Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Inspirați de protestele din România, mii de oameni au ieșit în stradă în Slovacia pentru a manifesta împotriva corupției

Proteste Slovacia

Mii de slovaci au ieșit marți în stradă, în ciuda ploii, pentru a protesta față de corupția din țară și față de relațiile obscure dintre oligarhi și membrii guvernului. Organizatorii protestului spun că s-au simțit inspirați de mișcările recente de stradă din România, relatează Euronews

Manifestanții, în cea mai mare parte studenți, au scandat „Încă ne pasă” și „Gata cu Fico”, arătându-și dezaprobarea față de premierul Robert Fico și față de apropiatul său, ministrul de Interne, Robert Kalinak. 

Anul trecut, acesta din urmă a fost acuzat că ar fi primit în mod necuvenit 260.000 de euro de la un controversat om de afaceri slovac, Ladislav Bašternák, acuzația fiind, în opinia manifestanților, insuficient investigată de poliție. 

Îți recomandăm

La rândul său, premierul Fico este criticat pentru că a închiriat de la același om de afaceri un apartament într-un complex rezidențial de lux. Cei care au ieșit în stradă nu sunt însă nemulțumiți doar de corupție, ci și de starea proastă în care se află țara. 

Ideea protestului a apărut spontan, în urma unei discuții dintre doi studenți, Karolina Farska și David Straka, aceștia declarându-le jurnaliștilor că au fost inspirați de amplele manifestații declanșate în România de OUG 13. „Amândoi studiem în Slovacia și dorim în viitor să locuim la Bratislava, să lucrăm aici și să facem această țară un loc mai bun. Dar există anumite lucruri care fac totul foarte dificil”, a spus Farska. 

„Trebuie să crezi că lucrurile se vor schimba. Mi-ar plăcea ca liderii noștri să ne asculte și să îndrepte lucrurile într-o cu totul altă direcție”, a spus actorul de cinema Maroš Kramár, una dintre multele personalități din Slovacia prezente la manifestație. 

Protestul a fost susținut și de președintele Slovaciei, Andrej Kiska. „Dacă stăm liniștiți, nimic nu se va schimba în această țară. Îi încurajez întotdeauna pe oameni să fie activi și să reacționeze corespunzător atunci când văd că ceva nu merge”, a declarat acesta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este coruptie la nivel inalt in toata Europa. Romania ocupa primele 3 locuri
    • Like 0
  • check icon
    Frumos, dar să nu pățească ca la noi, se fâsâie ușor treaba iar cei vizați îți văd în continuare mai pe față mai pe șestache de matrapazlâcuri.
    • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult