Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

În spatele statuii lui Lenin, în fața Capitoliului

In spatele CapitoliuluiFoto: Getty Images

Foto: Getty Images

I se spunea Colonelul. Nu știu dacă asta însemna și gradul pe care l-ar fi avut pe sub hainele civile. Tovarășul A. Paraschiv era secretar general de redacție al Scânteii, devenită Adevărul de numai câteva luni, odată cu transformarea tovarășilor în domni.

Colonelul se afla în pragul pensiei. Trăise tot comunismul, ca ziarist făcut de Partid din cazangiu. Căderea regimului în decembrie îl buimăcise. Încerca să se adapteze, dar titlurile de primă pagină pe care le dădea erau „la două capete”, începând cu cel din Scânteia Poporului, 24 dec. 1989, „Dușmanii țării, trădătorii poporului/Mai ucigași decât ucigașii, mai vandali decât vandalii/Cetățeni, membri ai formațiunilor gărzilor patriotice, toți cei ce pot folosi o armă – la arme!”. Cine erau dușmanii, trădătorii, nu se preciza, ca, în caz că se întorcea la putere Ceaușescu, omul să poată pretinde candid: „Păi, uite, eu ce-am zis?!”. 

În ziua aceea de iunie tocmai începuse ședința de redacție. Deodată, Colonelul s-a ridicat și s-a dus la geamurile enorme ale etajului 1 al Casei Scânteii, cu vedere spre platou și statuia lui Lenin. S-a uitat niște secunde bune, după care s-a întors spre noi cu ochii umezi: „Veniți încoace, veniți să vedeți și voi cum arată solidaritatea muncitorească!”.

Ne-am dus. Pe platou oprise un camion plin cu mineri, înarmați cu lanțuri și bâte. Au coborât și au luat-o spre sediul ziarului România liberă, din aripa stângă. Acolo, n-au găsit decât niște secretare; prin urmare, s-au apucat să distrugă mașini de scris. Câțiva ziariști de la Adevărul, vechi scânteiști, au alergat să încerce să-i oprească. Nu știu ce-ar fi fost dacă dădeau peste Petre Mihai Băcanu. Unul dintre ei purta o pancartă cu un omuleț din linii și cerc într-o spânzurătoare, lângă care era scris de mână „Băcanu”.

Secvența asta mi-a revenit în memorie când am văzut eșafodul cu ștreang ridicat de teroriștii trumpiți în fața Capitoliului, unde, informează Reuters, intenționau să-l atârne pe „trădătorul” Mike Pence. Și m-am gândit ce s-ar fi putut întâmpla dacă, atunci când au năvălit în biroul lui Nancy Pelosi, ar fi găsit-o acolo pe doamna în vârstă de 80 de ani, fragilă ca un vrej...

A. Paraschiv era sincer în emoția lui. Pur și simplu nu vedea în fața ochilor o hoardă pusă pe linșaj asupra unor colegi ziariști, ci un exemplu de solidaritate muncitorească. Solidaritate cu cine? Care muncitori? Erau muncitori ținuți prizonieri în Casa Scânteii de către ziariști? Cu ce drept pătrundeau minerii în Capitoliul de atunci al presei?

După 30 de ani, am încă o confirmare: orice demers rațional când e vorba de extrema stângă sau de dreapta extremă, de comuniști sau de fasciști, e dat cu capul în zid. Pentru soiul acesta de oameni, faptele, imaginile, dovezile nu contează sau pot fi interpretate pe loc pe dos. Dacă Joe Biden ar fi împușcat acum de un trumpit, trumpiții ar spune că e o lucrătură a stângii, asta dacă nu l-ar declara pe respectivul The Great America Patriot, ca minerii „muncitori solidari”.

Am scris acest text după ce începusem unul de analiză a modului în care excesele așa-numitei „political correctness” contribuie la înmulțirea trumpiților, pe care l-am aruncat. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Exact la minerii din acel iunie m-a dus gindul in primele 15 minute ale atacului Capitoliului! Prieteni cu capete sparte, unii in coma, amice prinse si batute pe strazi, pe unii am reusit sa-i ascund pret de citeva ore in w.c.ul anticariatului de pe Calea Victoriei. Daca pina atunci mai aveam dubii, mineriada mi-a prezentat un viitor pe care il banuiam. Am plecat definitiv doar la citeva saptamini.
  Imaginile de la Capitoliu m-au facut sa ma scalde in sudori reci. Deja vu cu vertij. De aici unde sa mai plec? Dupa 30 de ani s-o iau de la capat senina pe un al treilea continent? Cineva mi-a trimis un mesaj (din Europa, la doar 5 ore de la eveniment) cu imaginea unui steag romanesc arborat la asediu. Nu stiu daca era adevarat sau trucat. Nu m-ar mira sa fie adevarat, cunosc atitudinea majoritatii conationalilor din jur. "Minerii" bat la usa de 4 ani. Ostilitatea e vie si agresiva. Cum ziceati in articolul dvs. despre "români buni"? Cit m-as stradui sa va gasesc cusururi, stimabile domn CTP, ma trezesc in aceeasi echipa si nu pot sa stirnesc o polemica, deoarece nu am motive sa va contrazic. Dar as avea nevoie de o incurajare. Ce faceti in momente de genul asta de disperare pura?
  Ce cliseu ultra terfelit: istoria se repeta.
  Deja vu, măi ne-oameni! Extremismul vostru duce la fracturi ireparabile de partide, familii, amicitii, fracturi de viață. Am sufletul bolnav.
  • Like 0
 • Convingerile dreapta stanga de mult un cliseu american. Centru numai zic democrati republicani de mult apuse. Sa inteleg din aceasta postare ca America se confrunta cu hoarde de tatari extremisti exaltati rebeli fascisti dementi si teroristi CEEA CE MI SE PARE O DEMENTA de viziune chiar si jurnalistica. Dar cu ceea ce se confrunta in real America este a fenomenului comunismului INJECTAT opresiv in societate si INSTITUTII sapand grav la temelia nucleului DEMOCRATIEI si ale LIBERTATILOR iar aceasta stim cu totii de unde vine chiar si romanasii stiind DESI NU SE DORESTE a se scrie inca de anumiti "VOPSITI" in "aparatori ai stomacului si al cordonului ombilical" ( metafora ironica )
  • Like 1
 • Multi intra "in vorba"cu CTP.doar,doar,ca sa se bage in seama,in loc sa "bage la cap"ce scoate acest gazetar din gura,in nici,un caz aiureli,CI,numai lucruri rationale sustinute cu argumente logice .
  • Like 0
 • Vaaaaiiiii... domnu*... pardon... tov. CTP., ce protector vă arătați în maculatura dv., pt. bătrânica de 80 ani, Pelosi, ”fragilă ca un vrej”, încât mă minunez că nu s-a frânt când le cerea iertate ÎN GENUNCHI, celor de culoare, din State, când cu inventarea că BLM... cică viața ălora contează, mai că nu și-a dat și cu cremă de ghete, pe obrajii scofleciți, ca să solidarizeze la extremă, cu ăia!!!.. De pe poziția ei de politician, de ce nu a spus, de-acolo, din Congresul american, că TOATE VIEȚILE CONTEAZĂ???... NU a făcut-o, în schimb a propus să se renunțe la formulele de adresare : ”mamă”, ”tată”, ”fiu, fiică”, la ”părinte”!!!... De ce, ....întrebați??... Păăăiii... ca să nu se simtă discriminați cei căsătoriți GAY, care, sunt și mămici și tătici... ”doi într-unul”!!!.. Asta a propus și sub noua conducere ”Illumunistă - Globalistă”, care îl are ”papagal” pe octogenarul Biden, precis, Congresul va aproba!!!... Ne putem aștepta la multe aberații și inversionisme, să traverseze oceanul, spre Europa, care să se conjuge cu alea ”gândite” pe-aici și care să ne facă să credem că suntem în plină Eră Apocaliptică!!...
  • Like 1
  • @ Mihaela Nedelcu
   Vad ca exagerati pana la paroxism niste lucruri, dar acceptati mitocania si grosolonia lui Trump, probabil.....Nu cred ca este atat de rau sa se tina cont de diversitatea umana care exista, prin comparatie cu a avea dictatura mitocaniei si a minciunii !!! Trump a ajuns sa perverteasca pana si mintile oamenilor care pana mai ieri erau decenti...Cum e posibil sa ponegriti cu atata ardoare tabara democrata, care nu e definita doar de fineturile acelea legate de apararea drepturilor diversitatii umane. Pana la urma cu aceste lucruri se poate discuta sa fie atenuate, dar cu dictatura mitocaniei nu te pui !!!
   • Like 3
  • @ Mihaela Nedelcu
   Jos palaria,Mihaela Nedelcu,ai dreptate si curaj!
   • Like 0
 • Paul check icon
  Draga dl. CTP, eu am impresia ca de când pesedistii au dispărut de la guvernare definitiv (sau măcar pentru următorii ani), pe forumul Republica au rămas supraproportional de mulți comentatori cu viziuni pesediste, autentice sau simulate. Ce mi se pare interesant este ca mulți (majoritatea?) sunt și trumpiti. Vorba aia cine se aseamănă se adună, dar cum in mod clar curentele politice (in sens filozofic) la care adera in mod declarativ acești indivizi sunt opuse, ma întreb unde o fi asemănarea? O fi oare vorba de același mix de prosti, prostiti și mafioți? O fi asta rețeta clasica a populismului, care transcede orientarea politica declarată?
  • Like 7
  • @ Paul
   Exact asta cred si eu, ca suntem la faza la care mizeria umana copleseste oamenii de bun simt....
   • Like 4
  • @ Paul
   Cred ca ar trebui sa nuantam problemele desi sunt de acord ca procetual limbajul populismului creeaza acelasi tip de adepti. Populistii o sa marcheze tot timpul la acelasi electorat. Cum am mai spus pe acest site , sunt foarte multi oameni in US care au votat Trump sau nu au votat deloc , din oroare pentru ceea ce reprezinta alternativa. Pentru multi Trump a insemnat o alternativa mult mai putin periculoasa. Cand spun alternativa, ma refer la cercurile de influenta din spatele lui Biden. Biden a iesit in fata la democrati la fel cum a iesit si Viorica Dancila la PSD. Faptul ca democratii nu au venit cu un candidat credibil pune multe semne de intrebare asupra intentiilor lor pentru viitor. Candidatul confortabil pentru papusarii din culise. Trump este doar un aventurier incapatanat caruia ii dam foarte multa atentie fara motiv. De altfel companiile social media (foarte democrate in materie de sponzorizari) profita cu varf si indesat din toate bazaconiile spuse pe internet de catre toti zevzecii gen Trump. Trump este istorie si in acest moment, daca apare iarasi in public va fi din nou numai vina "establishment"-ului.
   Greseala mare ar fi sa-i categorisim pe toti astia care sunt impotriva democratilor, ca trumpiti, caci altfel devenim noi tampiti.
   • Like 1
  • @ Paul
   Cred ca ar trebui sa nuantam problemele desi sunt de acord ca procetual limbajul populismului creeaza acelasi tip de adepti. Populistii o sa marcheze tot timpul la acelasi electorat. Cum am mai spus pe acest site , sunt foarte multi oameni in US care au votat Trump sau nu au votat deloc , din oroare pentru ceea ce reprezinta alternativa. Pentru multi Trump a insemnat o alternativa mult mai putin periculoasa. Cand spun alternativa, ma refer la cercurile de influenta din spatele lui Biden. Biden a iesit in fata la democrati la fel cum a iesit si Viorica Dancila la PSD. Faptul ca democratii nu au venit cu un candidat credibil pune multe semne de intrebare asupra intentiilor lor pentru viitor. Candidatul confortabil pentru papusarii din culise. Trump este doar un aventurier incapatanat caruia ii dam foarte multa atentie fara motiv. De altfel companiile social media (foarte democrate in materie de sponzorizari) profita cu varf si indesat din toate bazaconiile spuse pe internet de catre toti zevzecii gen Trump. Trump este istorie si in acest moment, daca apare iarasi in public va fi din nou numai vina "establishment"-ului.
   Greseala mare ar fi sa-i categorisim pe toti astia care sunt impotriva democratilor, ca trumpiti, caci altfel devenim noi tampiti.
   • Like 0
 • Stimate CTP, eu va rog mult, mult de tot:
  - adunati ciorna aruncata pe jos si scrieti un articol despre excesele „political correctness” si urmarile lor. Indiferent ce vor zice unii dintre postaci.
  • Like 5
  • @ Tudor Bucur
   Dupa cum se vede treaba, omenirea chiar isi doreste dictatura...Nu realizeaza ca pentru reducerea drepturilor ce tin de political correctness se mai poate oricand interveni si corecta, dar daca se ajunge la dictatura brutala gen Trump, trebuie sa stai in banca ta de tot!!!
   • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   Parerist check icon
   Problema (cum o vad eu, nu am pretentia sa fie adevar absolut) este ca excesele de PC duc la radicalizarea si inmultirea "trumpitilor". Nu poti repara un abuz cu un alt abuz sau o nedreptate cu o alta nedreptate.
   Multi activisti sunt niste cretini radicali indiferent de cauza pe care o apara, si fac mai mult rau decat bine. Insa multi nici nu vor sa apere o cauza si sa rezolve o problema, ci doar sa iasa in fata si sa-si justifice existenta...
   • Like 1
  • @ Tudor Bucur
   Aceeași rugăminte o am și eu către CTP, este nevoie de un punct de vedere argumentat asupra corectitudinii politice și asupra mișcărilor care promovează identitățile politice. În perioada post-1990 au apărut foarte multe comunități și grupuri minoritare, care cer drepturi egale cu majoritățile și asupra cărora merită făcute cercetări (minorități sexuale, rasiale, etnice, identitatea de gen etc.).
   • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  CTP este un elitist resemnat.
  Crede orbeste in valorile democratice dar il doare in cot de oameni. La el principiul e mai presus de oameni.

  Politicienii si curentele lor politice sau ideologice se protejeaza de mase prin principii.
  Poporul needucat sufera dar nu se poate exprima democratic. E aruncat deoparte si cenzurat de elite. Problemele lor sunt minore, nesemnificative in comparatie cu proiectele marete de salvare a planetei si construirea viitorului maret pe spinarea acestora.

  Toate partidele promit marea cu sarea pana ce primesc voturile celor multi. Pe urma isi vad de interesele lor.

  Votul a devenit un mecanism prin care se fura incredere si autoritate. Iar 4 ani autoritatea poate lucra impotriva celor ce au acordat increderea. Si o face.

  In aceste conditii nu inteleg mirarea lui CTP.
  Viseaza un Ideal democratic in care cel care pierde zambeste tandru si galant?

  Poate ca unul care din 10 mil dolari pierde 3 poate fi galant. Dar unul care isi pierde painea de pe masa va fi ceva mai determinat. Chiar agresiv. Sau e prost gramada si rabda pana moare.

  Principiile nu valoreaza nici cat o ceapa degerata. E nevoie de inteligenta astfel incat dezbaterea democratica sa produca solutii care sa pastreze societatea in limitele decentului.
  Problema nu a fost si nu este Trump. Ci cele doua partide care nu gasesc un compromis.
  Trump isi descopera un electorat ramas pe dinafara politicii americane. Un electorat frustrat, caruia din partea stanga i se reproseaza mereu ca sunt retrograzi, rasisti, avari, etc....
  De fapt stanga neomarxista a democratilor a pornit un razboi de clasa impotriva americii traditionale. Acest razboi va dura. Este doar inceputul.

  In opinia mea cauza principala e globalizarea. Conflictele interstatale s-au transferat fiecarui stat in parte. S-a evitat un conflict international major insa acum in regasim in conflicte sociale interne. Cine nu stie gestiona aceasta va fi confruntat cu razboi civil.
  • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Prin manipulare s-a ajuns sa fie exagerate nemultumiri care, printr-o dezbatere pasnica si rationala pot fi rezolvate! Ceea ce e acum EXTREM de nociv e lipsa de gestionare a minciunii...E PREA DE TOT. Sigur ca nu poti gestiona ce spun oameni fara sa ajungi la cenzurare, dar o societate omeneasca are totusi nevoie de stabilit niste limite. Nu pot toti sa minta asa ORICE si sa pacaleasca mase intregi de oameni si sa te astepti la pace si concordie... Trump a mintit si a manipulat oamenii fara ca nimeni sa-l opreasca! Dupa mine, cum il prinzi pe unul cu minciuna, trebuie sa dea socoteala !!!!
   • Like 2
  • @ Mr.Oh
   Parerist check icon
   Asta e un defect pentru majoritatea celor care pun botul la o ideologie (oricare ar fi ea), care brusc devine un soi de porunca divina si care nu mai poate fi pusa la indoiala indiferent de context, de modul in care e aplicata in realitate, etc. Violenta sau minciuna sunt OK daca sunt in sprijinul ideologiei "mele" si absolut groaznice daca le folosesc ailalti.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   check icon
   Eu nu cred ca CTP este elitist dar cu iertare a scris un articol slab pentru ca este incomplet.Cu ce ajuta sa injosesti oameni facandu-i idioti,trumpiti,brute auriste sau mai stiu eu ce fara sa descrii fenomenul in ansamblu?Iar in legatura cu minerii si colonelul perspectivele lor erau diferite pentru ca desi veneau din acelasi sistem de fapt traiau in lumi diferite.Aceleasi mase de manevra si atunci si acum dar autorul nu explica de ce au actionat nici atunci ,nici acum indiferent de manipulare,propaganda.
   • Like 0
 • O singura intrebare pentru cetepisti:cum ar fi daca sustinatorii albilor din USA ar iesi pe strazi,ar da foc la masini si la magazine ca protest ca o femeie ,veteran din Afganistan a fost impuscata,incalcand legea?Adica nu omor din culpa,ci chiar omor legitim in apararea legii,dar fara o miscare WLM!Discriminarea pozitiva in USA si aiurea o sa duca la prabusirea democratiei reale in societatea contempoarana,pacat!
  • Like 4
  • @ Arthur Chivulescu
   Filbert check icon
   Comentariu duplicat.
   • Like 0
  • @ Arthur Chivulescu
   Filbert check icon
   Diferenta pe care (te faci ca) n-o vezi e ca protestele BLM au fost cauzate de politistii care au omorit oameni nevinovati sau cu vina presupusa, care nu s-au legitimat sau au incercat sa fuga, nu oameni prinsi in flagrant cum a fost cazul acelei nefericite.
   E adevarat ca ar fi trebuit sa traga focuri de avertisment insa asta e America obsedata de arme, se trage in plin fara discutie.
   • Like 2
  • @ Arthur Chivulescu
   Femeia aceea a fost omorata pentru ca a intrat in Capitoliu. A fost o reactie a aparatorilor Capitoliului...care pana la urma era prea putini si au fost coplesiti de insurectionisti care, culmea, erau inarmati !!! Da, vad ca se cauta toate caile posibile sa se provoace razboi civil in SUA unde diversitatea populatiei este marcata si de procentul urias de negri si discrepantele intre bogati si saraci sunt imense, paturi uriase de oameni fiind lasati in parasire de guvern, ca sunt buni de consumat droguri si marfuri de categorie joasa. Rusii fac toate eforturile in acest sens al divizarii Americii. Trump e calul lor troian.
   • Like 0
  • @ Arthur Chivulescu
   Artur Chivulescu,ma intreb,ce se intampla daca femeia veteran era de alta culoare a pielii?
   • Like 0
 • Iar elucubreaza fanfaronul “ stie-tot” CTP.Ii place sa faca din tintar armasar doar pentru ca nu-l are pe Trump la ficati.Daca aceleasi imagini de la Capitoliu ar fi fost transmise de la Minsk,CTP ar fi jubilat ca “ are loc o actiune democratica” si”poporul vorbeste si are intotdeauna dreptate”,” tirania clasei politice si dictatoriale primeste o lectie de la popor”,etc.Pentru ca numai in Belarus exista popor nemultumiktde clasa politica,nu-i asa?In America,Franta,,UK sau Romania ,poporul e extaziat de performantele establishment-ului politic si-i aproba din suflet in tot ce fac.Daca o insurectie populara reuseste,e numita revolutie,daca esueaza,e numita coup d’etat.Istoria omenirii a fost presarata de revolutii,revolutii care-au schimbat strucurile sociale,economice si politice.Absolut toate au fosta violente,nimeni nu se da dus de la conducere si renunta la privilegii de buna voie.Sa-i amintim CTP-ului ca,la Revolutia Franceza,Parisul era impinzit de ghilotine.Ala a ramas simbolul acelei revolutii,de participanti nu-si mai aminteste nimeni.
  • Like 5
  • @ antonioro
   Filbert check icon
   Aha, tu-l ai pe trump la ficat. Treaba ta, ficatul tau.
   Ma intreb de ce acum 4 ani suporterii trumpiti n-au luat cu asalt Capitoliul, era atunci clasa politica mai buna ca acum, dupa 4 ani 'gloriosi' cu 'marele conducator' la cirma?!
   • Like 6
  • @ antonioro
   Ce legatura are Minsk-ul, capitala unei tari nefericite conduse de vreun sfert de secol de un Ceuasescu, cu Staele Unite? Tu ai trait sub Ceausescu, stii cum era? In America te-ai dus, stii cum este? Stii sa faci diferenta?
   • Like 6
  • @ antonioro
   Se vede ca nu stii sensul verbului ,,a elucubra,, atribuindu-i o conotatie eminamente negativa. Ti s-a parut ca vei rupe gura targului , insa amice spre dezamagirea ta primul sens al acestui verb este ,, a elabora cu truda,, . In rest faci un ,, ghiveci,, amestecand lucruri si fapte care nu au legatura intre ele , iar alaturarea acestora se potrivesc ,, ca nuca in perete,,. Nu te mai obosi sa explici ca stiai sensul verbului ca nu tine. Sa fii sanatos si vesel !
   • Like 3
  • @ antonioro
   Vad ca sunt multi trolli pro-rusi aici, carora nu le convine ca nu i-a reusit lui Putin chestia cu calul troian numit Trump, aranjat de ei sa distruga democratia Americii.
   • Like 2
 • profun check icon
  De povestit, ce putem spune, povestiți cu mult har. Ce ... vreți.

  Ce vreți să pară revelație, p a r e revelație. Ce vreți să pară analiză rațională, p a r e analiză rațională. Ce vreți să pară indignare, p a r e indignare ... sinceră.

  Acestea fiind zise și deoarece pe dvs. nu v-a făcut Partidul ziarist din cazangiu, mi-aș dori să ne spuneți și ceva, care să pară sincer despre întâmplări mai apropiate decât prima mineriadă și mai asemănătoare simbolistic cu poza din fața Capitoliului.

  Care este marea diferență între ridicarea unui ștreang gol în fața Capitoliului și demonstrarea luni în șir cu spânzurători în Piața Victoriei de care atârnau momâile celor din „ciuma roșie” care nu pierduseră ci ... tocmai câștigaseră categoric alegerile parlamentare. V-ați exprimat revolta pentru acele fapte sau poate aveți o justificare pentru ele!?

  Așa ca să ne alegem și noi, ăștia de rând din România cu o învățătură utilă, de la un intelectual, căruia revoluția ce-o amintiți i-a pus la dispoziție din prima zi fosta redacție a ziarului PCR.
  • Like 5
  • @ profun
   corne check icon
   imbecilul are mereu dreptate. chiar dat jos din caruta, gaseste mereu cate ceva de care sa se apuce si sa o scuture. de ce face asta? pentru ca imbecilul e miop, pentru el nu exista detalii, el priveste totul de sus, de la inaltimea autoproclamatei inteligente si nu vede decat volume mari in miscare, care se muleaza perfect pe prejudecatile lui iubitoare de lucruri vagi.
   imbecilul mai are atletica abilitate a sariturii in inaltime: nu o sa-l vezi atacand pe unul de aceeasi teapa. in mod bizar, el se simte brusc superior cand da cu nasul in fermoarul cuiva. imbecilul nu are niciodata nedumeriri, nici intrebari; convins ca intelege totul din prima, nu cunoaste decat calea atacului.

   - "De povestit, ce putem spune, povestiți cu mult har. Ce ... vreți.""
   ce ar trebui sa povesteasca CTP-ul, ceva ce nu vrea? matale ai scris acum ceva ce nu voiai sa scrii, te-a luat dusul si te-a bagat in canalizare unde te-au amenintat sobolanii cu violul si nu ai mai avut incotro? sau poate ar trebui sa scrie doar ce vrea fiece imbecil cu acces la internet?

   - "Ce vreți să pară revelație, p a r e revelație. Ce vreți să pară analiză rațională, p a r e... "
   chestiunile serioase nu sunt niciodata ceea ce "par", pentru ca "parutul" nu este un instrument de cercetare in nici un domeniu, altul decat multimea strachinilor in care calca, cu voiosie, imbecilul. oamenii mari, monser, folosesc argumente, de aceea, ceea ce matale "ti se pare", altii accepta ca fiind rational.

   -"Care este marea diferență între ridicarea unui ștreang gol în fața Capitoliului și demonstrarea luni în șir cu spânzurători în Piața Victoriei de care atârnau momâile celor din „ciuma roșie” care nu pierduseră ci ... tocmai câștigaseră categoric alegerile parlamentare."

   diferenta nu trebuie facuta intre spanzuratori, istetila, ci intre situatii. asadar, la capitoliu vorbim despre o masa de protestatari care: a. au patruns ILEGAL si PERICULOS in interiorul unei institutii a statului, intr-un moment crucial; cei din piata victoriei nu au facut asta. si unii si altii aveau dreptul LEGAL de a protesta pasnic. b. gestul americanilor a dus la moartea a 5 cetateni (ca si gestul minerilor de la noi); in piata victoriei nu a murit nimeni c. la capitoliu a fost un protest violent incurajat in mod direct si explicit de un personaj care a pierdut puterea politica in mod evident, dupa o procedura corecta (trump a pierdut si la votul popular si la votul electoral; toate acuzatiile de frauda electorala au fost respinse ca fiind lipsite de temei de multiple instante americane; procurorul federal, el insusi un apropiat al lui trump, a declarat ca nu exista dovezi pentru astfel de acuzatii, dupa care si a inaintat demisia; trump a fost inregistrat in timp ce ii cerea unui oficial din georgia sa "ii faca rost de voturi" pentru a rasturna situatia; in cele din urma, vicepresedintele lui, mike pence, a refuzat sa conteste rezultatul votului din lipsa de motive cat si din dorinta de a nu murdari inca si mai rau numele unei natiuni care a stiut ocroti sistemul democratic atata amar de ani), in piata victoriei nu contesta nimeni vreun vot electoral, sau ceva lipsit de orice motivatie, ci era o reactie populara la un set de masuri antidemocratice ale puterii RECUNOSCUTE de opozanti (de vreme ce acestia nu au spart usile parlamentului cand psd-ul a preluat puterea, atentie, MOMENTUL intra in definirea diferentei clamate de matale!), masuri catalogate astfel si de forurile politice ale uniunii europene. asadar, nu, protestatarii din victoriei NU ALEGERILE "tocmai castigate" le contestau, ci un sir de ordonante si legi mizerabile, incepand cu ordonata 13! dar cum spuneam, imbecilul nu tine seama de detalii,

   - "V-ați exprimat revolta pentru acele fapte sau poate aveți o justificare pentru ele!?
   "
   de ce sa-si exprime CTP sau oricine altcineva revolta (!!!) pentru un protest pasnic, sau ce justificare mai trebuie pentru un astfel de act? matale ai iesit sa faci tumbe pe aici cand s-au adunat multimile ALBE la tricou aduse de dragnea sa l sustina
   ?
   stimate tovaras, mitingurile pasnice sunt un instrument al democratiei, fac parte din ea. dar detaliile sunt importante. pentru ca nu e deloc acelasi lucru sa iesi in strada -dus cu autocarul, la comanda, pentru a sustine ...pe cineva care a fost in mare majoritate investit cu sustinere la vot (!) (stii, istetila, in tarile democratice OPOZITIA organizeaza proteste, "protestele" simpatizantilor puterii se numesc fie "obedienta", fie "pupat in fund", fie sunt apanajul popoarelor cu majoritate confuza ). asadar, exista o diferenta si intre suporterul infocat care iese in strada doar pentru ca "io tin cu iliescu sa stiu bini ca sh mor! " si cetateanul responsabil, care iese pentru o cauza clar definita, cu o motivatie argumentata.

   in concluzie, stimate tovaras, puteti alege sa nu-i mai legitimati "ifosele" lui CTP pe aici, e oarecum ciudat ca va lasati atras de ceva ce va deranjeaza profund.
   • Like 6
  • @ corne
   Paul check icon
   Ai un like de la mine, însă sa stii ca e probabil ca imbecilul sa fie prea imbecil ca sa-și dea seama, chiar si când i se spune ca e imbecil.

   Oricum pentru mulți e reconfortant sa vezi ca imbecilului i se spune direct ca e imbecil. Chiar și imbecilul ar trebui sa fie bucuros ca e numit direct imbecil, ca așa are o șansa sa evolueze și sa își depășească aceasta condiție de imbecil - vorba aia primul pas spre rezolvarea unei probleme este sa stii de existența ei.
   • Like 6
  • @ profun
   Va faceti ca nu stiti ca cei din Piata Victoriei luptau impotriva MAFIEI PSD? Impotriva mutilarii justitiei in favoarea mafiotilor??? Dupa 30 de ani de JAF al Romaniei de catre aceasta mafie, vi se pare ca nu aveau dreptul acei oameni sa protesteze?!!! Da, tocmai castigasera alegerile, datorita manipularii maselor neinstruite! Posturile TV ale mafiei le-au bagat in cap ca ei erau heruvimi nevinovati...Haideti, nu va mai faceti ca nu stiti ! Programul PSD de guvernare cu care au castigat alegerile era minunat, dar PSD s-a pus pe mutilat legile justitiei si pe hulit Uniunea Europeana, nu pe guvernat corect si eficient cum ii pacalisera pe sustinatorii lor!!!
   • Like 1
  • @ corne
   Pai daca e trol...el nu stie decat sa atace ce-i spun stapanii lui.
   • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult