Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În România, accidentele rutiere au ucis 40.000 de oameni în doar 17 ani. Echivalentul unui oraș ca Mangalia

În 2018, peste 1,3 milioane de oameni și-au pierdut viața în lume în urma accidentelor rutiere. Luna trecută, Organizația Națiunilor Unite a marcat Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, constatând că accidentele rutiere reprezintă principala cauză a mortalității copiilor și tinerilor cu vârste mai mici de 29 de ani.

În România, peste 1.800 de persoane și-au pierdut viața în 2018 în urma unui accident rutier, țara noastră având cea mai mare incidență a deceselor din accidente rutiere din întreaga Uniune Europeană, cu 96 de persoane la un milion de locuitori. În ultimii 17 ani, între 2001 și 2017, circa 40.000 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere în România. Practic, am pierdut echivalentul populației unui oraș ca Mangalia.

Suntem martorii unui fenomen care ne îngrijorează și ne obligă să discutăm despre o numărătoare care, din păcate, nu încetinește, România fiind printre puținele state din UE care nu înregistrează progrese la acest capitol. 

În acest context, 19 parteneri publici și privați s-au alăturat în ultima lună inițiativei asigurătorilor din România, reprezentați de UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – pentru a-i comemora pe CEI 40.000 și pentru a opri această numărătoare: Poliția Română, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Fondul de Garantare a Asiguraților, Biroul Asigurătorilor Auto din România, Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări, Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, Asociația pentru Promovarea Asigurărilor, Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci, Academia Titi Aur, Asociația Română de Actuariat, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Asociația motoADN, comunitatea Cu bicicleta la mare, Institutul de Studii Financiare, Consiliul Tineretului din România, Cercetașii României, Asociația Română a Brokerilor de Credite, Ford Mustang România și Asociața Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale.

Lista rămâne deschisă. Din păcate, nu doar cea a susținătorilor, ci și cea a victimelor. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate deveni un susținător, dând dovadă de mai multă responsabilitate pe șosele și ajutându-i pe alții să înțeleagă amploarea unei tragedii pe care doar noi o putem stopa.

Alătură-te campaniei și distribuie acest mesaj în comunitatea ta de prieteni. Ajută-ne să facem șoselele din România un loc mai sigur pentru fiecare dintre noi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Nu ne intereseaza, problema principala sunt vaccinurile, finantate de Soros si Bill Gates. Alea ne omoara, nu masinile, poluarea sau mancarea multa si proasta!
    • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult