Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În timp ce instituțiile statului român stau relaxate în mijlocul războiului hibrid, semnalul de îngrijorare al SUA e vizibil de pe Lună

Anthony Blinken

Foto: Profimedia

Trecem printr-o perioadă de hipnoză totală care a cuprins o parte importantă a românilor. Căci încă auzim astăzi, la o zi după ce Iohannis a desecretizat rapoartele serviciilor de informații care arată în clar implicarea Rusiei în turul 1 al alegerilor prezidențiale din România, că nu e așa mare problemă. Noi ne descurcăm și cu Rusia la porți! Ați văzut ce mesaje frumoase primim din partea Rusiei în ultima vreme! Pentru unii dintre români, Rusia nu e vreo sperietoare. Poate s-ar gândi de două ori dacă ar citi planul de țară al lui Georgescu, care prevede că mănânci cât produci, și numai produse vegane, pe care tu le-ai sădit și le-ai udat. 

Poate s-ar gândi de două ori dacă ar ști că planul Georgescu e să plece din țară companiile care acum susțin salariile a milioane de români, să naționalizeze băncile și să închidă supermarketurile și mall-urile, ca să nu mai prefere copilul șaorma cu de toate unei porții sănătoase de sarmale vegane. Dar nu le spune nimeni toate astea. Jurnaliștii le spun de Rusia și ei sunt plictisiți de subiect. Ce așa mare chestie să te întorci în comunism? Toată lumea știe că înainte era mai bine! Mai ales cei care abia se nășteau la începutul anilor 90.

Dar nu e doar despre o parte a societății. Să știți că și instituțiile statului român par la fel de relaxate. Au desecretizat rapoartele serviciilor de informații cu trei zile înainte de alegeri, Parchetul s-a sesizat a doua zi, că procurorii nu citesc știrile după program, judecătorii CCR par destul de mulțumiți cu ideea că n-au anulat turul 1 al alegerilor, deși aveau rapoartele la dispoziție. La noi e un război hibrid relaxat. Nu ne mișcă pe toți odată și, uneori, nici separat idei din astea ciudate cum că nu-i normal în niciun fel să știi că alegerile din țara ta au avut rezultat influențat de un sistem de propagandă și de o armată de boți și troli plătiți bine de oameni dubioși, conectați la Rusia.

În schimb, sunt niște oameni care nu par atât de relaxați ca unii dintre noi și nici ca unii din instituțiile noastre. Unul dintre ei e secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken care a declarat în cadrul sesiunii plenare a reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE, că România a identificat o operațiune extinsă și bine finanțată, orchestrată de Rusia, pentru a influența recentele alegeri prezidențiale, câștigate surprinzător de Călin Georgescu. Semnalul de îngrijorare e evident și de pe Lună. Și el se adaugă unei remarci făcute noaptea trecută de Departamentul de Stat al SUA, care sublinia faptul că ar trebui investigate totuși informațiile care indică implicarea unui actor statal în fraudarea alegerilor din România. 

Am devenit subiect de dezbatere internațională, pe bună dreptate, căci numai o țară cu probleme putea să vadă ceva rezonabil într-un personaj care afirmă că sate întregi din România sunt pline de oameni cu un singur rinichi. Am devenit subiect de dezbatere internațională pentru că țara noastră e în acest moment spațiul de desfășurare al unui experiment fără precedent. Unul care ne poate deturna pentru totdeauna de la drumul european și de la lumea civilizată, până la urmă.

Dar, așa cum spuneam, unii par liniștiți. Alții par împăcați. Mai ales cei din instituțiile statului. Par să nu dorească să supere pe nimeni, și în niciun caz pe domnul Georgescu, care umblă cu legionarii fioroși după el. Lumea civilizată se uită cu îngrijorare spre noi. Și probabil multora dintre locuitorii lumii civilizate le pare rău pentru noi. Căci e trist ca după 35 de ani în care am avut acces la informație, cultură, produse de brand, multinaționale, libertate de circulație să le pierdem pe toate de dragul unui moment în care nu gândim limpede. E posibil să ieșim din asta cu fruntea sus, dacă începem să ne deșteptăm și noi, așa cum spune imnul. Sau nu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..bine, Blinken e democrat, dar după ce Trump a câștigat alegerile, manipulând feroce (alături de Elon Musk) pe Twitter (X), mă gândeam că americanii vor lua o pauză din a da lecții de democrație lumii întregi..

    Pe mine mă îngrijorează declarația fostului său consilier pe probleme de securitate, John Bolton, care spune că amenințările lui Trump cu retragerea din NATO, ar trebui luate în serios..

    Și mă mai îngrijorează faptul că dl.Georgescu susține că este mare fan al lui Trump și al pragmatismului său (cu tot ceea ce implică asta..)
    • Like 0
  • Francisc check icon
    Cu două zile înainte de a ne alege un nou președinte pentru următorul „cincinal” ne aflăm într-o situație ingrată, doamnă Dumitrescu. După 35 de ani în care am tot ales răul mai mic am ajuns în situația să nu mai știm ce e răul. Balanța cu care îl „cântărim” s-a decalibrat așa de tare încât criminalii trecutului au devenit eroii prezentului...

    Dincolo de toată propaganda revărsată peste noi în ultimele două săptămâni, rămâne o certitudine: duminică suntem chemați să ne alegem noul prezident. Putem dansa vals sau kazacioc...

    E vremea să nu ne mai acuzăm unii pe alții de prostie și să constatăm că am fost orbiți fără să ne dăm seama de „lumina de la Răsărit”. Domnul Călin Georgescu e „lanterna”.

    Dacă tot e să dansăm după muzica instrumentiștilor, eu prefer jazz-ul...

    Ca să nu aleg ca fraierul, am ascultat cu băgare de seamă interviurile domnului Călin. Ce-am auzit? O înșiruire de cuvinte „mari” (precum patriotism, popor, suveranitate, demnitate) alăturate unor idioțenii spuse cu emfază (hrană, apă, energie) și repetate la nesfârșit.

    Elena Lasconi nu e maica Tereza, dar o prefer oricând în fața acestui Georgescu ce se crede Jesus...

    Fac acest comentariu cu scopul de a „promova” câteva rime scrise în urmă cu 30 de ani. Nu-i așa că sunt valabile și astăzi?

    PREA REPEDE UITARĂM...

    Ce repede uitarăm vremea când nopţi întregi stăteam la rând
    Pentru o palmă de slănină sau pentru bietul kil de lapte
    De gerul iernii friguroase dar şi de frică tremurând
    Tăcuţi și blestemând în gând
    Scârboasa comunistă noapte...

    Prea repede uitarăm jertfa nevinovaţilor copii
    Ce pentru libertatea noastră degeaba-n stradă au murit...
    Căci astăzi nesiliţi de nimeni, zâmbind, noi construim consensul
    Între minciuni şi adevăruri,
    Între călău şi osândit...

    P.S.: Acest comentariu nu e adresat tiktokiștilor, ci „colegilor” de generație. Mai am de trăit un an până la pensionarea anticipată. Să vezi atunci comentarii cu Georgescu președinte și Simion premier...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult