Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Între revocare și demitere sau CNE nu mai e?

Domnul ministru anunță că semnează azi ordinul de revocare a Consiliului Național de Etică. Acest Consiliu, în subordinea ministerului, a greșit în câteva rânduri (Victor Ponta, Olguța Vasilescu, Gabriel Oprea) dând verdictul că lucrările de doctorat ale acestor demnitari sunt în regulă, CNE fiind abilitat prin lege să se ocupe de plagiatul demnitarilor. Media, CNATDCU (înainte de desființarea lui, în cazul Ponta) și Comisia de Etică a Universității din București au prezentat probele malpraxisului academic. Și, totuși, CNE a decis că lucrările acelea au fost corecte.

Încerc să înțeleg termenul de revocare. De ce nu demitere? Dacă se consideră că membri CNE au făcut treabă bună, căci, iată, nu sunt demiși, atunci de ce Consiliul este revocat? Probabil, e vorba de o redefinire a Consiliului în ansamblu. Vom vedea.

Oricum, mi se pare salutar faptul că domnul ministru aduce chestiunea plagiatului demnitarilor în cadrul ei de drept, Universitatea, și o scoate astfel din regimul de excepții …legale.

Deocamdată sunt declarații. Unele despre redefinirea atribuțiilor CNE.

Ceva se întâmplă. Sună bine și ideea de a revedea cadrul studiilor doctorale în România.

Ar fi bine să nu fie pe fugă. Așezarea credibilității universității românești într-o cultură a eticii și a integrității mi se pare, de departe, obiectivul unui mandat ministerial. Chiar și mai scurt.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Sigur ca orice lucru are un inceput si este binne ca D-l ministru are..curaj sa inceapa ceva. Si daca tot a facut-o incerc sa propun cate ceva pentru Ministerul Educatiei si invatamantului:
    1. ce ar fi sa ne inspiram din invatamantul finlandei?
    2. ce ar fi sa se reintroduca examenul de admitere la liceu, eliminandu-se astfel ,,macelul"(aproape orice nota de 10 o cumpara cei cu multi bani) pentru notele de 10 la clasele 5-8, stiut fiind ca media generala+capacitatea dau ...liceul absolventului de clasa VIII-a ?
    3. ce ar fi sa se elimine manualele alternative, a caror mafie a atins paroxismul?
    4. ce ar fi sa se revina la uniformele scolare, care in multe tari di U.E. exista?
    5.ce ar fi sa nu se mai loveasca atat in dascali pentru orice ...obsevatie pe care o fac EXCELENTEI sale ELEVUL?
    6. ce ar fi daca in tabere si chiar scoli si licee, unii profesori n-ar mai bea si fuma cot la cot cu elevii?
    Ce viitor se pregateste copiilor din Romania???
    • Like 1
    • @
      Ultima întrebare pe care ați pus-o, mi se pare, de departe, cea mai importantă. Ar trebui să o punem mai ades.
      • Like 0
  • Gheorghe Olah.Nu cred că revocarea Consiliului Național de Etică va rezolva problema obținerii frauduloase a titlului de doctor în știință (sau orice alt titlu) din învățământul românesc.Dacă această revocare nu este urmată și de anularea titlurilor obținute fraudulos și de scoaterea din invățământ a tuturor celor care au fost implicați în acordarea unor astfel de titluri (conducători de doctorat,membri în comisiile de acordare a titlului de doctor etc.) însănătoșirea învățământului românesc este imposibilă.Și mai cred că ar trebui ca noul consiliu să verifice prin sondaj un număr oarecare de teze de doctorat de la fiecare universitate,elaborate în special după anul 2000,și va avea câteva surprize neașteptate.Dacă,bineînțeles,se dorește cu adevăratrezolvarea acestei probleme.
    • Like 1
    • @ Gheorghe Olah
      Si eu cred ca simpla revocare, dacă nu va fi însoțită și de alte măsuri, va rămâne un exercițiu de imagine. Verificarea unui mare număr de teze presupune alocarea unor resurse, nu știu cât de mari, dar semnificative. Umane și financiare. Vă dați seama ce presupune retragerea unui titlu de doctor? Cred că atrage consecințe legale și de alt ordin.
      • Like 1
  • Cei care faceau parte din aceasta comisie ar trebui trasi la raspundere (penala) nu doar revocati sau concediati. Cum au putut sa sfideze o tara intreaga cu minciunile lor, in ciuda tutror evidentelor? Ei sunt la fel de plagiatori (=hoti) precum plagiatorii pe care i-au protejat. Este inadmisibil!
    • Like 0
    • @ Lucian Staicu
      M-am întrebat și eu: de ce revocare și nu demitere. Poate dl. ministru ne va lămuri.
      • Like 0
  • check icon
    Dom'le, sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic. Sau sa se schimbe prin punctele esentiale.
    • Like 0
  • Salutar in sensul de salvator, nu?
    • Like 0
    • @ Ionuț Turcu
      Nu cred că salutar poate avea sensul de salvator.
      • Like 0
    • @ Ionuț Turcu
      Salutar are sensul de bun augur, e bine ca a facut si atat .
      • Like 0
    • @ Ionuț Turcu
      Da, exact. M-am gândit că acest prim act să fie începutul salvării în ce privește etica și integritatea academică. Salvator sau o bună vestire.
      • Like 0
    • @ Octavian Ungureanu
      Poate. La fel cum are și sensul "potrivit într-o situație".
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult