Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iohannis, despre numirea procurorilor șefi la marile parchete: Cei trei candidați propuși de ministrul Predoiu îi consider foarte buni. Avizul CSM mi s-a părut parțial destul de superficial

Klaus Iohannis - declarații

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că cei trei candidați propuși de ministrul Justiției Cătălin Predoiu și numiți la șefia Parchetului General, DIICOT și respectiv DNA sunt „foarte buni”, iar avizul negativ al CSM în cazul Gabrielei Scutea și Giorgianei Hosu a fost „parțial destul de superficial".

„Azi înainte să plec spre Bruxelles am semnat decretele de numire pentru procurorul general, în persoana dnei Scutea, pentru procurorul șef DIICOT în persoana dnei Hosu și pentru procurorul șef al DNA în persoana dlui Bologa. Trei candidați care mi-au fost propuși de ministrul justiției după un proces de selecție pe care l-am găsit foarte bine organizat, foarte transparent și foarte corect făcut. Numărul foarte mare de candidați înscriși la interviuri ne arată că a fost o competitie deschisă”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnaliști de ce nu a ținut cont de avizul negativ al Secției pentru procurori a CSM pentru doi dintre candidații propuși de ministrul Justiției, președintele Iohannis a spus că avizul CSM i s-a părut „partial destul de superficial”.

„După ce propunerile dlui ministru au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM care a avut păreri ușor diferite. Având în vedere că am avut propunerile foarte bine elaborate si motivate si pe de cealaltă parte avizul CSM care mi s-a părut parțial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de dl ministru Predoiu și am numit cei 3 candidati pe funcție. Este foarte important că s-a încheiat interimatul la marile parchete, se ajunsese la o perioadă lungă de interimat care nu a permis procurorilor să își facă treaba așa cum trebuie în toate situațiile. Pe de altă parte, mă bucur că selecția organizată de dl ministru Predoiu a scos la iveală 3 candidați pe care îi consider foarte buni și mi-a făcut mare plăcere să îi numesc pe funcții”, a spus președintele Iohannis.

La insistența reporterilor, că există o recomandare a Comisiei Europene în raportul MCV pentru a se ține cont de avizele negative ale CSM la numirea procurorilor șefi la marile parchete, președintele a răspuns: „Există o recomandare care spune să se țină cont. Și pot să vă spun că am ținut cont. Mi-am făcut timp, am citit și ce mi-a scris dl ministru Predoiu - foarte bine documentat, ati văzut că si după avizul CSM a revenit cu completări, lămuriri - și am citit și ce mi-a scris CSM”.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT. Candidaţii nominalizaţi la Parchetul General şi la DIICOT aveau avizul negativ al CSM. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Iohannis greșește trecând peste CSM, pe de alta parte însă, dacă și secția de procurori a CSM e împânzita de lii savonea, poate e ok sa facă asta. Ce vreau sa spun e ca e greu in România sa judeci acțiunile unui om politic pe baza unor criterii dintr-o țara normala. Noi tocmai ce am dat jos de la butoane jegurile scarboase mafiote alde pesediste, însă nu am scăpat de ele. După ce o sa dispară pesedismul și țara începe sa meargă pe drumul care normalitate, putem sa începem sa judecam oamenii politici după alte standarde decât dacă sunt mai buni sau nu decât pesedeul. Dacă ne apucam sa facem asta prea devreme ne trezim iarăși cu imputitii de pesedisti pe capul nostru, aceleași jeguri mafiote de pe timpul lui dragnea însă înnobilați de propria noastră retorica prin prisma faptului ca reprezintă singura alternativa la “oh atât de răul PNL și la aiuriții aia de la USR”.
    • Like 1
    • @ Paul
      Delia MC Delia MC check icon
      Abia așteaptă, se văd iar pe cai mari. Câte minciuni înșiră pe la antene mi se face părul măciucă (le aflu de la rude ca eu nu pot sa ma uit). Vor reuși să influențeze încă și pe alții decât alegătorii tradiționali. Vor sădi multe îndoieli. Nu știu în ce măsură e CSM cam ca CCR însă prezența unor personaje ca Lia Savonea spune ceva. Considerăm prea repede războiul câștigat când de fapt a fost o bătălie-două acolo. Hidrei pesediste îi tai un cap și-i cresc două în loc.
      • Like 0
  • Stimabilul presedinte poate sa dea explicatii pana face basici pe limba. Daca mai existau ceva dubii in privinta dumnealui - acum si-a dat complet arama pe fata. Este doar un vechi uselist de nadejde.
    Acest domn vorbeste de superficialitate? Acest domn - care nu a fost in stare sa gestioneze situatia cu dna. Kovesi?
    Cand CSM da avizul care convine - este bun, cand nu - este superficial?
    Jenant este putin spus. Marlanesc este un termen mult mai corect.
    • Like 0
  • Bun venit in 'Romania normala' a lui Johannis. Mie imi convine sa asist de pe margine, voi cei care traiti acolo veti afla din plin ce inseamna asta. :)))
    • Like 0
  • Ramas bun PSD , bine ai venit PNL ! Cum sade bine pe Dimbovita , regulile sa se aplice cu strictete, dar nu noua.
    Eu nu neg ca CSM-ul este o adunatura pestrita si pe alocuri dubioasa, dar domnul presedinte putea sa-l ia de mina pe Predoiu si sa mearga la CSM sa discute obiectile lor asa superficiale cum erau. Intr-o sedinta publica.
    Dupa aia intr-adevar putea sa numeasca pe cine dorea ...
    Altfel se da munitie si credibilitate persoanelor gen Savonea , Girbovan a caror singura grija este promovarea agendei personale. Caci altfel nu vad cum poti sa fii in cirdasie cu persoane gen Dragnea sau Dancila.
    Democratia pare sa ramina o chestie extrem de obositoare pentru PNL si PSD , sper sa nu se molipseasca si USR/PLUS caci intotdeauna, scurtatura e calea de urmat la romani.
    • Like 3
  • Daca mai avea cineva vreun dubiu ca "premierul de la Grivco" , marele mut, este un USL-ist deghizat, numirea celor doua procuroare dubioase cu vulnerabilitati vizibile din avion, cu aviz negativ CSM (contrar recomandarilor MCV), a lamurit situatia.
    Mutalaul este doar un PSD-ist mai spalat, am scapat de ciuma rosie, a venit febra galbena
    • Like 3
  • Nici măcar nu clipește în „peroada” în care emite asemenea năzbâtii, pare că se adresează unui public de neanderthalieni sau unui public extatic și anesteziat că eminența sa s-a aplecat să răspundă unor întrebări ale vulgului needucat și obraznic. Una dintre marile dezamăgiri !
    • Like 3
  • Leo check icon
    Dar ce competențe ai dumneata, dl președinte-profesor de fizică, ca să-ți dai cu părerea în privința calității profesionale a unor procurori?!
    Legea spune că CSM evaluează activitatea profesională a magistraților și avizele sale se dau în baza acestor atribuții; nu este nici treaba dumitale, nici a ministerelor să faceți aceste aprecieri.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult