Foto: Inquam Photos/ Getty Images
Când l-am văzut ieri apărând de nicăieri şi cunoscându-i legendara viteză de reacție, mă aşteptam să ne spună să păstrăm distanța socială şi să ne spălăm pe mâini, pentru că doar aşa vom învinge pandemia. S-a surprins însă probabil și pe sine vorbind despre un subiect la zi. Dl. Iohannis a ieşit din furibunda sa tăcere, pentru a da răspunsul care lipsea la întrebarea care ne arde pe toți la buzunare: de ce banii noştri valorează de la o lună la alta tot mai puțin? Să fie de vină tiparnița de bani, cheltuielile cu nemiluita pe clientela politică, banii risipiți pe proiecte care zac în paragină, pensiile speciale, prețurile la energie și haosul facturilor, amatorismul crâncen la guvernare, urcarea la cer a deficitelor sau faptul ca România se împrumută la dobânzi record de pe piețele internaționale?! Nope, canci, nix! Dl. preşedinte ne-a spus că de vină pentru inflație e Putin. Nici măcar Pee-seee-deee, direct Putin!
Dacă preşedintele Iohannis rămâne un entuziast al spălatului pe mâini de orice responsabilitate, guvernatorul BNR Mugur Isărescu este adeptul terapiei cu ceai de tei. Aşa-i când nu-ți iese vinul, o dai pe ceaiul de la ora 5. Ca să calmeze „canalul psihosocial al anticipațiilor”, dl. Isărescu recomandă spălături fiscale cu extract de floare de tei care fac bine la nervi. Guvernatorul reușește să rămână același general calm în aceste vremuri tulburi, în care răcanii răcnesc a scumpiri și sărăcie - Leul se depreciază/ ciclul doi se liberează. Când ești în vârful piramidei salariale, cu venituri de câteva zeci de mii de euro pe lună, nu te mai scoate nici Putin din calmul tău englezesc. Altfel, de fiecare dată când ne vorbește, dl. guvernator pare să ne spună un lucru elementar, la care nu ne-am fi gândit: „Nu mai fiți săraci!”
Un post de televiziune popular dă o mână de ajutor la spălarea guvernării și caută de o lună de zile adevărații responsabili pentru scumpiri: speculanții. Suntem avertizați că o grupare de privați rapace sug sângele poporului. Vigilent și responsabil, Guvernul dă și o lege de luptă împotriva speculanților și vorbește neîntrebat despre plafonarea prețurilor la alimente. Ce liberalism, ce piață liberă?! Ciucă, Cîciu și cu Dej/ Bagă spaima în burgheji! Același post ilustrează creșterea exorbitantă a prețurilor cu un live de la raionul de pește, unde - ni se spune - rondelele de somon au sărit suta de lei pe kilogram. Sunt convins că, la auzul acestei știri, un grup de gospodine din Crângași și-au refăcut până la refuz stocurile de caviar din cămară, de frica speculanților și a lui Putin, Ucigă-l inflația!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Grupurile astea au oameni in toate zonele si sunt transpartinici , au grupuri puternice in ambele partide PSD si PNL.
In general numesc in pozitii cheie numai oameni manevrabili ori mediocri ori santajabili.
Mesajul lui Isarescu este simplu : "stati linistiti ca avem noi grija de voi ,cum am avut si pana acum". Sfat pe care eu il consider foarte practic , pentru ca nimeni in Romania nu poate face mai mult decat "ei" . "Ei" ne spun acum prin vocea lui Klaus si Mugur, ca singura solutie este sa bagam capul la cutie si sa asteptam sa treaca furtuna , cuplati la banii UE.
Trist dar adevarat.
Abia acum a ajuns in Romania?
O contributie importanta o au guvernele americane care, indiferent de culoarea politica, de cativa ani, au aruncat cu bani ieftini in economie, probabil ca sa ne calmeze frica de virus.
Acum vedem rezutatele, totul e mai scump, mancare, benzina.
Dar salariile nu cresc cu aceeasi viteza ca inflatia. In final pierdem cu totii.
Dar cu Isarescu ce aveti? Ce va asteptati sa faca un Guvernator? Sa iasa si sa lanseze mesaje alarmiste? Sa genereze panica? Sa indemne populatia sa isi schimbe leii in valuta? Pe bune acum. Indiferent de salariul pe care il are, ca e 1.000 sau 100.000, unul dintre rolurile pe care le are un guvernator este sa mentina calmul, increderea, atat a pietelor financiare cat si a populatiei.
Metafora cu "ceaiul de tei" spune de fapt ca nu avem ce face in momentul de fata, trebuie sa asteptam si sa incercam sa actionam in functie de cum se dezvolta fenomenul. De fapt a spus-o destul de clar - "nu imi fac nici o iluzie" - ce vreti sa va spuna mai mult?
Oamenii tind sa considere ca BNR are o cheie universala cu care poate repara orice, oricand. Nu este nici pe departe asa. Iar in conditiile actuale, cu o inflatie preponderent nemonetara, nu prea are nici un fel de cheie. Sunt voci care acuza ca tin dobanda prea jos? Serios? Cat ar trebui sa fie? Mai mare de 13.8% sau cat? O dobanda ridicata, mai ales brusc, la 10% acum, ar inchide economia de tot. Efectele ar veni in lant: inchideri de companii, somaj, neachitarea creditelor, colapsul sitemului bancar, cresterea exponentiala a yieldurilor titlurilor de stat, default, recesiune dura s.a.m.d.
De ce nu a facut-o mai devreme? Pai este foarte greu pentru o economie mica sa opereze cu o dobanda ridicata cand toti vecinii tai si/sau principalul partener comercial o mentin redusa. De ce este mai redusa decat in Polonia, Cehia? Pentru ca avem cel mai mare deficit bugetar, care trebuie finantat.
Nu sunt eu unul dintre cei care cred ca BNR nu poate face greseli si cu atat mai putin am un interes direct in BNR. Dar, per asnsamblu, consider ca au facut cam ce puteau sa faca in conditiile date. Iar calmul guvernatorului... sa ne fereasca Cel de Sus de unul isteric si slobod la gura...
Iar Manole Isarescu? Il vor imbalsama in cladirea bancii nationale"
Articolul ăsta pare forțat.
(Dl Negruțiu scrie bine când dă din miez, din autentic)
Poate is eu prea critic