Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Iohannis, în războiul nervilor cu Dragnea: Un Guvern de dreapta este posibil „aritmetic”

Klaus Iohannis - Raluca Turcan

După prima rundă de consultări avută cu partidele la Cotroceni (întâlnire de la care au lipsit PSD și ALDE), președintele Klaus Iohannis a constatat că o guvernare „de dreapta” este posibilă „aritmetic”, însă rămâne de văzut dacă ea va fi posibilă și din punct de vedere politic. Asta s-ar întâmpla doar dacă PNL, USR, ALDE, PMP, UDMR și minoritățile vor face o coaliție care să trimită PSD (partidul care a câștigat alegerile) în opoziție. Constatarea președintelui este un șah la Liviu Dragnea, în războiul nervilor pe care președintele îl joacă împreună cu liderul PSD.

Președintele Klaus Iohannis spune că şeful Executivului trebuie să vină de la o formaţiune sau o coaliţie „care îl convinge că va putea avea o majoritate în Parlament".

„Am convenit cu toate formaţiunile care s-au prezentat că ne vom revedea la o nouă rundă, pe care o voi convoca după ce noul Parlament va intra în funcţiune", a declarat Klaus Iohannis. 

Președintele Klaus Iohannis spune că varianta lansată de PNL, ca partidele de dreapta să formeze o alianţă şi să propună un premier este posibilă „aritmetic” și că este de văzut dacă este posibilă și politic. 

În privința posibilității ca Dacian Cioloș să rămână în continuare premier, șeful statului a afirmat că deocamdată nu poate oferi un răspuns public.

„Înainte de a avea consultări cu toate partidele, nu pot să vă dau un răspuns public la această chestiune. După ce vom avea un Parlament, vom avea o rundă de consultări, voi aştepta să vină toată lumea şi să spună dacă chiar vor premier, voi fi în situaţia să judec lucrurile şi să iau o decizie", a explicat Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    opinia mea : mos Craciun va aduce pe renul Rudolf prim-ministru.
    "PNL, USR, ALDE, PMP, UDMR și minoritățile vor face o coaliție care să trimită PSD în opoziție." - raspuns : IMPOSIBIL
    a. motivatie interna :
    1. PNL, USR, ALDE, PMP, UDMR sunt compuse din persoane corupte, bolnave si lipsite de personalitate, cei mai cei dintre acestia, adica aceia care au si calitatea de membrii ai serviciilor, ocupa pozitiile de deputati si senatori. nu pot functiona unitar tocmai ca urmare a faptului ca actioneaza in numele a diferite servicii :)
    2. PSD este o organizatie asemanatoare cu cele de mai sus, dar care functioneaza unitar, caci raspund in fata unui singur serviciu :)
    3. activitatile de infiltrare sunt prioritare oricaror altor activitati, deci la actiunea PSD de atragere de deputati si senatori, PNL, USR, ALDE, PMP, UDMR și minoritățile se vor dezmembra. in ac conditii PSD va dentine 53% din parlamentul romaniei, deci ....
    b. motivatie externa
    4. "schimbul" de "influenta" in zona central asiatica, realizat dupa "anexarea" Crimeii din 23 February 2014 si in urma intelegeriilor privind incetarea conflictului ruso-ukrainian din 15 February 2015, dintre gigantii militari rusia si usa, a modificat "forta" "ghizilor" PSD in romania :)
    5. "integrarea" romaniei in nato face ca presiunea asupra structurii legilor si chiar a structurilor "manageriale" a serviciilor si institutiilor de control sa creasca pana la nivelul eliminarii "evenimentelor imprevizibile" :)
    concluzie "regionala" :
    indiferent cine formeaza guvernul trebuie sa poarte in cadrul oficial :
    pantofi negri 45 - camasi albe 44 - costume negre 56 - amanta 35 - Montegrappa Ducale Black and Rose Gold Fountain Pen Medium Point - .... democratie, democratie, dar nu alegi singur masura la pantofi :)
    in fata publicului alegator, mitocanii se poate dezbraca de caracterul oficial si utiliza gesturile si cuvintele din folclorul neaos romanesc in relatie cu celelalte personaje caragialesti ale jocului politic. numele spectacolului : "circ si paine" pana la introducerea euro .... apoi genul spectacolului se modifica in "paine si circ" :)
    • Like 1
  • check icon
    Așa zise proful - când s-a gândit că e mai comod să fii președinte - la CONSOLĂRILE de la Cotroceni. Între timp rezolvarea ecuației al cărui răspuns tocmai îl amâna, era transferată supușilor și colaboratorilor întru schimbarea termenilor din stânga în dreapta, cu schimbarea semnului de adunare algebrică.
    • Like 0
  • Ăsta-i nebun...
    Cum să-ți imaginezi că ALDE va trece în cealaltă tabără? Asta ar fi posibil doar dacă îi dai PNL-ul actual lui Tăriceanu.
    Dacă face și Johannis mânăreli din astea tip Băsescu, eu nu mai votez în România, în veci pururi!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult