Foto: Cătălin Coman
Sunt două spitale la Fălticeni, la numai 23 km de Suceava, Lombardia noastră. Dintre ele, unul este vechi de 160 de ani, iar altul are un lacăt care așteaptă să fie deschis. Modern, la standarde europene. Nu este însă operațional, pentru că nu sunt banii necesari pentru dotările medicale.
Eu stau departe de Fălticeni și nu am fost niciodată acolo, dar am început să fiu interesată de acest spital când Suceava a devenit Lombardia României. Nu vi se pare de mirare că urgențele trimise de la Suceava, unde spitalul a fost închis, ajung tot la spitalul-ruină, în loc să ajungă la cel nou? În România, orice este posibil.
Construcția noului spital a început în 1991, acum aproape 30 de ani! Lucrările s-au realizat până în 1997, s-au sistat între 1997-2012, ca din 2012 să se lucreze din nou și în 2019 să se finalizeze construcția. Noul spital, de 7 etaje, va avea 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale la fiecare salon, stație de oxigen proprie, priză de oxigen și fluide medicale la fiecare pat, aparatură de ultimă generație, dar și bucătărie și spălătorie dotate și echipate complet, inclusiv sterilizatoare, utilități independente, 7 lifturi și 6 perechi de scări. Prea frumos ca să fie adevărat! Sau cel puțin funcțional. Niciun pacient nu este tratat aici.
În aceste momente de criză sanitară, când cel mai mare spital din zonă a devenit focar de infecție, la spitalul nou din Fălticeni s-ar putea salva multe vieți. Dar nici măcar o secție nu poate fi deschisă. Autoritățile județene și centrale nu știu să profite de acest moment, și nici în al 12-lea ceas nu dau bani pentru acest spital!
Marți, pe 24 martie, autoritățile centrale, aflate în zonă dată fiind situația de la Spitalul Județean Suceava, au venit și la Fălticeni să analizeze situația noului spital, de importanță maximă, strategică pentru siguranța națională acum. Concluzia a fost că vor analiza lucrurile și vor vedea ce se poate face. Atât.
Anunțurile bombastice nu întârzie niciodată, dar fondurile, întotdeauna. Pe 25 martie, pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății a apărut un comunicat de presă prin care se arată că: „Ministerul Sănătății a alocat 5 milioane de lei pentru continuarea investițiilor și dotarea noului spital din Fălticeni”. Până la momentul actual, așa cum transmite dl. primar al Fălticeniului, Cătălin Coman, nu a venit nicio scrisoare oficială în acest sens la Fălticeni.
Cum se poate ca un spital modern, construit de la zero, să fie cu lacătul pus tocmai acum? Am întrebat primarul Municipiului Fălticeni, Cătălin Coman. El spune că a făcut nu mai puțin de 7 demersuri către Ministerul Sănătății împreună cu conducerea Spitalului Municipal Fălticeni și au rezultat doar promisiuni, fără acțiuni concrete!
„Guvernul României trebuie să înțeleagă că acest spital trebuie deschis. Putem deschide, în situația cu COVID-19, măcar secțiile importante. Dar de data asta nu mai putem face totul singuri, pe plan local. Avem nevoie de paturi, de aparate pentru analiză, de aparatură pentru ATI, pentru sălile de operații, chirurgie, pentru toate secțiile care pot fi deschise în noul spital.
Contractele sunt semnate de anul trecut, din noiembrie 2019. Furnizorii așteaptă un semn de la noi ca să ni le aducă. Suntem cu toate temele făcute. Nu înțeleg de ce Ministerul Sănătății nici acum, pe ultima sută de metri, nu înțelege că trebuie să facă acest demers. Ne-au amăgit, ne-au păcălit, m-am săturat de povești!”, spune primarul Municipiului Fălticeni.
„E o situație în care orice minut contează. E mai necesar ca oricând să obținem bugetul pentru a deschide spitalul nou acum, când situația e atât de critică la nivelul județului Suceava. Suntem spital suport, ne vin pacienți de la Spitalul Județean Suceava, trebuie să putem să acoperim această nevoie acută, dar spațiile și condițiile actuale sunt insuficiente pentru a face față situației. Spitalul nou e modern, realizat la standarde europene, avem toate condițiile în care s-ar putea desfășura un act medical sigur, cu acordarea unor servicii de calitate și în perfectă siguranță atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți”, a declarat Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni.
De câți bani e nevoie ca spitalul să își înceapă activitatea la întregul potențial? Suma necesară pentru dotările medicale e de 23,868,068 lei. Autoritățile locale au transferat din bugetul local 1,2 milioane lei pentru noul spital, în contextul actual, sistând alte investiții.
Autoritățile locale și locuitorii au făcut și un apel la donații:
Cont: RO48TREZ59321F370100XXXX; CUI: 5432514
Beneficiar - Spitalul Municipal Fălticeni
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Nu putem sa tratam totul cu formula magica : se poate si asa. Si cel mai mare defect este orgoliul si lipsa de omenie. Banul si iar banul... Medicii au primit bani mai multi dar ar trebui sa aiba si spitale cu toate utilitatile necesare pentru ca noi , atunci cand ajungem in spital sa fim tratati ca oameni si nu ca niste automate.
Am fost anul trecut internata in spital si am observat ca asistentele erau foarte bune profesional dar si umane. Pe cand doctorii ne tratau de parca eram de categorie inferioara lor. Surpriza fericita am primit-o de la medicii rezidenti care erau bine pregatiti si care ne tratau omeneste.
--Desteapta--te Romaneee !! Daca mai putem si cat se mai poate ? Noua de fapt ,cred ca ne-ar trebui ,,personal educat cu cei 7 ani ,plus studiile de specialitate,,
--Concret , oare de ce la un Spital din Tg.Mures sau din Cluj ,,inclusiv portarul ,iti vorbeste ,respectos si amabil ,apoi infirmierele cu respect apoi Ordine si curatenie OK , ,si nu inultimul rand Medicii d,de un profesionalism ca-n West !!! Dar ,daca ajungi la un Spital din Vrancea ,sau Botosani ,,toalete infundate, si fara hartie ,,mizerie ,portarul ,daca nu-i pui 2-5 lei in palma , nici nu raspunde la Buna ziua , mancarea se vede clar ca-i ,redusa portia ,fura carnea , ,etc , Iar profesionalismul Medicilor lasa de dorit de multe ori ,mai sunt si exceptii dar putine !Se poate dovedi f,usor acest lucru ,prin nr ,,exagerat de mare al masinilor parcate in fata Spitalelor din Cluj Napoca la Oncologie ,,sunt masini cu nr, de ,,SV,, IS,, VS,, VN ,,,PH,, HD,, BH,, BR,, la fel si in Tg Mures, OARE DE CE ,STIMATI POSTACI ,??La Spitalul municipal din Cluj Napoca fost Clujana la sect, de urologie ,intr-un salon cu 4 paturi , 1 bolnav din Cluj 1 ni PH , 1 din BV,si unul din VL,,la cel mai vestit OM ,si Medic Urolog din Europa Conf, Dr,Crisan Nicolae !!! Oare de ce ?