Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În timp ce peste un milion de angajați din sectorul privat și-au pierdut locul de muncă, salariile bugetarilor au crescut cu peste 2 milarde de lei

politician - costum - Foto MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Politicienii din România ar face orice să câștige alegerile. Nu contează că deciziile lor duc țara în șanț.  Nu contează că peste un milion de angajați din sectorul privat și-au pierdut locul de muncă în ultimele 4 luni.

Ce fac politicienii din România? Incredibil, anul acesta salariile din sectorul bugetar au crescut cu 2,4 miliarde lei față de anul trecut. ( vezi aici situatia cheltuielilor cu salariile).

Nu contează că zeci de mii de firme sunt pe punctul să se închidă.

Politicienii anunță că ajută mediul privat și că IMM Invest este un succes răsunător. Ei spun că la 31 iunie 7.000 de firme au primit credite. Dar Curtea de Conturi contrazice aceste informații. În raportul emis de Curtea de Conturi la 31 iunie se spune că doar 1.000 de firme au primit credite din cele 80.000 care au solicitat.

Tot ce contează pentru ei este să ajungă la data alegerilor. Ce se întâmplă cu românii după alegeri? Ah ... nici nu contează pentru ei.

Când toate țările din lume vorbesc că este cea mai mare criză economică din ultimii 100 de ani, politicienii noștri se întrec în promisiuni electorale.

Veniturile statului scad abrupt, dar ei promit creșteri de salarii și pensii.

Oameni buni, așa ceva nu este posibil.

Orice om cu „minte la cap” știe că nu poate să cheltuiască mai mult atunci când veniturile sale scad.

Au mai încercat politicienii dintr-o țară să facă acest lucru. Țara se numește Grecia Iar politicienii au băgat Grecia în faliment. Nu au mai fost bani să se plătească salariile și pensiile. Nimeni nu mai împrumută Grecia în perioada 2008-2012.

Din punct de vedere economic, România este în situația Greciei din 2008.

Vor urma 5-10 ani foarte dificili (poate chiar mai mulți).

Cele mai importante date macroeconomice

România are cel mai mare deficit din UE, 4,3% la sfârșitul anului 2019. Nicio altă țară nu a depășit 2,8%. Mulțumită politicienilor inconștienti, după creșterea pensiilor și salariilor de la stat vom ajunge la 8% în acest an.

Grecia avea cel mai mare deficit din UE în 2008.

România plătește cea mai mare dobândă la împrumuturi dintre țările UE (4%). Nicio altă țară nu plăteste mai mult de 2.2%.

Grecia plătea cea mai mare dobândă din UE în 2008. În 2008, în Grecia salariul mediu de la stat era mai mare decât la privat.

Cum este cazul României de acum.

Grecia nu și-a revenit economic după 12 ani.

Înainte de apariția valurilor tsunami oceanul se retrage sute de metri. Observ că foarte mulți oameni sunt inconștienți și se plimbă pe malul oceanului, pentru a se bucura de priveliște.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Colapsul este iminent in timp ce inconstienta generalizata triumfa. Asteptam scanteia*probabil o tulburare climatica majora) dupa care vom trai live cele descrise de Duiliu Zamfirescu in Tanase Scatiu.
  • Like 0
 • Nu suntem chiar în situația Greciei deși există asemănări și am să exemplific:

  1.Datoria publică a României e undeva la 50 % din PIB față de Grecia în 2008 cca 250 % DIN PIB
  2. Grecia face parte din zona EURO și i-a fost dificil dacă nu imposibil să devalorizeze moneda pentru a echilibra balanța comercială.
  3. Salariul în Grecia de 3 ori mai mare ca în România (2008).
  Problema principală nu e reprezentată de salariile bugetarilor ( oricum cele mai mici din UE), ci mai degrabă deficitele cronice ( comercial, de cont curent , valutar și bugetar)
  "Nu contează că zeci de mii de firme sunt pe punctul să se închidă." citez aproximativ din articol, păi ce treabă au bugetarii din sănătate , învățământ sau ordine publică cu firmele care sunt pe punctul să se închidă din cauze economice sau de piață? Sănătatea , învățământul sau ordinea publică trebuie să funcționeze la fel și fără miile alea de firme care se închid. Așa funcționează economia de piață ,( în perioade de creștere se înființează firme iar în perioade de criză se inchid) dar la noi se pune problema cu capra vecinului și ca să duc raționamentul până la capăt pot să spun că atunci când e boom economic și antreprenorii respectivelor mii de firme își schimbă bolizii de lux , își mai ridică un etaj la vilă sau postează din Maldive și Bali , bugetarii din respectivele domenii rămân tot cu salariile alea cele mai mici din UE și își fac concediile tot la ștrand în Crângași, deci pe undeva se compensează dar la noi se pune problema solidarității numai în perioadele de criză nu și cele de boom economic la fel mulți ar dori să se privatizeze profiturile și să se naționalizeze pierderile.
  • Like 0
 • Din pacate se porneste din start de la o premisa falsa. De unde pana unde informatia ca 1 milion de romani si-au pierdut locul de munca? Va spun eu de unde, dintr-un articol prost scris si prost interpretat din Ziarul Financiar, care vorbea de 875.000 de contracte intrerupte, fara sa mentioneze si cate contracte au fost nou incheiate sau fara a mentiona ca e NORMAL sa se inchida sute de mii de contracte in ORICE perioada de 4 luni a oricarui an (pentru ca lumea isi schimba locul de munca, exista contracte pe perioada determinata, exista sezonieri, etc). Daca nu ma credeti, cautati statistica cu cate contracte se inchid in mod NORMAL in 4 luni cand economia "duduie" (de exemplu in 2018-2019).

  Mergeti pe site-ul Ministerului muncii la date statistice si comparati numarul de angajati din la inceputul anului cu cel de la sfarsitul lui iulie si aratati-ne si noua unde sunt alea un milion de contracte de munca care nu mai exista. O sa aveti o mare surpriza, la 31 iulie erau 5.576.408 de contracte, iar la inceputul anului o sa descoperiti ca erau un pic peste 5.520.000 (daca cautati in istoric). Mergeti in datele de somaj sa vedeti unde sunt aia un milion de someri ... din nou, surpriza, nu exista. Poate ca intentia articolului este buna, dar daca pornesti din start de la o teza falsa, deja e mult prea usor de contestat.
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  România nu a fost și nu e în situația Greciei: când a lovit criza, Grecia era pe cai mari, exces de bugetari, control nada. Însă ceea ce a făcut ca Grecia să fie lovită în așa hal, este lipsa monedei pe care poti s-o ajustezi. Grecia are euro. România, prin mecanisme de devalorizare a leului a putut face oarecum față, chiar după furăciunile fără număr și limite a PDL= Băsescu și amicii. Bine, sper să nu se ajungă la o situație asemănătoare,...
  Toate țările au declin economic oficial. Nu numai România e în situația asta.
  Prin politicienii din România înțelegeți evident, partidul de guvernământ. Nu știu cum stă în realitate treaba cu IMM Invest, se prea poate să fie așa.
  Dacă PNL își face reclamă, ce să mai spun de ceilalți? Psd și aliații mă umplu oricum de scârbă. Iar partidele in care lumea și-a pus speranțele lansează candidați pe bandă rulantă iar chestiunea cea mai gravă actualmente parcă nici n-ar exista!
  Eu spun așa: partidele care se îngrijesc acum doar ce campanie să mai facă și cu cât fard să-și mai cosmetizeze platformele și promisiunile electorale, ignorând că țara e in criză sanitară în primul rând, care nu vin cu idei și propuneri, care nu se pun în slujba OMULUI, ei bine, din punctul meu de vedere, sunt deja moarte. Acum e nevoie de un efort comun. Cine dă din colț în colț, eu nu, eu nu, cei care dau cu piatra și vor lauri nemeritați, și care nu fac decât să vândă blana ursului din pădure, nu merită nici respect și nici voturi.
  Și nu în ultimul rând, cum să restructurezi aparatul de stat, cum să tai din porție clienții psd și votanți consecvenți? Cum să treci prin parlament o astfel de lege?
  • Like 0
  • @ Delia MC
   Cu scuze pt. faptul că , poate , vă rețin dar e ceva la care NU vă pricepeți ? Vă observ de multă vreme pe acest site , nu stiu dacă sunt câteva ” mici „ subiecte pe marginea cărora să nu vă dați cu părerea și , de cele mai multe ori , absolut greșit sau stupid....Subiectul de mai sus este clar unul dintre cele pe marginea căruia sunteți în postura de a comenta la modul ” stupid people „...sau poate că sunteți adepta celebrei spuse ” Scrieți băieți , orice dar scrieți ! „...si probabil că veți recunoaste si autorul ei....
   • Like 2
  • @ cristearares
   Delia MC Delia MC check icon
   Domnule, îmi cer sincer scuze că am stricat hegemonia testosteronului la chestii despre care o femeie, după părerea unora, n-ar trebui să îndrăznească să-și dea cu părerea... Trebuie să vă atrag atenția că mi-am restrâns mult temele de interes, și pentru că pe aici bântuie de la o vreme tot felul de ciudați.
   Dacă nu sunteți de acord, v-as ruga sa spuneți punctual unde nu sunteți de acord. Cu argumente. Altfel voi crede că aveți o atitudine misogină, deloc rară la români și se încadrează exact la capitolul pus pumnul în gură, chestie la care trebuie să vă previn, sunt alergică.
   A, și teme de genul le discut și cu persoane masculine ( la mine în casă se discută despre orice, bine, rețetele culinare sunt domeniul meu exclusiv, asta ca să scutesc o eventuală trimitere). Dacă doriți o bibliografie mă tem că nu vă pot pune la dispozitie... A, poate v-a deranjat referirea la anumite partide, ceea ce face intervenția dvs explicabilă dar nu si scuzabilă iar cu asta vă anunț, m-am obisnuit deja.
   • Like 1
  • @ cristearares
   Delia MC Delia MC check icon
   Cri și @cristearares? Au oare ceva în comun? A, da. Orientarea politică. Uf, ce ușurare. Aceeași veche piesă, care devine pe zi ce trece, mai plictisitoare. Un amestec între A( 1, 3) și propaganda de rit nou.. V-aș ruga să
   aveți atâta milă să schimbați placa, altfel murim nu de covid, ci de plictiseală!
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Mă rog, în domeniul sănătăţii e musai, că majoritatea pleacă şi nu ne permitem, mai ales anul acesta...
  • Like 1
 • Cri check icon
  Pentru a respecta adevarul, trebuie mentionat ca nu "politicienii" la modul general au bagat in pamant economia si au marit salariile bugetarilor, ci guvernul PNL, condus de Orban ( in fisa postului ) si de Johannis ( in realitate ).
  Nu politicienii, generic vorbind, au lasat sutele de mii de "lucratori ilegali" ( ca sa fiu elegant in exprimare ) sa navaleasca in Romania din zonele epidemice rosii ale Europei, atunci cand a a inceput criza, raspandind astfel virusul in toata tara.
  Cine i-a impiedicat pe Orban, Johannis et co sa ia masuri inca din februarie, cand cu siguranta Serviciile le-au raportat de dezastrul care vine peste Europa ? La acea data, presedintele nostru drag spunea ca nu va fi nicio problema....
  Nu ca pesedistii ar fi mai breji, dar "meritele" pentru dezastrul economic actual revin liberalo-pedelistilor. E un fapt greu de contestat.
  Faptul ca, la Capitala, un specimen politic profund toxic precum Basescu are 20% in sondaje se datoreaza iarasi tot liberalo-pedelistilor, care nu au fost capabili sa propuna o garnitura credibila de candidati pentru alegerile locale, astfel incat septetul rosu Firea et co, alcatuit din primari de o incompetentza jalnica, are sanse mari sa se re-aleaga.
  • Like 0
 • Nu sunt economist si de aceea daca spun o prostie va rog sa ma corectati. Eu cred ca nu va fi chiar asa de negru viitorul (desi cred ca va fi ceva mai greu in urmatorii 1-2 ani) din mai multe motive: 1.la noi economia se misca dupa cererea din Europa fiindca exportam mare parte din ce producem; 2. Deoarece economia, zicea Guran, este mai mult emotie decat stiinta, sunt sanse sa ramana oamenii relativ optimisti daca nu se inchid multinationalele si atunci va fi mai lina aterizarea economica; 3. Cred ca se va acoperi doar o parte, nu tot, din cresterile nejustificate de salarii de la buget imediat prin inflatie; 3. Eu inca nu gasesc oameni calificati sa angajez. Si acum, la sfarsit as avea o intrebare: care este sansa sa aterizam dur si pentru o lunga perioada de timp peste 5-10 ani csnd automatizarea isi va face loc in economie (la fel de repede ca telefoanele mobile cu touch dups 2000), lucru pentru care nu sm auzot nici un plan guvernamental ?
  • Like 2
  • @ Cosmin YO
   ?
   -Exportăm oameni și visele lor!

   Corecția?!
   purice
   • Like 0
 • Politicienii(probabil Guvernul sau și mai probabil MF) anunța ca programul IMM Invest a dat la 7.000 de firme credite iar Curtea de Conturi contrazice și zice că doar 1000 din 80.000 solicitări. Există vreo explicație? Discrepanța dintre cifre e enormă! Dacă nu știe care e cauza de ce mai scrie? Are idei puține și fixe: comparația dintre România azi și Grecia în 2008. Date statistice putem gasi și noi dar interpretarea lor ”e greu”.
  • Like 1
 • România este în situația Greciei, beneficiind în același timp și de un bonus consistent: trăsăturile psiho-sociale ale românilor, care sunt... ăăă... diferite de cele ale grecilor. Să ne pregătim de impact, zic.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult