Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Instanțele din Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Deva au decis să întrerupă lucrul zilnic, timp de o oră

Protest magistrați - Octav Drăgan

(Foto: Octav Drăgan)

Instanțele de judecată din Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Deva au decis să întrerupă lucrul timp de o oră, în fiecare zi, în semn de protest față de modificările la legile justiției și codurile penale. Mai multe instanțe au programate marți adunări generale unde magistrații vor decide dacă vor adopta sau nu măsuri similare de protest, potrivit Digi24.

Conducerea Judecătoriei Sibiu a decis în adunarea generală să oprească, începând de azi, ședințele de judecată între 11:30 și 12:30, timp de patru zile.

UPDATE. Magistrații din Dolj au decis să protesteze în același fel, oprind lucrul timp de o oră.

„În contextul modificărilor preconizate ale Legilor justiţiei, cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinţei exprimate de peste 4000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene şi raportat la iniţiativa de modificare a legislaţiei penale, care prefigurează o justiţie penală ineficientă, pentru apărarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, s-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele negative ale noilor prevederi asupra statutului şi intereselor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor români şi s-a hotărât cu majoritate, manifestarea publică a dezacordului faţă de acestea, prin suspendarea activităţii de judecată în perioada 19.12.2017-22.12.2017, în intervalul orar 11.30 – 12.30”, se arată într-un comunicat de la judecătoria Sibiu.

La Râmnicu Vâlcea orice proces urmează să se întrerupă până la sfârșitul anului zilnic, între orele 11 și 12.

Și judecătoria Deva a decis să oprească lucrul între orele 11:30-12:30.

Sute de judecători și procurori din mai multe județe și Municipiul București au protestat luni, la diferite ore, în tăcere. Magistrații și-au manifestat astfel dezacordul față de modificările adoptate de Camera Deputaților la pachetul legilor Justiției și față de amendamentele propuse la Codul penal și Codul de procedură penală. În fața Curții de Apel București, numărul magistraților a ajuns la aproape 1.000 de persoane. La un moment dat, ei au făcut un gest simbolic, aprinzându-și luminile telefoanelor.  La Cluj-Napoca circa 100 de magistraţi au ieşit să își exprime nemulțumirea, spunând că proiectele de modificare a legilor Justiției nu au ținut cont de avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii și recomandările Comisiei Europene.

Proteste ale magistraților au avut loc luni în București și mai multe orașe, printre care Cluj-Napoca, Constanța, Bacău, Iași, Botoșani, Galați, Satu Mare, Olt, Timișoara.

Magistrații susțin că dacă modificările vor intra în vigoare organele judiciare nu vor mai dispune de instrumentele necesare pentru protecția victimelor și identificarea infractorilor, iar justiția penală va deveni ineficientă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult