Trăim în epoca vitezei și vrem ca lucrurile să se întâmple cât mai repede. Myspace s-a transformat în Facebook, care s-a transformat în Instagram, care s-a transformat în TikTok. La fiecare schimbare de trend, ceva s-a accelerat în modul în care se livrează un mesaj sau o imagine cu pisici. De la scroll down la slide, de la blog-uri la shorts. Îmi spunea una dintre fetele cu care lucrez pentru promovarea unei pagini de Instagram că am pus prea multă informație într-o singură postare și că, din punctul de vedere al audienței (reach-ului), oamenii nu urmăresc postări lungi. Odată cu dorința asta de repede devenim din ce în ce mai superficiali și ne formăm păreri bazate pe interacțiuni scurte, fără să intrăm în profunzimea unui subiect, uneori fără să avem răbdarea de a citi un articol până la capăt. Vedem un filmuleț de 12 minute pe youtube despre dieta x și gata, știm totul despre ea.
În stilul ăsta avem tendința să credem că lucrurile de calitate se întâmplă repede. În realitate lucrurile calitative au în spate foarte multă muncă, experiență acumulată și, poate, o grămadă de eșecuri. Cei care lucrează în același domeniu de mai bine de 15-20 de ani mă înțeleg când spun că individul de acum este unul mult mai bun decât atunci când era începător. Ca să devină atât de bun a trecut prin ani de acumulări și perfecționare la locul de muncă, întâlnind situații cât mai diverse, făcând greșeli, având reușite, strângând bagaj de informații. Lucrul ăsta este valabil în orice, însă aici vreau să vorbesc despre sport și să vă explic de ce nu se poate repede și ce trebuie să schimbați în mentalitatea voastră când vine vorba de sport.
Am urmărit zilele trecute un podcast cu un cercetător care este expert în fitness și care documentează efectele sportului de toate tipurile asupra fizicului și a psihicului. Spunea că după un an neîntrerupt de sport ești încă începător, iar între 5 și 20 de ani ești intermediar. După ani buni de sport fără întrerupere, încă îmi mai descopăr puncte slabe și în continuare îmi perfecționez și îmi adaptez antrenamentele. Fiecare evoluție îmi deschide noi orizonturi.
Cădem pradă acelor reclame pe Insta cu tot felul de influenceri care ademenesc cu programe de slăbire sau de accentuare a abdomenului “în doar 30 de zile”. Știți cum funcționează treaba? Am strâns followeri, fac un program, îi dau drumul pe internet, în prealabil spun că tipul meu de fitness este cel mai bun pentru că și pentru că, apoi 1-2% dintre voi vor cumpăra programul. În realitate, foarte puțini au rezultate cu programul și asta nu pentru că programul este prost, ci pentru că în 30 de zile niciun program nu poate face minuni. Dar cum funcționează de fapt? Pentru că am văzut pozele cu “înainte” și „după”? Păi din cei care au achiziționat programul, o parte sunt deja foarte sportivi și decid să încerce și acest program, apoi dintre aceștia o altă parte sunt foarte serioși și pe nutriție, fapt care scoate în evidență ceea ce ei aveau deja, însă poate că se lăsaseră pe tânjeală în ultimele luni și puseseră 2-3 kilograme în plus. Aceștia ajung pe pagina atletului care a făcut programul. Luați astfel de planuri sau faceți-vă singur planul, însă schimbați-vă puțin optica când vine vorba de sport. Faceți sport nu (doar) pentru estetică, ea vine natural, mai devreme sau mai târziu.
Faceți sport pentru postură, pentru a fi mai sănătoși, pentru a avea densitate osoasă până târziu în viață, pentru a întări articulațiile, pentru a întări inima, pentru sistemul endocrin, faceți atât forță cât și cardio și cel mai important, nu așteptați rezultate rapide. Dacă nu luați anabolizanți sintetici, corpul va avansa în ritmul lui, iar fizicul de peste un an va fi altul, capacitatea voastră de efort are să fie alta. Antrenați-vă toate grupele de mușchi, fără să insistați mai mult pe partea preferată. Faceți și antrenamentele care nu vă plac. Antrenați-vă abdomenul și lombarul (core-ul) cât mai mult în primele luni de sport. Sportul vă face oameni mai buni și puteți să luați disciplina din sport și să începeți să o aplicați și în alte domenii. Primele sunt nutriția și somnul/recuperarea. Este mult de muncă și nu există soluții rapide. Dacă ani de-a rândul ați dormit prost, așteptați-vă să dureze tot ani, până când o să vă îmbunătățiți somnul fără să luați sedative. Dacă ani ați mâncat prost, atunci trebuie să ieșiți din zona de confort și să începeți să mâncați bine. A te alimenta bine înseamnă mai puțin sau deloc alcool, hidratare ok, mâncare cât mai puțin procesată, puțin sau deloc fastfood, legume crude, carne la cuptor sau pe grătar, o metodă de a alterna între tipurile de proteină disponibile, pentru că este proteină și în alte produse în afară de carne. Dacă motivul pentru care vreți să faceți sport este doar pentru că „m-am îngrășat în ultimele luni”, atunci problema este în bucătărie. Ca să faceți schimbări atât de mari, începeți cu una și țineți-vă de ea. Când ați asimilat-o, treceți la următoarea. Și aveți răbdare, fiți consecvenți, nu renunțați.
În multe domenii calitatea este mai importantă decât cantitatea, însă în sport cantitatea este foarte importantă, la fel de importantă precum calitatea. A strânge multe ore de antrenament, pentru perioade lungi de timp, a băga sportul în rutina zilnică pentru totdeauna - asta este scopul și soluția pentru a deveni oameni mai buni.
Pentru a fi mai fericiți și pentru a vedea rezultate din punct de vedere fizic, dar mai ales psihic, trebuie să aveți în primul rând această răbdare, să nu vă descurajați și să vă înhămați la foarte multă muncă pe toate fronturile. Vă garantez că, dacă vă antrenați fără oprire un an, după un tipar, atunci veți putea mult mai ușor să începeți să mâncați ok, aplicând principiul disciplinei din sport. Dacă aveți apoi doi ani de sport și unul de mâncat ok, deja veți vedea rezultate semnificative, dar veți fi abia la 3% din potențialul vostru. Reușitele, însă, vă vor da altă motivație. Veți reduce drastic zahărul consumat absurd și vă veți lăsa de fumat (sau de alte droguri). Când veți avea 3 ani de sport, 2 de mâncat ok și un an fără alcool sau zahăr în exces, o să începeți să vă simțiți mult mai bine și de fiecare dată când veți avea o micro-reușită, o să simțiți că ați mai adăugat o cărămidă la fundația drumului către fericire. Când veți avea 5 ani de obiceiuri pozitive acumulate și obiceiuri vechi, negative, la care ați renunțat, atunci o să experimentați ceea ce se numește schimbarea de sine și veți fi altă persoană față de cea care a început primul antrenament, în urmă cu ani. Cel mai satisfăcător după acești ani pozitivi este efectul asupra creierului. Mintea va fi mai clară, anxietatea mai puțină, problemele mai mici, curajul și încrederea mai mari.
Ne este greu să facem schimbări, pentru că avem o fundație bazată pe obiceiuri care nu sunt tocmai bune. Ele sunt normale și acceptate de societate, unele ne sunt induse chiar de către părinți. Chiar și drogurile ilegale mai nou sunt destul de acceptate de societate, ce să mai zic de cele legale (zahăr, device-uri, social media, fast-food, jocuri de noroc, filme porno etc.). Începe să se audă și pe la noi de termeni precum neuroplasticitate. Obiceiurile proaste sunt introduse la noi în creier prin repetitivitate, pe perioade lungi. Din cauza asta ne e greu să renunțăm la ele. Ca să luptăm cu niște obiceiuri proaste, trebuie mai întâi să le identificăm, să ni le asumăm și să începem călătoria către schimbare. Să le atacăm cu obiceiuri pozitive pe care să le înrădăcinăm în creierele noastre prin repetiție timp îndelungat. Să permitem astfel creierului nostru să uite de toate lucrurile nocive pe care le-am făcut și să înceapă să se obișnuiască cu cele bune.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La care se adaugă un adevăr greu de respins, acela că nimic nu se obține în termen
scurt!
Revenind la problema in sine este si o problema morala atata timp cat site-uri de specialitate, reviste "glossy" si "quality" , "influencers" si vedete de carton promoveaza antrenamente minune, suplimente minune, cum sa mananci fast-food si sa slabesti, ca mancarea traditionala romaneasca plina de grasimi si prajeli este sanatoasa, etc. etc.. De aceea cum putem sa contra-balansam lipsa de educatie, "instant gratification" sau pur si simplu dorinta stupida de a fi la moda? Putem sa facem ceva sau nu facem nimic si lasam evolutia sa isi spuna cuvantul?