Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Înainte iarna era doar iarnă

Ninsoare în cartierul Titan

Foto - Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Eu nu înțeleg de ce se prezintă la știri vremea ca sfârșitul lumii. Aud în fiecare zi despre coduri portocalii și roșii, val de aer polar, infernul alb, unde lovește urgia, ploi de zeci de litri pe metru pătrat.

Uneori cad în nebunia celor ce prezintă și car lemne în casă pentru trei zile și mă pregătesc de „infern”. Și infernul nu vine. Vine o țâră de zăpadă sau o țâră de ploaie. 

Și apoi îmi amintesc cum erau iernile când nu se anunța catastrofal coduri portocalii și roșii, val de aer polar, infernul alb, unde lovește urgia, ploi de zeci de litri pe metru pătrat.

Erau nămeți până la geam. Făceam cărări prin ogradă spre grajd și spre alte acareturi de parcă erau tranșee pe front. Scoteam apă din fântână și îmi degerau degetele pe coarba de fier mai rece decât gheața. Mai luam și câte o trântă în omăt că așa e iarna.

Iarna era bucurie, era feerie, era picioare înghețate, nas dezghețat, degete amorțite, dar niciodată infern alb, val de aer polar, cod portocaliu și roșu.

Oare nu se pot prezenta știrile fără felul acesta alarmist și catastrofal!?

Vai, ninge! Vai, vine zăpada! Păi ce să vină, dacă e iarnă?!

Vai, e cald! Păi ce să fie, dacă e vară!?

Oare nu e destul vai în țara asta și fără a face și din anotimpuri un vai!? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai asa se dau știrile acuma. E drept ca și cei care le asculta în ziua de astăzi, sunt din ce în ce mai prosti. Cred tot ce vad la televizor, nu mai știu sa discearnă ce e adevărat și ce e fals. De plâns, va plângeți toata ziua, dar sa va puneți niște simple întrebări legitime nu sunteți în stare.
    • Like 1
  • Ovidiu check icon
    "Eu nu înțeleg de ce se prezintă la știri vremea ca sfârșitul lumii."
    Se prezintă deoarece, pentru o cât mai mare audiență, televiziunile se întrec în a face din orice mărunt fapt divers o știre senzațională. O banală ceață, pe șoselele care însoțesc cursul unui râu, e prezentată ca "fenomen meteo extrem", la breaking news. Un ger firesc lunii ianuarie apare drept "Generalul Iarnă, care pune stăpânire pe România", iar o ninsoare, care așează câțiva centimetri de zăpadă pe carosabil, devine în titlurile de presă, "România sub zăpezi". Nimic nu mai e normal când e vorba de vreme. Dacă e mai cald, ni se va spune că e mai cald decât temperatura normală a sezonului, dacă e mai frig, vom afla că frigul e sub temperatura obișnuită.
    Dar nu e vorba numai de starea timpului. Orice gest greșit, dar mărunt, al vreunui politician e disecat și explicat ca ceva abominabil. "Ca la noi. la nimenea" sună o lozincă stupidă, mereu vehiculată în presă și pe rețelele de socializare, deși, corupție, incendii, violuri, crime, ca la noi, au loc pe tot mapamondul, zi de zi. Desigur, prin alte părți, Justiția e mai activă și rezolvă cazurile, pedepsind infractorii. La noi, e ceva mai lentă si cam adormită. Atentă mai mult la propriile privilegii, inclusiv pensiile lor speciale și intangibile.
    O simplă discuție contradictorie sau negociere într-o coaliție, e denumită "scandal". "Cutare a șters pe jos cu cutare", " X îl face praf pe Y", "Nu știu care e ironizat de nu știu cine" etc...
    Presa de tipul ăsta nu e cu nimic mai brează decât politicienii de care se ocupă. Fie că e vorba despre starea vremii, despre politică, manifestații, revendicări sau diverse disensiuni, vom găsi aceleași exagerări în presă. Pe internet, unde facem click cu mouse-ul sau atingem cu degetul, fenomenul se numește clickbait. La TV, pe așa-zisa burtieră, apare incontinentul breaking news. După care, prezentatoare gătite în rochii de nașă, cu decolteuri adânci, de parcă tocmai ar întra în biserică la cununii, vin să ne spună ce și cum, acompaniate de diverși invitați.
    De ce ne-am mai mira? Până la urmă normalul și anormalul își schimbă sensurile după cum consideră făcătorii de știri că le-ar putea mări audiența.
    • Like 3
    • @ Ovidiu
      Îmi place asta cu "rochii de nașă"
      Și uneori, când aud june prompteriste luând la întrebări experți în incendii sau in strategii militare cu un ton de "da' la asta nu te-ai gândit?" mă complexez ....de unde știu fătucile astea așa multe?
      • Like 0
  • Și, bomboana pe colivă, mai există și mesajele RO-ALERT pe telefon, care sunt și mai alarmiste și te deranjează la orice oră cu alarma lor că e cod meteo de nu stiu ce culoare, vijelie, furtună, caniculă, viitură etc. Sau că a dispărut de acasă cine știe ce plod...
    • Like 0
  • Asta îmi aduce aminte de minunatul domn Grigore Moisil, care i-a întrebat pe cei de la meteo care era probabilitatea ca estimarea lor să fie corectă. 40% au răspuns meteorologii. La care, Moisil, le-a recomandat să dea prognoza fix pe dos. Veți avea imediat o probabilitate de 60%, a argumentat el.
    :)
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Nu e chiar așa. Am copilărit în zona Sinaia, și vă asigur că acum sunt zile toride în vârf de munte. E o realitate.
    • Like 0
  • Marina check icon
    M-am prins târziu: cod portocaliu=poate plouă nițeluș, cod roșu=plouă, val de aer polar=scade temperatura, posibil până la 2 grade cu plus, letal, ca mai! (dacă nu cumva vine vreun front atmosferic saharian peste cel polar). Dacă plouă, cică e vreme urâtă. Dacă nu plouă, e clar, ne ucid schimbările climatice, așa cum merităm, că prea nu ne pasă ce amprentă de carbon uriașă avem!
    Mi-e dor de meteo de dinainte de '89: Vântul va bătea slab până la moderat...și gata!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Luminița Aldea/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon