Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Închiderea magazinelor mai devreme: de unde-și fac cumpărăturile cei care mai muncesc în țara asta?

oameni - bucuresti

Foto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

Autoritățile lovesc încă o dată în cei mulți și săraci cu noile restricții de a închide magazinele devreme. Foarte mulți bucureșteni fie nu sunt lăsați de angajator să lucreze de acasă, fie trăiesc în locuințe supraaglomerate și pot munci doar de la birou. Ei sunt pătura socială care lucrează minimum 40 de ore pe săptămână, multe zile peste program și neplătit. Acum ei au posibilitatea de a-și face cumpărăturile doar în weekend. Pentru că a pleca la timp sau mai devreme cu o oră de la muncă e un privilegiu pe care mulți nu îl au. Iar să-ți cauți un alt loc de muncă în pandemie e un risc la care puțini se încumetă și patronii profită de acest lucru. România nu are cultura țărilor din Vest unde se lucrează 7 ore pe zi și unde ITM-ul își face treaba. Dar asta nu le oprește pe autorități să arate cu degetul la alte țări unde s-au instaurat restricții similare.

Suferă cei mulți pentru că autoritățile nu au aplicat legea. Practic, firmele care au respectat regulile până acum n-au știut să se adapteze capitalismului românesc unde legile trebuie respectate doar după ce vine premierul Cîțu la televizor să anunțe că poliția va reîncepe să aplice legea. Astfel că, timp de luni de zile, patronii care știau cum merge treaba, au luat o gură de oxigen și au servit în continuare clienții pe terase acoperite, înconjurate cu plexiglas, în centrul Bucureștiului. După o ieșire la „terasă” ajungeai acasă cu hainele îmbâcsite de fum. Cei care au și timp, și bani au luat o doză de normalitate în timp ce tulpina britanică mai mortală a ajuns dominantă și la noi.

Pe cei care se plâng că s-au închis sălile de fitness îi întreb dacă s-au respectat vreodată regulile de purtare a măștii în sala lor. Am reclamat sala pe care o frecventam la linia telverde pusă la dispoziție de autorități. A doua zi, singura măsură dispusă de conducerea sălii a fost lipirea unor afișe în care se reamintea că purtarea măștii este obligatorie în spații închise, dar că o puteți da jos în timpul activităților intense. Angajații nu se simțeau deloc obligați să asigure respectarea regulilor și a dreptului la sănătate al abonaților, astfel că sala era aglomerată și nici măcar la vestiar nu se purta masca.       

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In occident majoritatea magazinelor se inchid la 18, supermarketurile la 19-20, duminica tot inchis. Cum ne descurcam toti? cumparaturi vineri seara/sambata, cu meniu si lista de ingrediente, cu piatza majoritar si strictul necesar in magazine. Care e efectul, pt noi, astia cu venit mic? Mai putine cheltuieli inutile, mai buna organizare, mai eficient, gatit in avans si ecomisit timp si bani si sanatate, inclusiv la angajatii ce ajung mai devreme la familie si au timp si pentru cei dragi.
    Cum spunea Mihai Alexandru Crăciun in alt articol aici, pe republica, haideti sa ne comparam cu cei mai dezvoltati ca noi si sa invatam sa eficientizam si sa aplicam si la noi, nu doar sa ne vaicarim.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult