Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În țara în care orice mărunt slujbaș e trufaș noblețea adevărată umblă la pas

regele Charles in Romania

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

Nu sunt monarhistă. Republica mi se pare o formă de guvernare mai simbiotică cu vremurile pe care le trăim. Așa simt...

Sceptru, uns rege în numele Domnului, calești, plecăciuni - toate sunt ale unei lumi apuse.

Și totuși când l-am văzut pe regele Charles mergând la pas alături de oameni, gustând din mâncăruri specifice locului, zâmbind cald, în țara în care orice mărunt slujbaș la stat este trufaș, am devenit un pic monarhistă.

Regele Charles era măreț în modestia lui. Era nobil, purtându-se atât de cald. Dacă la toate astea mai adaug că mi-a lăudat frumusețea țării, pe care spune că o iubește, că îi face renume bun în lume, nu am cum să nu devin măcar puțin monarhistă.

M-am îndrăgostit de măreția modestiei și de căldura nobleței adevărate!

...

Pornind de la imaginea regelui modest, care poartă în spate un regat, amprenta a sute de ani de domnie și sângele a zeci de oameni, care au condus un imperiu pusă față în față cu al nostru „domn” ales de noi pe câțiva ani, dar în care s-a umflat orezul de zici că se trage direct din nibelungi am făcut un exercițiu de imaginație. Mi-am imaginat că președintele nostru le vorbea cam așa profesorilor, în loc să îi certe:

...S-au făcut eforturi să se adauge ceva la salarii. Atât s-a putut în vremurile acestea grele. Sunt și eu profesor. Soția mea la fel. Inima noastră e alături de voi, pentru că vă înțelegem cel mai bine durerile, munca și dăruirea. Vă rog să vă întoarceți la clase! Gândiți-vă la elevi! Hai să punem elevii și viitorul lor pe primul loc, așa cum le stă bine unor profesori! Vă înțeleg, sunt solidar, dar interesul suprem al unui profesor e ...elevul!...

...

Dacă vorbea așa, oare mai era azi grevă!? Eu zic că nu! Cu câteva cuvinte răstite, reci și dojenitoare a inflamat totul.

...

Și aș zice ceva și despre cerințele profesorilor. Cer mărire de salarii și respect.

Mărirea de salarii o meritați și poate să v-o dea guvernul, dar respectul nu. Nu e ceva ce se cere, ci se câștigă zi de zi, prin muncă asiduă, prin fapte demne, printr-o anumită atitudine. De aceea avem profesori și Profesori. Fiecare își construiește o imagine și câștigă atât respect cât merită.

Ca să nu lungesc mult vorba, spun să vă uitați la regele Charles. Îl respectă până și cei care nu sunt monarhiști. Ceva din el, din comportamentul lui, îți impune asta. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Noe check icon
    Felicitări!
    • Like 0
  • Daca slujbasii statului sunt acolo pentru a servi intereselor lor si nu ca sa ne serveasca pe noi este si din cauza ca le'am permis. Pentru cà gradul de suportabilitate si de masochism al românului este nepermis de mare. Pentru cà e mai usor sa ridicàm din umeri si sà spunem "asta e, n'avem ce face", decât sà mergem sà cerem, sà ne reclamàm drepturile, sà sesizàm unde trebuie si sa'i hàrtuim, asa cum ar face orice cetàtean normal, mai ales contribuabil fiind, într'o tarà normalà. Pentru cà din pàcate, în fiecare dintre noi fatalitatea si resemnarea sunt mai puternice si sufocà pâlpâirea care ar trebui sà aprindà flacàra unei constiinte civice capabilà sà punà lucrurile în miscare si sà transforme societatea.
    • Like 4
    • @ KapetanMavromati
      ove check icon
      Like la puterea a zecea.
      • Like 0
  • Foarte corect articolul și foarte frumos scris, ca de obicei. Felicitări!
    Această noblețe a Regelui Charles al III-lea e specifică celor din familiile regale. Indiferent de propria fire, cei din familiile regale au primit o educație în acest fel, deși nu toți prinții / regii au aceeași prezență. Dar de exemplu Regele nostru Mihai era la fel de nobil în atitudine.
    Ai noștri conducători (mai mult ștabi cocalari) vor și ei admirația publică, dar nu pot înțelege că mai mult este admirat un om modest și simplu, cu o atitudine nobilă și respectuosă cu oricine, decât ei care sunt și se poartă ca niște ghiolbani. N-au înțeles ei (încă) mecanismul ăsta: dacă oferi respect vei primi respect. Dacă oferi dispreț și aroganță vei primi dispreț și furie.
    • Like 3
  • Nume check icon
    Vor mai trece multe generatii in Romania pana cand un angajat la institutiilor de stat, politician sau persoane publice vor intelege ca ei au ajuns acolo ca sa serveasca interesele tututor cetatenilor si nu interesele lor. Iar un cotet de Q7, o casoaie cumparata cu bani din spaga, haine primite gratis, chiolhanurile cu munti de bautura si gratare nu iti vor transforma deloc culoarea sangelui din rosu in albastru.
    • Like 4
    • @ Nume
      Dar avem si noi "omologul". Doamne ce diferenta? Cine permite asemenea erezie? Asta ne este viitorul? Ciolaci, tudosi, badalai, sosoci si cioabe. Si lista nu e inchisa!
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult