Foto: Președintele Klaus Iohannis, azi, după ce a vizitat spitalul de campanie ridicat de Armată în incinta Institutului Ana Aslan, anunță că va urma „o verificare la sânge a spitalelor”
- Bilanț coronavirus duminică, 29 martie, ora 13.00: 1760 de infectați, cu 308 mai mulți față de ziua de ieri, 169 vindecați, 40 de decese. Cea mai tânără persoană care a decedat: 27 de ani. Suntem foarte aproape de scenariul 4. Este ziua cu cele mai multe cazuri declarate. Atenție, sunt doar cazurile documentate (adică oameni testați și diagnosticați pozitiv)! În condițiile în care testarea în România este dramatic limitată (de pildă, medicii nu se testează decât în anumite condiții foarte limitate, polițiștii, jandarmii, ambulanțierii și în general oamenii din prima linie nu se testează, iar în centrele de carantină se stă claie peste grămadă), această cifră anunțată oficial nu ne arată proporțiile reale ale contaminării. Până în acest moment, s-au făcut 21.460 de teste în România, dintre care 1.400 în unități medicale private. Vestea bună, urmărind ce se întâmplă peste tot în lume, e că de 5 ori mai mulți oameni se vindecă decât mor.
- Bilanț coronavirus sâmbătă, 28 martie, ora 13.00: 1452 de cazuri confirmate, cu 160 de cazuri în plus față de ziua de ieri, 29 de decese, 138 vindecați.
- „Lucrurile vor fi mai grave. Ne așteptăm la o creștere a numărului bolnavilor”, confirmă președintele Klaus Iohannis ceea ce spun epidemiologii de câtreva săptămâni bune.
- Suntem deja în logica scenariului 4 pentru România (2000+ de infectări). Este o chestiune de zile, 2-3, până vom ajunge acolo. Oficial, în această clipă, autoritățile raportează 1292 de cazuri. Probabil în România sunt mai mult de 2000 de infectați în acest moment, dar ei nu sunt testați și declarați. Cu cât se vor face mai multe teste, cu atât vom avea o imagine mai apropiată de realitate.
- Țările care fac testare masivă au și cele mai multe cazuri, logic. SUA (primul loc, peste 100.000 de cazuri) au o rată de 6.000 de teste/ un milion de locuitori. India (918 cazuri) are 19 teste/ un milion de locuitori.
- În scenariul 4 se vor lua măsuri pentru spitale și măsuri pentru populație. Pentru spitale, autoritățile vor trebui probabil să ia o decizie grea: dacă să-i cheme din izolare pe medicii pozitivi, dar asimptomatici, ca să reia lupta din prima linie. De asemenea, în momentul în care cele 2600 de paturi de la ATI din toate spitalele din țară se vor umple și la cele 1361 de ventilatoare mecanice vor sta tot atâția pacienți și în toate spitalele devenite spitale COVID-19 nu va mai fi loc nici pe holuri, pacienții care nu sunt grav vor fi trimiși acasă. Medicii vor fi puși în fața unei decizii grele: cui să dea oxigen și cui nu. Tot ce vedeți azi în Italia și Spania este luat în calcul în scenariul 4 în România. Tot: inclusiv închiderea unor orașe-focare epidemiologice, precum Suceava, sau închiderea granițelor și a traficului aerian.
- Mai avem câteva zile să pregătim tot acest efort logistic uriaș de război: regândirea circuitelor, a protocoalelor de testare, pregătirea unor unități mari de carantinare a populației infectate, construirea unor spitale de campanie ale Armatei și apelarea la sprijinul extern, la nivelul Uniunii Europene, pentru achiziția de măști, combinezoane, teste și ventilatoare mecanice.
- Populația poate ajuta oamenii din prima linie într-un singur mod: #stațiîncasă
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Măsurile sunt mai aspre în România ca românul nu ia în serios și se vântură pe stradă expunându-se pericolului. În Germania ai voie să ieși cu câinele ba și să faci o plimbare lungă solitară ori cu familia. Dar au oprit traficul aerian și asta de vreo 2 săptămâni. Pe scurt, nemții au înțeles pe când românii nu. Nici italienii nu au înțeles, au luat-o la mișto, de aia au ajuns la catastrofă.
De asemenea, comparand Coreea de Sud si Japonia, pe de o parte, cu Italia, Spania (Franta, UK si SUA par sa vina si ele rapid pe turnanta), am impresia ca masurile de carantina fara o testare masiva si o urmarire agresiva a celor infectati sunt cam apa de ploaie.
Cred ca in conceptul de aplatizare a curbei imbolnavirilor, numai ca, in multe tari, acea linie punctata ce desemneaza limita de suportabilitate a sistemului medical, e undeva putin deasupra lui 0.
e mai valoroasa viata cu orice pret (a catorva!), decat libertatea (tuturor)? dar ce spune imnul nostru..?
Poate ca solutia cinica si naturala, ar fi fost de preferat (spuneam asta si daca eram foarte batran). Doar anii ce vor veni ne vor spune.
Problemele economice la nivel mondial duc la razboaie si violenta, care - ce sa vezi, duc la pierderi de vieti.
In plus, la adapostul starii de urgenta, oameni din institutiile statului pot fura nestingheriti orice poftesc, fara nicio greata, Cine sa investigheze, cine sa-i ancheteze. cine sa protesteze?!! doar e stare de urgenta..
In cazul tarisoarei noastre , singura avere la care ne permitem sa ne mai gandim : VIATA , muntii , vaile, marea si ogorul pe care toti cei care vor scapa, vor munci o vreme ,uitand ce-i tastatura si prea mult IQ . EQ ,fratilor!