Foto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia
Autoritățile lovesc încă o dată în cei mulți și săraci cu noile restricții de a închide magazinele devreme. Foarte mulți bucureșteni fie nu sunt lăsați de angajator să lucreze de acasă, fie trăiesc în locuințe supraaglomerate și pot munci doar de la birou. Ei sunt pătura socială care lucrează minimum 40 de ore pe săptămână, multe zile peste program și neplătit. Acum ei au posibilitatea de a-și face cumpărăturile doar în weekend. Pentru că a pleca la timp sau mai devreme cu o oră de la muncă e un privilegiu pe care mulți nu îl au. Iar să-ți cauți un alt loc de muncă în pandemie e un risc la care puțini se încumetă și patronii profită de acest lucru. România nu are cultura țărilor din Vest unde se lucrează 7 ore pe zi și unde ITM-ul își face treaba. Dar asta nu le oprește pe autorități să arate cu degetul la alte țări unde s-au instaurat restricții similare.
Suferă cei mulți pentru că autoritățile nu au aplicat legea. Practic, firmele care au respectat regulile până acum n-au știut să se adapteze capitalismului românesc unde legile trebuie respectate doar după ce vine premierul Cîțu la televizor să anunțe că poliția va reîncepe să aplice legea. Astfel că, timp de luni de zile, patronii care știau cum merge treaba, au luat o gură de oxigen și au servit în continuare clienții pe terase acoperite, înconjurate cu plexiglas, în centrul Bucureștiului. După o ieșire la „terasă” ajungeai acasă cu hainele îmbâcsite de fum. Cei care au și timp, și bani au luat o doză de normalitate în timp ce tulpina britanică mai mortală a ajuns dominantă și la noi.
Pe cei care se plâng că s-au închis sălile de fitness îi întreb dacă s-au respectat vreodată regulile de purtare a măștii în sala lor. Am reclamat sala pe care o frecventam la linia telverde pusă la dispoziție de autorități. A doua zi, singura măsură dispusă de conducerea sălii a fost lipirea unor afișe în care se reamintea că purtarea măștii este obligatorie în spații închise, dar că o puteți da jos în timpul activităților intense. Angajații nu se simțeau deloc obligați să asigure respectarea regulilor și a dreptului la sănătate al abonaților, astfel că sala era aglomerată și nici măcar la vestiar nu se purta masca.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cum spunea Mihai Alexandru Crăciun in alt articol aici, pe republica, haideti sa ne comparam cu cei mai dezvoltati ca noi si sa invatam sa eficientizam si sa aplicam si la noi, nu doar sa ne vaicarim.