Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Inculpatul L. Dragnea a dus România pe o nouă culme a absurdului: ziua în care românii au urmărit cu sufletul la gură formarea completurilor de la Înalta Curte ca extragerile Loto 6/49

Alegerea completurilor

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

România a urmărit vineri dimineață refacerea completurilor de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiției, în urma deciziei de miercuri a Curții Constituționale. CCR și-a dat seama săptămâna aceasta că ICCJ nu respectă o lege veche de patru ani, care stabilea alegerea tuturor celor cinci judecători prin tragere la sorți. „Nu discut hotărârea CCR, cu toate că este discutabilă, ca atâtea altele. Dar, 4 ani, în care s-a așteptat ce, să crească potul?...

Ani care puteau să fie mai mulți. Dacă pe 21 iunie Înalta Curte nu l-ar fi condamnat, surprinzător, pe L. Dragnea la 3 ani și jumătate cu executare, nu auzeam mult și bine de promiscuitatea legislativă în care se bălăcea Curtea Supremă a României...”, scria jurnalistul Cristian Tudor Popescu în Republica

„Am ajuns la niște aberații demne de literatura absurdă”

Președinta ICCJ, Cristina Tarcea, a fost este cea care a extras vineri, din patru boluri, numele judecătorilor de la secția civilă și de la secția penală.

Dosarul lui Liviu Dragnea la apel a fost repartizat completului de cinci judecători P1 - Penal, scrie Digi24. Din componența sa fac parte acum judecătorii Rodica Cosma, Horia Valentin Șelaru, Cristina Simona Neniță, Maria Francisca Vasile și Ioana Alina Ilie.

Jurnalistul Alex Livadaru a comentat pe pagina sa de Facebook întreaga situație, pe care a calificat-o drept absurdă. „Am mai trecut de o etapă, am ajuns la niște aberații demne de literatura absurdă. Stă țara și se uită gură-cască la stabilirea prin tragere la sorți a completurilor de judecată de la ICCj ca și cum s-ar uita la extragerea de la 6/49 sau la extragerea grupelor la campionatul mondial de fotbal la care s-a calificat echipa României după 50 de ani.

De 2 ani învățăm OUG, decizii ale CCR, legi, cod penal, cod de procedură penală, confiscare extinsă, fazele unui proces etc. Singurul merit pe care PSD și ALDE îl au de 2 ani, de când au preluat puterea e că au adus vulgul la un prag minim de alfabetizare în materie de noțiuni juridice, în speță penale”, a scris acesta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In forma modificata de Legea 255/2013, Legea de organizare a magistraturii nr. 304/2004, obliga potrivit dispozitiilor art. 32 alin. 4 constituirea completelor de 5 judecatori prin tragerea fiecarui judecator la sorti in sedinta publica. Indiferent cat de mult imi displace banda de cangaceiros condusa de Don Livache de Gratia adevarul este ca ceea ce s-a intamplat, respectiv ca ICCJ a ignorat dispozitiile legale clare si exprese ma face sa ma holbez la ecran intrebandu-ma cum @#!(*&^%$*^ $%^ #@^%&!!! se poate intampla asa ceva fara ca nimeni sa fie pedepsit, fara nici un fel de consecinte? In link aveti textul legii.
    http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/165453
    • Like 0
  • Cri check icon
    Cred ca un jurnalist, inteligent nu ar trebui sa-si ghideze observatiile asupra lumii politice sub influenta logicii simpliste ""pro"" sau ""contra"" unui politician.
    Daca e lege, atunci e lege si pentru ICCJ; daca ICCJ nu a respectat prevederile legale care ii obligau inca din 2014 la desemnarea aleatorie a judecatorilor, nu sunt de vina inculpatii, ai caror avocati au au sesizat incalcarea legii de catre ICCJ, ci vinovatii de incalcarea legii sunt chiar sefii ICCJ ( d-na Lidia Stanciu si acum d-na Cristina Tarcea ) care au refuzat ca timp de 4 ani sa nu aplice legea.
    Daca d-ra Raluca Ion ar fi scris acest articol sub imperiul ratiunii si nu al antipatiei fatza de Dragnea si PSD, ar fi putut sa observe cu usurinta ca, dat fiind ca ICCJ este instanta suprema din Romania care poate decide soarta unui om, este perfect normal ca completele de judecata sa fie alese aleator, pentru a se diminua orice suspiciune de influenta externa asupra judecatorilor. Nu trebuie sa fii Einstein ca sa observi ca acest lucru este absolut necesar, mai ales daca tinem cont de declaratiile aberante ale fostei sefe a ICCJ cat si ale actualei sefe, care au afirmat cu mandrie ca judecatorii sunt ""parteneri"" ai procurorilor.
    Eu insa sper ca majoritatea judecatorilor sunt parteneri ai legii si dreptatii, nu ai procurorilor; iar alegerea aleatorie a completelor de judecata nu face decat sa creasca sansa unui proces obiectiv si cinstit, fara ""parteneriate"" imorale si ilegale intre judecatori si procurori.
    • Like 0
  • Da, e absurd sa constatam ca ne-am pierdut vremea asistand cum o mafie incaleca tara si face un MUNTE de demersuri fara alt sens decat pentru salvarea infractorilor ce o compun si pentru mentinerea puterii in fruntea unui stat care o ia catre dictatura sub ochii nostri : modificari ale justitiei, discutii, votari si comisii pe banii nostri in parlament dar in favoarea intereselor mafiei, represiuni impotriva populatiei opozante si a diverselor personaje incomode acestei mafii, DENIGRARI TICALOASE(si bine platite) ale tuturor opozantilor si incomozilor, luari de atitudine IMPOTRIVA EU si SUA, initiative originale si indoielnice ca utilitate pentru tara in politica externa, salarii si pensii marite unor categorii sociale fara ca economic sa fie justificat...nu stiu, am scris si eu despre o parte, dar au fost facute mult mai multe marsavii. Cu acestea se poate 'mandri' puterea actuala, eminamente dusmana fericirii a milioane de oameni ! Suntem un popor genial. Genial in toleranta noastra somnambula, dar in acelasi timp un popor care a putut produce niste indivizi geniali in TICALOSIE...Acelasi popor ! Incredibil! Macar daca acele milioane care sunt profund nefericiti din cauza ticalosiei actualei puteri ar invata ceva din toate astea !
    • Like 1
  • un complet de judecata, doua completuri de judecata?
    sau
    un complet de judecata, doua complete de judecata?
    intreb.
    • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Victor66 check icon
      Cauta in dictionar. E pe google.
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Sau poate...compleuri de judecată : unul în dungi verticale și altul din scândură ca să fim siguri că am scăpat de el. Nu, nu-i doresc moartea dar, ...lumea se mai îmbolnăvește, sau se împiedică în capul scărilor, etc.
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      E substantiv neutru, nu? Atunci terminatia fireasca ar fi cea cu terminatia in "uri" la fel ca garduri, fagoturi, carteluri nu forma de feminin cu terminatia in "e" ca in arte, case, parcele s.a.m.d.
      • Like 0
    • @ Adalbert Gabriel Gazdovici
      Multumesc pentru raspuns. Pana la urma, e completuri pentru ca asa scrie in dictionar. Ce sugerati dvs nu se sustine, pentru ca avem un caiet, doua caiete; un buchet, doua buchete; un sonet, doua sonete; un partid, doua partide; etc, etc, etc
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult