Foto - Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu
Eu nu înțeleg de ce se prezintă la știri vremea ca sfârșitul lumii. Aud în fiecare zi despre coduri portocalii și roșii, val de aer polar, infernul alb, unde lovește urgia, ploi de zeci de litri pe metru pătrat.
Uneori cad în nebunia celor ce prezintă și car lemne în casă pentru trei zile și mă pregătesc de „infern”. Și infernul nu vine. Vine o țâră de zăpadă sau o țâră de ploaie.
Și apoi îmi amintesc cum erau iernile când nu se anunța catastrofal coduri portocalii și roșii, val de aer polar, infernul alb, unde lovește urgia, ploi de zeci de litri pe metru pătrat.
Erau nămeți până la geam. Făceam cărări prin ogradă spre grajd și spre alte acareturi de parcă erau tranșee pe front. Scoteam apă din fântână și îmi degerau degetele pe coarba de fier mai rece decât gheața. Mai luam și câte o trântă în omăt că așa e iarna.
Iarna era bucurie, era feerie, era picioare înghețate, nas dezghețat, degete amorțite, dar niciodată infern alb, val de aer polar, cod portocaliu și roșu.
Oare nu se pot prezenta știrile fără felul acesta alarmist și catastrofal!?
Vai, ninge! Vai, vine zăpada! Păi ce să vină, dacă e iarnă?!
Vai, e cald! Păi ce să fie, dacă e vară!?
Oare nu e destul vai în țara asta și fără a face și din anotimpuri un vai!?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Se prezintă deoarece, pentru o cât mai mare audiență, televiziunile se întrec în a face din orice mărunt fapt divers o știre senzațională. O banală ceață, pe șoselele care însoțesc cursul unui râu, e prezentată ca "fenomen meteo extrem", la breaking news. Un ger firesc lunii ianuarie apare drept "Generalul Iarnă, care pune stăpânire pe România", iar o ninsoare, care așează câțiva centimetri de zăpadă pe carosabil, devine în titlurile de presă, "România sub zăpezi". Nimic nu mai e normal când e vorba de vreme. Dacă e mai cald, ni se va spune că e mai cald decât temperatura normală a sezonului, dacă e mai frig, vom afla că frigul e sub temperatura obișnuită.
Dar nu e vorba numai de starea timpului. Orice gest greșit, dar mărunt, al vreunui politician e disecat și explicat ca ceva abominabil. "Ca la noi. la nimenea" sună o lozincă stupidă, mereu vehiculată în presă și pe rețelele de socializare, deși, corupție, incendii, violuri, crime, ca la noi, au loc pe tot mapamondul, zi de zi. Desigur, prin alte părți, Justiția e mai activă și rezolvă cazurile, pedepsind infractorii. La noi, e ceva mai lentă si cam adormită. Atentă mai mult la propriile privilegii, inclusiv pensiile lor speciale și intangibile.
O simplă discuție contradictorie sau negociere într-o coaliție, e denumită "scandal". "Cutare a șters pe jos cu cutare", " X îl face praf pe Y", "Nu știu care e ironizat de nu știu cine" etc...
Presa de tipul ăsta nu e cu nimic mai brează decât politicienii de care se ocupă. Fie că e vorba despre starea vremii, despre politică, manifestații, revendicări sau diverse disensiuni, vom găsi aceleași exagerări în presă. Pe internet, unde facem click cu mouse-ul sau atingem cu degetul, fenomenul se numește clickbait. La TV, pe așa-zisa burtieră, apare incontinentul breaking news. După care, prezentatoare gătite în rochii de nașă, cu decolteuri adânci, de parcă tocmai ar întra în biserică la cununii, vin să ne spună ce și cum, acompaniate de diverși invitați.
De ce ne-am mai mira? Până la urmă normalul și anormalul își schimbă sensurile după cum consideră făcătorii de știri că le-ar putea mări audiența.
Și uneori, când aud june prompteriste luând la întrebări experți în incendii sau in strategii militare cu un ton de "da' la asta nu te-ai gândit?" mă complexez ....de unde știu fătucile astea așa multe?
:)
Mi-e dor de meteo de dinainte de '89: Vântul va bătea slab până la moderat...și gata!