Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Iohannis a propus partidelor semnarea unui acord național pentru anularea modificărilor la legislația din justiție

Iohannis la Cotroceni

(Foto presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat partidele politice parlamentare să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României, care va include și revizuirea modificărilor la legile justiţiei.

„Am constatat că există o largă convergenţă, marea majoritate a partidelor sunt de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementate aşa cum a votat poporul. Sunt de acord partidele că trebuie consolidat parcursul european al României. În consecinţă, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau, dacă vreţi altfel, un pact politic pentru României europeană”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Ce va conține acordul politic național pentru consolidarea parcursului european al României:

 • transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.
 • transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor, al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe
 • transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.
 • adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.

Președintele a propus ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în țară, cât și în străinătate – a exercitării depline a dreptului de vot de către cetățenii români.

Proiectul de acord național va fi trimis imediat partidelor parlamentare și va fi pus la dispoziția publicului.

PSD spune că va analiza propunerea lui Iohannis privind un acord politic naţional

Reprezentanţii PSD spun că au aflat din conferinţa de presă a preşedintelui Klaus Iohannis despre intenţia acestuia de a propune partidelor un acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României, şi nu de la consultări, precizând că vor analiza propunerea. 

"PSD a luat la cunoştinţă, în urma conferinţei de presă a preşedintelui Klaus Iohannis de astăzi, şi nu în timpul consultărilor, de intenţia acestuia de a propune partidelor politice din România un acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României. PSD va analiza în cadrul Comitetului Executiv Naţional propunerea preşedintelui Iohannis şi va formula un răspuns oficial", se arată într-un comunicat de presă transmis PSD.

"Considerăm însă că în acest moment în care se discută despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact încheiat între toate partidele politice să mai conţină câteva aspecte vitale pentru interesul României: 1. Susţinerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleaşi drepturi şi beneficii. 2. Acţiunea tuturor forţelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat şi în România. 3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituţiile din sistemul judiciar şi alte instituţii. Justiţia trebuie să fie independentă şi transparentă. 4. Asigurarea şi garantarea independenţei judecătorilor faţă de influenţele politice, cât şi faţă de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora. 5. Garantarea şi respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi condamnarea publică a oricărei forme de abuz. 6. Armonizarea legislaţiei româneşti la valorile şi principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească. 7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privinţa salarizării pe teritoriul Uniunii", arată reprezentanţii PSD.

În ce priveşte includerea într-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, aceştia consideră că politicienii nu au dreptul şi nu pot decide peste voinţa românilor. Cetăţenii s-au pronunţat deja asupra celor două întrebări. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • iohanis nu prea are ce face si el, doar e in campanie! pt ce iti mai trebuie un pact cand ai rezultatul referendumului???
  • Like 0
  • @ Laurentiu
   Marcu check icon
   Pactul e necesar pentru ca Referendumul a fost consultativ iar modificarea Constitutiei se face prin acord in Parlament (chiar cu 2/3 din voturi). Cum Parlamentul e majoritar PSD-ALDE-UDMR, e nevoie de un pact politic ca sa se ajunga la modificari legislative reale. Altfel, referendumul va ramane la stadiul celui care modifica nr de parlamentari la 300.
   • Like 0
 • Se asteapta cineva ca chestia asta sa treaca de parlament? Ca "majoritatea partidelor" nu e nici pe departe acelasi lucru cu "majoritatea parlamentara"
  • Like 0
 • dan check icon
  Liviu Avram are un articol astazi foarte pertinent.
  Johanis e pe cale sa piarda . in momentul asta efectele referendumului.
  PSD si ALDE mai ales il vor juca pe degete si din pacate daca referendumul nu va avea efecte un urmator referendum va fi sortit esecului ,nu va mai sta nimeni la coada sa voteze daca va stii ca sta degeaba.
  Situatia s-a transformat din roza in albastra si tare cred ca alegerile locale si parlamentare vor fi castigate de aceeasi oameni. din PSD ALDE PRO ROMANIA>
  • Like 0
 • Cu riscul de a repeta ceea ce spun si altii orice reforma in justitie cu judecatori/procurori (CSM , CCR , DNA, ...) numiti politic n-o sa schimbe mare lucru . O sa-si plateasca polite unii altora in functie de cine detine ciolanul. Nu sunt un specialist dar judecatorii/procurorii sefi trebuie propusi de organizatiile profesionale si eventual validati de catre parlament si presedinte.

  • Like 2


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult