Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Radu Jude: „Mi se pare oribil. Și nu înțeleg. Sunt foarte furios pe inițiativa Coaliției pentru Familie”

Radu Jude, „În fața ta”

La începutul săptămânii a avut avanpremiera „Țara Moartă”, proiectul cinematografic în care regizorul Radu Jude suprapune peste fotografiile cu oameni obișnuiți realizate în anii '30-'40 de Costică Acsinte, materialele sonore de propagandă carlistă, legionară, antonesciană și comunistă. Pelicula aduce în atenţie antisemitismul din România celui de-Al Doilea Război Mondial și se înscrie într-un demers devenit constant al regizorului: acela de a te face să conștientizezi istoria așa cum a fost, nu așa cum au zugrăvit-o interesele unui regim sau ale altuia, în feluri păstrate până astăzi în manualele de istorie. 

Pelicula „Aferim” este despre sclavia romilor și despre rasism. „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, noul film la care Jude tocmai a încheiat filmările, este despre crimele regimului Antonescu. 

În timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, de miercuri seara, Radu Jude a vorbit despre prezent.

„Faptul că niște oameni se pun la un loc doar ca să blocheze un eventual drept al unei minorități mi se pare oribil”

„Mi se pare o mizerie, în continuare sunt foarte furios pe pe inițiativa Coaliției pentru Familie cu referendumul ăsta. Repet nu mă vizează în niciun fel, nu sunt nici gay și nici nu cred în căsătorie în niciun fel, dar faptul că niște oameni se pun la un loc, chiar fiind o inițiativă constituțională, doar ca să blocheze un eventual drept al unei minorități, doar pentru că pot, mi se pare oribil. Mi se pare îngrozitor că oamenii își pot aduna energia pentru chestia asta. Și nu înțeleg. Mă gândeam că sunt foarte mulți intelectuali, pe unii îi admir, pe unii îi și cunosc, care susțin într-un fel sau altul, mai deschis sau mai puțin deschis, această inițiativă. Și mă gândeam oare cum se simt oamenii ăștia, cum poți să te simți într-o companie în care tot ce înseamnă naționalism de grotă, tot ce înseamnă antisemitism, Noua Dreaptă sunt înnebuniți după inițiativa asta și sunt foarte excitați și o susțin foarte tare. Oare nu te simți prost, fiind în aceeași companie? Eu asta m-aș întreba. Dacă s-ar face referendum acum să se spună că 2 plus 2 fac patru și aș vedea că cei care sunt cei mai înnebuniți de ideea asta sunt Noua Dreaptă și naționaliștii, aș spune: Stai puțin, poate nu vreau să aparțin grupului respectiv”, a spus Radu Jude.

Regizorul a vorbit și despre existența unui puternic rasism anti-romi în România. „Dacă Coaliția pentru familie ar cere un referendum și ar pune o întrebare: Ați fi de acord ca romii să fie, nu omorâți, dar deportați în Dobrogea într-o colonie, pe cât puneți pariu că 90% dintre ei ar vota da?!  Există un rasism foarte bine introdus. Mona Nicoară a făcut un film foarte frumos, „Școala noastră se cheamă”, un documentar pe care vi-l recomand. Un documentar în care a urmărit, câțiva ani, viața unor copii de școală romi, pe undeva pe la Baia Mare, și vezi cum copiii ăia sunt ținuți în fiecare an tot mai la margine, tot mai la margine, tot mai la margine, până când sunt trimiși la o școală ajutătoare, ei fiind perfect normali”, a spus Jude.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Jude e de admirat ca promovati ideea "de a te face să conștientizezi istoria așa cum a fost, nu așa cum au zugrăvit-o interesele unui regim sau ale altuia, în feluri păstrate până astăzi în manualele de istorie", insa va intreb eu: Cat cunoasteti munca si eforturile unor patrioti adevarati ca Maniu, Coposu si altii ? Ati stat de vorba cu bunicii dvs inainte sa faceti afirmatii despre familia traditionala ?

    In loc sa va indreptati eforturile impotriva unei categorii de oameni din care fac parte si bunicii dvs, va recomand cu caldura sa investiti timp si efort in educatia romilor si a celor care ii discrimineaza. Romania are nevoie de educatie la nivelul tuturor paturilor sociale, de compasiune, rabdare si intelegere. Tot ce promovati dvs si altii prin darzenia declaratiilor dvs doar adancesc prapastiile create si nu ajuta deloc pe nimeni.

    Sunteti un om inteligent si intelept. Folositi aceste atuuri ca atare ca riscati sa va denigrati stramosii.
    • Like 1
  • Degeaba ne lamentam ca, la un moment dat, in societate exista un anumit curent majoritar in ceea ce priveste o anumita problema. Daca vrem ca 'dictatura majoritatii' sa nu lezeze minoritatile ( si nici invers ) trebuie ca legea fundamentala sa faca referire clara la Declaratia Universala a Drepturilor Omului si sa interzica organizarea referendumului care atenteaza la prevederile acesteia.
    • Like 1
  • Degeaba ne lamentam ca, la un moment dat, in societate exista un anumit curent majoritar in ceea ce priveste o anumita problema. Daca vrem ca 'dictatura majoritatii' sa nu lezeze minoritatile ( si nici invers ) trebuie ca legea fundamentala sa faca referire clara la Declaratia Universala a Drepturilor Omului si sa interzica organizarea referendumului care atenteaza la prevederile acesteia.
    • Like 0
  • Degeaba ne lamentam ca, la un moment dat, in societate exista un anumit curent majoritar in ceea ce priveste o anumita problema. Daca vrem ca 'dictatura majoritatii' sa nu lezeze minoritatile ( si nici invers ) trebuie ca legea fundamentala sa faca referire clara la Declaratia Universala a Drepturilor Omului si sa interzica organizarea referendumului care atenteaza la prevederile acesteia.
    • Like 0
  • Bla, bla, bla. L-as invita pe acest distins domn sa coboare in realitatea cotidiana, simpla. Sa lase la o parte cuvinte precum ''rasism''si drepturi ale minoritatilor de orice fel. Generalizam mult si prost. As putea sa dau exemple pro si contra, repet, din realitatea omului de rand, in care exista homosexualii si tigani, dar nu sunt priviti ca minoritari. Am prieteni tigani si homosexuali dar nu ii privesc decat ca pe niste oameni normali. In alta ordine de idei, daca homosexualii vor o relatie ''legalizata'', sa aiba, dar sa ceri casatorie...e prea mult. Hai sa ne uitam putin si la valorile morale care au adus societatea pana aici. Hai sa intelegem ca nu e normal sa catalogam pe ''ceilalti'' ca fiind minoritari si sa ne consumam energia in a le oferi drepturi, care, cu riscul ca il supar pe dl Jude, imi par aberante.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Gogule, fă o campanie de strângere de semnături pentru legalizarea / oficializarea relațiilor homosexuale (mă refer la parteneriatul civil), și-ți garantez că ți-o semnează fără probleme milioane de oameni din țara asta, inclusiv eu și cunoștințele mele.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Căsătoria bagă și copiii în ecuație, parteneriatul civil nu, asta e diferența fundamentală.
      • Like 0
    • @
      Gogule,eu m-am plictisit sã vã tot dau like-uri! :) Vi le dau pe toate acum,anticipat,a priori,a...ce-vreți-dvs.,pentru viața asta si cele ce vor urma!
      • Like 2
  • Democratia aplicata pe un popor cu un nivel de cultura al majoritatii scazut nu duce decit la mizerii ! Poate duce chiar la disparitia democratiei, inainte ca ea sa poata sa-si arate si partile bune. Numai o astfel de majoritate, aproximativ inculta, poate face mizerii - de orice fel, oricui, inclusiv ei insesi - numai pentru ca poate !
    Democratia isi contine intrinsec propriile mijloace de autodistrugere. La fel ca si fiecare dintre noi. Un om educat va evita sa se autodistruga, un popor educat la fel.
    A incerca sa aplici democratia pe un popor in majoritate needucat este ca si cum ai pune un copil de 10 ani sa lucreze la vinalcool. Toti stim ce se va intimpla cu copilul, insa nu vrem sa credem ca acelasi lucru se va intimpla si cu poporul.
    Bineinteles ca urmeaza intrebarea : alternativa ?
    N-o cunosc, insa , sigur, nu se cheama democratie !
    • Like 2
  • Daca vrei sa localizezi oamenii de evitat in viata, cauta-i pe cei care incep propozitiile asa: "eu nu am nimic cu tiganii / homosexualii / etc. , dar..."
    • Like 4
  • check icon
    Cu binecunoscuta-i voce spartă, celebra Andreea Esca a comentat câteva imagini ale vizitei președintelui Franței în România. A sărit în ochi vestea cea bună: România susține Franța în măsura intenționată de aceasta din urmă pe plan intern (!) de a limita accesul est-europenilor insuficient calificați la „piața muncii” din Hexagon. (Dacă am înțeles bine - compania mă cam bruia.)

    Semnificativ, printre vișegrădeni este opoziție îndârjită! De ce oare ? Fiindcă știu că învățământul de două parale pe care trebuie că îl au și dânșii va face imposibil pentru guvernele respective să mai ridice standardul de viață al cetățenilor proprii, trimițându-i la muncă în Vest ?

    Esca nu zice de ce.

    Acum Vestul (Franța, măcar) se gândește că n-ar strica să fie angajați decât cei cu pregătire superioară. Vișegradu-i contra, România pentru! Discordie în Paradis!

    P.S.

    1.

    Pentru cei care nu au filat Democrația pas cu pas, ne puteți explica cine din România a instruit prezentatoarele de știri să înceapă fiecare știre la vîrful scalei muzicale, preț de o propozițe ori frază, pentru a se dezumfla progresiv, mai apoi ?

    2.

    Datorită înaltei calificări profesionale proprii (presupun), întâile doamne ale Franței și României au tras la un restaurant (până semnează soții piesa de rezistență a întâlnirii: un contract de înarmare pentru România). Relații interumane calde, nu stau să flămânzească pînă la dineul oficial.
    • Like 0
  • check icon
    Doamnă Ion,

    1. Oamenii de știință (de specialitate corespunzătoare) ce zic ?

    La începutul anilor 1990, un profesor universitar se plângea că la Ceaușescu nu ajungeau consilieri matematicieni, fizicieni etc., ci (în cel mai bun caz) oameni din economie. Că Gheorghiu-Dej avusese gusturi mai apropiate de știința pură, în materie de consilieri.

    Dinastia de Hohenzollern ce categorii profesionale folosea drept consilieri ?

    Dar ... Democrația de azi ?! (Dvs., în particular!) Regizorii par la mare preț, în Democrație - ca ... formatori de opinie.

    2. Ați încheiat articolul înainte să ne spuneți: respectivii minoritari CE ZIC ? Bonus: cum de i-ați sărit ?

    3. Americanii cârcotași (cei de Stânga, pe care Democrația nu-i găsește să îi consulte, drept care îi bagă la ... „Fake News” - favoare pe care respectivii i-o întorc!) notează că Democrația (MSM News) uită sistematic să menționeze cauzele marilor migrații de azi: războaiele purtate (în afara Cartei ONU) de Democrație pentru eliberarea (de resurse, mai ales naturale) tuturor popoarelor trăitoare sub dictaturi și instaurarea Democrației (imbecilizante la nivel de învățământ) și la ei.

    4. Respectivii cârcotași susțin că Democrația uită sistematic să spună care este efectul unor asemenea măsuri de asimilare („integrare”) forțate.

    5. Sunt românii rasiști, înapoiați cultural, mustind de prejudecăți etc. ? Oh, vai! De câte ori ați auzit asta la radio, in anii Negrei Dictaturi, la VoA ori RFE ? Eu cred că niciodată.

    6. Încă o dată: CEI VIZAȚI DE ARTICOL CE SPUN ? Că „nu răspund la provocări” ?
    • Like 2
  • check icon
    Radu Jude nu înțelege? Nu cred! Nu vrea să înțeleagă, sau se preface că nu înțelege, iar asta-i cu totul altceva...
    Probabil că lui i se pare ceva perfect normal ideologia political correctness, nu vede nicio amenințare de acolo. Treaba lui, dar să nu-i judece pe alții care au simțit pericolul și încearcă să se protejeze cu mijloace democratice.
    • Like 3
    • @
      check icon
      Da, simt, că nu sunt nesimțit.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult