Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Înjurați. Continuați. Și totuși, Simona e o învingătoare!

Oricât de tare mă doare, e un fleac pe lângă ce simte acum Simona. Știu cum e asta, tăcută, ascuțită și perversă ca o durere de măsea a sufletului, după un meci pe care l-ai pierdut când ai fost atât de aproape să-l câștigi...

Mats Wilander a declarat: „Ostapenko i-a furat victoria din mâini. Halep trebuia să câștige acest meci”. 

Până la 6-4 și 3-0, Simona a jucat mizând pe regularitatea și capacitatea ei de a scoate „torpilele” Jelenei, forțând greșeala impetuoasei letone. Tactică stabilită împreună cu Darren Cahill și care se dovedise până atunci cât se poate de eficientă. Ratările lui Ostapenko erau sensibil mai multe decât reușitele. Comentând la ProTV, spuneam: „E momentul de care mă tem, când Ostapenko își zice Chiar nu mai am ce pierde, și va ataca și mai agresiv, dacă așa ceva este posibil”.

Simona nu a sesizat descătușarea de „fie ce-o fi” a adversarei și a menținut jocul de provocare a greșelii. Aici, cred că nu avea o apărare mai bună decât contraatacul, ar fi trebuit s-o „desumfle” pe bombardieră, asumându-și niște lovituri înțepate. În special pe serviciul 2 al lui Ostapenko, moale și nesigur, punctul ei clar vulnerabil, Simona a preferat să trimită în exces retururi tactice, pe centrul terenului. Letona a zis mersi, a izbit și i-a intrat...

În setul decisiv, povestea s-a repetat aproape identic. Simona a condus cu 3-1, și din nou n-a sesizat declanșarea atacurilor „sinucigașe”, ca să le preîntâmpine atacând ea prima, și se putea, căci Ostapenko a continuat să servească greșit cu primul și foarte atacabil cu al doilea serviciu.

S-a ajuns ca totul să depindă de un milimetru, de o fracțiune de secundă, de hazard. La 3-3, letona a făcut break cu una dintre cele mai fantasmagorice mingi pe care le-am văzut într-o jumătate de veac de tenis: a trimis cu reverul lung de linie pe o traiectorie care mergea la peste 1 (un) metru în afara terenului. Mingea a lovit banda fileului, aproape de stâlp, și a deviat inimaginabil, cu aproape 2 (doi) metri spre dreapta, picând, ca un măr putred, la o palmă în terenul Simonei... Ostapenko a ridicat brațele cu racheta în semn de scuză, uluită, nevenindu-i nici ei să creadă ce vedea... Așa ceva poate frânge și psihicul unui bivol.

La sfârșitul meciului am spus că nu am ce să-i reproșez Simonei, ca atitudine. A luptat din toate puterile, cu mijloacele de care dispune, până la ultima minge, dar a dat peste o adversară aflată într-o stare de grație, în „zonă”: nu-mi amintesc când am văzut ultima dată o jucătoare care să trimită într-un singur meci atâtea mingi pe tușă, pe jumătate, pe un sfert de tușă, razante cu fileul la câțiva milimetri...

Indiscutabil talentata, dar care mai are multe de îmbunătățit dacă vrea să ajungă și să rămână la vârf, Jelena Ostapenko a învins meritat, pentru că a fost mai curajoasă, mai incisivă. „Meciul l-a câștigat Jelena, nu l-am pierdut eu”, a recunoscut Simona cu un fair-play desăvârșit.

Bineînțeles, puhoiul de vorbe de dispreț și injurii la adresa Simonei Halep s-a pornit instant pe internet. Nu mă voi adresa niciodată acestor specimene malformate sufletește, care și-ar dori s-o vadă lăsându-se de tenis. Vă spun însă dumneavoastră, cititorilor de bună-credință ai Republicii, că, totuși, Simona Halep e o învingătoare. Se întâmplă să-mi aduc aminte cum era prin iarnă, când nu știa ce o doare mai tare, genunchiul, sau tratamentele dure la care era supusă pentru vindecare. Și se întreba, bântuită de gânduri negre, dacă mai are un viitor în tenis...

De acolo, din pasa aceea neagră, a plecat ca să ajungă, muncind pe brânci asupra ei înseși, în semifinală la Stuttgart, câștigătoare la Madrid, finalistă la Roma, finalistă la Roland Garros și, din nou, a 2-a jucătoare în clasamentul WTA, una dintre cele mai cunoscute și apreciate sportive care au reprezentat vreodată România.

Mental schimbată în bine, cu glezna care a rezistat la Roland Garros, cred că Simonei nu-i rămâne decât să digere cât mai repede amărăciunea, să-și îndrepte eforturile și, împreună cu noi, speranțele către Wimbledon... 

P.S. Eram conștient, când am acceptat invitația ProTV de a comenta în direct finala, că, dacă Simona pierde, lăturile mă vor lovi și pe mine. Pe lângă cretinetzi și netandertali, arătându-se, în premieră absolută, interesat de tenis, fostul președinte Băsescu îmi aruncă un șir de injurii bazate pe niciun argument, în legătură cu calitatea mea de comentator de tenis. Face o mică pauză și apoi mai scrie pe facebook: „Sper că CTP-ul va comenta și meciul de fotbal Polonia-România, dacă se pricepe la toate”.

Dl Băsescu, așa cum a procedat când mă acuza, fără să clipească, cum că aș fi lucrat la Scânteia, fără a se interesa în legătură cu faptul că n-am lucrat nicio zi, în niciun ziar, înainte de `89, nu are minima decență să se informeze că subsemnatul refuz să comentez fotbal de mulți ani de zile, de când am propus desființarea echipei naționale. Pe manipulatorul murdar îl preocupă doar să arunce asupra mea și previzibila înfrângere a băieților care dau cu piciorul în minge cu tricolorul pe ei.

Are treabă cu sportul T. Băsescu, cât am eu cu mitropolia. Cât privește meciul Simonei, tenisul și comentariul de tenis, sunt gata să accept că dl Băsescu este un fin specialist și eu un ignorant. Asta însă nu schimbă cu o iotă ce-am spus joi seara la Digi24 și a declanșat, de fapt, flegmele de ultimă oră aruncate de distinsul: că președintele Iohannis a fost, la Washington, primul președinte al României care vorbește o engleză civilizată și nu miroase a comunisto-securist. Ceea ce subîntinde faptul că dl Băsescu vorbește englezește meltenește, în băsic ingliș, emană o duhoare de dihor securisto-comunist și s-a afirmat ca tată și protector al hoților, mai ales al hoațelor cu tupeu cât cuprinde.

Asta va consemna istoria într-o notă de subsol, despre dl Băsescu, oricâte insulte va continua să-mi adreseze.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • e-vis check icon
  Simona a invatat sa piarda, d-le CTP! Dvs., ati invatat? Eu cred ca nu!
  Cahill a reusit sa o faca cumva sa inteleaga ca uneori, trebuie sa te spui uneori, naturii pacatoase din tine, ca vointa ta o poate supune doar atunci cand actionezi corect, in spiritul ei si nu impotriva ei… Sa-i dai credit si celuilat, ca sa-l primesti inapoi cu dobanda!
  Dvs nu prea stiti sa credeti ca poate cineva sa se opuna parerilor pe care le aveti, ca poate fi de alta parere. Nu-i dati nici un credit ceiluilalt si nici macar lui Dumnezeu - sau naturii, daca preferati – care poate gresi, dar are un scop vindecator! Continui sa cred ca aveti nevoie sa va cautati vindecarea dvs interioara si abea apoi pe a altora. Poate nu ar strica sa consultati un psiholog, sau poate un duhovnic, Sfantanita ala interior, va cam chinuie!
  • Like 0
 • CTP, lasa-te de comentarii in direct! Absolut toata lumea care te-a auzit spune la unison ca ai fost un dezastru! Deci faptul ca si Basescu s-a exprimat in sensul asta nu schimba cu nimic lucrurile iar tu trebuie sa inveti sa-ti cunosti lungul nasului. De asemena faptul ca nu ai fost la Scinteia e irelevant si cu atit mai mult stie lumea ca pregatirea ta ca ziarist sau scriitor este NULA, ca sa nu mai vorbim de cea de comentator sportiv in direct! Faptul ca ai ajuns in presa a fost un accident si un soi de recalificare cum atitea s-au intimplat dupa 1989. Nu spun ca nu faci treaba buna dar oricit te-ai stradui si oricit de inspirat ai fi se simte amatorismul si mai ales un caracter ofticos care citeodata scapa de sub control. Deci, nu te mai considera buricul tirgului si incearca sa te cizelezi un pic si ca scriitor dar mai ales ca om.

  Cit o priveste pe Simona sint de acord ca nu trebuie pusa la zid ca doar e pierderea ei, nu a noastra. Dar a fost frustrant sa vezi cum de la inceput a fost crispata si, contrar a ce spui tu, lupta si straduinta din acest meci nu s-au apropiat macar de cele din sferturi si semifinale. Blocajul s-a manifestat de la inceputul partidei si pe parcursul ei nu a fost capabila sa isi adapteze jocul indiferent ce facea Ostapenko. A asteptat nepermis de mult greselile ei in timp ce propriile lovituri cistigatoare au lipsit aproape total! Am spus intotdeauna si imi mentin parerea, tenisul este al jucatorilor ofensivi si doar ei se vor numara printre marii campioni. Daca ataci ocazional si mai mult te multumesti sa reactionezi defensiv nu ai sorti de izbinda ca sa treci la nivelul urmator! Sa fim sinceri, a fost un noroc chior pt Simona ca Svitolina a clacat total cind s-a vazut cu sacii in caruta. Acela a fost un exemplu clar de meci pierdut si nu cistgat doar ca in acel caz s-a vazut o mult mai mare determinare din partea Simonei dublata de o lipsa de crispare. Ambele i-au lipsit in finala pe care, oricum ai lua-o, ar fi trebuit s-o cistige. Personal cred ca de aici i se va trage caderea! Nu va cistiga niciodata un Mare Slem pentru ca nu are taria necesara dar mai ales nu are armele ofensive necesare! Spun asta fara a fi un hater, dimpotriva i-am atacat permanent pe net pe cei pe care-i numesc mamaligari si care incep sa huleasca in gura mare cu fiecare rezultat dezamagitor cu care intra in contact, dar trebuie sa fim realisti, atita putem. Societatea romaneasca trebuie sa se schimbe din temeli ca si conceptii, mentatilati si reflexe si doar apoi o sa inceapa sa produca valori cu adevarat insemnate. Pina atunci sa ne multumim cu accidente si anomalii ocazionale.
  • Like 3
  • @ Adrian Bertea-Toth
   Dix'n check icon
   Iar tu ce trebuie sa inveti? Sau te consideri deja "atoatestiutor" de "mamaligari si care incep sa huleasca in gura mare"! Foarte Bine! La mai mare! Urmareste, evolutia lui CTP, in continuare!
   • Like 0
  • @ Adrian Bertea-Toth
   check icon
   Cine e Adrian Bertea Toth? Am auzit despre el? Am citit ceva ( in afara de comentarii de chibit pensionar din Cismigiu) scris de el? Hmmm
   Asa putem fiecare sa "punem la colt" pe celalalt;
   L-am citit pe CTP pe vremea cand scria SF ( o sa-ti explic altadata ce-i cu genurile literare, cu stilurile, etc). Il citesc si azi, pe vremea cand orice semianalfabet a descoperit placerea ca, intre doua seminte de floa-soa` si o bere "noroc" , sa se creada critic, psiholog, fotbalist, tenisman, politician, medic, ministru si asa mai departe;
   Daca despre CTP, neprietenul sau- Radu Banciu- afirma acum vreo 2-3 zile ca este cel mai bun jurnalist pe care il are Romania- de cel putin 10 ani incoace- atunci, ar putea rezulta ca intr-adevar CTP are un profil care-i aduce laude chiar si de catre cei cu care se afla in antiteze dialectico-morale;
   • Like 0
 • Domnule Cristian Tudor Popescu,

  Va citesc des comentarile despre Simona sau despre altceva si va respect opiniile, va apreciez stilul, sunt un fel de fan daca vreti.
  In consecinta, as vrea sa va rog sa nu mai comentati live un meci. Va sta mult mai bine offline si va rog sa ma credeti ca in timpul finalei de sambata, urmarita pe o terasa de sezon, impreuna cu multi alti suporteri entuziasti, am fost foarte aproape sa cerem schimbarea postului TV sau inchiderea sonorului...

  Nu exista nici un dram de rautate sau mojicie in ceea doresc sa va transmit. Si sper ca si cei de la Digi o sa va invite la emisiune dedicata pentru tenis, in studiou.

  Multumesc daca o sa cititi acest mesaj!

  Cu respect,
  Daniel

  PS: Sunt mandru ca am ocazia sa o urmaresc pe Simona jucand tenis si sunt unul dintre cei care, chiar si atunci cand Simona pierdea aiurea in anii trecuti, am apreciat-o si am aparat-o in fata carcotasilor. Este o campioana care devine din ce in ce mai buna odata cu trecerea timpului.
  • Like 1
  • @ Daniel Nistoran
   check icon
   Puteați comuta, ca și mine, pe Eurosport.
   • Like 0
  • @
   Un comentariu de maxim bun simt si care ar trebui sa-l puna cu botul pe labe pe cetepeu! Cind te crezi atoate cunoscator si mai esti si subiectiv e usor sa esuezi in ridicol. Din fericire am urmarit meciul cu comentariul specialistilor le la NBC, Johh McEnroe printre ei, care mi se par cei mai profesionisti din citi exista, dar din stilul si articolele lui CTP imi imaginez comentariul sau in direct ca fiind un dezastru!
   • Like 0
  • @ Adrian Bertea-Toth
   Dix'n check icon
   Comentariul lui Daniel e de bun simt ... imi amintesc momentul. Interesant e ce s-a vazut in transmisia directa, fiind mult mai atent la detalii, de pe terasa de sezon. S-au vazut, din partea stanga, pentru o perioada mai lunga de timp, la o masa alaturata de pe terasa, doua familii de rromi (aprox. 23 ani), suporteri, care s-au comportat deosebit de frumos. Ulterior, camera s-a fixat, in partea dreapta, pe zgomotul altor doua familii de romani (aprox 45 ani), suporteri inraiti, mai ales spre finalul jocului ... scarpinici de la anonimus din dos, injuraturi "in gura mare", de-ti venea sa inchizi teveu si sa pleci pentru a urmari finalul jocului, in reluare, pe net.

   @Bertea-Toth
   Macar acum esti, si tu, un om fericit! Ai reusit sa apreciezi profesionalismul! Bravo! Intre timp CTP a evoluat profensivonalism! Mai "aprinde" o data teveul, ca tot l-ai "stins" pe NBC, si urmareste-l pe CTP in evolutie!
   • Like 0
  • @ Daniel Nistoran
   Dix'n check icon
   Dar cant, Mozart, s-a auzit pe sirba, ce-ati facut? Eu am dat sonorul mai tare si-am inchis teveul ;)
   • Like 0
 • Cri check icon
  Nu trebuie sa exageram si sa dramatizam, este totusi vorba doar de un meci de tenis, nu de un razboi sau de o catastrofa nationala.
  Simona Halep este probabil cel mai bun produs feminin al tenisului romanesc de la Virginia Ruzici incoace.
  La acest moment, Simona este un excelent ambasador al Romaniei.
  Incrancenarile pro sau anti Simona sunt ridicole.
  Dl. CTP nu ar fi trebuit sa includa in articolul domniei sale despre Simona si o polemica cu Basescu.
  Basescu este indiscutabil un individ de cea mai joasa speta, insa pe vremea cand fostul securist era Presedintele Romaniei, majoritatea ziaristilor, inclusiv CTP, au tacut.
  Astazi, cand marinarul semi-analfabet nu mai este factor de decizie la varful puterii, cei care au tacut din lasitate sau din complicitate au inceput sa-l "critice". Dupa razboi, multi viteji se aduna...
  • Like 0
 • Cine joaca ...poate sa si piarda...Cand iubim pe cineva ...nu-i punem conditii...
  • Like 1
 • check icon
  Frați români, surori românce, calmați-vă, pt D-zeu. A jucat cetățeanul leton Jelena Ostapenko cu cetățeanul român Simona Halep, ambele cetățence ale U.E. La început a jucat mai bine Simona, după care Jelena. Tenisul este un joc, nu e barbut, pur și simplu a fost un joc frumos. Nu puteți fi capabili să admirați un joc frumos, indiferent de cine câștigă?! Păcat, măcar atâta lucru să avem din U.E. asta: să călătorim fără pașapoarte și fără vize și să ne bucurăm de viață. E chiar așa de greu?
  • Like 0
 • Juniorul meu joaca identic (ca stil) ca Ostapenko si statistica lui e exact asta, 50 de lovituri cistigatoare si 50 de greseli neprovocate, meci de meci. Ca atare, in ciuda unui stil identic cu al lui Federer (ca lovituri, cautati-l Andrei playing tennis) el nu reuseste sa se impuna in State la nivel national. De ce? Fiindca la baieti, fie si juniori, in clipa in care comiti atitea greseli neprovocate adversarul nu-ti da nicio sansa, mai toti jucatorii de calibru au joc defensiv bun si vei asista cum te vei bate singur. Bineinteles, sa o injuri pe Simona din frustrare personala e jenant, multi romani pur si simplu vor sa se identifice in succesele ei. Simona e cel mai bun produs romanesc de jumatate de secol, si pe munca ei a ajuns acolo. Insa sa avem pardon, faptul ca a pierdut la o jucatoare care a gresit atit de mult spune mult despre calitatea deplorabila a tenisului feminin. Cu tarele ei ( serviciu si defensiva inexistente) la baieti nu esti nici macar in primii 500, imi pare rau, asta e adevarul.
  • Like 1
  • @ Cristian Paduraru
   Crabu check icon
   Cel mai bun produs in ultimii 50 de ani. Exagerezi!
   De câțiva ani buni scrima românească aduce medalii olimpice de aur.
   Probabil ca te referi strict de tenis!
   • Like 0
  • @ Crabu
   Imi cer scuze, la tenis ma refeream, desigur.
   • Like 0
 • Daniel check icon
  E bun comentariul, cu o singura mentiune: Simona putea castiga chiar si in aceste conditii daca nu avea un serviciu atat de moale.
  Ostapenko de la 3:0 in setul 2, a atacat-o agresiv cam la toate serviciile chiar si pe primul serviciu.
  Daca avea un serviciu bun, Simona si-ar fi castigat game-urile in care servea ea pentru ca putea sa-si deschida terenul daca returul letonei i-ar fi permis asta, insa am vazut cu totii cat de mult s-a chinuit Simona pe propriul serviciu de la acel moment critic din setul 2 de la 3:0.
  Eu cred ca si aici s-a facut diferenta, in afara de alegerea Simonei de a juca fara riscuri mai mult in corpul adversarei.
  Poate tinea strategia, daca viteza lovitutilor Simonei era mai buna, insa fizic, Ostapenko a fost peste Halep in acest meci, cam la toate capitolele( forta loviturilor si chiar deplasarea in teren).
  • Like 2
 • Cel mai frumos lucru este că spuneți despre Simona că e o invingătoare - defapt dvs tot timpul vreți să o inspirați pe Simona! Eu aș zice că e dureros și cat de aleatoriu a pierdut...la fata aceea pe care Simona a numit-o foarte simpatic: "you are like a kid" - și ea radea de parcă chiar era...așa ceva...
  • Like 2
 • Si inca ceva domnule Cristian Tudor Popescu, la 1-0 la seturi si 3-0 in setul doi si 40-0 pentru Simona, arbitrul striga out la mingea lui Ostapenko si automat 4-0, insa Simona atentioneaza arbitrul de scaun ca mingea a fost buna si arbitrul acorda punctul lui Ostapenko -40-15 , de aici aceasta remonteaza setul 2. Desi acest fapt poate a scapat multora, pentru mine este un fapt uluitor despre ce inseamna sa fii un campion intai de toate ca om si mai apoi ca sportiv.
  • Like 4
  • @ Garbis Haciadurian
   check icon
   Este totdeauna frumos SĂ FII corect, indiferent de situație, aveți dreptate.
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult