Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Încălzirea globală, o consecință directă a activității umane

ice - Getty

Foto: Getty Images

Încălzirea globală reprezintă un efect direct al activității umane. Începând cu 1880, temperatura medie a Pământului a crescut cu 0,07° C, în fiecare deceniu. Această valoare poate părea neglijabilă, dar în decursul ultimilor 150 de ani, valoare cumulată este una importantă.

Ca urmare a procesului de încălzire globală, crizele de mediu au devenit cele mai importante riscuri la adresa umanității. Încălzirea globală a devenit o realitate cu care ne confruntăm zilnic.

În acest grafic global al temperaturii, Neil R. Kaye, specialist în climatologie , descrie modul în care s-au schimbat temperaturile medii lunare de-a lungul a aproape 170 de ani. Valorile temperaturii au fost comparate cu mediile preindustriale (1850-1900).


Ce cauzează încălzirea globală?

Interpretarea datelor din grafic reflectă două momente declanșatoare semnificative în tendința de încălzire globală:

• Perioada 1851-1935 – Se suprapune cu a doua revoluție industrială. În acest interval temperaturile globale au oscilat între -0,4° C până la +0,6° C

• 1936-2020 – Se suprapune cu a treia revoluție industrială. În acest interval, creșterea temperaturii globale a oscilat între + 0,6° C până la +1,5° C

Graficul temperaturii globale arată clar că în ultimii ani, temperaturile medii au depășit în mod constant 1,5° C valorile preindustriale.

Perioada 1851-1935 – cea de-a doua revoluție industrială

Între anii 1877–1878 observăm o creștere evidentă a temperaturilor. În acest timp, lumea a cunoscut numeroase evenimente climatice fără precedent. Omenirea s-a confruntat puternic fenomen El Niño și secete larg răspândite. Marea foamete ce a urmat a provocat moartea unui număr estimat între 19 și 50 de milioane de oameni.

În primele cinci rânduri ale graficului global al temperaturii, mai multe economii au progresat în a doua revoluție industrială (1870-1914). În perioada 1851 – 1918l, activitatea economică s-a concentrat pe producția de oțel și a bunurilor de larg consum.

Deși progresul tehnologic a adus îmbunătățiri imense vieții oamenilor, acesta a presupus utilizarea pe scară largă a combustibililor fosili. În atmosferă au fost eliberate cantități semnificative de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră. Ar putea dura câteva decenii până când oamenii de știință să evalueze amploarea efectelor produse de eliberarea gazelor toxice.

Perioada 1936–2020

A doua jumătate a graficului temperaturii globale este marcată de Al Doilea Război Mondial (1939-1945) și de consecințele sale. După ce ostilitățile au încetat, națiunile au început să își reconstruiască economiile devastate de război. A început cea de-a treia revoluție industrială.

După anii 1950, globalizarea și comerțul au progresat. Oamenii și bunurile au început să se deplaseze mai rapid. Niciodată în istorie economiile țărilor nu au devenit atât de interconectate. În plus, rata de creștere a populației a atins un nivel de 2,1% pe an între 1965 și 1970. Rata de industrializare a crescut și mai mult pentru a satisface cererea de consum a unei populații globale în creștere.

Istoria evoluției umane este legată de încălzirea globală. O parte a creșterii temperaturilor poate fi atribuită evoluțiilor naturale ale schimbărilor climatice. Aceste tendințe istorice scot în evidență efectele activității umane, din ultimii 85 de ani. În anii 1980 ai secolului trecut, încălzirea globală a devenit o realitate resimțită la nivel planetar.

Următorul grafic analizează evoluția temperaturilor globale înregistrate în ultimii două mii de ani. În acest interval de timp, în 8 dintre ultimii 10 ani s-au înregistrat cei mai fierbinți ani din istorie. Practic, ultimii 10 ani au fost cei mai călduroși din istorie.

Încălzirea globală / Sursa / The Visual Capitalist / Nature Geoscience

Încălzirea globală și schimbările climatice sunt unele dintre cele mai mari provocări și vor modela viața umană pe Pământ. Pași promițători pentru a reduce emisiile de carbon au fost făcuți prin reintrarea SUA în prevederile Acordului climatic de la Paris. De asemenea, la Summitul de la Davos din 2021 a fost punctată necesitatea reducerii emisiilor de carbon.

Articol preluat de pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • PROCES IREVERSIBIL. VOM TREBUI SA NE ADAPTAM ACESTOR CONDITII EXTREME. CE S-A FACUT LA SUPRAFATA DAR SI IN UNDERGROUND CA SI MATERIE PROCESATOARE SAU EXTRACTOARE IN DECURSUL ACESTOR DECENII ESTE DIN PACATE IREPARABIL INDIFERENT DACA MANCAM NUMAI FRUNZE SAU AVEM COMPORTAMENTE DE MELCI.
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Nu accept comentarii/lamentari despre incalzirea globala de la persoane care nu traiesc auster. Sa scrii despre existenta incalzirii globale ca urmare a activitatii umane fara sa fi un model de urmat in ceea ce priveste asceza este ipocrizie. Sau ce facem? Nu realizeaza oamenii ce urmeaza? Anii '80 din comunism vor fi nimica toata cu ce se preconizeaza. Curata austeritate.

  Sa-l vad si eu pe acela ce-si reduce nevoile de dragul salvarii planetei. Cand o va face sa scrie despre salvarea planetei.
  • Like 1
 • studiile despre neincalzirea globala sunt respinse de la publicare, revistele (si au dreptul dar...) nu le accepta, am citit asta acum cca 25 de ani, niste autori semnalau politica asta , de politic corect "stiintific"
  • Like 0
 • Pentru autor: ati incercat sa cautati si studii care arata ca incalzirea poate fi pur si simplu naturala, fara nici o treaba cu activitatea umana ?
  Sunt destule, doar sa aveti interes sa le prezentati...
  Sau, ati putea incerca sa explicati cele cateva perioade in istoria cunoscuta a umanitatii, cu anomalii mult mai severe decat cele din zilele noastre, cand nu exista industrializare ? Acelea cui le atribuiti ?
  • Like 1
  • @ Renato Aranghelovici
   Mai degraba te intreb eu cum explici ca majoritatea covarsitoare a comunitatii stiintifice atribuie incalzirea globala activitatii umane? Cat despre anomalii mult mai severe la ce perioada te referi? Sau o dam asa in general?
   • Like 1
  • @ HateField
   Mr.Oh check icon
   Miscari climatice au fost dintotdeauna.

   Debutul Marii Foamete a coincis cu sfârșitul perioadei medievale calde. Între 1310 și 1330, Europa de nord a cunoscut unele dintre cele mai rele și mai prelungite perioade de vreme rea din întregul Ev Mediu, caracterizate prin ierni severe și veri ploioase și reci. Marea Foamete ar fi putut fi cauzată și de un eveniment vulcanic, poate cel al Muntelui Tarawera din Noua Zeelandă, care a durat aproximativ cinci ani.

   Schimbarea tiparelor meteorologice, ineficiența guvernelor medievale în gestionarea crizelor și al nivelului populației, când era la un nivel ridicat istoric, au creat o perioadă în care nu era loc de erori când vine vorba de producția de mâncare.
   • Like 0
  • @ HateField
   Pur si simplu majoritatea aceea MINTE ! pentru ca este platita pentru asta...
   Iar despre metodele lor poti citi aici:
   https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-24914766-cand-modelele-climatice-sunt-tunate-precum-femeile-cateva-observatii-despre-sfarsitul-obiectivitatii-stiintifice-trecerea-climatologie-calamitologie.htm
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult