Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Iohannis: După 15 mai, când ieșim din localitate va fi nevoie de declarație, mai puțin în zonele metropolitane. Distanța obligatorie între persoane este de 1,5 metri. Serviciile religioase cu credincioși pot fi reluate în exteriorul bisericii

Klaus Iohannis - 12 mai

Foto presidency.ro

Pentru deplasarea în afara localității, mai puțin în zonele metropolitane, vom avea nevoie în continuare de o declarație pe proprie răspundere, după 15 mai, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis care a sintetizat restricțiile ce se ridică și cele care rămân, la intrarea în vigoare a stării de alertă.

„Din 15 mai devine obligatoriu portul măștii care acoperă gura și nasul când ne găsim în spații interioare, de exemplu la magazin, transportul în comun, când intrăm la metrou, în interior masca este obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanțe de 1,5 metri între persoane, distanța a două brațe”, a spus președintele Iohannis, care a adăugat că igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă.

„Când ieșim din localitate este nevoie în continuare de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucureștiului, foarte multă lume vine la serviciu în București și se întoarce. Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va fi nevoie de declarație. Dar, dacă mergeți, de exemplu, din București într-un oraș din provincie, pentru a rezolva o problemă care se încadrează între excepții, aveți nevoie de o declarație scrisă”, a precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului a vorbit și despre serviciile religioase cu credincioși, care vor fi reluate în condiții speciale, în curtea bisericii în prima fază, iar credincioșii vor purta mască și vor păstra între ei distanța de 1,5 metri. În etapele ulterioare aceste condiții vor fi rediscutate, a completat președintele care a subliniat că nu e cazul să ne relaxăm prea mult, pentru că epidemia Covid-19 e încă printre noi.

Șeful statului a făcut și un apel către parlament - să decidă cu celeritate pentru aprobarea legii privind starea de alertă.

„Parlamentul are în lucru o lege care reglementează felul în care se gestionează această stare de alertă. E nevoie urgent de această lege. Solicit parlamentului să decidă referitor la această lege cu maximă celeritate”, a spus Iohannis. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gresit !
  Bucurestiul si localitatile limitrofe nu sunt constituite legal inca intr-o zona metropolitana, acestea sunt doar in stadiu de proiect. Consider ca trebuie declaratia completata si in aceste situatii.
  • Like 0
 • Președintele pare a fi deasupra ordinii constituționale !
  În baza cărei legi enunță și anunță el toate interdicțiile și limitările de drepturi și libertăți ?
  Dacă sunt necesare aceste limitări de ce nu a elaborat „guvernul meu” un proiect de lege clar și fără atentate la ordinea constituțională, încă de săptămâna trecută, știut fiind faptul că președintele a anunțat public faptul că nu mai prelungește starea de urgență ?
  Cum să ceri imperativ parlamentului să adopte „cu cea mai mare celeritate” proiectul de lege al guvernului, știind că orice ar face legal și constituțional parlamentul, legea nu poate intra în vigoare mai devreme de 18 mai 2020 ?

  Ce spune Carta Drepturilor Fundamentale a UE: „Orice restrângere a exercițiului drepturilor și libertăților recunoscute prin prezenta cartă TREBUIE SĂ FIE PREVĂZUTĂ DE LEGE și să respecte substanța acestor drepturi și libertăți. Prin respectarea principiului proporționalității, pot fi impuse restrângeri numai în cazul în care acestea sunt necesare și numai dacă răspund efectiv obiectivelor de interes general recunoscute de Uniune sau necesității protejării drepturilor și libertăților celorlalți.”.
  Constituția României spune și ea ”Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns NUMAI PRIN LEGE şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.”.
  • Like 0

Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult