Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Scenariul 4: suntem deja acolo. Misiune (im)posibilă?

Klaus Iohannis mission impossible

Foto: Președintele Klaus Iohannis, azi, după ce a vizitat spitalul de campanie ridicat de Armată în incinta Institutului Ana Aslan, anunță că va urma „o verificare la sânge a spitalelor”

  • Bilanț coronavirus duminică, 29 martie, ora 13.00: 1760 de infectați, cu 308 mai mulți față de ziua de ieri, 169 vindecați, 40 de decese. Cea mai tânără persoană care a decedat: 27 de ani. Suntem foarte aproape de scenariul 4. Este ziua cu cele mai multe cazuri declarate. Atenție, sunt doar cazurile documentate (adică oameni testați și diagnosticați pozitiv)! În condițiile în care testarea în România este dramatic limitată (de pildă, medicii nu se testează decât în anumite condiții foarte limitate, polițiștii, jandarmii, ambulanțierii și în general oamenii din prima linie nu se testează, iar în centrele de carantină se stă claie peste grămadă), această cifră anunțată oficial nu ne arată proporțiile reale ale contaminării. Până în acest moment, s-au făcut 21.460 de teste în România, dintre care 1.400 în unități medicale private. Vestea bună, urmărind ce se întâmplă peste tot în lume, e că de 5 ori mai mulți oameni se vindecă decât mor.
  • Bilanț coronavirus sâmbătă, 28 martie, ora 13.00: 1452 de cazuri confirmate, cu 160 de cazuri în plus față de ziua de ieri, 29 de decese, 138 vindecați.
  • „Lucrurile vor fi mai grave. Ne așteptăm la o creștere a numărului bolnavilor”, confirmă președintele Klaus Iohannis ceea ce spun epidemiologii de câtreva săptămâni bune. 
  • Suntem deja în logica scenariului 4 pentru România (2000+ de infectări). Este o chestiune de zile, 2-3, până vom ajunge acolo. Oficial, în această clipă, autoritățile raportează 1292 de cazuri. Probabil în România sunt mai mult de 2000 de infectați în acest moment, dar ei nu sunt testați și declarați. Cu cât se vor face mai multe teste, cu atât vom avea o imagine mai apropiată de realitate.
  • Țările care fac testare masivă au și cele mai multe cazuri, logic. SUA (primul loc, peste 100.000 de cazuri) au o rată de 6.000 de teste/ un milion de locuitori. India (918 cazuri) are 19 teste/ un milion de locuitori.
  • În scenariul 4 se vor lua măsuri pentru spitale și măsuri pentru populație. Pentru spitale, autoritățile vor trebui probabil să ia o decizie grea: dacă să-i cheme din izolare pe medicii pozitivi, dar asimptomatici, ca să reia lupta din prima linie. De asemenea, în momentul în care cele 2600 de paturi de la ATI din toate spitalele din țară se vor umple și la cele 1361 de ventilatoare mecanice vor sta tot atâția pacienți și în toate spitalele devenite spitale COVID-19 nu va mai fi loc nici pe holuri, pacienții care nu sunt grav vor fi trimiși acasă. Medicii vor fi puși în fața unei decizii grele: cui să dea oxigen și cui nu. Tot ce vedeți azi în Italia și Spania este luat în calcul în scenariul 4 în România. Tot: inclusiv închiderea unor orașe-focare epidemiologice, precum Suceava, sau închiderea granițelor și a traficului aerian.
  • Mai avem câteva zile să pregătim tot acest efort logistic uriaș de război: regândirea circuitelor, a protocoalelor de testare, pregătirea unor unități mari de carantinare a populației infectate, construirea unor spitale de campanie ale Armatei și apelarea la sprijinul extern, la nivelul Uniunii Europene, pentru achiziția de măști, combinezoane, teste și ventilatoare mecanice.
  • Populația poate ajuta oamenii din prima linie într-un singur mod: #stațiîncasă

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La ce nr. de scenariu personalul medical fuge din spitale? Bine ca le-a dublat/triplat salariile PSD, fara sa-i echipeze cu cele necesare, ca acum sa poata striga in gura mare "Fugiti!". Asta e bataie de joc la adresa noastra, cei care-i platim cu varf si indesat ca sa-si faca treaba! Oare medicii n-au aflat ca se confrunta doar cu un virus, nu cu o bacterie ucigasa sau cu o boala grava? Multi se plang in ultimul timp de o viroza "ciudata" (usturime in gat, dureri de cap etc) si se trateaza singuri acasa, fara sa stie daca au coronavirus sau nu. Numarul celor virusati este mult mai mare decat 2000, dar nu trebuie sa ne panicam din moment ce nemtii zic ca oricum 60-70% din populatie va fi infectata. Miza noastra este sa nu aglomeram dintr-o data spitalele, ci gradual, ca sa putem avea paturi suficiente la ATI...Dar ce facem in patul de spital fara medici si asistenti, care fug de virus ca de dracu'? O sa ne tratam singuri cu paracetamol, jucam carti vreo 2 saptamani si gata...mergem acasa si ne-apucam de treaba :).
    • Like 1
    • @ Vasile Cucu
      Sistemul sanitar ,? De ce ,nu urmeaza exemplul Celebrului Medic de la Timisoara ,dr Musta ? Acest Om si bun profesionist ,,nu cred ca-i trece prin cap ,sa fuga din fata bolii a unui virus ? Daca cunoaste meserie ,nu poate fugi !!
      • Like 0
  • check icon
    Eu nu inteleg o chestie. Cum se face ca unii de la mama dracu pot traversa toata europa cu covidul la ei si eu nu pot iesi din casa? Atat de handicapati mintali pot fi conducatorii? Sau aia cu animale de companie se pot plimba iar eu incui copilul in casa? Ba, daca incepe furtuna, voi nu inchideti ferestrele? Nu puneti, ma, un lighean in pod unde pica prin acoperis?
    • Like 1
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Dvs stați in casă pentru a nu vă molipsi de la ăi de circulă cu virusul la purtător. România nu a fost în stare să-i oprească pe aceia la timp. Sau a făcut-o prost.

      Măsurile sunt mai aspre în România ca românul nu ia în serios și se vântură pe stradă expunându-se pericolului. În Germania ai voie să ieși cu câinele ba și să faci o plimbare lungă solitară ori cu familia. Dar au oprit traficul aerian și asta de vreo 2 săptămâni. Pe scurt, nemții au înțeles pe când românii nu. Nici italienii nu au înțeles, au luat-o la mișto, de aia au ajuns la catastrofă.
      • Like 4
    • @
      Ei pun in practica poruncile de la Beusselles ,-UE,!!!
      • Like 0
  • Legat de #statiincasa. Pe masura ce perioada se va prelungi si banii se vor imputina, stomacul va fi mai gol, iar luminitele nu se vor vedea prea curand, nu stiu in masura oamenii vor mai asculta de mesajele autoritatilor. Sper ca iesirea din casa a oamenilor ramasi fara afaceri si slujbe sa nu fie una violenta.
    De asemenea, comparand Coreea de Sud si Japonia, pe de o parte, cu Italia, Spania (Franta, UK si SUA par sa vina si ele rapid pe turnanta), am impresia ca masurile de carantina fara o testare masiva si o urmarire agresiva a celor infectati sunt cam apa de ploaie.
    Cred ca in conceptul de aplatizare a curbei imbolnavirilor, numai ca, in multe tari, acea linie punctata ce desemneaza limita de suportabilitate a sistemului medical, e undeva putin deasupra lui 0.
    • Like 2
  • de stat in casa, stam, vrand nevrand. Ce se va intampla insa cu libertatea si democratia atunci cand acest virus va disparea? istoria ne invata ca putine state, odata ce au reusit sa restranga drepturi, le-au mai si oferit inapoi de buna voie. Un exemplu la indemana, stiut de multi, e prohibitia din SUA, de dupa primul razboi mondial. Sunt insa multe alte exemple.
    e mai valoroasa viata cu orice pret (a catorva!), decat libertatea (tuturor)? dar ce spune imnul nostru..?
    Poate ca solutia cinica si naturala, ar fi fost de preferat (spuneam asta si daca eram foarte batran). Doar anii ce vor veni ne vor spune.
    Problemele economice la nivel mondial duc la razboaie si violenta, care - ce sa vezi, duc la pierderi de vieti.
    In plus, la adapostul starii de urgenta, oameni din institutiile statului pot fura nestingheriti orice poftesc, fara nicio greata, Cine sa investigheze, cine sa-i ancheteze. cine sa protesteze?!! doar e stare de urgenta..
    • Like 4
    • @ Furati Mai Cu Spor
      Valentin check icon
      Nu cred că se compară situaţiile.
      • Like 1
    • @ Furati Mai Cu Spor
      check icon
      Dacă va fi cazul, vom lupta pentru asta atunci, nu acum!
      • Like 1
    • @ Furati Mai Cu Spor
      S-au dat si ordonante ca sa se poata insela ,manipula preturi si fura statul si cetateanul !
      • Like 0
  • N-ar fi "misiune imposibila ", daca am constientiza ca experimentul profesorului Streinu ( s-o lasam pe doamna primar ) ne-ar pune in fata unei realitati pe care poate e mai bine sa n-o stim . Daca nu se iau masuri ferme spre dure va trebui sa regandim scara scenariilor . Nu mai aduc in discutie (in)capacitatea poporului roman de a fi disciplinat ,ci direct incompetenta unor manageri din "sistemul de sanatate bolnav " din Romania . Amenzile merg pentru cei bogati dar pentru segmentul vanjos si dezmatat : munca in folosul comunitatii pentru ani buni .
    In cazul tarisoarei noastre , singura avere la care ne permitem sa ne mai gandim : VIATA , muntii , vaile, marea si ogorul pe care toti cei care vor scapa, vor munci o vreme ,uitand ce-i tastatura si prea mult IQ . EQ ,fratilor!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Staţi în casă. Pur şi simplu. Staţi în casă!!!
    • Like 1
  • check icon
    Parca am mai auzit eu sloganul asta ''stati in casa''. Aaaa... era ''stau acasa'' si nu era nici o primejdie, era un referendum referitor la poponari, cica sa nu se cunune, ca sa nu adopte copii. Cum este sa fii arestat la domiciliu? Sanatos? N-ati inebunit inca de cap? Sau poate sunteti solidari cu... Dragnea, mustacioara lui. Mai tineti minte cum era in comunism? Fara plimbari dupa ora 22, legitimatia de serviciu era pasaportul forte, ratii la alimente, militia era insotita de militari inarmati. Bine ati revenit in dictatura!
    • Like 2
    • @
      Valentin check icon
      Nu se compară situaţiile.
      • Like 2
    • @
      Paul check icon
      Ba tu ești prost? Ce are statul acasă pe vreme de pandemie cu dictatura? Stai pe fundul tău acasă pana situația ajunge sub control, iar apoi, pana apare un vaccin ieși din casa cu masca și ții distanță de 2 metri de alți oameni. Iar dacă ești atât de imbecil încât sa refuzi vaccinarea din principiu, declara-te pe loc voluntar sa ajuți la îngrijirea bolnavilor de la spitalul județean Suceava - și vezi sa ajuți fără echipament de protecție, ca sa te vaccineze ‘natural’.
      • Like 6
    • @ Paul
      Valentin check icon
      Situaţiile nu se pot compara.
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      Nu se compara dar se aseamana, Si asta-i doar inceputul.
      • Like 0
    • @ Paul
      check icon
      Apai doar o dictatura mai poate rezolva aceasta chestiune. China a dat clasa lumii intregi. Situatia va ajunge sub controlul cui? Italia a sucombat. Statura toti in casa si... Un presedinte destept ar face guvern militar in aceasta situatie.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Du-te, bā, în China ta și fii fericit!!
      • Like 3
    • @
      Miliţia nu era însoţită de militari înarmaţi. Aceia erau elevii de la şcoala de subofiţeri de miliiţie, aflaţi în stagiu la secţii. Mai întrebaţi-vă părinţii, dacă n-aţi prins vremurile alea.
      • Like 1
    • @
      Un Presedinte destept ,a facut un Spital Militar de Campanie ,,care sa poata prelua bolnavii care nu mai au loc in spitalele clasice !!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult