Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Închiderea magazinelor mai devreme: de unde-și fac cumpărăturile cei care mai muncesc în țara asta?

oameni - bucuresti

Foto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

Autoritățile lovesc încă o dată în cei mulți și săraci cu noile restricții de a închide magazinele devreme. Foarte mulți bucureșteni fie nu sunt lăsați de angajator să lucreze de acasă, fie trăiesc în locuințe supraaglomerate și pot munci doar de la birou. Ei sunt pătura socială care lucrează minimum 40 de ore pe săptămână, multe zile peste program și neplătit. Acum ei au posibilitatea de a-și face cumpărăturile doar în weekend. Pentru că a pleca la timp sau mai devreme cu o oră de la muncă e un privilegiu pe care mulți nu îl au. Iar să-ți cauți un alt loc de muncă în pandemie e un risc la care puțini se încumetă și patronii profită de acest lucru. România nu are cultura țărilor din Vest unde se lucrează 7 ore pe zi și unde ITM-ul își face treaba. Dar asta nu le oprește pe autorități să arate cu degetul la alte țări unde s-au instaurat restricții similare.

Suferă cei mulți pentru că autoritățile nu au aplicat legea. Practic, firmele care au respectat regulile până acum n-au știut să se adapteze capitalismului românesc unde legile trebuie respectate doar după ce vine premierul Cîțu la televizor să anunțe că poliția va reîncepe să aplice legea. Astfel că, timp de luni de zile, patronii care știau cum merge treaba, au luat o gură de oxigen și au servit în continuare clienții pe terase acoperite, înconjurate cu plexiglas, în centrul Bucureștiului. După o ieșire la „terasă” ajungeai acasă cu hainele îmbâcsite de fum. Cei care au și timp, și bani au luat o doză de normalitate în timp ce tulpina britanică mai mortală a ajuns dominantă și la noi.

Pe cei care se plâng că s-au închis sălile de fitness îi întreb dacă s-au respectat vreodată regulile de purtare a măștii în sala lor. Am reclamat sala pe care o frecventam la linia telverde pusă la dispoziție de autorități. A doua zi, singura măsură dispusă de conducerea sălii a fost lipirea unor afișe în care se reamintea că purtarea măștii este obligatorie în spații închise, dar că o puteți da jos în timpul activităților intense. Angajații nu se simțeau deloc obligați să asigure respectarea regulilor și a dreptului la sănătate al abonaților, astfel că sala era aglomerată și nici măcar la vestiar nu se purta masca.       

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In occident majoritatea magazinelor se inchid la 18, supermarketurile la 19-20, duminica tot inchis. Cum ne descurcam toti? cumparaturi vineri seara/sambata, cu meniu si lista de ingrediente, cu piatza majoritar si strictul necesar in magazine. Care e efectul, pt noi, astia cu venit mic? Mai putine cheltuieli inutile, mai buna organizare, mai eficient, gatit in avans si ecomisit timp si bani si sanatate, inclusiv la angajatii ce ajung mai devreme la familie si au timp si pentru cei dragi.
    Cum spunea Mihai Alexandru Crăciun in alt articol aici, pe republica, haideti sa ne comparam cu cei mai dezvoltati ca noi si sa invatam sa eficientizam si sa aplicam si la noi, nu doar sa ne vaicarim.
    • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult