Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Trezește balconul la viață. Cum poți să-l transformi în cel mai plăcut și relaxant spațiu din locuință

Balcon DedeSign1

Pentru diminețile leneșe de vară și pentru serile în care îți dorești doar relaxare și un pahar cu vin sau un ceai răcoritor, recunoaște: balconul, mai ales dacă locuiești la bloc, nu e prima ta opțiune.

Faci slalom printre borcane, lădițe cu legume, bicicleta copilului, geanta ta de antrenament și două-trei ghivece cu plante uscate.

Indiferent de dimensiune, DedeSign are câteva idei grozave ca să transformi balconul dintr-o debara sau spațiu de depozitare într-o zonă de relaxare. Cerul e limita, dacă dorești, îți poți aduci senzația de vacanță chiar la tine acasă.

Când decorezi un spațiu, cele mai bune rezultate le poți obține din păstrarea simplității. Inspiră-te din grădinile țărilor care înconjoară Mediterana: Spania, Franța, Grecia și Italia. Acestea sunt alcătuite din puțină vegetație care nu necesită multă îngrijire: plante native, plante agățătoare, ierburi aromatice, din flori viu colorate, din pereți și alei placate cu piatră, din lemn și din culori deschise, calde (care reflectă lumina și nu o absorb) și accente de albastru (care imită marea). 

Dacă ai o terasă sau un balcon mai mare, folosește vase de ceramică, teracotă și piatră pe post de ghivece. Joacă-te cu dimensiunile lor și plantează citrice, lavandă, rozmarin, salvie sau orice alte ierburi aromatice pe care le poți folosi chiar și la gătit sau la prepararea unor băuturi răcoritoare. Vei da astfel cu adevărat un sens cuvântului fresh. Plasând astfel de plante aromatice pe balcon, vei crea o colecție de miresme care se vor răspândi în jur și vor crea o atmosferă relaxantă care te va teleporta mental într-o vacanță.

Dacă spațiul e mic, ai un balcon de bloc, de exemplu, ia în calcul să folosești jardiniere precum acestea și ghivece suspendate, a căror textură originală a suprafeței amintește de împletitura lăsată de croșetă.

Dacă dispui de spațiu vertical, încearcă să utilizezi un astfel de element decorativ pentru a păstra plantele mai mici.

Dacă nu ești însă constrâns de dimensiunea redusă a balconului, alege o etajeră precum aceasta, extrem de versatilă. Lucrată în metal, de culoare albă, se adaptează oricărui spațiu și capătă întrebuințări diverse. Îți poate păstra florile, dar și o tavă cu cănile de cafea sau paharul cu vin. Aparatul foto, cartea favorită ori lumânarea parfumată își găsesc la fel de bine locul aici.

Când alegi mobilierul, ține cont de faptul că plantele și florile trebuie să iasă în evidență. Evită culorile și pattern-urile stridente. Optează pentru non-culori sau pentru culori neutre. Designul mobilierului mediteranean reflectă eleganță și rafinament. Este realizat de obicei din lemn, fier forjat, sticlă sau piatră.

Dă o notă personală spațiului de relaxare și alege obiecte care spun o poveste: o banchetă simplă, atent elaborată poate transforma chiar și un mic balconaș într-o irezistibilă reședință de vară.

Pentru podea, alege un finisaj din piatră, ca teracota, plăcile ceramice sau chiar piatra naturală.

Pentru tavan, poți utiliza cornișe decorative sau grinzi expuse din lemn. Pereții îi poți finisa cu o tencuială decorativă cu imitație de piatră sau chiar cu piatră decorativă sau naturală, ori îi poți vopsi simplu în alb.

Ferestrele din lemn cu obloane sunt populare pentru stilul mediteranean. Te-ai gândit că le poți avea și aici? Din lemn de pin, natur, acestea se folosesc nu doar ca fațade de mobilier, ci și ca obloane sau ca uși. Permit lăcuirea sau vopsirea în funcție de ambient.

Folosește nuanțe de albastru în zone de accent pentru a face trimitere la mare. De asemenea, poți scoate în evidență o anumită zonă printr-un mozaic cu pattern cu elemente marocane. Un model delicat geometric alb / albastru poate da o notă personală întregului spațiu.

Iar dacă stai la casă și îți permite spațiul, folosește-te de acest detaliu, care-ți va oferi o altă perspectivă asupra oazei tale. Ești mai aproape de natură sau de vecinii care te vor invidia pentru amenajare.

Dacă vrei ca balconul tău să păstreze căldura Mediteranei nu uita de detaliile textile: stratificarea texturilor pe care le alegi pentru retreat-ul tău, fie că vorbim de covorașe, perne sau pături pentru nopțile albe, îl vor transforma într-un spațiu super confortabil. Mizează pe in, lână și bumbac. Îndrăznește!

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult