Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În România, guvernarea bea ceai de tei încă din 2017: pierde zeci de miliarde de euro fără nicio tresărire

Ședință de guvern - 9 mai 2022

Foto: gov.ro

Consiliul Fiscal cere să se facă dreptate în zona de taxe și impozite. Iată de ce.

2017 – 90 miliarde lei estimare muncă la negru – în 2022 este cu siguranță și mai mare;

2018 – 32 miliarde lei neincasare de TVA, așadar evaziune fiscală – în 2022 este cu siguranță mult mai mare;

2019 – 3 miliarde de lei pierderi la top 10 companii controlate de stat;

2021 – 50 miliarde lei amnistie fiscală – de care au beneficiat foarte multe companii evazioniste sau conectate politic;

2022 – 2 miliarde lei deficit de încasare la buget din facilitați fiscale în sectoare care nu mai contribuie la creșterea economică;

2022 – 2 miliarde lei din “Sprijin pentru România” se duc către sectoare notorii pentru evazionism și munca la negru;

2022 – 8 miliarde lei - statul își creste în T1 cheltuielile cu 25%, mult mai mult decât inflația.

Toate evoluții de dinainte de pandemie sau de inflația generata (probabil) de creșterea tarifelor la utilități și combustibili sau de război. Dacă tragem linie vedem că în România se pierd anual venituri echivalente la 10-15% din PIB.

Așadar, cifrele de mai sus demonstrează că în România se bea ceai de tei încă din 2017, guvernarea este calmă de vreme ce pierde și risipește zeci de miliarde pe an fară să ia măsuri și având pe cine să dea vina.

Astfel de perfomanță ai când guvernezi țara bând ceai de tei în loc să iei shot-uri de adrenalină.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • nu asi zice ca guvernarea pierde bani,dimpotriva cistiga bani,la imparteala,pentru buzunarul propriu tolerarea evaziunii fiscale ce inseamna?incasarile deficitare la fel?nu un pact cu hotii si evazionistii?banii nu au miros se impart,in ast timp se gindesc la "binele"poporului venind cu tot felul de idei de reforme care mai de care,mai putin una, renuntarea la furt,
    • Like 0
  • Categoric. Dar adevarul nu ajuta. E imbrobodir in nesimtire si lipsa de patriotism.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult