Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Ce înseamnă să protestezi ca un român?” Washington Post, despre creativitatea, umorul și inteligența „Revoluției luminii”

”Noaptea ca hoții”

Foto: Paul Kerestes

Washington Post publică o analiză realizată de Associated Press, despre felul în care au protestat, în ultimele săptămâni, românii. „Prin urmare, ce înseamnă să protestezi ca un român?”, se întreabă autoarea, Alison Mutler, care enumeră principalele trăsături ale manifestațiilor din România, dominate de umor și inteligență.

Aceasta scrie, între altele, despre „Revoluția luminii”, acel moment în care sute de mii de oameni au aprins în Piața Victoriei, lanternele telefoanelor mobile, creând, din nenumărate puncte strălucitoare, o imagine a solidarității. „O săptămână mai târziu, zeci de mii de protestatari au ținut lumini aprinse sub bucăți de hârtie roșie, galbenă și albastră, creând un steag național gigantic”, notează AP.

Articolul mai vorbește și despre recuzita manifestanților ce amintea de spectacolele de teatru: replici în mărime naturală ale guvernanților îmbrăcați în zeghe, sunetul tobelor și viorilor, proiecțiile luminioase pe clădirile din apropiere, printre care și conturul verde al lui Batman, supereroul ce luptă cu răufăcătorii. 

Alison Mutler amintește și de mesajele pline de spirit ale protestatarilor, între care “We don’t beLiviu” or “EU, we don’t want to Liviu” sau mesajul lui Spock din Star Treck despre Guvern: „Căpitane, am scanat clădirea și nu există niciun semn de viață inteligentă”.

Să nu-i uităm însă pe câini, care au devenit nelipsiți de la proteste, după ce „postul pro-guvernamental România TV a susținut că protestatarii au primt câte 30 de lei pentru fiecare câine adus în Piață. După aceasta, mai mulți câini au apărut cu pancarte la protest. Pe una din ele scria: Îmi vine să urlu”, scrie sursa citată.

Articolul mai vorbește și despre protestatarul singuratic din Odobești care a fost dat ulterior în judecată de primarul din localitate pentru că ar fi scris mesaje calomnioase pe pagina lui de Facebook. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Multumim,
  Celor ce apreciază atitunea civilizată a militanților românii împotriva corupției.
  • Like 3
 • Ma bucura faptul ca acești tineri care acum sunt copii de la evenimentele din 89 au realizat în sfârșit sa gândească sa trăiască democratic....
  Noi am încercat atunci dar nu am reușit....ne-au manipulat și ne-au umilit ....aducând minerii.
  Este cineva pedepsit ???? Pentru pagubele publice și morale ....???? Vorba D-lui Brucan ( politruc și dizident politic)....care s-a lepădat foarte repede de tov iliescu și coaliții lui....și care a tras un semnal important dar care a deranjat....a trebuit sa treacă peste 20 de ani...și I încă mai avem de afaceri cu " stupid peoples "...vezi suporterii psd la mitinguri....vezi lozincile comuniste...
  NUMAI ACEȘTI TINERI ...COPII NOȘTRI ..care au înțeles adevăratul sens al DEMOCRAȚIEI vor schimba mentalitatea...
  Ei sunt cei care clădesc România libera și democrată.... sunt mandra de ei
  și le mulțumesc.
  Fie ca Dumnezeu sa ii aibă în grijă într-o Românie Democrată, Libera și Independenta...
  • Like 2
 • Uite așa #rezist o să devină brand de țară.
  Ni s-a dus faima în lume,iar asta e bine,căci chiar suntem de admirat.
  Fac pariu că o să avem mai mulți turiști străini anul ăsta,or să vină din curiozitate,chiar dacă serviciile și infrastructura sunt,dacă nu la pământ,undeva la nivelul solului.
  O să vede-ți.
  • Like 1
 • ...si ..mai vine si primavara, si da coltul ierbii, si se incalzeste , si " Sunt greu batranii de urnit !", dar .."greu de oprit", mai ales daca isi apara copiii !!!
  • Like 2
 • Claudiu check icon
  Propun ca la urmatoarele alegeri sa-l votam pe Ali-Baba !
  Stiti de ce? Are numai 40 de hoti in subordine, iesim masiv pe plus fata de ce este acum :)
  • Like 3
  • @ Claudiu
   Asa-i, daca ne luam dupa numar. Dar a-i lui Ali Dracnea pot fi si, doar, 40. Problema e ca sunt superprofesionisti, daca mi-e permis termenul, in ale ... noptii "ritualuri".
   • Like 0
 • Sunt curios: - știe cineva, de fapt... care, a apărut primul pe mapamond - "rezist", sau "resist'...?!?
  Adică, care au fost primii cu mesajul... - Noi, sau americanii...?
  • Like 0
 • Iată de ce protestele trebuiesc continuate până se sperie serios tâlharii! Am tot vorbit, mai în glumă, mai în serios, de dictatura bunului simţ, după modelul dictaturii proletariatului! Să băgăm în puşcării toţi corupţii, începând cu politicienii, apoi cu structurile de forţă, cu serviciile... Pt început să solicităm transparenţă, să determinăm demisiile tuturor celor care, la butoane, nu arată limpede ce fac. De exemplu, primăria capitalei, ascunde documente, încalcă regulamente de şedinţă - lucruri care pot fi anchetate în regim de urgenţă. Trebuiesc anihilaţi sistematic, altfel nu mai scăpăm de ei. NE-AM SATURAT!
  • Like 5
 • Presa din alte tari poate aprecia just tot ce s-a intamplat in aceste zile,dar in tara se trimit citatii pentru a te prezenta la politie tocmai pentru acest mod pasnic si inteligent de a protesta,se rastalmacesc legi si se incearca denigrarea unui popor care spune civilizat NE-AM SATURAT.
  • Like 3


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult