Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În plin focar de COVID-19, la doi pași de Lombardia României, un spital nou, ultramodern, este ținut sub lacăt

Spital nou Fălticeni

Foto: Cătălin Coman

Sunt două spitale la Fălticeni, la numai 23 km de Suceava, Lombardia noastră. Dintre ele, unul este vechi de 160 de ani, iar altul are un lacăt care așteaptă să fie deschis. Modern, la standarde europene. Nu este însă operațional, pentru că nu sunt banii necesari pentru dotările medicale.

Eu stau departe de Fălticeni și nu am fost niciodată acolo, dar am început să fiu interesată de acest spital când Suceava a devenit Lombardia României. Nu vi se pare de mirare că urgențele trimise de la Suceava, unde spitalul a fost închis, ajung tot la spitalul-ruină, în loc să ajungă la cel nou? În România, orice este posibil.

Construcția noului spital a început în 1991, acum aproape 30 de ani! Lucrările s-au realizat până în 1997, s-au sistat între 1997-2012, ca din 2012 să se lucreze din nou și în 2019 să se finalizeze construcția. Noul spital, de 7 etaje, va avea 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale la fiecare salon, stație de oxigen proprie, priză de oxigen și fluide medicale la fiecare pat, aparatură de ultimă generație, dar și bucătărie și spălătorie dotate și echipate complet, inclusiv sterilizatoare, utilități independente, 7 lifturi și 6 perechi de scări. Prea frumos ca să fie adevărat! Sau cel puțin funcțional. Niciun pacient nu este tratat aici.

În aceste momente de criză sanitară, când cel mai mare spital din zonă a devenit focar de infecție, la spitalul nou din Fălticeni s-ar putea salva multe vieți. Dar nici măcar o secție nu poate fi deschisă. Autoritățile județene și centrale nu știu să profite de acest moment, și nici în al 12-lea ceas nu dau bani pentru acest spital!

Marți, pe 24 martie, autoritățile centrale, aflate în zonă dată fiind situația de la Spitalul Județean Suceava, au venit și la Fălticeni să analizeze situația noului spital, de importanță maximă, strategică pentru siguranța națională acum. Concluzia a fost că vor analiza lucrurile și vor vedea ce se poate face. Atât.

Anunțurile bombastice nu întârzie niciodată, dar fondurile, întotdeauna. Pe 25 martie, pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății a apărut un comunicat de presă prin care se arată că: „Ministerul Sănătății a alocat 5 milioane de lei pentru continuarea investițiilor și dotarea noului spital din Fălticeni”. Până la momentul actual, așa cum transmite dl. primar al Fălticeniului, Cătălin Coman, nu a venit nicio scrisoare oficială în acest sens la Fălticeni.

Cum se poate ca un spital modern, construit de la zero, să fie cu lacătul pus tocmai acum? Am întrebat primarul Municipiului Fălticeni, Cătălin Coman. El spune că a făcut nu mai puțin de 7 demersuri către Ministerul Sănătății împreună cu conducerea Spitalului Municipal Fălticeni și au rezultat doar promisiuni, fără acțiuni concrete!

Cătălin Coman, primar Fălticeni


„Guvernul României trebuie să înțeleagă că acest spital trebuie deschis. Putem deschide, în situația cu COVID-19, măcar secțiile importante. Dar de data asta nu mai putem face totul singuri, pe plan local. Avem nevoie de paturi, de aparate pentru analiză, de aparatură pentru ATI, pentru sălile de operații, chirurgie, pentru toate secțiile care pot fi deschise în noul spital.

Contractele sunt semnate de anul trecut, din noiembrie 2019. Furnizorii așteaptă un semn de la noi ca să ni le aducă. Suntem cu toate temele făcute. Nu înțeleg de ce Ministerul Sănătății nici acum, pe ultima sută de metri, nu înțelege că trebuie să facă acest demers. Ne-au amăgit, ne-au păcălit, m-am săturat de povești!”, spune primarul Municipiului Fălticeni.

„E o situație în care orice minut contează. E mai necesar ca oricând să obținem bugetul pentru a deschide spitalul nou acum, când situația e atât de critică la nivelul județului Suceava. Suntem spital suport, ne vin pacienți de la Spitalul Județean Suceava, trebuie să putem să acoperim această nevoie acută, dar spațiile și condițiile actuale sunt insuficiente pentru a face față situației. Spitalul nou e modern, realizat la standarde europene, avem toate condițiile în care s-ar putea desfășura un act medical sigur, cu acordarea unor servicii de calitate și în perfectă siguranță atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți”, a declarat Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni.

Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni

De câți bani e nevoie ca spitalul să își înceapă activitatea la întregul potențial? Suma necesară pentru dotările medicale e de 23,868,068 lei. Autoritățile locale au transferat din bugetul local 1,2 milioane lei pentru noul spital, în contextul actual, sistând alte investiții.

Autoritățile locale și locuitorii au făcut și un apel la donații:

Cont: RO48TREZ59321F370100XXXX; CUI: 5432514

Beneficiar - Spitalul Municipal Fălticeni

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ceea ce se intampla acuma la Falticeni seamana foarte bine cu situatia de acum aproape 5 ani , de la sectia de arsi de la spitalul Floreasca . Atunci cei de la Colectiv nu au putut fi tratati acolo. La noi birocratia omoara orice este bun in Romania.
    Avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Nu putem sa tratam totul cu formula magica : se poate si asa. Si cel mai mare defect este orgoliul si lipsa de omenie. Banul si iar banul... Medicii au primit bani mai multi dar ar trebui sa aiba si spitale cu toate utilitatile necesare pentru ca noi , atunci cand ajungem in spital sa fim tratati ca oameni si nu ca niste automate.
    Am fost anul trecut internata in spital si am observat ca asistentele erau foarte bune profesional dar si umane. Pe cand doctorii ne tratau de parca eram de categorie inferioara lor. Surpriza fericita am primit-o de la medicii rezidenti care erau bine pregatiti si care ne tratau omeneste.
    • Like 1
  • Nu peste mult timp LOMBARDIA s-ar putea multiplica in multe zone din tara . Pana acum cei infectati provin mai mult din orase . Comunele si satele au fost lasate in voia vantului. Nu se respecta multe din cerintele situatiei de urgenta. Ce se va intampla cand va exploda criza si in mediul rural ? Nu sunt medici in spitate .nu sunt spitale suficiente pt asa un numar de pacienti,nu sunt materiale de protectie suficiente,nu avem tratament pt virus si colac peste pupaza nu exista nici o coordonare a activitatilor cand un nr mare de masti de la Crucea Rosie la 3,5 lei/buc au stat la vama 4 zile in timp ce personalul medical spala si usuca masti .Personalul medical care vine continuu in contact cu pacienti bolnavi nu au masti dar f multi functionari publici ,in birouri unde nu lucreaza cu publicul ,primesc zilnic masti .Acesta e pretul unui medic care are grija de vietile oamenilor? Oamenii trebuie sa pastreze o distanta de minim 1,5 metri intre ei dar cei care pleaca la munca se inghesuie in autibuze la 1,5 mm .Unde e rationamentul pastrarii distantei ? Nu conteaza cum dar sa fie deschis la magazin sau farmacie in timp ce cei care conduc dau sfaturi video de acasa . Controale pe marile artere din orase in rest cum si cat de responsabili sunt cetatenii. Si autoritatile spun ca va fi mai rau deci se asteapa la replica LOMBARDIEI romanesti ! Asta spune ceva !
    • Like 0
  • Excelent articol doamna Andreea! Nu poti sa nu ramai uluit de incompetenta celeor din Ministerul Sanatatii, a Guvernului, atunci cand unele solutii ff rapide sunt la doi pasi de Suceava! Imbecilitate in lant! Nu stiu ce sa zic, parca au ajuns de rasul povestilor lui Ion Creanga de imbecili ce sunt! Daca as fi fost PM, as fi deb;ocat sute de milioane de euro pt achizitii de orice fe de echipament medical necesar, incluzand paturi cu schimburi de asternuturi, etc, etc, medicamente, etc! Chiar nu se intelege ce a inceput sa se dezvolte in Romanica? Un dezasreu! Si neamtul si ungurul fac o "vizita" la un amarat spital de campanie! Dobitocul de Catzu nu a stiut, el mare finantist, decat sa plateasca in avans in decembrie 2 miliarde de dolari L pt elicoptere BELL, o prima scadenta de plata 31 martie 2020!O aadunatura de nemernici mai mare decar echipa PDL a lui Basescu, cu el in frunte, din 20009-2010!
    • Like 0
    • @ Cristian Guidea
      De unde ai fi "alocat" milioanele nenumărate? Ți le-ar fi adus orlando si veorica si valcov și tariceanu și dragnea pe cele furate și risipite de ei? Ce- i mai plângi! Ai tu ca!itatea să judeci ce a făcut câțu și să-l și caracterizezi???!!! Imbecile, imbecile!
      • Like 1
  • Spitalul din Falticeni este in constructie de 30 de ani. Niciodata in toti acesti ani n-a reprezentat o prioritate. In schimb, au fost organizate serbarile orasului cu mici si manele, de doua chiar trei ori pe an. In aceste trei decenii s-au mai perindat pe langa constructie diversi ministri si oficialitati statale, ultima fiind daomna Pintea, ministrul sananatii, care afirma sus si tare ca spitalul va fi deschis in cel mai scurt timp. Ulterior, nu cred ca s-a mai inteles la spaga, ca spitalul a ramas cum era, doar ea a juns la stramtoare.
    • Like 1
  • mhm check icon
    Noua nu ne trebuie spital. Noi punem imnul la autospeciale. De 2 x pe zi, Dupa mesele principale.
    • Like 4
    • @ mhm
      Foarte bine spus ,,mhm,,Dar ,este bine amintim , ce spune Imnul ?
      --Desteapta--te Romaneee !! Daca mai putem si cat se mai poate ? Noua de fapt ,cred ca ne-ar trebui ,,personal educat cu cei 7 ani ,plus studiile de specialitate,,
      --Concret , oare de ce la un Spital din Tg.Mures sau din Cluj ,,inclusiv portarul ,iti vorbeste ,respectos si amabil ,apoi infirmierele cu respect apoi Ordine si curatenie OK , ,si nu inultimul rand Medicii d,de un profesionalism ca-n West !!! Dar ,daca ajungi la un Spital din Vrancea ,sau Botosani ,,toalete infundate, si fara hartie ,,mizerie ,portarul ,daca nu-i pui 2-5 lei in palma , nici nu raspunde la Buna ziua , mancarea se vede clar ca-i ,redusa portia ,fura carnea , ,etc , Iar profesionalismul Medicilor lasa de dorit de multe ori ,mai sunt si exceptii dar putine !Se poate dovedi f,usor acest lucru ,prin nr ,,exagerat de mare al masinilor parcate in fata Spitalelor din Cluj Napoca la Oncologie ,,sunt masini cu nr, de ,,SV,, IS,, VS,, VN ,,,PH,, HD,, BH,, BR,, la fel si in Tg Mures, OARE DE CE ,STIMATI POSTACI ,??La Spitalul municipal din Cluj Napoca fost Clujana la sect, de urologie ,intr-un salon cu 4 paturi , 1 bolnav din Cluj 1 ni PH , 1 din BV,si unul din VL,,la cel mai vestit OM ,si Medic Urolog din Europa Conf, Dr,Crisan Nicolae !!! Oare de ce ?
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      Pe cât este de foarte TRIST, pe atât este de ADEVĂRAT.
      • Like 0
  • Daniel check icon
    "Avem nevoie de paturi, de aparate pentru analiză, de aparatură pentru ATI, pentru sălile de operații" - poate îmi scapă mie, dar ce e ultramodern dacă lucruri de bază lipsesc?
    • Like 2
    • @ Daniel
      Parerist check icon
      Termopanele!
      • Like 2
    • @ Daniel
      Primar destoinic vei fi daca ceri ajutor de la chinezi,ca echipeaza ei totul,daca la ei au construit un spital in 10 zile,apoi is specialisti la covid 19,si probabil le da o lectie coronapolitrucilor nostrii din ministerul BOLNAV al sanatatii.
      • Like 1
    • @ Daniel
      clădirea și infrastructura sa - pozele sunt elcovente
      • Like 1
    • @ Daniel
      Delia MC Delia MC check icon
      Contractele sunt semnate de anul trecut, dar lipsesc vreo 4 ștampile și semnul, hai, aduceți-le - semnul ăla nu-l înțeleg eu prea bine, or fi încă vreo câteva semnături...
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult