
Statuia libertății învăluită în fumul de la incendiile de vegetație din Canada. Foto - Profimedia Images
Să vorbim puțin despre incendiile de vegetație din Canada, care au făcut ca o parte uriașă din continentul nord-american să fie acoperită de fum, inclusiv orașul New York, unde panorama metropolei și chiar și Statuia Libertății au fost învăluite zilele acestea de o ceață portocalie.
Fumul traversează granița de nord a SUA dinspre Canada, unde sezonul incendiilor de vegetație a început neobișnuit de devreme și de intens datorită condițiilor persistente de căldură și uscăciune. Canada este pe cale să aibă cel mai rău sezon de incendii de vegetație din istorie.
Potrivit presei americane, la nord de Bronx, de-a lungul râului Hudson, aerul mirosea a lemn ars, iar în multe locuri, soarele de dimineață devreme apărea ca un mic disc portocaliu strălucitor, în timp ce zgârie-norii din New York, care pot fi văzuți de la kilometri distanță într-o zi senină, au devenit aproape invizibili.

New York, Foto - Profimedia Images
Miercuri după-amiază, New York-ul avea a doua cea mai proastă calitate a aerului din lume, potrivit unui clasament al marilor orașe realizat de compania elvețiană de tehnologie privind calitatea aerului IQAir.
Fumul incendiilor de vegetație a fost asociat cu rate mai mari de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, creșterea numărului de vizite la urgențe pentru astm și alte afecțiuni respiratorii, precum și cu iritații ale ochilor, mâncărimi ale pielii și erupții cutanate, printre alte probleme. Mai mult, experții avertizează că o expunere prelungită la acest tip de fum poate provoca cancer sau alte afecțiuni pulmonare și recomandă purtarea măștilor de protecție.
Autoritățile canadiene au emis miercuri un avertisment mai sever privind calitatea aerului pentru locuitorii din capitala financiară a țării, Toronto, din cauza mai multor incendii de vegetație care au ars o suprafață record în acest an.
În timp ce incendiile de vegetație sunt frecvente în vestul Canadei, există flăcări în aproape toate cele 10 provincii și teritorii ale țării, Quebecul fiind cel mai afectat în prezent. Aproximativ 3,3 milioane de hectare au ars deja (de aproximativ 13 ori mai mult decât media pe 10 ani) și peste 120.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească cel puțin temporar locuințele.
Pentru cine nu știe, relația dintre climă și foc este una de reciprocitate: clima influențează trendul incendiilor de vegetație, care, la rândul lor, prin eliberarea rapidă a compușilor chimici, gazelor cu efect de seră și aerosolilor în timpul arderii, influențează sistemul climatic.

Podul Brooklyn. Foto - Profimedia Images
Cantitatea de CO2 eliberată prin arderea vegetației este cu aproximativ 50% mai mică față de cantitatea de CO2 eliberată în urma arderii combustibililor fosili, dar asta nu înseamnă că efectele produse nu sunt la fel de importante. Pe lângă CO2, eliberarea aerosolilor, cum este carbonul negru (particule foarte fine cu diametrul de 2,5 microni, rezultate în urma arderii incomplete și care se găsesc în funingine), contribuie la schimbările climatice prin absorbția căldurii și încălzirea atmosferei. Mai mult, la nivel regional, norul de fum limitează convecția, încălzește troposfera și limitează formarea norilor și a precipitațiilor.
Tot mai multe voci în plan internațional caută să înțeleagă cât de mult pot influența schimbările climatice incendiile de vegetație? Ei bine, schimbările climatice reprezintă un factor de risc din ce în ce mai mare pentru ecosisteme, mai ales, căci vlurile de caldură extremă vor determina pe viitor adaptarea vegetației la o climă mai aridă și la un mediu prielnic pentru incendii și autocombustie, iar rezultatul va fi unul dur: vegetație uscată, umiditate scăzută și temperatură crescută.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.