Foto: Profimedia Images
Recent, de Ziua Națională a Lecturii, internetul a fost inundat de poze din școli cu elevi cu cărți în mână. Textele ce însoțeau pozele erau invariabil: Copiii iubesc lectura! La noi în școală se citește! Cărțile - cel mai bun prieten!
Poze bune, texte bune. Dar cititul unde e!?
...
Și iar îmi amintesc de Domnul Trandafir al generației mele - profesorul de română Radu Mihai din Fălticeni - care venea cu o geantă uriașă de cărți în fiecare zi la școală, care îmi răspundea la fiecare întrebare. La cele mai multe întrebări, în loc de răspuns, îmi punea în mână o carte și îmi cerea ferm: Citește asta! O să găsești răspunsul în ea!
Termina un exercițiu la gramatică, se uita la ceas. Spunea repezit: Mai sunt două minute. Repede, repede încă un exercițiu!
Era moda atunci să înveți comentarii pe de rost pentru examene. Domnul profesor ne învăța să le facem noi, să analizăm textul, să găsim în el caracteristicile genului literar, căruia îi aparține. Îmi amintesc când ne-a predat metafora. A scris pe tablă o comparație. A anulat comparația și a rămas metafora. Era ceva de genul: „Cerul este ca de foc”. A tăiat cuvântul „ca” și a rămas „Cerul e de foc”... Și gata! Am înțeles metafora!
La ore făceam analize pe text pentru a găsi figuri de stil sau imagini artistice!
Nu descopeream că e o personificare niciunul dintre elevi. Dumnealui nu ne dădea mură în gură. Punea zeci de întrebări ajutătoare până când găseam singuri răspunsul. Parcă îl aud: Codru poate vorbi!? Are gură!? Știe cuvinte!?
Ce minunat a fost când ne-a predat hiperbola și ne-a exemplificat-o cu versurile lui George Coșbuc din „Pașa Hassan”:
„Sălbaticul vodă e-n zale şi-n fier
Şi zalele-i zuruie crunte,
Gigantică poart-o cupolă pe frunte,
Şi vorba-i e tunet, răsufletul ger,
Iar barda din stânga-i ajunge la cer,
Şi vodă-i un munte.”
...
Ce lecție de neuitat ar fi făcut, dragul meu fost profesor, de Ziua Lecturii! Deși, dacă mă gândesc mai bine, pentru el fiecare zi la catedră, era o zi a lecturii, o zi închinată meseriei de dascăl și limbii române...
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
=====================================
RECOMANDARE> Pedagogica, blog dedicat educației
https://pedagogicamagazin.blogspot.com/
=====================================
RECOMANDARE> Pedagogica, blog dedicat educației
https://pedagogicamagazin.blogspot.com/