Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Ce înseamnă să protestezi ca un român?” Washington Post, despre creativitatea, umorul și inteligența „Revoluției luminii”

”Noaptea ca hoții”

Foto: Paul Kerestes

Washington Post publică o analiză realizată de Associated Press, despre felul în care au protestat, în ultimele săptămâni, românii. „Prin urmare, ce înseamnă să protestezi ca un român?”, se întreabă autoarea, Alison Mutler, care enumeră principalele trăsături ale manifestațiilor din România, dominate de umor și inteligență.

Aceasta scrie, între altele, despre „Revoluția luminii”, acel moment în care sute de mii de oameni au aprins în Piața Victoriei, lanternele telefoanelor mobile, creând, din nenumărate puncte strălucitoare, o imagine a solidarității. „O săptămână mai târziu, zeci de mii de protestatari au ținut lumini aprinse sub bucăți de hârtie roșie, galbenă și albastră, creând un steag național gigantic”, notează AP.

Articolul mai vorbește și despre recuzita manifestanților ce amintea de spectacolele de teatru: replici în mărime naturală ale guvernanților îmbrăcați în zeghe, sunetul tobelor și viorilor, proiecțiile luminioase pe clădirile din apropiere, printre care și conturul verde al lui Batman, supereroul ce luptă cu răufăcătorii. 

Alison Mutler amintește și de mesajele pline de spirit ale protestatarilor, între care “We don’t beLiviu” or “EU, we don’t want to Liviu” sau mesajul lui Spock din Star Treck despre Guvern: „Căpitane, am scanat clădirea și nu există niciun semn de viață inteligentă”.

Să nu-i uităm însă pe câini, care au devenit nelipsiți de la proteste, după ce „postul pro-guvernamental România TV a susținut că protestatarii au primt câte 30 de lei pentru fiecare câine adus în Piață. După aceasta, mai mulți câini au apărut cu pancarte la protest. Pe una din ele scria: Îmi vine să urlu”, scrie sursa citată.

Articolul mai vorbește și despre protestatarul singuratic din Odobești care a fost dat ulterior în judecată de primarul din localitate pentru că ar fi scris mesaje calomnioase pe pagina lui de Facebook. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Multumim,
    Celor ce apreciază atitunea civilizată a militanților românii împotriva corupției.
    • Like 3
  • Ma bucura faptul ca acești tineri care acum sunt copii de la evenimentele din 89 au realizat în sfârșit sa gândească sa trăiască democratic....
    Noi am încercat atunci dar nu am reușit....ne-au manipulat și ne-au umilit ....aducând minerii.
    Este cineva pedepsit ???? Pentru pagubele publice și morale ....???? Vorba D-lui Brucan ( politruc și dizident politic)....care s-a lepădat foarte repede de tov iliescu și coaliții lui....și care a tras un semnal important dar care a deranjat....a trebuit sa treacă peste 20 de ani...și I încă mai avem de afaceri cu " stupid peoples "...vezi suporterii psd la mitinguri....vezi lozincile comuniste...
    NUMAI ACEȘTI TINERI ...COPII NOȘTRI ..care au înțeles adevăratul sens al DEMOCRAȚIEI vor schimba mentalitatea...
    Ei sunt cei care clădesc România libera și democrată.... sunt mandra de ei
    și le mulțumesc.
    Fie ca Dumnezeu sa ii aibă în grijă într-o Românie Democrată, Libera și Independenta...
    • Like 2
  • Uite așa #rezist o să devină brand de țară.
    Ni s-a dus faima în lume,iar asta e bine,căci chiar suntem de admirat.
    Fac pariu că o să avem mai mulți turiști străini anul ăsta,or să vină din curiozitate,chiar dacă serviciile și infrastructura sunt,dacă nu la pământ,undeva la nivelul solului.
    O să vede-ți.
    • Like 1
  • ...si ..mai vine si primavara, si da coltul ierbii, si se incalzeste , si " Sunt greu batranii de urnit !", dar .."greu de oprit", mai ales daca isi apara copiii !!!
    • Like 2
  • Claudiu check icon
    Propun ca la urmatoarele alegeri sa-l votam pe Ali-Baba !
    Stiti de ce? Are numai 40 de hoti in subordine, iesim masiv pe plus fata de ce este acum :)
    • Like 3
    • @ Claudiu
      Asa-i, daca ne luam dupa numar. Dar a-i lui Ali Dracnea pot fi si, doar, 40. Problema e ca sunt superprofesionisti, daca mi-e permis termenul, in ale ... noptii "ritualuri".
      • Like 0
  • Sunt curios: - știe cineva, de fapt... care, a apărut primul pe mapamond - "rezist", sau "resist'...?!?
    Adică, care au fost primii cu mesajul... - Noi, sau americanii...?
    • Like 0
  • Iată de ce protestele trebuiesc continuate până se sperie serios tâlharii! Am tot vorbit, mai în glumă, mai în serios, de dictatura bunului simţ, după modelul dictaturii proletariatului! Să băgăm în puşcării toţi corupţii, începând cu politicienii, apoi cu structurile de forţă, cu serviciile... Pt început să solicităm transparenţă, să determinăm demisiile tuturor celor care, la butoane, nu arată limpede ce fac. De exemplu, primăria capitalei, ascunde documente, încalcă regulamente de şedinţă - lucruri care pot fi anchetate în regim de urgenţă. Trebuiesc anihilaţi sistematic, altfel nu mai scăpăm de ei. NE-AM SATURAT!
    • Like 5
  • Presa din alte tari poate aprecia just tot ce s-a intamplat in aceste zile,dar in tara se trimit citatii pentru a te prezenta la politie tocmai pentru acest mod pasnic si inteligent de a protesta,se rastalmacesc legi si se incearca denigrarea unui popor care spune civilizat NE-AM SATURAT.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult