Foto MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia
Politicienii din România ar face orice să câștige alegerile. Nu contează că deciziile lor duc țara în șanț. Nu contează că peste un milion de angajați din sectorul privat și-au pierdut locul de muncă în ultimele 4 luni.
Ce fac politicienii din România? Incredibil, anul acesta salariile din sectorul bugetar au crescut cu 2,4 miliarde lei față de anul trecut. ( vezi aici situatia cheltuielilor cu salariile).
Nu contează că zeci de mii de firme sunt pe punctul să se închidă.
Politicienii anunță că ajută mediul privat și că IMM Invest este un succes răsunător. Ei spun că la 31 iunie 7.000 de firme au primit credite. Dar Curtea de Conturi contrazice aceste informații. În raportul emis de Curtea de Conturi la 31 iunie se spune că doar 1.000 de firme au primit credite din cele 80.000 care au solicitat.
Tot ce contează pentru ei este să ajungă la data alegerilor. Ce se întâmplă cu românii după alegeri? Ah ... nici nu contează pentru ei.
Când toate țările din lume vorbesc că este cea mai mare criză economică din ultimii 100 de ani, politicienii noștri se întrec în promisiuni electorale.
Veniturile statului scad abrupt, dar ei promit creșteri de salarii și pensii.
Oameni buni, așa ceva nu este posibil.
Orice om cu „minte la cap” știe că nu poate să cheltuiască mai mult atunci când veniturile sale scad.
Au mai încercat politicienii dintr-o țară să facă acest lucru. Țara se numește Grecia Iar politicienii au băgat Grecia în faliment. Nu au mai fost bani să se plătească salariile și pensiile. Nimeni nu mai împrumută Grecia în perioada 2008-2012.
Din punct de vedere economic, România este în situația Greciei din 2008.
Vor urma 5-10 ani foarte dificili (poate chiar mai mulți).
Cele mai importante date macroeconomice
România are cel mai mare deficit din UE, 4,3% la sfârșitul anului 2019. Nicio altă țară nu a depășit 2,8%. Mulțumită politicienilor inconștienti, după creșterea pensiilor și salariilor de la stat vom ajunge la 8% în acest an.
Grecia avea cel mai mare deficit din UE în 2008.
România plătește cea mai mare dobândă la împrumuturi dintre țările UE (4%). Nicio altă țară nu plăteste mai mult de 2.2%.
Grecia plătea cea mai mare dobândă din UE în 2008. În 2008, în Grecia salariul mediu de la stat era mai mare decât la privat.
Cum este cazul României de acum.
Grecia nu și-a revenit economic după 12 ani.
Înainte de apariția valurilor tsunami oceanul se retrage sute de metri. Observ că foarte mulți oameni sunt inconștienți și se plimbă pe malul oceanului, pentru a se bucura de priveliște.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1.Datoria publică a României e undeva la 50 % din PIB față de Grecia în 2008 cca 250 % DIN PIB
2. Grecia face parte din zona EURO și i-a fost dificil dacă nu imposibil să devalorizeze moneda pentru a echilibra balanța comercială.
3. Salariul în Grecia de 3 ori mai mare ca în România (2008).
Problema principală nu e reprezentată de salariile bugetarilor ( oricum cele mai mici din UE), ci mai degrabă deficitele cronice ( comercial, de cont curent , valutar și bugetar)
"Nu contează că zeci de mii de firme sunt pe punctul să se închidă." citez aproximativ din articol, păi ce treabă au bugetarii din sănătate , învățământ sau ordine publică cu firmele care sunt pe punctul să se închidă din cauze economice sau de piață? Sănătatea , învățământul sau ordinea publică trebuie să funcționeze la fel și fără miile alea de firme care se închid. Așa funcționează economia de piață ,( în perioade de creștere se înființează firme iar în perioade de criză se inchid) dar la noi se pune problema cu capra vecinului și ca să duc raționamentul până la capăt pot să spun că atunci când e boom economic și antreprenorii respectivelor mii de firme își schimbă bolizii de lux , își mai ridică un etaj la vilă sau postează din Maldive și Bali , bugetarii din respectivele domenii rămân tot cu salariile alea cele mai mici din UE și își fac concediile tot la ștrand în Crângași, deci pe undeva se compensează dar la noi se pune problema solidarității numai în perioadele de criză nu și cele de boom economic la fel mulți ar dori să se privatizeze profiturile și să se naționalizeze pierderile.
Mergeti pe site-ul Ministerului muncii la date statistice si comparati numarul de angajati din la inceputul anului cu cel de la sfarsitul lui iulie si aratati-ne si noua unde sunt alea un milion de contracte de munca care nu mai exista. O sa aveti o mare surpriza, la 31 iulie erau 5.576.408 de contracte, iar la inceputul anului o sa descoperiti ca erau un pic peste 5.520.000 (daca cautati in istoric). Mergeti in datele de somaj sa vedeti unde sunt aia un milion de someri ... din nou, surpriza, nu exista. Poate ca intentia articolului este buna, dar daca pornesti din start de la o teza falsa, deja e mult prea usor de contestat.
Toate țările au declin economic oficial. Nu numai România e în situația asta.
Prin politicienii din România înțelegeți evident, partidul de guvernământ. Nu știu cum stă în realitate treaba cu IMM Invest, se prea poate să fie așa.
Dacă PNL își face reclamă, ce să mai spun de ceilalți? Psd și aliații mă umplu oricum de scârbă. Iar partidele in care lumea și-a pus speranțele lansează candidați pe bandă rulantă iar chestiunea cea mai gravă actualmente parcă nici n-ar exista!
Eu spun așa: partidele care se îngrijesc acum doar ce campanie să mai facă și cu cât fard să-și mai cosmetizeze platformele și promisiunile electorale, ignorând că țara e in criză sanitară în primul rând, care nu vin cu idei și propuneri, care nu se pun în slujba OMULUI, ei bine, din punctul meu de vedere, sunt deja moarte. Acum e nevoie de un efort comun. Cine dă din colț în colț, eu nu, eu nu, cei care dau cu piatra și vor lauri nemeritați, și care nu fac decât să vândă blana ursului din pădure, nu merită nici respect și nici voturi.
Și nu în ultimul rând, cum să restructurezi aparatul de stat, cum să tai din porție clienții psd și votanți consecvenți? Cum să treci prin parlament o astfel de lege?
Dacă nu sunteți de acord, v-as ruga sa spuneți punctual unde nu sunteți de acord. Cu argumente. Altfel voi crede că aveți o atitudine misogină, deloc rară la români și se încadrează exact la capitolul pus pumnul în gură, chestie la care trebuie să vă previn, sunt alergică.
A, și teme de genul le discut și cu persoane masculine ( la mine în casă se discută despre orice, bine, rețetele culinare sunt domeniul meu exclusiv, asta ca să scutesc o eventuală trimitere). Dacă doriți o bibliografie mă tem că nu vă pot pune la dispozitie... A, poate v-a deranjat referirea la anumite partide, ceea ce face intervenția dvs explicabilă dar nu si scuzabilă iar cu asta vă anunț, m-am obisnuit deja.
aveți atâta milă să schimbați placa, altfel murim nu de covid, ci de plictiseală!
Nu politicienii, generic vorbind, au lasat sutele de mii de "lucratori ilegali" ( ca sa fiu elegant in exprimare ) sa navaleasca in Romania din zonele epidemice rosii ale Europei, atunci cand a a inceput criza, raspandind astfel virusul in toata tara.
Cine i-a impiedicat pe Orban, Johannis et co sa ia masuri inca din februarie, cand cu siguranta Serviciile le-au raportat de dezastrul care vine peste Europa ? La acea data, presedintele nostru drag spunea ca nu va fi nicio problema....
Nu ca pesedistii ar fi mai breji, dar "meritele" pentru dezastrul economic actual revin liberalo-pedelistilor. E un fapt greu de contestat.
Faptul ca, la Capitala, un specimen politic profund toxic precum Basescu are 20% in sondaje se datoreaza iarasi tot liberalo-pedelistilor, care nu au fost capabili sa propuna o garnitura credibila de candidati pentru alegerile locale, astfel incat septetul rosu Firea et co, alcatuit din primari de o incompetentza jalnica, are sanse mari sa se re-aleaga.
-Exportăm oameni și visele lor!
Corecția?!
purice