Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iohannis: După 15 mai, când ieșim din localitate va fi nevoie de declarație, mai puțin în zonele metropolitane. Distanța obligatorie între persoane este de 1,5 metri. Serviciile religioase cu credincioși pot fi reluate în exteriorul bisericii

Klaus Iohannis - 12 mai

Foto presidency.ro

Pentru deplasarea în afara localității, mai puțin în zonele metropolitane, vom avea nevoie în continuare de o declarație pe proprie răspundere, după 15 mai, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis care a sintetizat restricțiile ce se ridică și cele care rămân, la intrarea în vigoare a stării de alertă.

„Din 15 mai devine obligatoriu portul măștii care acoperă gura și nasul când ne găsim în spații interioare, de exemplu la magazin, transportul în comun, când intrăm la metrou, în interior masca este obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanțe de 1,5 metri între persoane, distanța a două brațe”, a spus președintele Iohannis, care a adăugat că igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă.

„Când ieșim din localitate este nevoie în continuare de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucureștiului, foarte multă lume vine la serviciu în București și se întoarce. Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va fi nevoie de declarație. Dar, dacă mergeți, de exemplu, din București într-un oraș din provincie, pentru a rezolva o problemă care se încadrează între excepții, aveți nevoie de o declarație scrisă”, a precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului a vorbit și despre serviciile religioase cu credincioși, care vor fi reluate în condiții speciale, în curtea bisericii în prima fază, iar credincioșii vor purta mască și vor păstra între ei distanța de 1,5 metri. În etapele ulterioare aceste condiții vor fi rediscutate, a completat președintele care a subliniat că nu e cazul să ne relaxăm prea mult, pentru că epidemia Covid-19 e încă printre noi.

Șeful statului a făcut și un apel către parlament - să decidă cu celeritate pentru aprobarea legii privind starea de alertă.

„Parlamentul are în lucru o lege care reglementează felul în care se gestionează această stare de alertă. E nevoie urgent de această lege. Solicit parlamentului să decidă referitor la această lege cu maximă celeritate”, a spus Iohannis. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gresit !
    Bucurestiul si localitatile limitrofe nu sunt constituite legal inca intr-o zona metropolitana, acestea sunt doar in stadiu de proiect. Consider ca trebuie declaratia completata si in aceste situatii.
    • Like 0
  • Președintele pare a fi deasupra ordinii constituționale !
    În baza cărei legi enunță și anunță el toate interdicțiile și limitările de drepturi și libertăți ?
    Dacă sunt necesare aceste limitări de ce nu a elaborat „guvernul meu” un proiect de lege clar și fără atentate la ordinea constituțională, încă de săptămâna trecută, știut fiind faptul că președintele a anunțat public faptul că nu mai prelungește starea de urgență ?
    Cum să ceri imperativ parlamentului să adopte „cu cea mai mare celeritate” proiectul de lege al guvernului, știind că orice ar face legal și constituțional parlamentul, legea nu poate intra în vigoare mai devreme de 18 mai 2020 ?

    Ce spune Carta Drepturilor Fundamentale a UE: „Orice restrângere a exercițiului drepturilor și libertăților recunoscute prin prezenta cartă TREBUIE SĂ FIE PREVĂZUTĂ DE LEGE și să respecte substanța acestor drepturi și libertăți. Prin respectarea principiului proporționalității, pot fi impuse restrângeri numai în cazul în care acestea sunt necesare și numai dacă răspund efectiv obiectivelor de interes general recunoscute de Uniune sau necesității protejării drepturilor și libertăților celorlalți.”.
    Constituția României spune și ea ”Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns NUMAI PRIN LEGE şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.”.
    • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult