Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În România, guvernarea bea ceai de tei încă din 2017: pierde zeci de miliarde de euro fără nicio tresărire

Ședință de guvern - 9 mai 2022

Foto: gov.ro

Consiliul Fiscal cere să se facă dreptate în zona de taxe și impozite. Iată de ce.

2017 – 90 miliarde lei estimare muncă la negru – în 2022 este cu siguranță și mai mare;

2018 – 32 miliarde lei neincasare de TVA, așadar evaziune fiscală – în 2022 este cu siguranță mult mai mare;

2019 – 3 miliarde de lei pierderi la top 10 companii controlate de stat;

2021 – 50 miliarde lei amnistie fiscală – de care au beneficiat foarte multe companii evazioniste sau conectate politic;

2022 – 2 miliarde lei deficit de încasare la buget din facilitați fiscale în sectoare care nu mai contribuie la creșterea economică;

2022 – 2 miliarde lei din “Sprijin pentru România” se duc către sectoare notorii pentru evazionism și munca la negru;

2022 – 8 miliarde lei - statul își creste în T1 cheltuielile cu 25%, mult mai mult decât inflația.

Toate evoluții de dinainte de pandemie sau de inflația generata (probabil) de creșterea tarifelor la utilități și combustibili sau de război. Dacă tragem linie vedem că în România se pierd anual venituri echivalente la 10-15% din PIB.

Așadar, cifrele de mai sus demonstrează că în România se bea ceai de tei încă din 2017, guvernarea este calmă de vreme ce pierde și risipește zeci de miliarde pe an fară să ia măsuri și având pe cine să dea vina.

Astfel de perfomanță ai când guvernezi țara bând ceai de tei în loc să iei shot-uri de adrenalină.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • nu asi zice ca guvernarea pierde bani,dimpotriva cistiga bani,la imparteala,pentru buzunarul propriu tolerarea evaziunii fiscale ce inseamna?incasarile deficitare la fel?nu un pact cu hotii si evazionistii?banii nu au miros se impart,in ast timp se gindesc la "binele"poporului venind cu tot felul de idei de reforme care mai de care,mai putin una, renuntarea la furt,
    • Like 0
  • Categoric. Dar adevarul nu ajuta. E imbrobodir in nesimtire si lipsa de patriotism.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult