Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Intrarea Israelului în Fâșia Gaza, dificilă ca o operație pe creier

Nava militara - Israel

Foto: Abaca Press / Profimedia

Ofensiva Israelului în Fâșia Gaza este la fel de dificilă ca o operație pe creier, în căutarea unei tumori despre care nu știe unde e localizată, cât se întinde și din care nu știe cât și unde să taie, ca să nu distrugă tot organismul - să nu taie nici prea mult, nici prea puțin, pentru a vindeca bolnavul și a nu-l lăsa cu sechele. Și asta pentru că tumora nu este localizată într-un singur loc, ci are nervi și vase de sânge care o leagă de întregul organism.

Care sunt aceste fire ce o țin în viață, o hrănesc și o fac să fie greu de înlăturat?

Fiecare terorist Hamas nu este venit acolo din pustiu. Populația nu îl urăște și nu va fraterniza cu soldații evrei. L-a născut o mamă din Fâșia Gaza, care e dispusă să moară pentru el. Are o iubită sau soție din același loc, care ar face totul să îl apere și să îl ascundă. Are copii care îl ajută necondiționat. În case, deasupra, stau mama, bunica, soția și copiii teroristului Hamas. Dedesubt, în tuneluri, stau teroriștii. De sus le vin mâncarea și informațiile. Tot sus sunt rudele dispuse să moară înaintea lor, ca să îi apere.

În condițiile astea, cum poți elimina Hamas?! Cum poți alege din creier doar ceea ce e nociv, când sunt mii de fire care leagă teroristul de populația civilă?! Cum poți ști până unde să intri cu bisturiul și cât să tai? Cât să îndepărtezi și cât să lași?

Grea misiune are Israelul în Gaza. E ca o operație pe creier. Trebuie să scoată o tumoare cu metastaze.

Și dacă reușește, și dacă nu reușește, tot greu este.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Rucs Rucs check icon
  Corect si plastic descris.
  Dar ca sa vedeti dubla noastra măsură. In Ucraina Putin a intrat cu trupe terestre, majoritar. Credeți ca nu avea bombe sa culce, la ras, asa cum face Israelul, niste orase precum Harkov? Nu a făcut-o. Nu stiu dacă din milă pentru viețile civile, dar clar i-ar fi sărit comunitatea internațională in cap, numindu-l criminal de război. Acum, in Palestina avem peste 3000 de copii uciși de bombardamente. Circula filmulețe cu copii răniți, sfârtecati, plini de sânge. Ceva de groază, dar pare ca nu se mai îngrozește nimeni. Israelul trebuia sa intre cu infanterie, nu sa ii fragezeasca mai întâi cu bombardamente. Aaa, riscau sa piardă mai mulți soldați? Clar, asa cum au facut si rusii. Dar nu aveau atâtea victime copii.
  • Like 0
  • @ Rucs
   Ce ar trebui acum? Sa-l ridicam in slavi pe putin pentru strategia militara folosita? Dar parca si el este considerat criminal de o parte a comunitatii internationale!? Eh nu cred ca putin e mai "bland, mai rational, mai uman" decat evreii. Sunt mici diferente intre hamas si rusi, aproape imperceptibile. Hamas urmareste disparitia statului evreu, putin urmareste ocuparea ucrainei, desfiintarea ue, a sua. Putin nu a folosit metodele evreilor pentru simplul motiv ca ucrainienii nu sunt salbaticii, primitivii, sadicii palestinieni, impreuna cu toti sustinatorii lor. Daca urmaresti cu atentje vei vedea deosebirile, numai sa vrei. Cum sa procedezi cu niste caini turbati ce nu pregeta sa-si sacrifice, in numele unor minciuni, poporul? Cu niste lasi renumiti ca se ascund dupa scuturi umane? Cu niste fundamentalisti salbatici ce, in loc sa-si trimita copii la scoala, sa-i protejeze, ii invata, in locul abecedarului, deci de la varste crude, sa foloseasca arme de foc, cutite, bombe, sa-si incinga trupul cu centuri explozive si sa se arunce in aer facad victime in jurul lor? Comunitatea internationala plange, inconstient, de mila unor teroristi, ce nu se vor opri la izdrael, dupa cum au si demonstrat-o in repetate randuri. Ipocritii incearca sa franeze actiunea evreilor fara sa realizeze ca in felul asta ii ajuta pe criminali. S-a oprit cumva hamas din bombardamente? Nu, si i-au atatat si pe cei de-o seama cu ei sa faca rau, nu numai evreilor ci intregii lumi ce nu traieste dupa normele primitive, dupa interpretarea tendentioasa a religiei islamice. De ce nu-i primesc egiptenii? Se uita ca, in trecut, cand palestinienii au profitat de mila libanului nu au facut decat sa distruga libanul, beirutul - parisul orientului - sa-i atraga intr-un razboi nejustificat. Nu sunt filo evreu, nici pe departe, au pacate mari, nu degeaba sunt huliti de milenii de catre toate natiile dar sa nu-i adulam pe palestinieni si sa nu-i plangem. Nu merita. Nici ei, nici rusii, nici iranienii, nici chinezii. Toti se cred indreptatiti sa conduca lumea dupa ambitiile lor. Pana una alta cu americanii au evoluat civilizatia, cultura, stiinta, democratia, libertatea. Nu uitati ce a facur rusia bolsevica la ea acasa, china maoista, cambodgea polpotoista, cuba castfista, coreea de nord sub familia cum s-o numi. Asta va doriti? O sa plangeti in pumni cei ce veti scapa cu viata.
   • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult