Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Încoronarea Regelui Charles al lll-lea. Cine plătește costurile ceremoniei

Încoronarea Regelui Charles

Foto: Profimedia Images

Fastul încoronării Regelui Charles al lll-lea, de la trăsuri de lux, bijuterii scumpe și oaspeţi în ţinută de ceremonie, îi face pe unii dintre britanici să se înfioare în plină criză a puterii de cumpărare în Regatul Unit. Mai ales că va fi în mare parte responsabilitatea contribuabililor să plătească pentru eveniment.

Spre deosebire de nunți, care sunt plătite de familia regală, încoronarea este o funcție de stat, prin urmare contribuabilii vor fi cei care vor achita în cea mai mare parte nota de plată. BBC susține că o parte din fondurile pentru ceremonie vor proveni și din Privy Purse - veniturile private ale Familiei Regale, în principal din Ducatul de Lancaster. Însă o mare parte din cheltuielile familiei regale britanice sunt acoperite de o plată anuală a contribuabililor, cunoscută sub numele de Sovereign Grant.

Foto: Profimedia Images

De altfel, costul total al ceremoniei de încoronare nu a fost dezvăluit, dar a fost estimat de presă între 50 şi 100 de milioane de lire sterline (57 şi 114 milioane de euro), plus costurile de securitate.

În Marea Britanie, inflația depăşeşte 10% de luni de zile, salariile stagnează, preţurile pentru alimente şi energie au explodat. Ei bine, acest cocktail Molotov social a împins cadrele medicale, profesorii şi funcţionarii publici să recurgă la greve prin care solicită creşteri salariale.

Alţi britanici sunt nevoiţi să ceară ajutor pentru a trece cu bine de sfârşitul lunii. Trussell Trust, o organizaţie caritabilă care coordonează o vastă reţea de bănci alimentare din Regatul Unit, a furnizat peste 3 milioane de colete alimentare de urgenţă persoanelor aflate în dificultate, între aprilie 2022 şi martie 2023, dintre care peste 1 milion au fost distribuite copiilor, o creştere cu 37% faţă de anul precedent.

Unii britanici consideră că familia regală ar trebui să plătească integral nota de plată a încoronării

În decembrie anul trecut, Charles al III-lea a donat banii strânşi în memoria mamei sale Elisabeta a II-a unei asociaţii care ajută persoanele aflate în stare de sărăcie energetică. Această donaţie nespecificată vine pe lângă încă un milion de lire sterline donat de rege către băncile alimentare.

Acest context tensionat îi face pe unii britanici să considere că familia regală, posesoarea unei averi colosale, ar trebui să plătească INTEGRAL nota de plată a încoronării. Conform unui sondaj realizat de YouGov în aprilie, 51% dintre britanici sunt de părere că guvernul nu ar trebui să finanţeze încoronarea.

Conform British Beer and Pub Association, încoronarea va genera venituri de 120 de milioane de lire sterline pentru barurile care vor putea să rămână deschise mai mult timp cu această ocazie. Sectorul hotelier estimează, la rândul său, încasări de 1 miliard de lire sterline.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a transmis presei că evenimentul a fost pregătit „ţinându-se cont de faptul că acesta este un moment de dificultate economică pentru mulţi oameni, astfel că s-au făcut economii în domenii cheie - de exemplu reutilizarea multor obiecte/elemente ceremoniale, mai degrabă decât comandarea unora noi”.

În total, peste 29.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în capitala britanică pentru încoronare, iar recunoașterea facială va fi folosită şi pentru a detecta prezenţa „persoanelor căutate pentru infracţiuni sau cu mandat de arestare”.

În capitala britanică sunt aşteptaţi câteva sute de mii de turişti, precum şi cele peste 2.000 de persoane invitate la eveniment, printre care lideri şi capete încoronate. Emmanuel şi Brigitte Macron, Ursula von der Leyen, Jill Biden sau prinţul Albert al II-lea de Monaco se numără printre invitați.

Ce presupune ceremonia de încoronare

Foto: Profimedia Images

În vârstă de 74 de ani, Charles al III-lea a devenit rege imediat după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, în urmă cu aproape opt luni, pe 8 septembrie 2022. Dar încoronarea de astăzi este o zi simbolică, care combină o slujbă religioasă şi fastul unei tradiţii britanice, unice în lume. Timp de aproape o mie de ani, regii şi reginele Angliei şi Marii Britanii au fost încoronaţi la Westminster Abbey din Londra, în cadrul unei ceremonii care s-a schimbat foarte puţin de-a lungul secolelor.

În timpul slujbei de la Westminster Abbey, Charles va pune mâna pe Biblie şi va depune jurământul. El va fi uns cu mir pe mâini, pe piept şi pe cap şi va primi obiecte simbolice ale regalităţii: pinteni de aur, săbii, brăţări, un glob, un inel, o mănuşă, un sceptru şi un toiag. Când arhiepiscopul de Canterbury va pune coroana Sfântului Edward pe capul monarhului, adunarea va proclama [God Save the King]. Vor suna trompetele, vor răsuna clopotele bisericilor şi se vor trage salve de tun din Turnul Londrei şi din alte locuri din Marea Britanie.

Charles va depune jurământul tradiţional, care poate fi modificat doar printr-un act al Parlamentului. Dar, în timp ce el va promite să fie un „apărător al credinţei” Bisericii protestante a Angliei, arhiepiscopul de Canterbury va sublinia că aceasta înseamnă promovarea „unui mediu în care oamenii de toate credinţele şi convingerile pot trăi liber”. Reprezentanţi ai altor credinţe, inclusiv din comunităţile musulmane, hinduse, evreieşti şi sikh, vor juca un rol în ceea ce a fost timp de secole o slujbă aproape exclusiv protestantă.

Omagierea tradiţională a regelui de către duci şi alţi nobili va fi înlocuită de un „Omagiu al poporului”. Toţi cei care privesc, urmăresc sau ascultă vor fi invitaţi să se alăture la ceea ce organizatorii speră să formeze un „cor de milioane” care să jure credință noului Rege. Dar acest element de noutate, care le cere oamenilor să îşi strige la unison loialitatea, s-a dovedit a fi controversată.

Proteste antimonarhice

Foto: Profimedia Images

Proteste antimonarhice, sub sloganul „Not My King”, sunt planificate pentru toată ziua, inclusiv în apropierea procesiunii. Republicanii reprezintă o minoritate în Marea Britanie, dar sprijinul pentru monarhie a scăzut în ultimii ani, iar etalarea bogăţiei la încoronare are loc în condiţiile în care ţara se luptă cu o inflaţie galopantă.

Charles a recunoscut sentimentul republican în creştere în unele naţiuni din Commonwealth şi a spus că este la latitudinea acestora să decidă aranjamentele lor constituţionale. De altfel, pregătirea încoronării în ţările Commonwealth-ului, inclusiv în Australia şi Noua Zeelandă, a părut să fie discretă. Spre deosebire de moartea Reginei Elisabeta a II-a, când imaginea ei a fost proiectată pe pânzele Operei din Sydney, clădirile importante din Australia nu vor fi iluminate pentru a marca încoronarea regelui.

După o slujbă de două ore, regele şi regina se vor întoarce la Palatul Buckingham. Călătoria de întoarcere va fi mult mai lentă, deoarece trăsura Gold State Coach se poate deplasa doar la viteza mersului pe jos. Traseul va implica însă o operaţiune de securitate masivă, care se aşteaptă să îi coste pe contribuabili zeci de milioane de lire sterline. Regele și Regina vor saluta mulţimea din balconul palatului regal, încheind principalele evenimente ale zilei la ora locală 14:30 (16:30, ora României).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Într-un fel, întreaga planetă. Monarhia britanică este însăși esența monarhiei. Și se petrec lucruri ciudate: mulți au ceva cu monarhia și tradițiile britanice, dar sunt fascinați de Japonia și de tradițiile japoneze. Culmea, mulți nu-și folosesc creierul: tradițiile japoneze sunt muuuuult mai vechi! Dar, nah, sunt mai fascinante. Apropo, Japonia e monarhie. Ca și Olanda, Belgia sau Suedia.
    • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult