Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Institutul pentru Studiul Războiului: Vladimir Putin riscă să facă o greșeală mortală, așteptând prea mult timp pentru a comanda întăriri pe linia de la Lugansk

Vladimir Putin - Foto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia

Foto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia

Suntem în ziua cu numărul 201 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos las câteva noi informații [expuse la rece și în mod obiectiv] care explică mai bine contextul:

- Mai multe regiuni din estul Ucrainei, printre care Harkov, Doneţk și Sumî sau Dnipropetrovsk, au fost afectate duminică seară de întreruperi masive de curent.

- Volodimir Zelenski a transmis că Rusia este responsabilă de aceste pene de curent și a acuzat Moscova de atacarea deliberată a infrastructurii civile. „Teroriștii Federației Ruse rămân teroriști și atacă infrastructură critică. Nu instalații miltare, scopul lor e de a-i priva pe oameni de lumină și căldură”, a declarat președintele ucrainean. De altfel, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat pe twitter că rușii au lansat în total 11 rachete către regiunile din estul Ucrainei. 

 Un comentariu a venit și din partea ambasadoarei SUA în Ucraina, Bridget Brink, care denunțat loviturile rusești. „Răspunsul aparent al Rusiei la eliberarea de către Ucraina a numeroase orașe din est: trimite rachete pentru a încerca să distrugă infrastructura civilă critică”, a transmis Bridget Brink.

- Pe măsură ce retragerea forțelor ruse din regiunea estică ucraineană Harkov a continuat, Roman Semenuha, șef adjunct al administrației militare regionale din Harkov, a declarat la televiziunea ucraineană că peste 40 de localități au fost până acum eliberate.

- Vladimir Putin a vorbit duminică la telefon cu Emmanuel Macron. Liderul de la Kremlin, care a fost și cel ce a inițiat apelul, i-a transmis liderului de la Elysee că atacurile ucrainenilor de la centrala nucleară de la Zaporojie ar putea avea „consecințe catastrofale”. Președintele francez i-a răspuns însă lui Putin, spunând că ocupația rusă a centralei nucleare este cea compromite securitatea centralei.

- Ramzan Kadîrov a criticat conducerea armatei ruse, după contraofensiva Ucrainei din nord-est. În semn că regimul de la Kremlin s-ar putea confrunta cu consecințe grave din cauza pierderii teritoriului pe care administrațiile ruse de ocupație au declarat în mod repetat că plănuiesc să le păstreze „pentru totdeauna”, Kadîrov a sugerat că Vladimir Putin ar putea să nu fie conștient de starea reală a lucrurilor pe front. „Dacă astăzi sau mâine nu se fac schimbări în desfășurarea operațiunii militare speciale, voi fi obligat să merg la conducerea țării pentru a explica situația de pe teren”, a spus Kadîrov.

- În evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că recucerirea de către armata ucraineană a orașului Izium a pus capăt perspectivei ca Rusia să își poată atinge obiectivele pe care a spus că le are în regiunea Donețk, după ce a fost nevoită să se retragă de la Kiev.

- În plus, ISW precizează că soldații ruși nu mai pot avansa spre Bakhmut sau Donețk dinspre nord, pentru că orice avans spre aceste orașe și-a pierdut valoarea operațională reală.

- Experții americani amintesc că prin folosirea sistemelor HIMARS și a altor arme occidentale, Ucraina a reușit să provoace pierderi operaționale majore Rusiei într-o contraofensivă rapidă și să recucerească cea mai mare parte a regiunii Harkov.

- ISW mai notează că actuala contraofensivă din regiunea Herson continuă să facă progrese de-a lungul râului Nipru și că nu există niciun temei că acest contraatac să fie doar o simulare.

- Totodată, ISW mai spune că presiunea pusă de ucraineni în regiunea Herson, combinată cu contraofensiva fulgerătoare din regiunea Harkov, îi pune în mare dificultate pe ruși, care nu au destulă forță ca să formeze o linie defensivă de-a lungul râului Oskil, care apoi să mențină granița regiunii Lugansk.

- Vladimir Putin riscă să facă o greșeală comună, dar mortală, așteptând prea mult timp pentru a comanda întăriri pe linia de la Lugansk, zice ISW. El are de ales fie între a compromite apărarea Hersonului, fie de a pune capăt operațiunilor ofensive în jurul orașului Bakhmut și Donețk (în sudul Donbasului), pentru a pune trupele în poziție defensivă la granița dintre Lugansk și Harkov.

- Contraofensiva rapidă a ucrainenilor nu va pune capăt războiului, care se va extinde până în 2023, potrivit ISW, dar este clar că acum Ucraina a întors cursul războiului în favoarea sa.

- Separat, în evaluarea de luni dimineață, Ministerul britanic al Apărării a transmis că în fața progreselor ucrainene, Rusia a ordonat probabil retragerea trupelor sale din întreaga regiune Harkov la vest de râul Oskil.

- Londra spune că succesul forțelor ucrainene în împingerea trupelor ruse din regiunea Harkov „are implicații semnificative pentru proiectul operațional general al Rusiei”, și pentru moralul soldaților săi de pe teren.

-Majoritatea forțelor operaționale ruse din Ucraina sunt foarte probabil forțate să acorde prioritate acțiunilor defensive de urgență, spun britanicii.

- Încrederea deja limitată pe care trupele ruse dislocate pe frontul din Ucraina o au în conducerea militară înaltă a Rusiei este probabil să se deterioreze și mai mult, mai precizează guvernul de la Londra.

- În sud, Rusia se luptă probabil să aducă rezerve suficiente de luptă până în linia frontului. Însă britanicii observă că artileria ucraineană cu rază lungă de acțiune lovește punctele de trecere peste râul Nipru atât de des încât Rusia nu poate efectua reparații la podurile avariate, concluzionează Ministerul britanic al Apărării.

- Armata ucraineană susține că a forțat rușii să părăsească peste 20 de orașe și sate în ultimele 24 de ore, în timp ce militarii trimiși de Moscova să invadeze țara fug în zonele ocupate din Donbas sau în Rusia, potrivit raportului publicat luni dimineață de Statul Major al Armatei din Ucraina.

- Armata ucraineană a precizat și că rușii își concentrează focul pe controlul regiunii Donețk, menținând teritoriile capturate temporar și perturbând ofensiva trupelor noastre în anumite direcții.

- În zona Herson, Ucraina spune că rușii au suferit pierderi grele și refuză masiv să se întoarcă în zona de luptă.

- La rândul său, armata rusă a anunțat luni pe Telegram că a provocat înfrângerea trupelor ucrainene din mai multe așezări din regiunea Harkov și că a ucis peste 250 de soldați ucraineni.

- Igor Ghirkin, un militant naționalist și fost ofițer FSB care a contribuit la lansarea războiului din 2014 în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a comparat prăbușirea uneia dintre principalele linii ale frontului cu o înfrângere catastrofală în războiul ruso-japonez, care a declanșat Revoluția din 1905 din Rusia.

- CNN remarcă într-o analiză publicată luni dimineață faptul că săptămâna trecută a avut loc o transformare uluitoare a câmpului de luptă din estul Ucrainei, grație ofensivei blindate de natură rapidă a forțelor ucrainene, care au trecut prin liniile de apărare ruse și au recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu.

- Oricât de mult ofensiva a fost concepută și executată cu brio, ea a reușit și din cauza insuficiențelor rusești. De-a lungul zonelor din regiunea Harkov, unitățile ruse erau prost organizate și echipate, mai spune CNN.

- Eșecurile rușilor și retragerea dezordonată spre est au făcut ca obiectivele operațiunii militare speciale a lui Vladimir Putin să fie considerabil mai greu de atins.

- În weekend, retragerea Rusiei a continuat din zonele de frontieră care erau ocupate din martie. În satele aflate la cinci kilometri de graniță a fost arborat din nou steagul ucrainean.

-  Până în urmă cu o săptămână, rușii puteau ataca apărarea ucraineană din Donețk din trei direcții: nord, est și sud. Axa nordică a dispărut acum, iar amenințarea la adresa centurii industriale din Sloviansk și în jurul său s-a diminuat mult, la fel ca perspectiva ca apărarea ucraineană să fie înconjurată. Mai simplu spus, câmpul de luptă din estul Ucrainei a fost redesenat în câteva zile, punctează CNN.

- Personalități importante ale mass-media din Rusia încearcă să transforme calamitatea din această săptămână într-o așa-zisă operațiune planificată. Propagandistul Kremlinului, Vladimir Soloviev, a postat din nou un comentariu pe canalul său de Telegram, în care a insistat că „inamicul, reușind un avans ușor pe un anumit sector al frontului, ajunge într-o capcană”. „În prezent, unitățile ruse se regrupează intenționat”, a adăugat Soloviev, deși există puține semne în acest sens.

- CNN mai remarcă faptul că regimul de la Kremlin va trebui să-și regândească strategia după ce a suferit cea mai proastă săptămână din întreaga campanie începută pe 24 Februarie în Ucraina.

- Unele grupuri tactice de batalion existente au fost reconstituite, batalioane de voluntari au fost formate în toată Rusia pentru a forma un al treilea corp de armată, iar oficialii americani spun că rușii sunt lipsiți de muniție, ba chiar apelează la Coreea de Nord pentru aprovizionare. Pe scurt, succesul remarcabil al contraofensivei ucrainene va forța o reevaluare din partea Kremlinului a modului în care este utilizat noul corp de armată.

- Armata rusă poate echilibra din nou lupta prin arsenalul său de artilerie și rachete. Dar CNN spune că operațiunile rușilor la sol par prost organizate, cu puțină autonomie acordată comandanților. De altfel, ultima săptămână a scos la iveală probleme de motivație și leadership.

-  Este imposibil de știut dacă Kremlinul își va dubla acum în efortul pentru a finaliza [operațiunea militară specială] sau dacă începe să caute o înțelegere negociată.

 - Prima opțiune pare să fie destul de greu de realizat, având în vedere evenimentele din ultima săptămână. A doua ar fi umilitoare pentru Vladimir Putin. A treia posibilitate, poate cea mai probabilă, este că Rusia va persista cu atacul său măcinat centimetru cu centimetru, reușit să ocupe pe viitor puțin sau deloc teritoriu suplimentar.

-  Rusia se confruntă acum cu un adversar cu vântul în pânze și infuzii proaspete de ajutor militar occidental, iar ajutoarele urmează să vină și pentru lunile de iarnă. Ucraina a făcut ceea ce trebuia să facă, căci progresele sale pe câmpul de luptă a consolidat sprijinul aliaților.

- În tot acest context, Ministerul ucrainean al Apărării a i-a ironizat duminică într-o postare pe twitter pe omologii săi de la Moscova pentru limbajul prin care încearcă să-și acopere înfrângerile. [„Gest de bunăvoință", „operațiune de retragere și redistribuire organizată a trupelor", „evenimente demonstrative pentru a marca acțiunile efective ale trupelor"...În ultimele 6 luni, Ministerul Apărării al Rusiei a scris mai mult de un capitol de noi eufemisme pentru manualele de strategie militară], au precizat ucrainenii.

 Mai jos vă las cu o hartă a bătăliei pentru regiunea Harkov. Ce este hașurat cu galben simplu reprezintă zonele în care Ucraina și-a recăpătat controlul, ce este hașurat cu galben și liniuțe reprezintă câștigurile teritoriale ale Kievului din 10 septembrie, ce este hașurat cu roz reprezintă teritoriul controlat de ruși și majoritatea progrese recente ale Rusiei, iar ce este hașurat cu roz și liniuțe evidențiază forțele ruse care au fugit ca să scape de încercuirea în jurul Izium


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult