Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mai bine cu capul în gard, decât să împărțim puterea

Dacă aș fi propagandist PSD, aș striga că schimbarea regulilor cu puțin înainte de meci este inadmisibilă. Ce dacă acum un an era foarte admisibilă pentru PSD, viața merge înainte!...

Dacă aș fi propagandist PNL, aș spune că peste 1 milion de oameni sunt împiedicați să-și exercite votul de actualul sistem electoral, deci schimbarea e musai. Mai ales că mulți din milionul ăsta votează cu PNL, nu cu PSD!...

Dacă aș fi propagandist USR, aș vorbi azi de roșu, mâine de galben, ca un papagal cu ochelari de cal.

 Dar pentru că sunt și rămân gazetar, nu pot decât să analizez logic modul de votare pentru alegerile parlamentare propus de liberali.

Vasăzică, eu, Popescu, bucureștean de când am venit pe lume, mă duc cu treburi la Cluj în ziua alegerilor. Potrivit legii actuale, care prevede că nu pot vota decât în București, mi se refuză posibilitatea de a-mi exercita dreptul electoral la Cluj.

Ceea ce e cât se poate de incorect – prin Constituție, votul este liber, nu poate fi condiționat de locul în care te afli. Da, este corect și firesc să poți vota doar lista de parlamentari din județul în care trăiești, dar trebuie să poți face asta oriunde ai fi.

Guvernul Orban modifică această lege pentru a înlocui o restricție nedemocratică cu alta: dacă sunt la Cluj, pot să votez, dar numai lista de parlamentari de pe buletinele de Cluj. Nu pot să votez lista de la mine de acasă, sunt obligat să aleg o listă cu care, foarte probabil, n-am nicio treabă. Da, dar puteți vota partidul preferat, chiar dacă nu-i cunoașteți pe candidați, zic liberalii.

Păi, atunci, după ce am trecut de la vot uninominal la listă, înseamnă că facem pasul următor: nu mai votăm niciun om. Punem ștampila pe niște litere: PNL, PSD, USR, UDMR etc. Și atât.

În acest fel, va fi accentuat un fenomen nociv, care persistă de 30 de ani: cetățenii, neîncrezători și necunoscători, apelează foarte rar la deputatul sau senatorul cică „al lor”, mulți nici nu știu cum îl cheamă. Depersonalizarea și deresponsabilizarea parlamentarilor vor fi împinse la extrem. Practic, cei din parlament vor ajunge niște „brațe de muncă” ridicate și coborâte automat pentru partide, mai rău decât oricum sunt.

Există și o soluție corectă și democratică?

Da. Să poată vota oricine, oriunde se află, lista județului în care domiciliază. Asta reclamă însă efectuarea electronică a votului, pentru a se face transferurile între secțiile de vot.

Nu avem vot electronic și nu-i pasă nimănui de el. Dar chiar și așa, mai e o posibilitate, „manuală”: oriunde m-aș afla, prezint actul de identitate și mi se tipărește pe loc, la imprimantă, buletinul corespunzător. Acesta este ștampilat și parafat la vedere de reprezentanții din comisie desemnați pentru asta, după care e tratat la fel ca buletinele tipărite de Monitorul Oficial introduse în urnă.

Întrebarea este: de ce era nevoie de tot acest bâlci de partid, de parlament și de guvern?

Răspuns: deoarece PNL, încrezător în sondaje, vrea să guverneze singur, câștigând net anticipatele. De aceea nu s-a străduit să legifereze alegerile locale în 2 tururi, care ar fi adus și USR posturi în administrație, pe baza cărora „juniorii” să facă și un scor la parlamentare bun pentru guvernare alături de PNL.

Însă nu e deloc exclus ca, în urma aplicării marii tactici Iohannis, liberalii să ajungă să se bată în alegeri în noiembrie cu un PSD întărit în teritoriu de votul într-un singur tur.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dasein - omul, inseamna grija. De asta toti batranii se grijesc? Timpul si spatiul lui Einstein era perceput de Hegel ? Aristotel in Fizica si Metafizica este citit ? E un raspuns incert. Cine citeste aceste stie?! Pavel da un raspuns concret: eu nu cred in cele ce se vad, caci sunt trecatoare, Eu cred in cele ce nu se vad pentru ca sunt vesnice.
  • Like 0
 • Strategia lui IOHANNIS este fără suport real, are un cap greu, iar Orban ar trebui să fie mai puțin dependent de sfaturile președintelui. O remediere economică ar fi singura salvare a PNL -ului, altfel revenim la zero inițial.
  • Like 0
 • Si inca ceva, Dragul meu Cetepeu: intr-adevar, ideea ta cu printarea pe loc a unui bulletin de vot e excelenta, dar, in iuresul cu care penelistii au trebuit sa voteze cele 25 de ordonante, cine mai avea timp sa gandeasca alta solutie?
  • Like 0
 • Dragul meu Cetepeu, pai tu (ca esti mult mai mic decat mine), chiar te uiti cine sunt aia de pe lista cand votezi? Eu nu. Si nici alte multe milioane, inclusiv cei (ca mine) care se considera bine informati. Asa ca se recunoastem realitatea: votam un partid, nu niste candidati.
  • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Si ce va impiedica sa aveti informatii despre cei din lista votind la domiciliul dumneavoastra?
   • Like 0
 • Nu sunt ziarist ,deci pot sa afirm ca as accepta orice modalitate legala (chiar cu inima stransa ) de a scapa Romania de PSD-ul de azi .(cancerul societatii romanesti ,asa cum l-ati numit )
  • Like 0
 • Eu as spune...
  Daca chiar te "macina" dreptatea si corectitudinea votului,...
  stai in satul tau in weekendul alegerilor si voteaza cum vrei tu.
  Si daca vrei sa mergi in Grecia, la plaja, in ziua alegerilor,... shut up!
  • Like 0
 • Dacă s-ar da o lege (Legea răspunderii parlamentarilor) potrivit căreia parlamentarul să răspundă în fața alegătorilor din circumscripția în care a fost ales și dacă aceștia ar avea posibilitatea de a-i revoca mandatul în caz de nemulțumire generală, cred că aleșii din parlament ar deveni mai responsabili.
  • Like 1
 • Buna ziua
  Țin sa precizez ca ma aflu la circa15.000 km distanță, dar zilnic va citesc. Articolul referitor la ,, umbrele din Parlament "mi-a adus aminte , cand am apelat la dl Lubanovici ce reprezenta Diaspora si caruia i-am prezentat ,,durerile" mele si dispretul unor autorități din Romania , față de legile promovate tocmai de el si colegii lui din Parlament. La plangerea mea cu toate dovezile atașate , nu i-a dat raspuns niciodată. Pe f.b. insa îi vedeam ,,activitatea" legată de patimile sportive si sprijinirea echipei de football din satul moldovean de baștină. Intrigat ,deoarece îl știam pe alt post, l-am intrebat ce este cu plangerea mea.
  Uitase de totul si uite cum dintr-o dată, m-am simțit cu acelasi gust amar, pe care-l simt toți prietenii mei care refuza sa mearga la vot cu mine.
  Sa aveti o zi bună
  • Like 1
 • Ca de obicei e de ales intre doua rele.
  Sa fie mai multi cei ce voteaza sau sa fie votul mai reprezentativ.
  In opinia mea suna mai bine sa fie mai multi cei ce voteaza.
  De ce?
  Pentru ca, in opinia mea, frica dumneavoastra domnule Cristian Tudor Popescu cum ca cei din parlament vor ajunge niște „brațe de muncă” ridicate și coborâte automat pentru partide este nejustificata.
  Ei sunt asa de pe vremea PCR si exceptiile sunt atat de neglijabile incat nu cred ca isi aduce cineva aminte de ele.
  • Like 0
  • @ Radu Cristian
   Dl. C.T.P. ma unge pe toate rănile dureroase, prin ceeace scrie.
   Parlamentarii se vor scimba , doar in momentul in care le fuge scaunul pe care stau. Pana atunci ne trateaza ca pe niste oi , sau animale bune de muls.
   • Like 0
 • Acum un an contemplam inamicul României în malefica întrupare PSD-ALDE-UDMR. Azi ameninţarea se numeşte PSD-PNL. Mult mai demolatoare.

  Toţi păduchii din nomenclaturile susnumitelor adunături (căci partide ar fi prea mult să le spunem) îşi pitulesc furăciunile prin tot felul de bănci. În timp ce încrederea hoţilor în sistemele IT de manipulare a furăciunilor prin băncile de aiurea tinde către absolut, aceiaşi şarlatani se dau de cesul morţii că nu ar exista securitate în exercitarea votului electronic.

  Se-ngălbeneşte ciuma roşie, fără ruşine!
  • Like 3
  • @ N Cojocaru
   "Azi ameninţarea se numeşte PSD-PNL"
   Mai pe scurt: USL
   • Like 0
  • @ N Cojocaru
   Putem presupune, putem acuza dar, dar simpatiile și antipatiile noastre nu fac bine, dacă sunt bazate doar pe...presupuneri cum spuneam la început. Nu fac bine mai ales dacă punem egal între „negru„ și „alb„.
   • Like 1
  • @ Iron Spike
   Nu prea se potrivește. Nu se potrivește pentru că la vremea respectivă L.Orban a fost printre foarte puținii care s-au opus acelei alianțe contra naturii.
   • Like 1
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   Leo check icon
   Toader cere demiterea unui procuror cu ignorarea avizului singurei autorități care are dreptul să analizeze și să stabilească profesionalismul unui magistrat.
   Iohannis numește un procuror cu ignorarea aceleiași autorități.

   Cu ce sunt diferiți cei doi?
   • Like 0


Îți recomandăm

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult