„Plantele fac toată munca. Noi doar le creăm condițiile ca să se dezvolte și să ne răsplătească cu gustul lor”, spune Radu Nițulescu, în timp ce deschide ușa unei mari sere aflate în Nanov, lângă Alexandria. În fiecare zi a anului, aici găsești peste un milion de ghivece cu ierburi aromatice, aflate în diverse stadii de dezvoltare, care dau gust mâncării românilor din toată țara. Între acestea, mai multe varietăți de busuioc, mărar, pătrunjel, leuștean, rozmarin, cimbru sau mentă, care ajung în cea mai mare parte în magazinele Lidl, cu care firma Prestoagri SRL, deținătoarea brandului Aromatic, are un parteneriat. În prima linie, găsim busuiocul gata de a fi recoltat și trimis pe drumul spre bucătăriile românilor, alături de alte verdețuri.
Dacă te apropii puțin, simți mirosul revigorant al plantei care reprezintă 50% din comenzile primite de sere. Radu Nițulescu e mulțumit de felul în care arată recolta, însă „doar” să le creezi unor plante mediul în care să se dezvolte este o îndeletnicire deloc simplă, pentru care ai nevoie nu doar de cunoștințe temeinice despre natură, ci și de tehnologie de ultimă generație. Climatul este asigurat cu ajutorul unei adevărate uzine controlate prin computere, creșterea plantelor este stimulată cu ajutorul ciupercilor bune, iar controlul dăunătorilor se face prin insecte benefice, spune Radu Nițulescu. Felul în care funcționează sera este în permanentă corelație cu ce se întâmplă afară; sistemele de aici sunt create pentru a adapta temperatura, luminozitatea și umiditatea din interior în funcție de schimbările de la exterior.
Sere din sticlă din Olanda
Fiul unor fermieri din Alexandria care se ocupă de cultura cerealelor, Radu Nițulescu (38 de ani) a absolvit Dreptul și s-a specializat în insolvență. După un an de practică, și-a dat seama că era pe un drum închis pentru el și s-a întors la ceea ce îi era familiar din copilărie. „Ca mulți alții, și eu am copilărit la țară, aici în sud legătura cu pământul este o realitate care ne caracterizează. Bunica avea gospodărie, creștea animale, punea cartofi, salată, mărar, pătrunjel. Avea viță de vie, iar în câmp porumb. Noi o ajutam, bine, adevărul e că mai mult ne jucam, dar am învățat multe lucruri atunci. Apoi, când am crescut, tatăl meu ne lua mereu la firmă pentru a vedea cum funcționează lucrurile”, spune fondatorul Prestoagri SRL. Însă atunci când și-a făcut propriul său business, s-a decis să facă agricultură la un alt nivel și și-a găsit drept model Olanda.
Serele de la Nanov sunt sere tip Venlo, botezate după un orășel olandez. „Acolo sunt cei mai mari constructori de sere din Olanda. Olandezii sunt, prin excelență, inovatori în această industrie, iar acest tip de sere este unul special. Sunt din sticlă și au o arhitectură calculată foarte bine pentru a asigura ventilația și pentru ca lumina să cadă pe plante într-un anumit unghi”, spune antreprenorul. A început în 2014 afacerea pe care a crescut cu ajutorul a două runde de finanțări europene, însă prima recoltă a obținut-o de abia în decembrie 2019.
Verdețuri proaspete tot timpul anului
„Producem 365 de zile pe an, fără oprire. Noi avem o particularitate, că nu umplem sera cu plante și o golim pe toată dată, ci, în fiecare zi, pornim cu plantele noi de la sămânță, în timp ce altele sunt gata crescute. În fiecare zi, găsești la noi toate procesele, de la germinare, partea de răsaduri, transplantare și ulterior recoltare. Pentru că lucrăm tot timpul anului, toate sistemele noastre sunt dublate, astfel încât, în cazul în care se întâmplă o defecțiune, să avem opțiuni pentru că nu putem să ne oprim niciodată. De aceea, avem două centrale termice, sistemele de irigatii sunt dublate, tancurile de apă sunt dublate”, explică Radu Nițulescu.
Centrală termică alimentată cu peleți din coji de semințe de floarea soarelui.
Cum se creează un ecosistem
Sistemul de creștere a plantelor este unul hidroponic, continuă el. „Nu le creștem pe sol, le creștem pe niște mese de cultură, dar nu e nicio diferență între ce se întâmplă pe sol și ce facem noi. Plantele noastre sunt puse în niște ghivece care conțin turbă, iar apa și nutrienții sunt dozați foarte precis, este totul calculat științific, nu facem nimic la nimereală”, mai spune antreprenorul.
Într-una dintre camerele tehnice găsim două centrale termice care funcționează cu biocombustibil (peleți de coji de floarea soarelui), iar ceva mai încolo șase tancuri de apă - două cu apă de puț, două cu apă purificată prin osmoză și două cu apă de retur, rezultată din irigarea plantelor și recirculată. Apa purificată prin osmoză este folosită, între altele, la instalația de ceață din sere.
„Avem un sistem de ceață de înaltă presiune: pulverizăm apă în aer la 180 de atmosfere, se creează niște particule foarte fine, niște vapori de apă, care au rolul de a controla foarte bine temperatura. Folosim această apă tocmai pentru că picăturile sunt atât foarte fine, iar apa de puț conține mult calciu și magneziu și ne deteriorează sistemele. Mai folosim apa purificată prin osmoză la irigații, când cantitatea de nutrienți din apa de puț crește sau scade prea mult din cazua ploilor sau a secetei”, mai spune antreprenorul. Într-o altă hală a uzinei se află mai multe sisteme, precum cele de introducere a mineralelor în apă sau de dezinfectare a acesteia cu ultraviolete. 60% din energia electrică folosită la Prestroagri SRL provine de la panourile fotovoltaice proprii.
„Avem o biodiversitate foarte mare.”
Când intri în seară vezi o mare de verde și aproape că nu remarci cărările rare și subțiri lăsate pentru oameni printre mesele de cultură (un fel de rasteluri în care sunt introduse ghivecele cu ierburi). Plantele sunt încălzite din trei direcții, sunt udate printr-un sistem de picurare și expuse la lumină timp de 18 ore pe zi. Atunci când cantitatea de lumină se dovedește insuficientă, se aprind, chiar și în timpul zilei, lămpi galbene și roz, care să redea cât mai bine spectrul solar.
De sus este proiectată ceața, care calibrează temperatura și umiditatea, în timp ce câteva ventilatoare mari imită vântul.
„Avem sisteme ca să putem să controlăm anumite fenomene, dar înăuntru toate procesele sunt naturale. Avem o biodiversitate foarte mare, avem tot felul de fungi, bacterii, insecte, fluturi. Noi protejăm acest ecosistem și căutăm să-l îmbunătățim cu microorganisme și cu insecte care sunt benefice plantelor. Toate sistemele naturale care funcționează bine, funcționează pe bază de simbioză. Pentru combaterea anumitor dăunători, folosim o serie de insecte benefice, buburuze, anumite specii de păianjeni, anumite specii de viespi. Sau pentru a descuraja niște fungi paraziți, dozăm niște fungi care trăiesc în simbioză cu plantele”, arată Radu Nițulescu.
O altă cale de a lupta împotriva insectelor dăunătoare este folosirea unor capcane cu feromoni, niște benzi galbene lipicioase care pot fi văzute peste tot.
Ciclul vieții în serele de la Nanov
În serele care se întind pe un hectar, fiecare metru pătrat este bine folosit. Viața unei plante începe din zona de germinare; mai întâi, turba adusă din Estonia este mărunțită de un utilaj.
Apoi este introdusă în mici recipiente, în care, cu ajutorul altei mașini, sunt puse semințele; acestea ajung apoi în camera de germinare.
„Aici pot apărea probleme pentru că mediul care este propice germinării este propice și înmulțirii ciupercilor. Așa că, dacă ai un spor pe o sămânță, într-o săptămână ai milioane de spori”, spune Radu Nițulescu.
După ce au germinat, ierburile sunt plantate și duse în zona de creștere. Întotdeauna în spatele serei se află „grădinița”, verdețurile la început de drum.
Pe măsură ce înaintezi, planetele sunt din ce în ce mai mari, iar în primele rânduri sunt cele gate de recoltare. Atunci când ele sunt culese, mesele de cultură din spate sunt aduse mai în față.
„Suntem o echipă de 42 de oameni și încercăm să eficientizăm cât se poate de mult activitate și să reducem cât se poate de mult munca manuală. Acest domeniu de activitate este unul dificil, ca să ai profit trebuie să produci volume mari și, dacă nu eficientizezi cât de mult poți procesele, nu ai cum să faci față”, crede Radu Nițulescu. O altă provocare este cea reprezentată de schimbările climatice: vara aceasta, temperatura exterioară a depășit în majoritatea zilelor 36 de grade Celsius.
„Cel mai greu este de produs în sezonul cald. Noi avem un volum foarte mare de aer, o seră are 6-7 metri înălțime, și cu cât căldura e mai mare pot să fluctueze foarte violent și rapid și temperatura și umiditatea. Asta debalansează foarte mult planta, noi având plante de mici dimensiuni, nu ne permitem greșeli, că nu ar rezista”, subliniază el.
Producător certificat GLOBAL G.A.P.
Serele Prestoagri SRL au certificarea Global G.A.P., care atestă calitatea produselor și sustenabilitatea proceselor. Obținerea acesteia a fost o condiție obligatorie pentru a putea începe colaborarea cu Lidl.
Standardul Global G.A.P. impune garantarea trasabilității. De aceea, există informații despre fiecare lot de plante
Odată cu prima recoltă, cea de la finalul lui 2019, Radu Nițulescu a încercat să găsească un canal pentru a-și distribui produsele. „Am intrat pe site la Lidl, am găsit un număr de telefon, am sunat și mi-a răspuns un domn, care a fost de un profesionalism desăvârșit. M-a chemat la o prezentare la o săptămână după aceea, iar eu am dus busuioc. L-au văzut, l-au gustat, au spus că sunt interesați, dar că ne trebuie certificarea Global. G.A.P. Ne-au sprijinit în procesul de certificare și, odată ce am obținut-o, am început colaborarea”, povestește antreprenorul, care adaugă că Lidl îi sprijină și în procesul logistic, de la ambalare la distribuție. Verdețurile de la Prestoagri ajung în magazine în două variante: cu tot cu rădăcină sau tăiate și ambalate.
„Rostul existenței tale e să faci un produs cât mai buni pentru clienți”
Început inițial pe o suprafață de jumătate de hectar, afacerea s-a extins ulterior la un hectar, iar Radu Nițulescu pregătește o nouă extindere, tot în colaborare cu Lidl. „Vrem să ne dezvoltăm capacitatea cu probabil 3.000 de metri pătrați, pentru salată. Și acum avem salată în sere, dar puțină”, explică Radu Nițulescu.
Pentru el, cea mai bună strategie de dezvoltare pe termen lung este să țină pasul cu nevoile clienților. „Până la urmă, afacerea asta nu e pentru proprietari, nu e nici pentru angajați este pentru clienții pe care îi servești. Rostul existenței tale este să faci un produs sau un serviciu cât mai bun pentru clientul tău și doar așa reușești să te dezvolți. Altă cale nu există”, subliniază el. Într-o țară în care consumul de fructe și legume este scăzut, este loc de creștere. „Noi suntem mult sub media europeană la acest capitol, ceea ce generează și probleme de sănătate. Trebuie să înțelegem că sănătatea noastră e lucrul cel mai important și că ea se întreține, iar fructele și legumele au un rol important”, crede Radu Nițulescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.