
Un incendiu a izbucnit vineri seară la etajul al cincilea al unui bloc de pe șoseaua Olteniței. Deși echipajele de pompieri au ajuns rapid la fața locului, mașinile de intervenție au rămas blocate pentru că nu puteau trece de bariera montata la intrarea în parcare de primarul sectorului 4, Daniel Băluță. În cele din urmă, pompierii au decis să ocolească și să intre prin spatele blocului, intervenția fiind întârziată minute bune. Din fericire, incendiul care a pornit într-o bucătărie a fost stins rapid și nimeni nu a fost rănit.

În zonă au venit autospeciale cu apă și spumă, un SUV ISU, o ambulanță, o mașină de Poliție, ba chiar și o dubă a Jandarmeriei. „S-au mobilizat, dar nu au putut intra pentru că nu s-a ridicat bariera. Cum se poate să nu se ridice bariera?!”, se miră un bărbat care a văzut toată scena. Ca el sunt numeroși locuitori din zonă cu care am discutat. I-am întrebat pe pompieri dacă așa stau lucrurile. „Da, nu s-a ridicat bariera, am pierdut minute bune. Acum nu a fost ceva grav, dar sunt multe cazuri în care minutele alea contează”, spune unul dintre pompieri, aprobat de către colegul său. „Dacă ați trece cu autospeciala peste bariere?”, întreb eu. „Și cine plătește apoi?!”, răspunde omul.
„Am continuat deplasarea pe jos ca să ajung la locul intervenției”
„Am intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă, incendiul a fost lichidat rapid, nu e vorba de victime, nu e nicio problemă, se poate locui în bloc în continuare”, spune un altul. L-am întrebat cât timp au stat mașinile la barieră. „Asta nu pot să vă spun, pentru că eu am continuat deplasarea pe jos să ajung la locul intervenției, să vedem despre ce e vorba”, a spus el.
Accesul la parcările de reședință din sectorul 4 este îngrădit și se face pe baza scanării unei cartele pe care proprietarii locurilor o țin în parbriz. Ca locuitor al acestui sector, nu am bănuit niciodată că serviciile de urgență nu ar fi libere să intre în orice moment.

Da, poate există și alte căi de acces, dar unele sunt ocolitoare, Dacă drumul prin parcare scutește 30 de secunde, acele secunde pot face diferența dintre viață și moarte. Oamenii din zonă susțin însă că și ambulanțele stau la barieră: cineva îmi povestește cum a trebuit să coboare cu propria cartelă, pentru ca salvarea chemată pentru un membru al familiei să ajungă mai repede la ușa blocului. Mai mult, zonele din parcare sunt delimitate de rânduri de bolarzi, care îngrădesc accesul vehiculelor dintr-o parte în alta.
Ce s-a întâmplat vineri seară poate fi un preambul la un incident mai grav, cum au fost atâtea altele. Un incident care să ducă la vieți pierdute și oameni mutilați pe viață. Dar ar putea fi și o lecție pentru autoritățile care trebuie să ia toate măsurile pentru a evita tragediile.
Notă: Am solicitat un punct de vedere Primăriei Sectorului 4. Îl vom publica imediat ce îl vom primi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.