Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Intrarea Israelului în Fâșia Gaza, dificilă ca o operație pe creier

Nava militara - Israel

Foto: Abaca Press / Profimedia

Ofensiva Israelului în Fâșia Gaza este la fel de dificilă ca o operație pe creier, în căutarea unei tumori despre care nu știe unde e localizată, cât se întinde și din care nu știe cât și unde să taie, ca să nu distrugă tot organismul - să nu taie nici prea mult, nici prea puțin, pentru a vindeca bolnavul și a nu-l lăsa cu sechele. Și asta pentru că tumora nu este localizată într-un singur loc, ci are nervi și vase de sânge care o leagă de întregul organism.

Care sunt aceste fire ce o țin în viață, o hrănesc și o fac să fie greu de înlăturat?

Fiecare terorist Hamas nu este venit acolo din pustiu. Populația nu îl urăște și nu va fraterniza cu soldații evrei. L-a născut o mamă din Fâșia Gaza, care e dispusă să moară pentru el. Are o iubită sau soție din același loc, care ar face totul să îl apere și să îl ascundă. Are copii care îl ajută necondiționat. În case, deasupra, stau mama, bunica, soția și copiii teroristului Hamas. Dedesubt, în tuneluri, stau teroriștii. De sus le vin mâncarea și informațiile. Tot sus sunt rudele dispuse să moară înaintea lor, ca să îi apere.

În condițiile astea, cum poți elimina Hamas?! Cum poți alege din creier doar ceea ce e nociv, când sunt mii de fire care leagă teroristul de populația civilă?! Cum poți ști până unde să intri cu bisturiul și cât să tai? Cât să îndepărtezi și cât să lași?

Grea misiune are Israelul în Gaza. E ca o operație pe creier. Trebuie să scoată o tumoare cu metastaze.

Și dacă reușește, și dacă nu reușește, tot greu este.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rucs Rucs check icon
    Corect si plastic descris.
    Dar ca sa vedeti dubla noastra măsură. In Ucraina Putin a intrat cu trupe terestre, majoritar. Credeți ca nu avea bombe sa culce, la ras, asa cum face Israelul, niste orase precum Harkov? Nu a făcut-o. Nu stiu dacă din milă pentru viețile civile, dar clar i-ar fi sărit comunitatea internațională in cap, numindu-l criminal de război. Acum, in Palestina avem peste 3000 de copii uciși de bombardamente. Circula filmulețe cu copii răniți, sfârtecati, plini de sânge. Ceva de groază, dar pare ca nu se mai îngrozește nimeni. Israelul trebuia sa intre cu infanterie, nu sa ii fragezeasca mai întâi cu bombardamente. Aaa, riscau sa piardă mai mulți soldați? Clar, asa cum au facut si rusii. Dar nu aveau atâtea victime copii.
    • Like 0
    • @ Rucs
      Ce ar trebui acum? Sa-l ridicam in slavi pe putin pentru strategia militara folosita? Dar parca si el este considerat criminal de o parte a comunitatii internationale!? Eh nu cred ca putin e mai "bland, mai rational, mai uman" decat evreii. Sunt mici diferente intre hamas si rusi, aproape imperceptibile. Hamas urmareste disparitia statului evreu, putin urmareste ocuparea ucrainei, desfiintarea ue, a sua. Putin nu a folosit metodele evreilor pentru simplul motiv ca ucrainienii nu sunt salbaticii, primitivii, sadicii palestinieni, impreuna cu toti sustinatorii lor. Daca urmaresti cu atentje vei vedea deosebirile, numai sa vrei. Cum sa procedezi cu niste caini turbati ce nu pregeta sa-si sacrifice, in numele unor minciuni, poporul? Cu niste lasi renumiti ca se ascund dupa scuturi umane? Cu niste fundamentalisti salbatici ce, in loc sa-si trimita copii la scoala, sa-i protejeze, ii invata, in locul abecedarului, deci de la varste crude, sa foloseasca arme de foc, cutite, bombe, sa-si incinga trupul cu centuri explozive si sa se arunce in aer facad victime in jurul lor? Comunitatea internationala plange, inconstient, de mila unor teroristi, ce nu se vor opri la izdrael, dupa cum au si demonstrat-o in repetate randuri. Ipocritii incearca sa franeze actiunea evreilor fara sa realizeze ca in felul asta ii ajuta pe criminali. S-a oprit cumva hamas din bombardamente? Nu, si i-au atatat si pe cei de-o seama cu ei sa faca rau, nu numai evreilor ci intregii lumi ce nu traieste dupa normele primitive, dupa interpretarea tendentioasa a religiei islamice. De ce nu-i primesc egiptenii? Se uita ca, in trecut, cand palestinienii au profitat de mila libanului nu au facut decat sa distruga libanul, beirutul - parisul orientului - sa-i atraga intr-un razboi nejustificat. Nu sunt filo evreu, nici pe departe, au pacate mari, nu degeaba sunt huliti de milenii de catre toate natiile dar sa nu-i adulam pe palestinieni si sa nu-i plangem. Nu merita. Nici ei, nici rusii, nici iranienii, nici chinezii. Toti se cred indreptatiti sa conduca lumea dupa ambitiile lor. Pana una alta cu americanii au evoluat civilizatia, cultura, stiinta, democratia, libertatea. Nu uitati ce a facur rusia bolsevica la ea acasa, china maoista, cambodgea polpotoista, cuba castfista, coreea de nord sub familia cum s-o numi. Asta va doriti? O sa plangeti in pumni cei ce veti scapa cu viata.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult