Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Invită-ți prietenii... afară. Cum creezi un spațiu perfect pentru socializare indiferent de suprafață, de care să te bucuri până toamna târziu

DedeSign, amenajare grădină

În zilele toride de vară, promisiunea unei seri liniște într-o grădină oricât de mică este cât se poate de tentantă. Dacă ai un astfel de spațiu, indiferent de suprafață, îl poți transforma într-o loc plăcut și relaxant în care să-ți petreci timp cu familia și să-ți primești prietenii.

Sunt câteva principii pe care dacă le urmezi poți contracara eventualele limite impuse de spațiu. Este nevoie numai de puțină creativitate și de ceva mai multă dorință pentru a avea loc cu adevărat special pentru tine și ai tăi.

Iar dacă eziți gândindu-te că efortul și investiția sunt prea mari pentru o perioadă prea scurtă de timp în care te poți bucura de o grădină, DedeSign îți propune, pe lângă un concept practic din care să te inspiri, și câteva soluții practice astfel încât să folosești acest spațiu și în lunile de toamnă. 

1. Delimitează spațiul în funcție de activități

Atunci când îți schițezi proiectul de amenajare sau reamenajare a unei grădini, e util să-ți proiectezi tipul de activități pe care ți-ar plăcea să le găzduiască.

Este un loc unde îți dorești să iei micul dejun? Atunci va trebui să gândești o zonă cu masă și cu scaune luând în considerare poziția grădinii față de soare. Dacă nu ai prea multe variante din acest punct de vedere, poți apela la soluții de umbrire. La modul ideal, o astfel de zonă ar trebui să fie amplasată cât mai aproape de casă pentru a ajunge rapid în bucătărie. 

Dacă îți imaginezi grădina ca pe un loc în care ți-ar plăcea să-ți inviți prietenii la un grătar, ar fi bine să iei în calcul acest aspect de la început și să identifici un loc potrivit pentru el, în apropierea zonei de servit masa. Iar dacă spațiul nu este suficient de generos pentru un astfel de accesoriu, nu renunța la compania prietenilor. Comandați mâncare și delectați-vă cu jocuri de societate sau cu o degustare de vinuri.  

2. Creează spații unde se pot așeza musafirii

În funcție de câți prieteni obișnuiești să inviți acasă, gândește-te de câte locuri în care se pot așeza e nevoie. Nu te concentra numai pe scaune sau fotolii și ia în calcul și amplasarea unor fotolii puf, a unui hamac cu suport, sau chiar a unui leagăn

3. Pune totul într-o lumină caldă

Efectul pe care iluminatul corect îl poate imprima unei grădini, ca de altfel și încăperilor, este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când schițezi un proiect de amenajare. Cu atât mai mult cu cât îl vezi ca pe un spațiu în care să-ți petreci serile, și care nu este nici foarte generos ca suprafață.

Te poți juca și combina diverse modele de lămpi solare, care satisfac atât dimensiunea practică, cât și cea estetică, cu aplice sau instalații, așa cum sunt și cele folosite în conceptul propus de DedeSign

Poți merge chiar mai departe și lumina pereți, garduri sau alei pentru a asigura vizibilitatea pe timp de seară pentru fiecare zonă a grădinii și pentru toate căile de acces dintre zone, așa cum este cea din proiectul DedeSign construită cu câteva dale de beton, care leagă zona de servit de masa de cea de relaxare. 

4. Cât mai mult verde

Dincolo de senzația de apropiere de natură pe care ți-o dau plantele, le poți folosi și pentru a delimita o zonă de altă și pentru a crea un „paravan” de intimidate. Poți folosi plante înalte în ghiveci, copăcei, iederă, plante agățătoare sau tufișuri care să potențeze aspectul de oază de liniște al grădinii. 

5. Accesorii pentru lunile de toamnă

Atunci când ai o grădină, trebuie să o poți folosi cât mai mult timp, nu doar vara. Așa că ia în calcul de la început accesori precum perne, covoare și pături, precum și soluții pentru încălzirea terasei, sau chiar o zonă unde poți să aprinzi focul. Și serile petrecute afară în zilele mai friguroase își au farmecul lor.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult