Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mai bine cu capul în gard, decât să împărțim puterea

Dacă aș fi propagandist PSD, aș striga că schimbarea regulilor cu puțin înainte de meci este inadmisibilă. Ce dacă acum un an era foarte admisibilă pentru PSD, viața merge înainte!...

Dacă aș fi propagandist PNL, aș spune că peste 1 milion de oameni sunt împiedicați să-și exercite votul de actualul sistem electoral, deci schimbarea e musai. Mai ales că mulți din milionul ăsta votează cu PNL, nu cu PSD!...

Dacă aș fi propagandist USR, aș vorbi azi de roșu, mâine de galben, ca un papagal cu ochelari de cal.

 Dar pentru că sunt și rămân gazetar, nu pot decât să analizez logic modul de votare pentru alegerile parlamentare propus de liberali.

Vasăzică, eu, Popescu, bucureștean de când am venit pe lume, mă duc cu treburi la Cluj în ziua alegerilor. Potrivit legii actuale, care prevede că nu pot vota decât în București, mi se refuză posibilitatea de a-mi exercita dreptul electoral la Cluj.

Ceea ce e cât se poate de incorect – prin Constituție, votul este liber, nu poate fi condiționat de locul în care te afli. Da, este corect și firesc să poți vota doar lista de parlamentari din județul în care trăiești, dar trebuie să poți face asta oriunde ai fi.

Guvernul Orban modifică această lege pentru a înlocui o restricție nedemocratică cu alta: dacă sunt la Cluj, pot să votez, dar numai lista de parlamentari de pe buletinele de Cluj. Nu pot să votez lista de la mine de acasă, sunt obligat să aleg o listă cu care, foarte probabil, n-am nicio treabă. Da, dar puteți vota partidul preferat, chiar dacă nu-i cunoașteți pe candidați, zic liberalii.

Păi, atunci, după ce am trecut de la vot uninominal la listă, înseamnă că facem pasul următor: nu mai votăm niciun om. Punem ștampila pe niște litere: PNL, PSD, USR, UDMR etc. Și atât.

În acest fel, va fi accentuat un fenomen nociv, care persistă de 30 de ani: cetățenii, neîncrezători și necunoscători, apelează foarte rar la deputatul sau senatorul cică „al lor”, mulți nici nu știu cum îl cheamă. Depersonalizarea și deresponsabilizarea parlamentarilor vor fi împinse la extrem. Practic, cei din parlament vor ajunge niște „brațe de muncă” ridicate și coborâte automat pentru partide, mai rău decât oricum sunt.

Există și o soluție corectă și democratică?

Da. Să poată vota oricine, oriunde se află, lista județului în care domiciliază. Asta reclamă însă efectuarea electronică a votului, pentru a se face transferurile între secțiile de vot.

Nu avem vot electronic și nu-i pasă nimănui de el. Dar chiar și așa, mai e o posibilitate, „manuală”: oriunde m-aș afla, prezint actul de identitate și mi se tipărește pe loc, la imprimantă, buletinul corespunzător. Acesta este ștampilat și parafat la vedere de reprezentanții din comisie desemnați pentru asta, după care e tratat la fel ca buletinele tipărite de Monitorul Oficial introduse în urnă.

Întrebarea este: de ce era nevoie de tot acest bâlci de partid, de parlament și de guvern?

Răspuns: deoarece PNL, încrezător în sondaje, vrea să guverneze singur, câștigând net anticipatele. De aceea nu s-a străduit să legifereze alegerile locale în 2 tururi, care ar fi adus și USR posturi în administrație, pe baza cărora „juniorii” să facă și un scor la parlamentare bun pentru guvernare alături de PNL.

Însă nu e deloc exclus ca, în urma aplicării marii tactici Iohannis, liberalii să ajungă să se bată în alegeri în noiembrie cu un PSD întărit în teritoriu de votul într-un singur tur.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult