Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Inspirați de protestele din România, mii de oameni au ieșit în stradă în Slovacia pentru a manifesta împotriva corupției

Proteste Slovacia

Mii de slovaci au ieșit marți în stradă, în ciuda ploii, pentru a protesta față de corupția din țară și față de relațiile obscure dintre oligarhi și membrii guvernului. Organizatorii protestului spun că s-au simțit inspirați de mișcările recente de stradă din România, relatează Euronews

Manifestanții, în cea mai mare parte studenți, au scandat „Încă ne pasă” și „Gata cu Fico”, arătându-și dezaprobarea față de premierul Robert Fico și față de apropiatul său, ministrul de Interne, Robert Kalinak. 

Anul trecut, acesta din urmă a fost acuzat că ar fi primit în mod necuvenit 260.000 de euro de la un controversat om de afaceri slovac, Ladislav Bašternák, acuzația fiind, în opinia manifestanților, insuficient investigată de poliție. 

Îți recomandăm

La rândul său, premierul Fico este criticat pentru că a închiriat de la același om de afaceri un apartament într-un complex rezidențial de lux. Cei care au ieșit în stradă nu sunt însă nemulțumiți doar de corupție, ci și de starea proastă în care se află țara. 

Ideea protestului a apărut spontan, în urma unei discuții dintre doi studenți, Karolina Farska și David Straka, aceștia declarându-le jurnaliștilor că au fost inspirați de amplele manifestații declanșate în România de OUG 13. „Amândoi studiem în Slovacia și dorim în viitor să locuim la Bratislava, să lucrăm aici și să facem această țară un loc mai bun. Dar există anumite lucruri care fac totul foarte dificil”, a spus Farska. 

„Trebuie să crezi că lucrurile se vor schimba. Mi-ar plăcea ca liderii noștri să ne asculte și să îndrepte lucrurile într-o cu totul altă direcție”, a spus actorul de cinema Maroš Kramár, una dintre multele personalități din Slovacia prezente la manifestație. 

Protestul a fost susținut și de președintele Slovaciei, Andrej Kiska. „Dacă stăm liniștiți, nimic nu se va schimba în această țară. Îi încurajez întotdeauna pe oameni să fie activi și să reacționeze corespunzător atunci când văd că ceva nu merge”, a declarat acesta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este coruptie la nivel inalt in toata Europa. Romania ocupa primele 3 locuri
    • Like 0
  • check icon
    Frumos, dar să nu pățească ca la noi, se fâsâie ușor treaba iar cei vizați îți văd în continuare mai pe față mai pe șestache de matrapazlâcuri.
    • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult