Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Între țară și președinte e o prăpastie de netrecut. Țara - săracă, pe pământ! Președintele ei - în nori, zburând cu un avion privat

Interior avion privat

Foto: Boardingpass/ Facebook

Vă mai amintiți de un prim-ministru, care a rămas în istoria țării pentru că a cumpărat vită kobe și unguent pentru hemoroizi din banii guvernului!?

Eu îmi amintesc. Îmi mai amintesc și stupoarea, și groaza pe care le-am simțit atunci; era în vreme de criză, era în vreme în care celor mulți li se cerea să strângă cureaua; când am aflat din presă că prim-ministrul se delectează cu vită kobe - cea mai scumpă carne de vită din lume - adusă tocmai din Japonia, că de!... obrazul subțire cu cheltuială se ține.

Ce am simțit pe vremea știrii cu vita kobe și unguentul pentru hemoroizi e de o mie de ori amplificat azi, la aflarea știrii că președintele, pentru vizita în Japonia, a închiriat un avion de la o companie privată luxemburgheza. E un avion pentru VIP cu sală de cinema, cu spații de relaxare și cină de lux. Și dacă tot l-a închiriat, a făcut și o mică escală la Sibiu să-și ia și consoarta la o plimbare. 

A fost pandemie! E război! Sunt refugiați! Și numai de voi vă pasă!?

A avea o funcție în stat nu înseamnă numai privilegii, mofturi și pretenții! În primul rând înseamnă să îți slujești țara! Să îi simți nevoile și necazurile! Să simți timpurile tulburi, pe care le trăiește și să nu poți dormi noaptea de grijă, că nu răspunzi doar pentru tine, ci și pentru destinul țării tale.

Între țară și președinte e o prăpastie de netrecut.

Țara - aici, săracă, pe pământ!

Președintele ei - în nori, zburând cu un avion privat...

Foto: Boardingpass/ Facebook

Țara asta e prea mică pentru pretențiile președintelui. Căutați-vă altă țară să aterizați la întoarcere. Una care vă poate ține.

României îi trebuie un președinte căruia nu-i cade rangul dacă merge din când în când și cu un avion de linie... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Campania antiprezidentiala legata de avionul cu fotolii in loc de scaune a fost declansata de Maestrul C care e "nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie". Inseamna ca nu degeaba a lansat-o. Stia ca va avea acoliti.
    • Like 0
    • @ Tudor Bucur
      storo check icon
      ...adica cine este ?
      Pe mine ma intriga cum s-a creat o isterie nationala de la un mizilic pina la urma, dar ca nimeni nu zice pis la legea referitoare la siguranta IT sau la cea cu adunarile publice...sau la cea recenta, a invatamintului...sau la prescrierile unor cazuri notorii...
      Pe noi ne freaca grija ca Iohanila a zburat cu un avion inchiriat in Japonia, in interes de stat.
      Ciudata natie mai sintem..... :(
      • Like 1
    • @ Tudor Bucur
      Nu e o campanie anti prezidențială . E vorba despre carracterul domnului președinte , pe care de ceva vreme și-l etalează.și nu e ceva cu, care s-ar putea mândri. Domnul președinte a fost norocos având o contracandidată analfabetă. la alegeri și l-am votat.
      • Like 0
    • @ storo
      Domnul președinte apreciează foarte mult luxul. Se vede treaba că nu-l merităm , Nu e de nasul nostru al sărăntocilor.
      • Like 0
  • Cred ca si presedintelui i se poate recomanda acelasi lucru ca si natului de rand : sa ne situam pe pozitia justà care corespunde nivelului nostru actual; adica sa evitam extremele, intre luxul afisat cu insolenta si ruptincurismul umil.
    • Like 3
    • @ KapetanMavromati
      Păi nu cred că i-ar păsa de vreo recomndare . Individul e arogant și diprețuitor.
      • Like 0
  • storo check icon
    Si mie imi este antipatic Iohanis dar exista niste aspecte care tin de protocolul de stat, se siguranta presedintelui, de anumite aspecte de curtoazie, etc.
    Presedintele nu zboara singur ci insotit de echipa de consilieri, de ssp-isti, etc. Iar vizitele la acest nivel nu se fac asa, de capul fiecaruia ( vecine, vezi ca vin pina la tine !) in prealabil se poarta discutii referitoare la nivelul de protocol, prezenta, agenda, timing, organizare, subiecte discutate, etc. In cazul acesta prezenta sotiei presedintelui a fost obligatorie si nu optionala.

    Mi se pare absolut normal ca presedintele unei tari europene sa zboare in conditii de confort si siguranta maxima, mai ales atunci cind e vorba de un zbor atit de lung (14-15 ore). El a reprezintat Romania in fata Imparatului Japoniei si m-as fi simtit jenat ca presedintele sa zboare cu un low-cost pina acolo si apoi rupt in gura de oboseala si jet-leg sa ia un Uber pina la hotel motivind ca `´stiti, Romania e o tara saraca``. E vorba de prestanta, de mindrie nationala.

    As fi inteles reactia unora daca Romania avea deja un avion prezidential si totusi Iohanila si-ar fi inchiriat un alt avion dar deocamdata nu are. Probabil acel avion este conceput ca dotari ( comunicatii, safety, comfort) fix pt astfel de clienti.

    Dar mi-ar fi placut sa vad astfel de reactii virulente si vis a vis de achizitia de limuzine pt Senat, unde printre cerinte sint motoare benzina 250cai putere!!! , volan imbracat in piele... Apropo, cine era individul cu vita Kobe ?
    • Like 5
    • @ storo
      Tipul cu vita Kobe era MIhai Răzvan Ungureanu, prim ministru vreo 2 luni pe vremea lui Băselu. Era numit și premierul ”unguent”.
      În ceea ce privește protocolul lui Werner poate aveți dreptate că așa trebuia procedat. Dar vă faceți că nu înțelegeți frustrarea majorității românilor în ceea ce îl privește, când ne gândim la toate aspectele. Anume că există într-adevăr o prăpastie între pretențiile lui de orice fel, cheltuielile, nazurile, aroganța lui etc pe de-o parte și lipsa lui atât de competență cât și de empatie pentru români, miserupismul, nesimțirea, nepăsarea, mintea bolovănoasă, protejarea intereselor străine în detrimentul celor românești etc etc. Îl citez pe Ponta (bandit și el, dar ”gura păcătosului adevăr grăiește”). Acesta a spus despre Johannis, foarte corect: ”are toate defectele lui Băsescu, fără să aibă niciuna dintre puținele sale calități”. Perfect punctat. Așa că atunci când ne enervează una sau alta din aroganțele și boieria lui Johannis, de fapt ne aducem aminte de beleaua pe care el o reprezintă încă pentru țară, până în 2024, timp de 10 (ZECE!). ani. Fiți convins că dacă ar fi fost un președinte bun pentru țară, românii ar fi acceptat absolut orice cheltuieli discutabile și tendință de confort personal. Dar așa....
      P.S. După 10 ani de Băsescu și alți 10 de Johannis, adică 20 de ani RĂI, ani pierduți din viața noastră, poate că e cazul să nu ne mai credem așa deștepți și în 2024 să plecăm mai puțin urechea la cântecele de sirenă ale propagandei antinaționale.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      storo check icon
      Multumesc pt info, da, imi aduc aminte de un anume MRU....nu stiam ca sufera de hemoroizi.... :))

      Legat de Johannis...cum spuneam, nici mie nu-mi place omul exact din motivele enumerate de dvs. insa daca ma gindesc ce optiuni am avut la alegeri ( Johannis, Ponta si Dancila) clar sasul a fost cea mai buna. Din pacate in ultimul mandat s-a scufundat intr-o tacere cvasi totala, lasind tandemul Ciuca Ciolacu ( impreuna cu sforarii din spatele lor) sa-si faca mendrele, binecuvintati fiind de justitia romana, atot-prescriitoare. Ca ultimii 20 de ani au fost RAI....nu sint de acord: in anii astia am intrat in NATO, in UE...( ok, cu Schengenul nu ne iese dar...la ce coruptie in Vami avem, nici nu ma mir), altfel eram si noi in in rind cu Belarusul , sub cizma mujicului...asa macar sintem sub pantoful elegant al ursulei...- chestie de licurici, ca sa citez din clasici :)

      Oricum, ca ne e bine sau ne este rau depinde de Guvern si de Parlament, si mai putin de Presedinte ( mai ales de cind functia a fost castrata de mai toate puterile de catre Dragnea&co) dar acesta poate fi luat la tinta pt ca este ales direct, prin vot uninominal. Dar de-a lungul anilor ''rusinicile'' ne-au fost create de catre guvernanti (de ex: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/romania-s-a-facut-de-ras-la-vizita-istorica-a-premierului-japoniei-861550) , presedintii fiind ( inclusiv Iliescu) destul de decenti pe plan extern, cel putin.
      Spre desosebire de guvernanti si parlamentari a caror calitate (profesionala si umana) a scazut dramatic de la un mandat la altul.
      La fel ca nivelul de viata al romanului de rind.
      Si cum nu vad nici un protest, nici o miscare sociala de anvergura ( uite cum e in Franta cu pensiile, cum e in Grecia...) inseamna ca ori ne place asa, ori sintem prosti.



      • Like 2
  • Johny boy ..... Privind retrospectiv, mare greseala..
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult