Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Inspirați de protestele din România, mii de oameni au ieșit în stradă în Slovacia pentru a manifesta împotriva corupției

Proteste Slovacia

Mii de slovaci au ieșit marți în stradă, în ciuda ploii, pentru a protesta față de corupția din țară și față de relațiile obscure dintre oligarhi și membrii guvernului. Organizatorii protestului spun că s-au simțit inspirați de mișcările recente de stradă din România, relatează Euronews

Manifestanții, în cea mai mare parte studenți, au scandat „Încă ne pasă” și „Gata cu Fico”, arătându-și dezaprobarea față de premierul Robert Fico și față de apropiatul său, ministrul de Interne, Robert Kalinak. 

Anul trecut, acesta din urmă a fost acuzat că ar fi primit în mod necuvenit 260.000 de euro de la un controversat om de afaceri slovac, Ladislav Bašternák, acuzația fiind, în opinia manifestanților, insuficient investigată de poliție. 

Îți recomandăm

La rândul său, premierul Fico este criticat pentru că a închiriat de la același om de afaceri un apartament într-un complex rezidențial de lux. Cei care au ieșit în stradă nu sunt însă nemulțumiți doar de corupție, ci și de starea proastă în care se află țara. 

Ideea protestului a apărut spontan, în urma unei discuții dintre doi studenți, Karolina Farska și David Straka, aceștia declarându-le jurnaliștilor că au fost inspirați de amplele manifestații declanșate în România de OUG 13. „Amândoi studiem în Slovacia și dorim în viitor să locuim la Bratislava, să lucrăm aici și să facem această țară un loc mai bun. Dar există anumite lucruri care fac totul foarte dificil”, a spus Farska. 

„Trebuie să crezi că lucrurile se vor schimba. Mi-ar plăcea ca liderii noștri să ne asculte și să îndrepte lucrurile într-o cu totul altă direcție”, a spus actorul de cinema Maroš Kramár, una dintre multele personalități din Slovacia prezente la manifestație. 

Protestul a fost susținut și de președintele Slovaciei, Andrej Kiska. „Dacă stăm liniștiți, nimic nu se va schimba în această țară. Îi încurajez întotdeauna pe oameni să fie activi și să reacționeze corespunzător atunci când văd că ceva nu merge”, a declarat acesta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este coruptie la nivel inalt in toata Europa. Romania ocupa primele 3 locuri
    • Like 0
  • check icon
    Frumos, dar să nu pățească ca la noi, se fâsâie ușor treaba iar cei vizați îți văd în continuare mai pe față mai pe șestache de matrapazlâcuri.
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult