunist, Basescu, si s-a implicat activ in anchetarea cetatenilor "arestati" de minerii lui Iliescu in 1990.
      Asa se scrie istoria: cu Ciolos, cu Liiceanu, cu Plesu, cu Macovei, cu Basescu...
      Iar tinerii frumosi si liberi din piata Victoriei racnesc patriotic: "jos mainile de pe DNA !"


      • Like 0
  • cum adica in numele cui vorbeste dl ciolos? pai este premiant! a reusit 0% absortie a fondurilor europene pe durata mandatului tehnocrat!adica mai pe limba noastra romaneasca, nu a cheltuit banii europei ,ci i a ajutat pe europeni sa i agoniseasca. e pai cum sa nu iti placa un asemenea om chibzuit care iti manaca din palma??cum sa nu il ungi in viitor cu titlul de logofat de visterie ,ispravnic sau macar un amarat de vistiernic ?? si de ce sunteti asa de rai? pai sa gandim la rece si sa facem o mica anagrama, dar micaa.. doamna macovei ata de smerita si de ascultatoare fata de cancelarii , in numele cui va vorbi?
    • Like 0
  • IN ROMANIA toti se folosesc unii de altii, de la cetateni la politicieni de la oameni simpli la oameni influenti de la mincinosi si manipulatori la cei cu iz de adevar, ma intreb cu ce scop ?.Cred ca cel al tembelizarii natiei...si sincer spun, ca au si reusit 100%, rezistenta la prostie fiind infima dar si prostia poate fi manipulata dragi "baieti destepti" nu ?
    • Like 0
  • respect pentru Dacian Cioloș - cel mai onest demnitar român în cei 27 ani.
    • Like 9
  • Cri check icon
    Dl. Ciolos este un pensionar de lux al UE, cu un venit lunar de 8000 de euro, desigur ca pentru munca si realizarile deosebite depuse acolo. Nasu' Basescu sa traiasca, ca el l-a lansat in politica mare.
    Sa ne reamintim ca propunerea lui Ciolos ca prim ministru al Romaniei nu a venit, cum era legal si legitim, din partea Parlamentului, si nici din partea lui Johannis.
    Propunerea i-a fost transmisa in plic sau telefonic de la Bruxelles Presedintelui care, docil, a inaintat-o Parlamentului; iar Parlamentul, la fel de docil, l-a instalat in functie pe Dl. Ciolos.
    Ciolos si-a populat propriul guvern cu functionari romani pripasiti pe la Bruxelles; acesti oameni nu s-au remarcat prin nimic concret si util pentru Romania, astfel ca nu avea cum sa rezulte decat un guvern "tehnocrat" mediocru si pe alocuri chiar nociv.
    Trebuie sa recunoastem ca nu doar Ciolos si oamenii sai si-au probat mediocritatea la UE, dar nici euro-parlamentarii romani nu au reusit, cu rare exceptii ( M. Diaconu, N. Nicolai ), sa se remarce cu vreo realizare notabila pentru UE sau pentru Romania.
    O notabila exceptie o constituie d-na Macovei care, cu o staruinta demna de o cauza mai nobila, continua sa faca clabuci la gura la microfonul Parlamentului european despre coruptia generalizata din Romania.
    Guvernul Ciolos, daca nu a fost capabil sa aduca fonduri europene si nici sa amelioreze macar un singur indicator economico-social al tarii, s-a bucurat inchimb de sprijinul puternic al Presedintelui Romaniei si al Institutiilor de forta ale Statului.
    Astfel ca guvernul de tehnocrati a putut modifica masiv Codul Penal prin ordonanta de urgenta fara ca tinerii frumosi si liberi sa fie adusi in strada pentru a racni patriotic "jos guvernul !", iar reprimarea brutala a unei demonstratii pasnice si perfect legale pentru Marea Unire, din septembrie anul trecut, nu a trezit mania sau protestele ONG-urilor iubitoare de dreptate si democratie.
    Deasemenea, nici declaratiile profund anti-democratice ale ministresei Justitiei, doamna aceea cu nume de tzuica si consilier de taina al d-nei Macovei, nu au trezit supararea tinerilor frumosi si liberi.
    "Ordinele date pe unitate" au interzis, la acea vreme, orice protest de strada contra unuia dintre cele mai proaste guverne post-decembriste.
    Astazi, dl. Ciolos, pensionar de lux al UE, se plictiseste, astfel ca tatoneaza intrarea in politica; insa domnia sa s-ar vrea direct sef la PNL sau la USR; insa pana acum, cele doua partide nu s-au mai lasat "fermecate" de "competentele" domnului Ciolos, sau poate ca dl. Ciolos va fi destinat altor misiuni; in interesul Romaniei, desigur.



    • Like 4
    • @ Cri
      Domnu' Babeanu. A-ti uitat sa adaugati aici metafora de Teleorman, aia cu guvernul ZERO.

      Ori poate va e teama ca veti provoca o replica, ceva gen guvernul MINUS al sarmanului Grindeanu caruia i s-au bagat in casa o sleahta de tarambeti si un program de sabotare a Romaniei, program ale carui rezultate incepem sa le vedem.
      • Like 7
    • @ Cri
      John check icon
      Capacitățile și abilitățile reale ale unui guvern tehnocrat, în comparație cu cele ale unui guvern politic pot fi evaluate după un ciclu de guvernare egal ale celor două. Pentru coerență nu strică să fim, pe cât posibil, la fel de exigenți cu unul, ca și cu celălalt.

      În general afirmați o groază de lucruri care în mod normal ar cam trebui dovedite, altfel sună al dracului de asemănător cu cele ale invențiilor kremlinologilor. ( școală cu ștaif, de altfel, cu vechi state de serviciu ( și) pe la noi ).

      ( Ciolos) “nu a fost capabil sa aduca fonduri europene”
      Despre ce vorbiți ? Chiar nu știți cum se determină cuantumul și structura fondurilor europene pe țările membre ? Poftim, studiați :
      https://www.keep.eu/keep/

      Eu sper că dl Cioloș va folosi capitalul său de legături pentru clarificarea în fața partenerilor europeni a oportunităților pe care le are România, într-un context mai larg.
      Apropo, oportunități. Dacă am avea infrastructură comparabilă cu țările din zonă – am putea să ne prezentăm cu șanse pentru construirea fabricii de autoturisme TESLA pe care le are în vedere Elon Musk în regiune. Dar noi avem ce avem cu Ciolos….


      • Like 7
    • @ Cri
      lasa ca sunt buni astia cu za daks ar caming from za traks:)
      • Like 2
    • @ Cri
      O analiza "altfel" foarte buna. Felicitari! Din pacate, el a fost acceptat de romani din disperare. Poate chiar, cu toate bubele sale, tot a fost mai bun decat orice alt guvern politic corupt de pana la el si de dupa.
      • Like 2
    • @ Cri
      Cat timp irosit pentru a reproduce temele favorite ale Antenei 3. Ar trebui sa dobanditi macar un minim de cunostinte economice si juridice inainte de a scrie o astfel de "cuvantare".
      • Like 5
    • @ Cri
      Vad ca faceti aici tot felul de afirmatii cu o siguranta dezarmanta. Pueti sa le si probati cu ceva dovezi serioase ?
      De pilda afirmatia: "Propunerea i-a fost transmisa in plic sau telefonic de la Bruxelles Presedintelui care, docil, a inaintat-o Parlamentului".
      Chiar asa ? puteti sa ne si oferiti niste dovezi concrete si serioase cum ca asa a fost ?
      • Like 5
    • @ John
      Cri check icon
      Este dreptul Dvs sa va puneti sperantele in dl. Ciolos.
      Eu insa, care am avut de-a face cu abuzurile si nemerniciile Securitatii comuniste, sunt un pic mai circumspect; traiul sub dictatura securistilor regimului comunist mi-a ascutit simturile, astfel ca sunt capabil sa "miros" de la o posta un "acoperit".
      • Like 0
    • @ Matei Negriu
      Cri check icon
      Va mutumesc respectuos pentru amabilele Dvs cuvinte.
      Insa, cel putin pana acum, in toata lumea democratica, gestionarea treburilor tarii o fac guvernele politice. Astea sunt, cel putin deocamdata, regulile democratiilor veritabile.
      • Like 0
    • @ Asaftei Ovidiu
      Cri check icon
      Daca o sa aveti bunavointa de a va exprima intr-un limbaj inteligibil, probabil sa o sa va pot intelege.
      • Like 0
    • @ John
      Cri check icon
      Am mai scris recent ca as prefera ca in loc de lozinca infantila gen "esti omul rusilor", sa citesc o contra-argumentatie rationala fatza de modestele mele opinii.
      Pana in 1989, acuzatia comunistilor era "esti omul americanilor"; astazi, cei care sunt incapabili sa accepte ca unii semeni de-ai lor au neobrazarea de a avea o opinie diferita, folosesc aceeasi lozinca comunista pusa pe invers : "esti omul rusilor".
      In nicio tara democratica nu exista "guvern tehnocrat"; natiunile civilizate sunt conduse de guverne politice alese prin alegeri libere.
      Marota stupida cu guvernul tehnocrat poate ca a avut succes la unii cetateni, insa, slava Domnului, marea majoritate a alegatorilor romani isi doresc guverne politice liber alese, nu tehnocrati parasutati din strainatate.
      • Like 0
    • @ Cri
      citez un preopinent mai informat decât mine (şi bine informat, am avut ocazia să verific de-a lungul guvernării Cioloş şi până azi!):
      1. A infiintat acea comisie de eliminat/redus birocratia hartiilor;
      2. A eliminat complet copiile legalizate;
      3. A desfiintat taxa de timbru;
      4. A introdus intabularea gratuita a terenurilor agricole !!!!!!!;
      5. 193 de milioane de euro pentru programul “Scoala pentru toti”!!!!!;
      6. Toata lumea isi poate plati taxele online prin ghiseul.ro !!!!;
      7. De anul acesta se poate plati cu cardul la ANAF;
      8. Scrisoare care l-a trimis pe Sebastian Ghita la DNA;
      9. Scutiri de impozite pentru cercetatori, reduceri TVA in agricultura, pretul gazelor nu a mai crescut;
      10. Autorizatii de constructie pentru autostrazi !!!
      11. Reparatii pentru firmele care nu isi mai puteau recupera TVA-ul;
      12. Procedura de adoptie simplificata;
      13. Toate modelele de cereri si formulare au fost reunite pe un singur site;
      14. Toate minunatiile pe care GovITHub le-a facut GRATIS (platforma digitala de petitii, cazier auto);
      15. Bani pentru somerii care-si gasesc de munca in alte localitati decat cea in care locuiesc;
      16. Legea salarizarii, cresteri pentru salariile mici;
      17. Rezultatele economice: 150.000 locuri noi de munca, salaruiu mediu mai mare, crestere economica;
      18. Posibilitatea de a sesiza prin SMS cazuri de coruptie din sistemul sanitar;
      19. Pagina noua pentru pentru Ministerul Sanatatii;
      20. A eliminat coada de la permise si inmatriculari din Pipera. Coada pe care Tariceanu o ocolea;
      21. Camere de video pentru a filma numararea corecta a voturilor;
      22. Radar pentru a monitoriza in timp real prezenta la vot (actualizat la fiecare 5 minute!)
      23. Lansarea aplicatiei „Inspectorul Padurii”. Populatia poate verifica, in timp real, legalitatea unui transport de masa lemnoasa identificat in trafic (actiuni ample de impadurire: 3.761 de hectare au fost impadurite deja cu puieti si 10.250 de hectare sunt conservate prin lucrari de regenerare a padurii pe cale naturala).
      24. Bani europeni: In 2016, pana la finalul lunii septembrie, circa 6,3 miliarde de euro au intrat in tara in total, de la Uniunea Europeana (la inceputul mandatului rata de absorbtie a acestor fonduri era de 58,67%. In prezent acest procent este de 80,16%)
      25. TVA redus la 9% pentru materie prima si lucrari agricole.
      26. Investitii din bugetul de stat in infrastructura locala (2 miliarde lei au fost acordate autoritatilor locale pentru infrastructura de apa, canal, drumuri, educatie, sanatate si proiecte socialculturale).
      27. Pachetul anti-saracie – destinat sprijinirii persoanelor vulnerabile.”
      28. Investitiile straine directe in Romania, la nivel record dupa 2008: Urca in primele zece luni cu 9% si ajung la 3,7 mld. euro.
      29. De astazi, in ghiseul.ro a fost inrolat si ANAF. Deci obligatiile fiscale catre ANAF pot fi platite si online.
      30. Eliminarea copiilor solicitate de institutii ale statului dupa documente eliberate de alte institutii ale statului
      31. Examenul pentru ocuparea posturilor de directori ai institutiilor de invatamant (depolitizarea invatamantului).
      32. Depolitizarea CNATDCU
      33. Transformarea zonei Vacaresti in parc natural.
      34. Trecerea Rosiei Montane (si inca cateva) ca zona UNESCO
      35. Politica externa – eliminarea vizelor de Canada
      36. Inceperea studiului de fezabilitate la autostrada Sibiu-Pitesti
      37. A pus accent pe transparenta, astfel fiecare cetatean poate verifica de acasa modul in care sunt gestionati banii publici prin accesarea site-ului www.transparenta-bugetara.gov.ro
      38. Restructurarea CNADNR in CNAIR, anul acesta fiind primul in care aceasta a efectuat o lucrare in regie proprie
      39. Sub guvernarea Ciolos s-a reparat autostrada surpata, inaugurata cu mare pompa in scop electoral de guvernul Ponta.
      40. A adunat gunoaie, a stat la coada, nu si-a tras imunitate.

      Realizari indirecte ale ministrului sanatatii, Vlad Voiculescu, membru al aceluiasi guvern Ciolos, realizari care merita a fi mentionate distinctiv:

      1. a inchis spitalul de arsi unde colcaiau viermii si il reface din temelii. pe bolnavi daca nu avem locuri ii trimite in straintate pe banii statului
      2. a descoperit ca sectia de la Floreasca care ar fi trebuit sa trateze arsii si care nu functiona are de fapt aparate anti-imbatrinire si nu ce ar trebui
      3. a facut lista unica de asteptare pentru transplanturi (pana acum era dupa care da mai mult)
      4. a facut linie de sesizare a abuzurilor din sanatate
      5. a facut sistem de evaluare a medicilor inclusiv a comportamentului si de catre pacienti
      6. a schimbat sistemul de angajare a managerilor de spital – nu pe criterii politice
      7. campanie de educatie vaccinare, campanie de folosit cu prudenta antibioticele
      8. trusoul pentru nou-nascuti dupa modelul din Finlanda (faimoasa cutie) – un trusou care sa le ajute sa monitorizeze sanatatea bebelusului, igiena si siguranta in primele luni de viata
      9. a normat garzile medicilor (azi au in system in care stau la job 24-36ore)
      10. a creat un sistem de prioritizare a investitiilor si un set de criterii de acordare a finantarilor
      11. a infiintat portalul www.medicamentelipsa.ro
      • Like 4
    • @ N Cojocaru
      Cri check icon
      Aveti dreptul sfant si inalienabil sa detestati orice guvern sau orice politician doriti Dvs.
      Insa, odata stabilit un guvern ales in mod liber, in urma unui proces electoral necontestat de nimeni, cred ca mai rational este ca sa emiteti aprecieri dupa macar 3-4 luni de la instalare.
      Va marturisec ca avand eu o varsta, termenul de "sabotare" era foarte iubit de regimul comunist: oricine indraznea sa critice regimul comunist, era etichetat drept sabotor, omul americanilor sau al rusilor, dusman al poporului, si era bagat la puscarie de catre procurorii regimului in baza unor denunturi ticaloase sau a unor procese regizate.
      Cred ca o polemica de idei ar trebui ca, in anul de gratie 2017, sa fie guvernata de toleranta si respectul fatza de cei care au o opinie diferita, si sa se bazeze pe argumente rationale, nu pe lozincile stupide inventate de comunisti.
      • Like 0
    • @ Cri
      John check icon
      Eu sunt un optimist incorigibil ( uneori ). Așa că momentan îmi pun speranța în actualul guvern, cel puțin până la proba contrarie. Pe Cioloș, dacă va intra în politică, sau va forma un partid, am să-l urmăresc atent și nepărtinitor. Până atunci, însă să vedem, de ce e în stare actualul guvern ( să sperăm că totuși, nu e în stare de orice ))))
      Sunt totuși împotriva obiceiului – se pare înrădăcinat aici – de a trânti tot felul de afirmații care în mod normal trebuiesc dovedite. Ar trebui și noi să respectăm maxima : adevărul este sfânt, părerea este liberă. A eticheta pe cineva ”acoperit” nu însemnă părere, ci afirmarea unui fapt care trebuie dovedit.
      • Like 2
    • @ Cri
      John check icon
      Sigur nu ați greșit adresa ?
      • Like 0
    • @ Cri
      John check icon
      Este pe de o parte amuzant, pe de altă parte simptomatic că sunteți împotriva etichetării gratuite ”omul rușilor” / „omul americanilor” dar Dvs. puteți face pe cineva ”acoperit” în baza ”mirosului” ascuțit ))).
      • Like 2
    • @ Cri
      Au cam trecut vreo 3 luni si ma tem ca nu vom mai apuca multe luni pentru a analiza "performantele" guvernului MINUS.1 (Grindeanu). Cer scuze daca am tras concluzii premature. Hai sa ne mai auzim peste o luna-doua.


      Va citez: "Va marturisec ca avand eu o varsta, termenul de "sabotare" era foarte iubit de regimul comunist"

      Aici trebuie sa recunosc atasamentul dvs fata de "valorile" comuniste. Termenul saboteur e de origine franceza si defineste actiunea de subminare intentionata a functionarii unui sistem. Termenul a fost
      utilizat pentru prima data in fabricile din Franta unde, ca forma de protest, muncitorii isi aruncau sabotii (de lemn) in mecanismele de transmisie (curele, roti dintate) ale masinilor specifice primei revolutii industriale - deci mult inainte ca negura comunismului sa intunece mintile omenirii. Nu va prea avantajeaza faptul ca atribuiti comunismului acest termen.

      Inteleg ca pentru multi istoria incepe odata cu comunismul. Va iert si va tolerez pentru asta, insa mi-e greu sa inghit faptul ca tocmai dvs ma acuzati tocmai pe mine de o asemenea viziune ingusta. Am revazut lozincile comuniste defilate la demonstratiile de la Cotroceni saptamanile trecute. I-mi amintesc de paradele programate de camarila mult-iubitului si pretuitului prin anii '70 si '80. Si mi-au provocat aceiasi greata. Nu stiu de ce, dar replica dvs ma face sa-mi reamintesc senzatia respectiva.
      • Like 0
    • @ Vlad Popescu
      Cri check icon
      Obsesiile dvs pentru A3 nu ma intereseaza, sunt problema dvs personala. Incercati ceva argumentat si rational, ca sa ma combateti sau sa ma convingeti ca gresesc.
      • Like 0
    • @ Cri
      La argunente se raspunde cu argumente, la afirmatii dupa ureche nu ai ce argumente sa aduci. De altfel au fost multi comentatori pe aici care v-au dat toate argumentele posibile.
      De convins oricum n-are rost, dar daca aduceati macar un punct de vedere rational m-asi fi chinuit.
      • Like 0
    • @ Sergiu F.
      Cri check icon
      Evident ca nu sunt investigator de profesie ca sa ma duc sa culeg dovezi scrise sau audio-video. Eu doar mi-am expus o opinie personala, judecand dupa datele publice pe care le-am avut la dispozitie.
      Insa din cate stiti si Dvs, niciun politician, de la Johannis pana la parlamentari, nu si-a asumat paternitatea ideii cu propunerea lui Ciolos.
      Pe de alta parte, daca e sa mai punem vreun pret pe Constitutie, atunci cunoastem cu totii ca o propunere de prim ministru este exprimata de o majoritate parlamentara, apoi este prezentata Presedintelui care o valideaza sau nu.
      Cum acest lucru nu s-a intamplat, se poate deduce in mod logic faptul ca Ciolos a fost propus fie de catre politicieni din conducerea UE, unde dl. Ciolos are multe relatii, sau din interiorul serviciilor secrete, unde la acea data dl. Coldea inca era factor decizional in multe probleme, inclusiv in cele politice.
      Stim cu totii ca dupa "pensionarea" d-lui Coldea, SRI a recunsocut ca avea ofiteri infiltrati in politica, in guvern, in ministere ( in ministerul agriculturii de exemplu, cum au recunoscut de curand ), in Institutiile de forta ( in ANAF de exemplu ) precum si in Presa si in Justitie ( celebrul "camp tactic" ).
      Helwig a declarat ca SRI isi va retrage oamenii infiltrati din aceste domenii si ca se va ocupa exclusiv de sarcinile sale constitutionale; nu uitati ca SRI a denuntat inclusiv pactul secret pe care-l avea cu DNA. Toate aceste lucruri sunt argumente logice si rationale ca la acea vreme, era posibil ca propunerea pentru Ciolos sa fi fost emisa de serviciile noastre.
      Toate aspecte din activitatea SRI s-au aflat abia dupa dezvaluirile lui Ghita. Daca Ghita nu ar fi "defectat", SRI nu ar fi renuntat niciodata de buna voie la activitatile sale neconforme cu fisa postului.
      Iar in ceea ce priveste UE, va reamintesc respectuos ca deseori liderii UE au diriguit si sfatuit toate guvernele romanesti de la Basescu incoace, fie pe fatza, fie pe canale diplomatice. Tot la fel, unii ambasadori, precum cel american, olandez sau englez s-au implicat frecvent in politica romanesca, dand sfaturi sau facand aprecieri pozitive sau negative.
      Tinand cont de aceste aspecte, iarasi logica elementara ma poate face sa cred ca Ciolos este posibil sa fi fost propunerea unor lideri ai UE.
      In concluzie, lipsa de transparenta a deciziilor politice poate avea numeroase consecinte negative.


      • Like 0
    • @ John
      Cri check icon
      Aveti perfecta dreptate, insa doar lipsa transparetei deciziilor politice alimenteaza scenariile, fie ele posibile sau fanteziste.
      • Like 0
    • @ Lucian Constantinescu
      Taierile de Tva sunt din proiectul de Cod Fiscal realizat de guvernul precedent, dar au intrat in vigoare in timpul mandatului dlui Ciolos. Despre celelalte puncte de pe lista nu detin informatii - asa o fi cum spuneti. Dar haideti sa fim corecti pana la capat si sa dam Cezarului doar ce este al Cezarului.
      • Like 0
    • @ N Cojocaru
      check icon
      Domnule dragă, eu cred că AȚI uitat limba română, motiv pentru care a-ți da o palmă este adecvat. Adevărul este că e greu, dom’le, să comentezi, greu de tot.
      • Like 0
    • @ Cri
      adevarul in fundul gol ! genial in domeniul scabros ! perseveraza si perpetueaza ! traiasca alesul nostru, care va ridica tara ... deasupra Rapei ! cata nerusinare !
      • Like 0
    • @ Cri
      Aveti vreo dovada care sa sustina ceea ce afirmati si anume, citez: " Sa ne reamintim ca propunerea lui Ciolos ca prim ministru al Romaniei nu a venit, cum era legal si legitim, din partea Parlamentului, si nici din partea lui Johannis.
      Propunerea i-a fost transmisa in plic sau telefonic de la Bruxelles Presedintelui care, docil, a inaintat-o Parlamentului; iar Parlamentul, la fel de docil, l-a instalat in functie pe Dl. Ciolos."?
      • Like 0
  • Problema e ca sunt putini cei care se simt reprezentați de Cioloș . Din păcate marea majoritate a populației se simte reprezentata de specimene ca : profa de engleză -franceza , Olguța ; Agricultorul Ceașca Daea , Stalin Teleormaneanul și ceilalți bolșevici .
    • Like 6
  • O personalitate ca cea a domnului Ciolos nu o intalnesti des in politica! Iar cei ce spun ca nu a realizat nimic in acest an de guvernare sunt persoane care nu au nimic in comun cu realitatea. Acelor persoane care gandesc precum scriu...daca aveti un minim de inteligenta utilizati ceea ce va ramas.
    Nici un repros acestui diplomat. Toata stima si respectul! Succes in activitatile de zi cu zi ! Va votam!
    • Like 3
    • @ Cezar Nicolae
      Spune ce a realizat în anul de guveranare...1,2,3,4...
      • Like 1
    • @ Constantin
      Da-mi voie sa raspund eu cu 1,2,3,4,........:

      1. A infiintat acea comisie de eliminat/redus birocratia hartiilor;
      2. A eliminat complet copiile legalizate;
      3. A desfiintat taxa de timbru;
      4. A introdus intabularea gratuita a terenurilor agricole !!!!!!!;
      5. 193 de milioane de euro pentru programul “Scoala pentru toti”!!!!!;
      6. Toata lumea isi poate plati taxele online prin ghiseul.ro !!!!;
      7. De anul acesta se poate plati cu cardul la ANAF;
      8. Scrisoare care l-a trimis pe Sebastian Ghita la DNA;
      9. Scutiri de impozite pentru cercetatori, reduceri TVA in agricultura, pretul gazelor nu a mai crescut;
      10. Autorizatii de constructie pentru autostrazi !!!
      11. Reparatii pentru firmele care nu isi mai puteau recupera TVA-ul;
      12. Procedura de adoptie simplificata;
      13. Toate modelele de cereri si formulare au fost reunite pe un singur site;
      14. Toate minunatiile pe care GovITHub le-a facut GRATIS (platforma digitala de petitii, cazier auto);
      15. Bani pentru somerii care-si gasesc de munca in alte localitati decat cea in care locuiesc;
      16. Legea salarizarii, cresteri pentru salariile mici;
      17. Rezultatele economice: 150.000 locuri noi de munca, salaruiu mediu mai mare, crestere economica;
      18. Posibilitatea de a sesiza prin SMS cazuri de coruptie din sistemul sanitar;
      19. Pagina noua pentru pentru Ministerul Sanatatii;
      20. A eliminat coada de la permise si inmatriculari din Pipera. Coada pe care Tariceanu o ocolea;
      21. Camere de video pentru a filma numararea corecta a voturilor;
      22. Radar pentru a monitoriza in timp real prezenta la vot (actualizat la fiecare 5 minute!)
      23. Lansarea aplicatiei „Inspectorul Padurii”. Populatia poate verifica, in timp real, legalitatea unui transport de masa lemnoasa identificat in trafic (actiuni ample de impadurire: 3.761 de hectare au fost impadurite deja cu puieti si 10.250 de hectare sunt conservate prin lucrari de regenerare a padurii pe cale naturala).
      24. Bani europeni: In 2016, pana la finalul lunii septembrie, circa 6,3 miliarde de euro au intrat in tara in total, de la Uniunea Europeana (la inceputul mandatului rata de absorbtie a acestor fonduri era de 58,67%. In prezent acest procent este de 80,16%)
      25. TVA redus la 9% pentru materie prima si lucrari agricole.
      26. Investitii din bugetul de stat in infrastructura locala (2 miliarde lei au fost acordate autoritatilor locale pentru infrastructura de apa, canal, drumuri, educatie, sanatate si proiecte socialculturale).
      27. Pachetul anti-saracie – destinat sprijinirii persoanelor vulnerabile.”
      28. Investitiile straine directe in Romania, la nivel record dupa 2008: Urca in primele zece luni cu 9% si ajung la 3,7 mld. euro.
      29. De astazi, in ghiseul.ro a fost inrolat si ANAF. Deci obligatiile fiscale catre ANAF pot fi platite si online.
      30. Eliminarea copiilor solicitate de institutii ale statului dupa documente eliberate de alte institutii ale statului
      31. Examenul pentru ocuparea posturilor de directori ai institutiilor de invatamant (depolitizarea invatamantului).
      32. Depolitizarea CNATDCU
      33. Transformarea zonei Vacaresti in parc natural.
      34. Trecerea Rosiei Montane (si inca cateva) ca zona UNESCO
      35. Politica externa – eliminarea vizelor de Canada
      36. Inceperea studiului de fezabilitate la autostrada Sibiu-Pitesti
      37. A pus accent pe transparenta, astfel fiecare cetatean poate verifica de acasa modul in care sunt gestionati banii publici prin accesarea site-ului www.transparenta-bugetara.gov.ro
      38. Restructurarea CNADNR in CNAIR, anul acesta fiind primul in care aceasta a efectuat o lucrare in regie proprie
      39. Sub guvernarea Ciolos s-a reparat autostrada surpata, inaugurata cu mare pompa in scop electoral de guvernul Ponta.
      40. A adunat gunoaie, a stat la coada, nu si-a tras imunitate.

      Realizari indirecte ale ministrului sanatatii, Vlad Voiculescu, membru al aceluiasi guvern Ciolos, realizari care merita a fi mentionate distinctiv:

      1. a inchis spitalul de arsi unde colcaiau viermii si il reface din temelii. pe bolnavi daca nu avem locuri ii trimite in straintate pe banii statului
      2. a descoperit ca sectia de la Floreasca care ar fi trebuit sa trateze arsii si care nu functiona are de fapt aparate anti-imbatrinire si nu ce ar trebui
      3. a facut lista unica de asteptare pentru transplanturi (pana acum era dupa care da mai mult)
      4. a facut linie de sesizare a abuzurilor din sanatate
      5. a facut sistem de evaluare a medicilor inclusiv a comportamentului si de catre pacienti
      6. a schimbat sistemul de angajare a managerilor de spital – nu pe criterii politice
      7. campanie de educatie vaccinare, campanie de folosit cu prudenta antibioticele
      8. trusoul pentru nou-nascuti dupa modelul din Finlanda (faimoasa cutie) – un trusou care sa le ajute sa monitorizeze sanatatea bebelusului, igiena si siguranta in primele luni de viata
      9. a normat garzile medicilor (azi au in system in care stau la job 24-36ore)
      10. a creat un sistem de prioritizare a investitiilor si un set de criterii de acordare a finantarilor
      11. a infiintat portalul www.medicamentelipsa.ro
      • Like 9
    • @ Sergiu F.
      Autorizaţii de construcţii pentru autostrăzi... Care autostrăzi? Care autorizaţii?

      Legea salarizării? Care lege a salarizării? Nr....Monitorul Oficial nr....

      Eliminarea vizelor pentru Canada a fost succesul Bruxelles-ului, noi suntem doar beneficiarii...

      A închis spitalul pentru arşi... Era bine dacă deschidea un spital pentru arşi.

      Intabularea gratuită a terenurilor este un proiect vechi care nu funcţionează bine nici astăzi...

      Care bani europeni? Absorbţie de fonduri europene ZERO.

      A desfiinţat taxa de timbru... Grindeanu a desfiinţat în 2 luni 100 de taxe...

      Eu nu-mi pot plăti taxele la ghiseul.ro...

      N-am timp să iau la rând cele enumerate de tine. Oricum sunt lucruri mărunte.



      Cum a eliminat coada de la permise?

      • Like 1
    • @ Constantin
      Legea Salarizarii - varianta Ciolos (30/11/2016) poate fi vizualizata aici:

      http://admin.stiripesurse.ro/media/other/201611/media-148049894004749600.pdf

      Restul comentariilor tale sunt prea cretine ca sa le raspund.
      • Like 6
    • @ Sergiu F.
      Restul comentariilor mele sunt aşa de pertinente încât nu ai replică.

      Legea salarizării - varianta Cioloş... Păi de variante are România nevoie? România are nevoie de o LEGE! De ce nu a promulgat-o? Variante au lăsat şi alţii moştenire... Propagandă ieftină, mon cher...
      • Like 3
    • @ Sergiu F.
      dle Sergiu, multam tare pt raspunsul asta :)
      • Like 0
    • @ Cezar Nicolae
      Nu cumva afirmati ca d-l Ciolos ,a facut politica?! Din moment ce a fost seful unui guvern tehnocrat nu puteti afirma ca seful a fost..politician!Si apoi cat de mult il apreciez ca intelectual,sincer nu mi-l pot imagina cum arata ca si politician.Va intreb:De ce nu face parte din niciun partid,pt ca doar membrii unui partid politic se cheama ca ,fac politica''.Aveti dreptate ,,o personalitate ca cea a d-lui Ciolos nu intalnesti des in politica!'' Care politica,care partid,d-le? Intersant:Oare persoanele care ...scriu altfel decat gandesc,ce scriu?!Cat despre,,minimul de inteligenta ramasa'' va asigur sa nu va ..impacientati''pt ca ne vom mai,,citi'' pe NET si veti trage anumite concluzi.N-am inteles: pe cine,votati pt ca votul este valabil doar pt cei alesi adica pt politicieni?!
      • Like 1
    • @ Constantin
      Cateodata admir replicile dvs domnule Constantin. Nu e cazul aici. Astept (nu neaparat zilele astea) sa vad cum enumerati realizarile guvernelor MINUS (acesta al lui Grindeanu fiind MINUS.1, urmeaza curand MINUS.2).

      Deocamdata ce se vede este sabotarea echilibrului, ala precar si inechitabil, ce se asternuse in ultimii ani pe taramul Romanesc. Daca l-ar duce catre un alt echilibru, mai bun, mai echitabil, ar fi perfect, insa ce-o sa suferim va fi exact invers.
      • Like 2
    • @ Constantin
      John check icon
      Cioloș a guvernat de la 17.11.2015 – până la 04.01.2017 ( cu ceva mai mult de un an și o lună ). Ciclul normal de guvernare : 4 ani. Ce comparăm, totuși ?
      • Like 4
    • @ Constantin
      http://www.aktual24.ro/poate-vede-si-dragnea-asa-arata-cu-adevarat-dezastrul-lasat-in-urma-de-dacian-ciolos-si-guvernul-sau-iata-ce-s-a-realizat-doar-intr-un-an/ şi nu numai! nu a furat, ceea ce în Romînia este cu totul excepţional pt un politician!
      • Like 0
    • @
      multumesc pentru completare
      • Like 0
  • check icon
    Vorbește în numele cui l-a trimis, e simplu.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult