Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Iohannis a propus partidelor semnarea unui acord național pentru anularea modificărilor la legislația din justiție

Iohannis la Cotroceni

(Foto presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat partidele politice parlamentare să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României, care va include și revizuirea modificărilor la legile justiţiei.

„Am constatat că există o largă convergenţă, marea majoritate a partidelor sunt de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementate aşa cum a votat poporul. Sunt de acord partidele că trebuie consolidat parcursul european al României. În consecinţă, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau, dacă vreţi altfel, un pact politic pentru României europeană”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Ce va conține acordul politic național pentru consolidarea parcursului european al României:

 • transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.
 • transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor, al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe
 • transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.
 • adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.

Președintele a propus ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în țară, cât și în străinătate – a exercitării depline a dreptului de vot de către cetățenii români.

Proiectul de acord național va fi trimis imediat partidelor parlamentare și va fi pus la dispoziția publicului.

PSD spune că va analiza propunerea lui Iohannis privind un acord politic naţional

Reprezentanţii PSD spun că au aflat din conferinţa de presă a preşedintelui Klaus Iohannis despre intenţia acestuia de a propune partidelor un acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României, şi nu de la consultări, precizând că vor analiza propunerea. 

"PSD a luat la cunoştinţă, în urma conferinţei de presă a preşedintelui Klaus Iohannis de astăzi, şi nu în timpul consultărilor, de intenţia acestuia de a propune partidelor politice din România un acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României. PSD va analiza în cadrul Comitetului Executiv Naţional propunerea preşedintelui Iohannis şi va formula un răspuns oficial", se arată într-un comunicat de presă transmis PSD.

"Considerăm însă că în acest moment în care se discută despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact încheiat între toate partidele politice să mai conţină câteva aspecte vitale pentru interesul României: 1. Susţinerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleaşi drepturi şi beneficii. 2. Acţiunea tuturor forţelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat şi în România. 3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituţiile din sistemul judiciar şi alte instituţii. Justiţia trebuie să fie independentă şi transparentă. 4. Asigurarea şi garantarea independenţei judecătorilor faţă de influenţele politice, cât şi faţă de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora. 5. Garantarea şi respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi condamnarea publică a oricărei forme de abuz. 6. Armonizarea legislaţiei româneşti la valorile şi principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească. 7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privinţa salarizării pe teritoriul Uniunii", arată reprezentanţii PSD.

În ce priveşte includerea într-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, aceştia consideră că politicienii nu au dreptul şi nu pot decide peste voinţa românilor. Cetăţenii s-au pronunţat deja asupra celor două întrebări. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • iohanis nu prea are ce face si el, doar e in campanie! pt ce iti mai trebuie un pact cand ai rezultatul referendumului???
  • Like 0
  • @ Laurentiu
   Marcu check icon
   Pactul e necesar pentru ca Referendumul a fost consultativ iar modificarea Constitutiei se face prin acord in Parlament (chiar cu 2/3 din voturi). Cum Parlamentul e majoritar PSD-ALDE-UDMR, e nevoie de un pact politic ca sa se ajunga la modificari legislative reale. Altfel, referendumul va ramane la stadiul celui care modifica nr de parlamentari la 300.
   • Like 0
 • Se asteapta cineva ca chestia asta sa treaca de parlament? Ca "majoritatea partidelor" nu e nici pe departe acelasi lucru cu "majoritatea parlamentara"
  • Like 0
 • dan check icon
  Liviu Avram are un articol astazi foarte pertinent.
  Johanis e pe cale sa piarda . in momentul asta efectele referendumului.
  PSD si ALDE mai ales il vor juca pe degete si din pacate daca referendumul nu va avea efecte un urmator referendum va fi sortit esecului ,nu va mai sta nimeni la coada sa voteze daca va stii ca sta degeaba.
  Situatia s-a transformat din roza in albastra si tare cred ca alegerile locale si parlamentare vor fi castigate de aceeasi oameni. din PSD ALDE PRO ROMANIA>
  • Like 0
 • Cu riscul de a repeta ceea ce spun si altii orice reforma in justitie cu judecatori/procurori (CSM , CCR , DNA, ...) numiti politic n-o sa schimbe mare lucru . O sa-si plateasca polite unii altora in functie de cine detine ciolanul. Nu sunt un specialist dar judecatorii/procurorii sefi trebuie propusi de organizatiile profesionale si eventual validati de catre parlament si presedinte.

  • Like 2


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult