Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Inspirați de protestele din România, mii de oameni au ieșit în stradă în Slovacia pentru a manifesta împotriva corupției

Proteste Slovacia

Mii de slovaci au ieșit marți în stradă, în ciuda ploii, pentru a protesta față de corupția din țară și față de relațiile obscure dintre oligarhi și membrii guvernului. Organizatorii protestului spun că s-au simțit inspirați de mișcările recente de stradă din România, relatează Euronews

Manifestanții, în cea mai mare parte studenți, au scandat „Încă ne pasă” și „Gata cu Fico”, arătându-și dezaprobarea față de premierul Robert Fico și față de apropiatul său, ministrul de Interne, Robert Kalinak. 

Anul trecut, acesta din urmă a fost acuzat că ar fi primit în mod necuvenit 260.000 de euro de la un controversat om de afaceri slovac, Ladislav Bašternák, acuzația fiind, în opinia manifestanților, insuficient investigată de poliție. 

Îți recomandăm

La rândul său, premierul Fico este criticat pentru că a închiriat de la același om de afaceri un apartament într-un complex rezidențial de lux. Cei care au ieșit în stradă nu sunt însă nemulțumiți doar de corupție, ci și de starea proastă în care se află țara. 

Ideea protestului a apărut spontan, în urma unei discuții dintre doi studenți, Karolina Farska și David Straka, aceștia declarându-le jurnaliștilor că au fost inspirați de amplele manifestații declanșate în România de OUG 13. „Amândoi studiem în Slovacia și dorim în viitor să locuim la Bratislava, să lucrăm aici și să facem această țară un loc mai bun. Dar există anumite lucruri care fac totul foarte dificil”, a spus Farska. 

„Trebuie să crezi că lucrurile se vor schimba. Mi-ar plăcea ca liderii noștri să ne asculte și să îndrepte lucrurile într-o cu totul altă direcție”, a spus actorul de cinema Maroš Kramár, una dintre multele personalități din Slovacia prezente la manifestație. 

Protestul a fost susținut și de președintele Slovaciei, Andrej Kiska. „Dacă stăm liniștiți, nimic nu se va schimba în această țară. Îi încurajez întotdeauna pe oameni să fie activi și să reacționeze corespunzător atunci când văd că ceva nu merge”, a declarat acesta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este coruptie la nivel inalt in toata Europa. Romania ocupa primele 3 locuri
    • Like 0
  • check icon
    Frumos, dar să nu pățească ca la noi, se fâsâie ușor treaba iar cei vizați îți văd în continuare mai pe față mai pe șestache de matrapazlâcuri.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult