Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Domnul Trandafir al generației mele venea în fiecare zi la școală cu o geantă plină de cărți

Copii citind

Foto: Profimedia Images

Recent, de Ziua Națională a Lecturii, internetul a fost inundat de poze din școli cu elevi cu cărți în mână. Textele ce însoțeau pozele erau invariabil: Copiii iubesc lectura! La noi în școală se citește! Cărțile - cel mai bun prieten!

Poze bune, texte bune. Dar cititul unde e!? 

...

Și iar îmi amintesc de Domnul Trandafir al generației mele - profesorul de română Radu Mihai din Fălticeni - care venea cu o geantă uriașă de cărți în fiecare zi la școală, care îmi răspundea la fiecare întrebare. La cele mai multe întrebări, în loc de răspuns, îmi punea în mână o carte și îmi cerea ferm: Citește asta! O să găsești răspunsul în ea!

Termina un exercițiu la gramatică, se uita la ceas. Spunea repezit: Mai sunt două minute. Repede, repede încă un exercițiu!

Era moda atunci să înveți comentarii pe de rost pentru examene. Domnul profesor ne învăța să le facem noi, să analizăm textul, să găsim în el caracteristicile genului literar, căruia îi aparține. Îmi amintesc când ne-a predat metafora. A scris pe tablă o comparație. A anulat comparația și a rămas metafora. Era ceva de genul: „Cerul este ca de foc”. A tăiat cuvântul „ca” și a rămas „Cerul e de foc”... Și gata! Am înțeles metafora!

La ore făceam analize pe text pentru a găsi figuri de stil sau imagini artistice!

Nu descopeream că e o personificare niciunul dintre elevi. Dumnealui nu ne dădea mură în gură. Punea zeci de întrebări ajutătoare până când găseam singuri răspunsul. Parcă îl aud: Codru poate vorbi!? Are gură!? Știe cuvinte!?

Ce minunat a fost când ne-a predat hiperbola și ne-a exemplificat-o cu versurile lui George Coșbuc din „Pașa Hassan”:

„Sălbaticul vodă e-n zale şi-n fier

Şi zalele-i zuruie crunte,

Gigantică poart-o cupolă pe frunte,

Şi vorba-i e tunet, răsufletul ger,

Iar barda din stânga-i ajunge la cer,

Şi vodă-i un munte.”

...

Ce lecție de neuitat ar fi făcut, dragul meu fost profesor, de Ziua Lecturii! Deși, dacă mă gândesc mai bine, pentru el fiecare zi la catedră, era o zi a lecturii, o zi închinată meseriei de dascăl și limbii române...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Ce lectură să îndrăgească elevii când citesc numai istorii cu violuri, lovituri în cap cu baltagul, morminte de plumb și alte bazaconii? Asta nu-i literatură pentru copii și tineri. Cât de interesat e un adolescent de unul cu capul despicat și o cetățeancă violată sub un copac sau pe câmp? Nu mai vorbesc de păsăreasca pe care trebuie să o înveți, cu metatexte mtetatextuate și alte bălării. Alea pe care le toceam și noi de zor. Cum să nu arunce cartea cât colo?
    =====================================
    RECOMANDARE> Pedagogica, blog dedicat educației

    https://pedagogicamagazin.blogspot.com/
    • Like 0
  • Din păcate în versul "Iar barba din stânga-i ajunge la cer", s-a strecurat o eroare de redactare: în loc de "barba" trebuie scris "barda".
    • Like 0
  • storo check icon
    ...din pacate tot mai multi angajati la catedra si tot mai putini dascali....cred ca tocmai aici este secretul acestei profesii: sa stii cum sa te cobori la mintea celui din fata ta si sa-i explici pe limba lui stiinta din capul tau.... Valabil la orice nivel, de la clasele primare pina in universitati...
    • Like 0
    • @ storo
      Valentin check icon
      Dascăli sunt destui, dar sunt nevoiți să-și spargă capetele cu o programă venită de la centru. N-aveți idee cât boscorodesc prin cancelarii, când citesc o programă cu erori ori un manual complet lipsit de logică. Să amintim că uneori singurul atu al acestor autori e că ocupă o funcție? N-aveți idee ce tremură un profesor obișnuit în fața cuiva venit de la centru. Ca în comunism.
      =====================================
      RECOMANDARE> Pedagogica, blog dedicat educației

      https://pedagogicamagazin.blogspot.com/
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon